Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Dozvolio si Viberu identifikaciju brojeva. Korisna mogućnost.

Evo uzivo sa Telfora, najavio je ministar aukciju za 5G, sto smo vec znali ali je novost da su skoro gotovi akti kojima se olaksava postavljanje baznih stanica kao jedan od preduslova za brzi razvoj 5G... Naravno, tacan datum za aukciju nije rekao zvanicno, ali ostaje u roku koji sam ranije spominjao uz verovatno malo odstupanje zbog izbora...

Kazi im tamo da nemaju live prenos, iako na sajtu stoji 'Online učešće će biti obezbeđeno'.
Kakvi pajseri

Evo uzivo sa Telfora, najavio je ministar aukciju za 5G, sto smo vec znali ali je novost da su skoro gotovi akti kojima se olaksava postavljanje baznih stanica kao jedan od preduslova za brzi razvoj 5G... Naravno, tacan datum za aukciju nije rekao zvanicno, ali ostaje u roku koji sam ranije spominjao uz verovatno malo odstupanje zbog izbora...
Da li možete poslati link?

Mislio sam uživo sa lica mesta, nisam gledao stream ali vidim da ima prenos otvaranja gde je govorio ministar pa pronadji:

Jel cenite da ce doci do pada cena ( jer ce moci da se izmeste van gradova bazne stanice ) do sad zbog malog spektra su i visoke frekvencije morali da budu svuda na ekstremno skupim lokacijama postavljene Bazne stanice. Ovako ce moci da bude na udaljenijim mestima ( 700 Mhz ) da dohvata i gde nije do sada moglo? Posebno sa usmeravanjem signala i Masive MIMO.

Ne, to ne radi tako. 4G ostaje ovakav kakav je, nece smanjivati broj baznih stanica zbog 5G-a.
Manje frekvencije imaju bolju pokrivenost, ali i losije performanse zbog spektra. Zato se i koriste za ruralna podrucja vise - nema nekog smisla pokrivati gradove sa N700 nekim drugim low-bandovima ako imas C-band na 3.5GHz..
Ako imas 10Mhz sirinu kanala, isti ti je djavo da li je 4G ili 5G.

Pa, dobro ali u principu A1 koji ima najbolju infrastrukturu 700 Mhz moze da im pokrije postojece rupe. Kad kod mene u Bosni jedna Bazna stanica sa 300 metara nadmorske visine mesta od 150 do 200 metara nadmorske visine moze deset sela da pokriva ne vidim sto bi se razbacivale pare. Treba sto manje baznih stanica. Hoću uslugu da placam a ne zakupninu...
Ako je paket 10 eura treba 3 miliona korisnika da plati bazne stanice... To je kod nas neostvarivo. Nemamo mi 100 miliona korisnika po operateru... A oprema struja ljudi licence nisu dzabe sigurno....

A kako mislis da LTE800 i 5G 700 kvalitetno pokriju sa BS koja je recimo 10km od korisnika? To moze da radi napolju, ali unutar objekta...

Ipak za ostvarivanje prenosa preko 4G i 5G mreze ti treba bolji SNR od starog prastarog GSM-a.

A kako mislis da LTE800 i 5G 700 kvalitetno pokriju sa BS koja je recimo 10km od korisnika? To moze da radi napolju, ali unutar objekta...

Ipak za ostvarivanje prenosa preko 4G i 5G mreze ti treba bolji SNR od starog prastarog GSM-a.
Pa odmah ići sa faznim antenama uglom napada sa vise Inputa i outputa. Usmeravanjem sa fazama izbegavajuci ometanja koja su do sada postojala i gadjanjem korisnika direktnom enrgijom. Ne mislim NS i Beograd. Ali vecina drugih mesta moglo bi se optimizovati jedna antena u centru i ostale na okolnim brdima da pokriva sve drugo gde centralna ne moze. Mislim ako se za jednu baznu stanicu iznajmljivanje toliko naplaćuje da se smanji 6 eura po korisniku je uspeh...
Ili A1 gde tipa sa Popovice njihova visoka bazna stanica dobacuje do stranda. A iz Sremske Kamenice amenice ne hvatas mts i yettel kao sto je sa Popovice A1. A A1 ima te grdosije od baznih stanica podosta i na udaljenim tackama gde gruvaju trenutni signal..

Kod mene je mts takav, živim u prigradskom naselju / selu zalepljenom za grad.

mts ima na 6km vazdušne linije BS na visokom brdu i - jedva ima GSM da radi (ne kako treba). Tu imaju i Yettel i A1, ali pomenuta dva operatera imaju još jednu BS malo van sela dole u polju - na ravnom - oko 1100m od moje kuće, i njihov signal ne može da se poredi sa mts-om, mts čak ispada iz mreže, a A1 i Yettel imaju 4G u podrumu.

Kod mene je mts takav, živim u prigradskom naselju / selu zalepljenom za grad.

mts ima na 6km vazdušne linije BS na visokom brdu i - jedva ima GSM da radi (ne kako treba). Tu imaju i Yettel i A1, ali pomenuta dva operatera imaju još jednu BS malo van sela dole u polju - na ravnom - oko 1100m od moje kuće, i njihov signal ne može da se poredi sa mts-om, mts čak ispada iz mreže, a A1 i Yettel imaju 4G u podrumu.
To je OK, ali trenutno su te antene Omni Direkcione. Ali sa 5G gde imaju "3D Beam Forming" sa faznim antenama i uz MMIMO ili MU-MIMO ili kombinacijom (Odnosno jednostavnim postavljanjem vise antena moze da se omoguci izuzetne performanse korisnicima na ivici mreze bez da se ometaju drugi korisnici. SNR da se smanji da bi se mogao mnogo kvalitetniji Sistem kodiranja uspostasiviti. Naravno i telefon bi morao da ima lep set antena da bi mogao da na slican nacin vrati. Ali generalno ako nesto obecava to je 700 MHz i usmeravanje signala putem vise pravaca ( Prorstorno multipleksiranje ).
Samo sa 20 MHZ je 200 posto poboljsanje ( jos ako bi recimo samo pet pravaca moglo u jednom sektoru da se dodatno usmeri ) to je 10x poboljsanje samo na tome. Da ne pricamo o vecem dometu i 100 MHz na 3.5 GHz. Koje je slag na torti na sve ovo

Dodaj šta god hoćeš na tih 10MHz od tih stvari, nećeš dobiti ništa. MIMO se npr uglavnom ne koristi na tim low-bandovima, uglavnom ćeš videti do 2 lejera da se koristi npr u praksi.
Ne može od go*ana pita da se pravi, u praksi ćeš preko tog kanala izvlačiti par desetina mbps u idealnom slučaju, ako jednom ćelijom pokrivaš 10km onda još i manje.
Ti low-bandovi se koriste kao marketing običan, da vidiš na telefonu 5G ikonicu, isto kao i DSS.

To je OK, ali trenutno su te antene Omni Direkcione.
Omni direkcione antene su operateri koristili 90-ih godina 20. veka, i možda ranih 2000-ih, a već više od 20 godina se za 2G, 3G i 4G koriste sektorske antene. Uglavnom 3 sektora po baznoj stanici, nekad 4.
Ali sa 5G gde imaju "3D Beam Forming" sa faznim antenama i uz MMIMO ili MU-MIMO ili kombinacijom (Odnosno jednostavnim postavljanjem vise antena moze da se omoguci izuzetne performanse korisnicima na ivici mreze bez da se ometaju drugi korisnici.
Beam forming je stvarno veliko unapređenje, već prisutno kod nekih wifi 5 i svih wifi 6 sistema, garantovano može mnogo da poboljša performanse na rubovima ćelija.
SNR da se smanji da bi se mogao mnogo kvalitetniji Sistem kodiranja uspostasiviti.
SNR mora da se poveca da bi imao komplikovanije kodiranje.
Naravno i telefon bi morao da ima lep set antena da bi mogao da na slican nacin vrati.
Telefon ima svoju velicinu, sta mozes da stavis unutra, mozes.

Dodaj šta god hoćeš na tih 10MHz od tih stvari, nećeš dobiti ništa. MIMO se npr uglavnom ne koristi na tim low-bandovima, uglavnom ćeš videti do 2 lejera da se koristi npr u praksi.
Ne može od go*ana pita da se pravi, u praksi ćeš preko tog kanala izvlačiti par desetina mbps u idealnom slučaju, ako jednom ćelijom pokrivaš 10km onda još i manje.
Ti low-bandovi se koriste kao marketing običan, da vidiš na telefonu 5G ikonicu, isto kao i DSS.
Pa ne bih bas rekao Ericsson je uspeo oko 600 Mbps na 4x4 MIMO da ostvari. Sto nije mozda u komercijali vise upotrebljeno. To je jako dobro pitanje. Svakako "fallback sa usmerenog" 3.5 Ghz na 200 Mbps recimo uopšte nije losa varijanta. Mesto da bacaju pare na zakupnine. Bolje da gledaju kako da transportuju signal u etru. Kad laser moze da radi direkciono. Uz malo bolje antene i logiku snaga sigurno moze da bude rasporedjena direktnije i aktivno da prati korisnika i na manjim frekvencijama. Cak zbog odbijanja ne vidim razlog da Refleksujuci signali ne mogu da se integrišu aktivno u komunikaciju sa uređajem. Jedina prednost 5G je ta sofisticiranija oprema za kvakitetniji transport i jos po koja stvar da gura marketing...
Tehnički i dalje su omni direkcione (gledajuci kao celu BS u vecini slucajeva) jedino sto je emisija rasporedjena po uglovima. Ali emituju ravnomerno u zavisnosti od jacine antene. Tako da sama BS je opet u celosti bez ikakvog usmerenja. Nisam siguran da li imaju usmerene LTE? Verovatno za pravce imaju... Ali u principu nemaju neki izbor emisije (svaka emituje u svom sektoru ravnomerno).
@poglavicas
Hvala za korekcije.
Posebno za snr...

Poslednja izmena:
A1 izbacio video o 5G:

Hahah, kao da su nas culi taman smo raspravljali o tome i oni pustaju video xD :D.
I dalje nestaje nocu B3 i B1 tako da moguce da i dalje testiraju na tim frekvencijama.
Sto kaze @poglavicas jesu telefoni takvi kakvi su ( ali sa obzirom da su sada ko nekadasnji tableti ) I baterijama ko starter da nosis sa sobom za auto. Stvarno verujem da ce qualcom moci da ponudi koliko toliki improvment a da ce i ostali da isprate eventualno...

IMG_2228.pngJel zna neko na koju foru Speed Test app prikazuje da jedan mali deo na Novom Beigradu ima 5G (tamno plavom bojom su obojeni delovi sa 5G brzinama). Mislim kapiram da je neki bug ili greska ali bas dugo stoji tako.

Testna bazna stanica, sa te lokacije se verovatno vršio speedtest preko 5G mreže, te ga je njihova baza zapamtila.

Zanimljivo, A1 jos veca povrsina

Prilozi

• IMG_2229.png
    IMG_2229.png
    344.8 KB · Pregleda: 60
Koja je vaša pretpostavka ili možda negde već piše na nekom portalu, kada će 5G mreža zvanično biti puštena u rad?

Koja je vaša pretpostavka ili možda negde već piše na nekom portalu, kada će 5G mreža zvanično biti puštena u rad?
Nešto mi miriše da se čeka da se prepegla "MTS-ov zalet" u priču sa HUAWEI-jem jer je očigledno to i bio razlog malo sporojeg razvoja 5G mreže u Srbiji.

^Može li neko objašnjenje za tu priču oko mts-a i Huawei-a?

^Može li neko objašnjenje za tu priču oko mts-a i Huawei-a?
Ne znam ništa o tome, pa možda i grešim, razmišljam naglas (ako grešim slobodno me ispravite bez mog prava na bilo kakvu repliku). Čini mi se da onog trenutka kada smo pred Trampom morali da potpišemo neke političke sporazume (Kosovo, Izrael glavni grad, bla bla...) da je deo "obećanja" bio i uzdržavanje od "sklapanja poslova sa nepouzdanim distributerima informatičke opreme" (Hmm, ko li bi to iz Kine mogao zasmetati amerikancima, pa su mu uveli sankcije?). Međutim, čini se da je naš MTS već ranije imao neke poslovne poduhvate sa HUAWEI-jem (I neka je, podržavam), a znate kako je kad je u pitanju biznis neki poslovi se unapred dogovaraju i planiraju (pa je možda i nabavka opreme za 5G bial deo toga). Elem, šta pisac hoće da kaže... Dužina gnjavaže oko 5G i "razlabavljenja" sakncija HUAWEI-ju se nekako slučajno podudaraju. Za to vreme korisnici i ostali operateri moraju da se "tolerantno strpe". I na kraju da još jednom ponovim. Ovo sve je možda glupost. Ja o tome nemam nikakve izvore, niti bilo šta pouzdano znam. Prosto koristim forum da iznesem mišljenje.

Mislim da će Telekom morati da ispoštuje taj sporazum i da raskine postojeće ugovore sa Huawei-jem i da izabere novog dobavljača za opremu. Tako da će se na 5G još čekati jer se zamena opreme ne radi za dan.
Dodatno, još se odlaže aukcija: Izvor

Prema ovome, 2024., ako se opet ne odloži, možda se krene sa implementacijom, tako da 5G možemo očekivati tamo 2025. (moja prognoza)

Da, ali su 'stručnjaci' našli rešenje tako što planiraju da prodaju sve antenske stubove i prateću infrastrukturu firme :eek::confused: link
Rešenje za osvetljenje.
Mada mi nije jasno kako će da ispetljaju sa baznim stanicama i Huawei opremom, ali miriše na to..

Nema to veze sa Huawei pricam o prodaji antenskih stubova, nego je to nacin da se proda deo imovine i da se dobije kes, bez da se proda Telekom, doduse, ruku na srce, stvarno je praksa da operateri nemaju u svom vlasnistvu stubove ( doduse izuzetno je glupo prodavati ako su vec u tvom vlasnistvu da ih prodajes ali kada stanje zahteva mora i to da se uradi)...

Sto se tice vasingtonskog sporazuma po kom smo se obavezali da necemo koristiti opremu nepouzdanih proizvodjaca ( vazi za mts, ali su A1 i Yettel takodje bez Huawei), on se vec postuje, samo sto morate razgraniciti 5G i opticku mrezu, posto se sporazum odnosi samo na 5G, gde Telekom nije ni imao potpisane ugovore ( vec pisma o namerama sa Huawei) i vec je napravljen plan za 5G implementaciju sa opremom pouzdanih partnera ( Vodafone je tu dosta pomogao)... Nije problem bio nikada Huawei za Telekom i 5G, vec nedostatak sredstava za brzu implementaciju kao sto bi uradili ostali operateri i sprecavanje SBB da udje i u taj segment sto bi nanelo ozbiljan udarac Telekomu... Sad je vec stanje malo amortizovano pa nece biti toliki uticaj SBB i pored toga sto se SBB ako dobije licencu otvara potpuno novo trziste...

O rokovima sam pricao i za sada su aktuelni uz moguce malo pomeranje zbog izbora... Dakle, ako ne bude nekih bas nepredvidjenih okolnosti implementacija 5G ce poceti u 2024.

5G mapa od speedtest predstavlja njihovu projekciju na osnovu rezultata merenja i nivoa signala a treba imati u vidu da je veliki broj merenja izvrseno iz vozila... Sto se i vidi iz traljavog promo filma A1...

Nazad
Vrh Dno