Da zaboravio sam svaka soba ima digitalni termostat.ako to znaci nestoPrvo probaj da vidis kako su podeseni parametri po snagama, vreme dodavanja peleta, brzina ventilatora i dr. Ne znam koja je elektronika na kotlu ali pretpostavljam da su navedena podesavanja u delu dostupna serviserima, pa ce ti u tom slucaju trebati sifra. Ukljuci stand by mod, da ti ne modulira vec pali-gasi kotao dok su ovako visoke temperature. Na potrosnju normalno utice i visoka zadata temperatura.
Sto se tice bafera nemoj kupovati napamet, vec probaj da angazujes nekoga ko ce ti obracunati zapreminu koja je potrebna tvom sistemu. Nije tu samo bafer vec jos jedna pumpa, cetvorokraki ventil sa automatikom...bafer kod grejanja na pelet ima smisla samo ukoliko vodu u njemu zagrevas elektricnom energijom u jeftinoj tarifi ili eventualno solarnom energijom.
Usao sam jedanput u podesavanja ,ali nisam znao sta da stelujemPrvo probaj da vidis kako su podeseni parametri po snagama, vreme dodavanja peleta, brzina ventilatora i dr. Ne znam koja je elektronika na kotlu ali pretpostavljam da su navedena podesavanja u delu dostupna serviserima, pa ce ti u tom slucaju trebati sifra. Ukljuci stand by mod, da ti ne modulira vec pali-gasi kotao dok su ovako visoke temperature. Na potrosnju normalno utice i visoka zadata temperatura.
Sto se tice bafera nemoj kupovati napamet, vec probaj da angazujes nekoga ko ce ti obracunati zapreminu koja je potrebna tvom sistemu. Nije tu samo bafer vec jos jedna pumpa, cetvorokraki ventil sa automatikom...bafer kod grejanja na pelet ima smisla samo ukoliko vodu u njemu zagrevas elektricnom energijom u jeftinoj tarifi ili eventualno solarnom energijom.
To je super potrosnja. Ja bih probao i tzv. hibridni mod, kombinacija stand by i modulacije, a koji bi trebali da imaju svi kotlovi na pelet, mislim da nemaju gorionici. Ativira se tako sto se produzi vreme gasenja kotla koje je uobicajeno krace od 10 minuta, recimo na sat ili dva, moze i pola sata. Primera radi tebi je ciljana temperatura u sobi 23.5c, ti podesis termostat na nizu od ciljane, recimo na 22.5 pa ako je histereza 0.2c on bi se u cistom stand by modu ugasio na 22.8c a ponovo upalio na 22.2c. Umesto toga u ovom hibridnom modu kada dostigne 22.8c nastavlja da radi na najmanjoj snazi jos pola sata ili sat tj. koliko si podesio, te troseci manje peleta nego u najvecoj snazi, polako dostize ciljanu temperaturu u toj sobi.
Moraš uzeti pretvarač struje koji će ići na agregat a sa njega peć. On će napraviti stabilizaciju napona i peć će raditi normalno. E sad oko pretvarača koji tačno model to već moraš videti sa serviserom peći koji ima detaljne podatke.Hteo sam da guram kotao na pelet preko agregata kada nestane struja ai to izgleda nece da moze zbog variranja napona agregata...
Neke preporuke kako to resiti?
Kotao je kepo
Dajte neki primer sinusnog pretvaraca na netu,Treba ti sinusni pretvarač koji će dati stabilni napon, a akumulator minimum 75A. I budi spreman da akumulator menjaš na 3 godine.
Ovo je dosta skakljivo pitanje, na osnovu iskustva sa svim u Srbiji kupujes gde imas podrsku kasnije.Izvinjavam se što ovako upadam u diskusiju, ali koji kotao je otprilike trenutno best buy kad je u pitanju cena i kvalitet? U pitanju je kuća na 1 sprat od nekih 190kvm ukupno.
I da li bi neki ups ili avr zavrsio posao? U uputstvu za kotao pise:Dajte neki primer sinusnog pretvaraca na netu,
Sto mi treba akumulator?
Gde njega vezati u celoj prici?
Kako sam to razumeo:
Sinusni pretvaraci ud DC-AC koliko vidim, sto znaci da ispred njih treba da se stavi akumulator, koji je preko punjaca vezan na mrezu/agregat?
5. Napon mreže mora biti stabilnih 230 V ± 5 % max
U slučaju neispunjenja ovog uslova, periodičnog pada ili skoka napona, proizvođač ne snosi nikakvu odgovornost zaprouzrokovane kvarove na kotlu.Korisnik može povezati kotao na UPS minimalne snage 500 W.Za povezivanje KEPO PELECTRO kotla, potrebno je obezbediti napon mreže od stabilnih 3x400 V ± 5 % max, kao i 3osigurača od 25 A do 32 A u zavisnosti od snage kotla.
Za kotlove novije generacije, proizvedene od 2020. godine,
sa Tiemme elektronikom (ekran na dodir), potreban je:
1. Inverterski agregat minimalne snage 800W. Kepo kotlovi su korišćeni sa Hondinim
inverterskim agregatima bez problema.
ili
2. SINUSNI UPS uređaj ili inverter ČISTE SINUSOIDE NA IZLAZU minimalne snage 600W
uparen sa baterijom (akumulatorom). Baterija od 100Aha daje autonomiju od oko 4 sata.
Zavisi na sta tacno mislis kad kazes “inverter”, moze neki link do uredjaja? Ako je to klasika koja se prodaje sa opisom “inverter za rad pumpe u sistemu grejanja”, to nije isto kao on-line ups, razlikuje se nacin rada. To je nalik na line-interactive ups.Sad jedino sto mi jos uvek nije jasno, u kom modu rade ovi inverteri? da li on radi kao online ups? Nakacim inverter na agregat (pod uslovom da je baterija puna) i pustim kotao u rad, inverter ce puniti bateriju sa mreze tj agregata, a kotao ce raditi na bateriju preko inverter kola?
Ovo je dosta skakljivo pitanje, na osnovu iskustva sa svim u Srbiji kupujes gde imas podrsku kasnije.
Ljudi su prosle zime imali muke zbog loseg peleta i prezauzetosti pojedinih servisera cekali po nendelju dana
Sve ostalo (jeftinije) koristi bypass da vrsi prenos sa AC iz mreze na inverter i bateriju kada napon mreze (u tvom slucaju napon agregata) izadje iz predefinisanih granica. Sve dok se napon iz mreze ne vrati u opseg, napajanje se vrsi sa baterije. Tu postoji odredjeno vreme prenosa 2-8ms, i napon nije savrseno stabilan. Line-ineractive ups ima pored bypass i jedan transformator za male gore/dole korekcije napona iz mreze, opet to nije savrseno kao on-line ups. Ostaje pitanje da li je potrebna savrsena stabilnost.Inverter ili online ups (sta god da se stavi) ne bi radio non stop, verovatno ne bi ni bio vezan na mrezu dok ne nestane struja (ne ulazim sad u deo da je bolje da je vezan na mrezu zbog baterije itd)... Znaci meni treba nesto sto kad nestane struja, moze da se veze izmedju agregata i kotla i da radi dok radi agregat tj dok nema struje... znaci ako agregat radi 6h, da i kotao radi tih sati a ne da radi onoliko koliko baterija moze da izgura (4h na primer)...
Koliko sam shvatio, online ups upravo radi to (pored svih ostalih korekcija napona/signala), dok ima napona u mrezi (u ovom slucaju to bi bio generator), online ups "pegla ulazni napon" i na izlazu pravi pure sine wave... I naravno radi i onaj drugi deo, koji meni nije potreban, a to je da baterija drzi napajanje potrosaca dok nema struje u mrezi...
Da li postoji nesto tako a da nije online ups koji je preskup, vec neka pure sine wave invertor kombinacija?
Ne znam da li sam sad bolje objasnio?![]()
Alfa i neki od italijana nemam pojma ime.Pa po tvom mišljenju, gde je onda ta koliko toliko podrška prisutna? Pričam o kotlovima u Srbiji
Pa pazi, sad kolika je stabilnost neophodna, nemam pojma... ja sam preneo sta mi je receno iz tehnicke podrske (neophodna cist sinusoida)...Sve ostalo (jeftinije) koristi bypass da vrsi prenos sa AC iz mreze na inverter i bateriju kada napon mreze (u tvom slucaju napon agregata) izadje iz predefinisanih granica. Sve dok se napon iz mreze ne vrati u opseg, napajanje se vrsi sa baterije. Tu postoji odredjeno vreme prenosa 2-8ms, i napon nije savrseno stabilan. Line-ineractive ups ima pored bypass i jedan transformator za male gore/dole korekcije napona iz mreze, opet to nije savrseno kao on-line ups. Ostaje pitanje da li je potrebna savrsena stabilnost.
Ukratko, ako je napon agregata stalno izvan opsega, imaces konstanto napajanje preko invertera sa baterije.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari