Šta je novo?

Pracenje posiljki

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Licno podrzavam svaki vid borbe coveka za svoj boljitak ali mislim da rasprava oko toga kako zive i rade postari i imaju li razloga za nezadovoljstvo nema mnogo smisla ovde,posebno jer ni ne raspolazemo svim podacima.
Ono sto ima smisla (a i uklapa se u naziv teme) su nase posiljke koje su,sticajem okolnosti,"zarobljene" negde.I to je ono sto ja zameram - medju tim posiljkama je verovatno i neko bitno pismo od koga zavisi neciji posao i egzistencija,neka roba koja je prodata da bi se kupio lek (ili sam lek),poklon za dragu osobu...Sve to je trebalo biti isporuceno pre pocetka strajka a kada strajk pocne jednostavno vise ne primati nove.Ljudi koji su to poslali (i koji su vlasnici toga,na kraju krajeva) nisu krivi ni za plate ni za uslove rada postanskih radnika ali se ipak najvise preko njihovih ledja resava.

Poslednja izmena:
Licno podrzavam svaki vid borbe coveka za svoj boljitak ali mislim da rasprava oko toga kako zive i rade postari i imaju li razloga za nezadovoljstvo nema mnogo smisla ovde,posebno jer ni ne raspolazemo svim podacima.
Ono sto ima smisla (a i uklapa se u naziv teme) su nase posiljke koje su,sticajem okolnosti,"zarobljene" negde.I to je ono sto ja zameram - medju tim posiljkama je verovatno i neko bitno pismo od koga zavisi neciji posao i egzistencija,neka roba koja je prodata da bi se kupio lek (ili sam lek),poklon za dragu osobu...Sve to je trebalo biti isporuceno pre pocetka strajka a kada strajk pocne jednostavno vise ne primati nove.Ljudi koji su to poslali (i koji su vlasnici toga,na kraju krajeva) nisu krivi ni za plate ni za uslove rada postanskih radnika ali se ipak najvise preko njihovih ledja resava.
Štrak jedino može da uspe ako nekog više boli od drugog (recimo štrajk pilota, nisu prvo prevezli putnike pa onda štrajkovali već upravo obratno, a isto tako nekom je taj let možda bio životno važa) ali u pravu si otišlo je sve ovo mnogo u off. Što se mene tiče to je to.

Slazem se ali nisu ni putnike zarobili u avionu ne pustajuci ih napolje,zar ne?To je osnovna razlika - ako je nekom to putovanje bilo zaista zivotno bitno mogao je drugom aviokompanijom da putuje,vozom,automobilom...U ovom nasem slucaju postini korisnici taj luksuz nemaju,oni ne mogu doci do svog vlasnistva nikako jer se niti zna gde je niti neko hoce to da im preda.

Sve to je trebalo biti isporuceno pre pocetka strajka a kada strajk pocne jednostavno vise ne primati nove.
Haha, e zaista se nasmejah.. Dakle treba da isporuce posiljke pa onda da strajkuju?! Pa upravo to su i uradili. Ono sto su primili u raznim postama, ono sto su razradili, to su i isporucili i zapoceli strajk. Ono sto sada stize, to ostaje nerazradjeno, ceka se zavrsetak strajka da bi nastavili sa radom. Valjda bi tako trebalo da bude.

Ili mislis da bi specijalno tvoju posiljku trebalo da pronadju, da ti je dostave i tek tada da zapocnu strajk?! :ROFLMAO:

Mislim da je trebalo da prave stetu rukovodstvu i drzavi kao odgovornima za stanje u njihovom preduzecu i time ih navedu na promene a ne meni ili drugim gradjanima.I da,trebalo je specijalno moju posiljku i specijalno sve ostale posiljke koje su bile u njihovim prostorijama pre strajka da i isporuce.Jer moja je bila pre strajka tamo i jos uvek je tamo a pretpostavljam da to nije usamljeni slucaj.
Ali ok,ocigledno imamo razlicitu zivotnu filozofiju - ja ako se primim nekog posla onda ga i uradim pa makar mi i ne bio placen ,iz postovanja prema tom poslu,postovanja prema obecanju ...druga je stvar sto cu posle gledati kome da polomim noge :)

Evo, ovako bi trebalo to da izgleda..Na aerodrom stignu vrece sa posiljkama, (stotine vreca sa x posiljaka dnevno) te vrece se kasnije otpremaju za Zemun. Tamo se otvaraju, razradjuju posiljke i usmeravaju...Neke idu na carinu, neke idu u dostavne poste. Tamo ih razvrstavaju i nose na adresu ili u paketomat...

To je posao kome nema kraja i negde mora da se presece. Npr. sada pocinjemo strajk, i niko vise nista ne dira. Nekome je posiljka ostala u Zemunu, nekome u njegovoj posti...Sta da se radi.

Kako su to upravo uradili?
Moje pošiljke stoje preko 20 dana u pošti. Preko mesec dana kako su registrovane da su ušle u zemlju. Nisam znao da su u štrajku tako dugo??!?!
Ne mogu da verujem da ti posiljke stoje preko 20 dana u posti. U kojoj posti? Odakle znas da je to tako? Koje informacije imas?

Naravno da mora da se presece ali treba seci na pravom mestu.Moze i da se posalje dopis UPU da Posta Srbije do daljnjeg ne prima posiljke pa bi se brzo i aerodrom rascistio :) Mislim,sve je stvar koliko korisnika hoces da zeznes. Ja licno bih zavrnuo sve unutrasnje posiljke,pre svega racune i drzavne dopise,pakete vec mogu i privatni kuriri da nose a medjunarodne posiljke bih ipak raznosio jer ljudi koji su to poslali ne mogu znati sta se ovde desava a uglavnom cekaju potvrdu da bi dobili svoj novac.Ili zaista dopis UPU pa nema ni toga.
I tada se niko ne bi osecao zeznutim jer postoje alternative (istina skuplje i neprakticnije ali dovoljne za hitne stvari),bila bi i veca podrska naroda a pritisak na rukovodstvo bi i dalje postojao. Ovako su samo postigli da im vecina gradjana pominje familiju .

edit: posto se ja u zivotu ne bavim samo narucivanjem gluposti sa Alija vec preko poste saljem i primam i mnogo ozbiljnije stvari prosli strajk me je kostao 200e a kod ovog sam na dobrom putu da izgubim prvih 100...

Poslednja izmena:
Fora je što po Zakonu o štrajku ako radiš u Pošti (vojsci, policiji, zdravstvu i sl) ne može da se "preseče" kao što piše @nenadan već se mora obezbediti minimum procesa rada.
Šta bi bilo kad bi sutra takav nezakonit štrajk otpočeli zdravstveni radnici, primaju se pacijenti, ali im se ne pruža neophodna zdravstvena zaštita, bilo bi mrtvih koliko nećeš?
Tako i ovde, lepo piše šta i koliko moraš da radiš, dakle nema potpune obustave rada.

EDIT: I da, nemojte sad priču da nisu paketi i pacijenti isto, sa aspekta zakona jesu, jer oni koji njima "barataju" ne smeju da uđu u totalnu obustavu rada.

He, pa valjda je i taj minimum obezbedjen. Kao sto sam pisao, juce sam dobio posiljku, iako je ta posta u strajku. Mada, sta ce da se desi ako svi strajkuju i niko nista ne radi? Da nece da ih pohapse ili da im podele otkaze? Posta i ovako kuburi sa radnicima, bas bi voleo da vidim da pocnu da otpustaju strajkace. Ko bi im tek onda radio?!
Ja licno bih zavrnuo sve unutrasnje posiljke,pre svega racune i drzavne dopise,pakete vec mogu i privatni kuriri da nose a medjunarodne posiljke bih ipak raznosio...
:ROFLMAO: Ti zapravo ni ne znas sta je strajk, a ni sta je obustava rada...

Priznajem da nemam pojma :) Ja procitao za neke japance ili sta li su kad su hteli da strajkuju u javnom prevozu oni putnike vozili dzabe i tim troskovima pritiskali rukovodsto pa mi se svidelo .Inace sta je u Posti minimum procesa rada?

Priznajem da nemam pojma :) Ja procitao za neke japance ili sta li su kad su hteli da strajkuju u javnom prevozu oni putnike vozili dzabe i tim troskovima pritiskali rukovodsto pa mi se svidelo .Inace sta je u Posti minimum procesa rada?
Kopirao sam na drugoj temi, ali evo i ovde:

Uredbom o minimumu procesa rada za vreme štrajka u Javnom preduzeću PTT saobraćaja „Srbija“ („Sl. Glasnik RS“ br. 60/201) propisan je minumu rada u sledećem obimu:
  • pošte određene za rad nedeljom i državnim praznicima rade od 8,00 do 18,00 časova sa jednom trećinom šaltera od ukupnog broja šaltera predviđenih organizacijom rada pošte
  • pošte van reda i pošte u rangu od prvog do četvrtog reda, osim pošta navedenih u tački 1), rade radnim danom i subotom sa korisnicima poštanskih usluga u vremenu od 10,00 do 17,00 časova, a pošte od petog do osmog reda, koje imaju dostavu, rade sa korisnicima poštanskih usluga u vremenu od 9,00 do 12,00 časova, u danima predviđenim za rad pošte
  • dostava u svim poštama vrši se svaki drugi radni dan (ponedeljak, sreda, petak), osim specijalizovane dostave, koja se vrši svakodnevno
  • šalterske pošte od petog do osmog reda, rade u vremenu od 8,00 do 12,00 časova u danima predviđenim za rad pošte
  • poslovi u izmeničnoj pošti, poštanskim centrima i pretovarnim tačkama, obavljaju se sa jednom polovinom zaposlenih u radno vreme koje je utvrđeno u tim organizacionim delovima
  • pošte na carinskim prelazima i carinskim ispostavama, pošte koje se nalaze u zgradama republičkih i saveznih organa (pošte zatvorenog tipa), moraju raditi po predviđenom radnom vremenu
  • transportna sredstva na prvom i drugom transportnom nivou saobraćaju svakog drugog dana
  • prevoz međunarodnih zaključaka obavlja se bez ograničenja.

Da..Moja greska je sto sam mislio da vi ovde znate o cemu se radi, te sam prihvatio vase termine i poceo sam i ja da koristim rec strajk. Pa, eto, ispravka sa moje strane..

Dakle, ovo sto se trenutno dogadja u nekim postama nije strajk. To je obustava rada. Sta je strajk, a sta obustava rada i zasto ne moze zakon da se primenjuje u ovom slucaju..e, moracete sami da nadjete.

Pa onda oni prakticno imaju pravo na strajk ali (po zakonu) nemaju pravo na obustavu rada? Ako sam dobro razumeo? Sto znaci da su ,kad vec nemaju pravo,mogli to organizovati kako su hteli jer nisu u strajku i ne moraju da odrzavaju taj minimum rada? I opet se vracamo na ono moje pisanije - kako sto vise pritisnuti rukovodstvo a u isto vreme imati podrsku gradjana... Ili ti podrska gradjana uopste nije bitna pa dobijes ovo pljuvanje po komentarima (ne ovde toliko ali na drugim mestima).

Fora je što po Zakonu o štrajku ako radiš u Pošti (vojsci, policiji, zdravstvu i sl) ne može da se "preseče" kao što piše @nenadan već se mora obezbediti minimum procesa rada.
Šta bi bilo kad bi sutra takav nezakonit štrajk otpočeli zdravstveni radnici, primaju se pacijenti, ali im se ne pruža neophodna zdravstvena zaštita, bilo bi mrtvih koliko nećeš?
Tako i ovde, lepo piše šta i koliko moraš da radiš, dakle nema potpune obustave rada.

EDIT: I da, nemojte sad priču da nisu paketi i pacijenti isto, sa aspekta zakona jesu, jer oni koji njima "barataju" ne smeju da uđu u totalnu obustavu rada.
Moraju da rade ali neće. I šta će da se desi da dobiju otkaz? Ko će onda da radi to što oni rade za te novce (može u teoriji možda da se angažuju drugi operatori ali oni nemaju kapaciteta za to čak i kada bi hteli (tj. baš će za 100 dinara da nose pismo na vršku čuku oni više vole Beograd sa okolinom po mogućnosti i "špediciju" da naplate i ako ne treba...), bar ne u kratkom vremenskom roku). Teoretski može neko i krivično da odgovara ali to se ovde nikada nije desilo. Ja pre mislim da će ovo da traje do sredine sledeće nedelje i onda će da se dogovore (ipak idu izbori). Pa ovde da se poštuje zakon ne bi pola Beograda i Srbije bilo nelegalno sagrađeno, a i ono što je legalno je upitno...i nikom ništa na žalost.
Ako neko pretrpi neku štetu može da tuži i to je sve...može možda i da traži onih 3x ali pošto su proglasili da je to viša sila (što nije) opet će završiti na sudu.

Što se tiče radnog vremena za vreme štrajka pa manje više sve pošte rade i zaposleni su tamo kao i GPC tako da je to ispoštaovano bar formalno, rade ljudi. U teoriji postoji nešto što se zove volovski korak...dakle radim ili idem negde ali to traje i traje i traje...tako da i naše pošiljjke ustvari putuju i putuju :)...

Tako da ostaje samo ona narodna Strpljen spašen.

Poslednja izmena:
Haha, e zaista se nasmejah.. Dakle treba da isporuce posiljke pa onda da strajkuju?! Pa upravo to su i uradili. Ono sto su primili u raznim postama, ono sto su razradili, to su i isporucili i zapoceli strajk.
Kako da ne, zaprimali i zaprimaju, a ne isporucuju...

Ovde ociglodno na forumu ima nekoliko clanova zaposlenih u posti i vecina koja ceka svoje posiljke, sto unutrsanje, sto iz inostranstva, i vecina ih je ogorceno, neko manje neko vise.

S toga treba ovu temu zakljuciti, jer ne vodi nikuda,jer prepucavanje ne vodi nikuda, niti ce se necije misljenje promeniti.

Zaposleni neka zastupaju na drugim mestima svoja pravaa ne po forumima... Reputaciju kod korisnika su stekli kakvu su stekli, svojom zaslugom, radom, odnosno neradom.

Prilozi

• Screenshot_20231103_144706_Chrome.jpg
    Screenshot_20231103_144706_Chrome.jpg
    162.3 KB · Pregleda: 21
  • Screenshot_20231103_144650_Chrome.jpg
    Screenshot_20231103_144650_Chrome.jpg
    109.4 KB · Pregleda: 21
Samo da se uvede radni učinak u Posti i po tome da mu se poveća plata i sve ok. Onda bi svako radio svoj posao kako treba, ako ga ne uradi nema povećanja i to je to. Tako je u većini firmi pa i u mojoj, na sve bonuse i radni učinak, u to ulazi i da li ste i koliko bili na bolovanju, plaća vam se učinak onoliko koliko ste dana radili.

Samo da se uvede radni učinak u Posti i po tome da mu se poveća plata i sve ok. Onda bi svako radio svoj posao kako treba, ako ga ne uradi nema povećanja i to je to. Tako je u većini firmi pa i u mojoj, na sve bonuse i radni učinak, u to ulazi i da li ste i koliko bili na bolovanju, plaća vam se učinak onoliko koliko ste dana radili.
A misliš li da je po zakonu da se neko kažnjava ako je bio na bolovanju...bolovanje znači sa je neko bolestan. Poslodavac sigurno nije nadležan da donosi ocenu o tome. No obo je zemlja gde ljudi rade u pelenana na poslu tako da je to ok. Što se tiče norme podržavam.

Podrzavam strajk ali se nalazim u nezgodnoj poziciji. Bavim se online prodajom (legalno) i ogroman broj paketa mi je zamrznut. Tjs toje po postama i nikuda ne idu, Nova roba stoji na carini nema ni pregleda ni dalje da ide u GPC Beograd. Plus ni meni ne stizu neki manterijali i dokumenta iz inostranstva preko poste. Bas se nalazim u nekom zamrznutom polozaju ne mogu nista. Znam KO ce da resi problem idu izbori pa ON mora da sve resava i glumi supermena ali prosto ide vreme.. Posao stoji.....

A misliš li da je po zakonu da se neko kažnjava ako je bio na bolovanju...bolovanje znači sa je neko bolestan. Poslodavac sigurno nije nadležan da donosi ocenu o tome. No obo je zemlja gde ljudi rade u pelenana na poslu tako da je to ok. Što se tiče norme podržavam.
To nije kažnjavanje jer ako si na bolovanju 2 nedelje plaćaju ti 65% te dve nedelje ali nemaš radni učinak jer nisi radio to vreme i nisi doprineo produktivnost firme. Tako je i kada odeš na odmor, plate ti odmor 100% ali ti je radni učinak samo onoliko dana koliko si radio u tom mesecu.

Podrzavam strajk ali se nalazim u nezgodnoj poziciji. Bavim se online prodajom (legalno) i ogroman broj paketa mi je zamrznut. Tjs toje po postama i nikuda ne idu, Nova roba stoji na carini nema ni pregleda ni dalje da ide u GPC Beograd. Plus ni meni ne stizu neki manterijali i dokumenta iz inostranstva preko poste. Bas se nalazim u nekom zamrznutom polozaju ne mogu nista. Znam KO ce da resi problem idu izbori pa ON mora da sve resava i glumi supermena ali prosto ide vreme.. Posao stoji.....
ON kad salje penzionerima pisma radi sve kao singerica.

Upravo to, a posle ces da vijas svoju robu, da se se raspravlkas sa njima, jer "nije do njih" uvek je do nekog drugog, usput ces i trpis gubitke u poslovanju, stetu ti niko nece nadoknaditi i td i td... Samo ispadas kolateralna steta, koga briga za tebe, a mozda ces koji mesec i da poslujes u minusu, da nemas prihoda(ne kazem da hoćeš, ali ajd i ta opcija postoji), pa akd sad i ti bajo moj strajkuj, nece da moze, nego ces da zapnes da radis, da nadoknadis, da se izvuces iz situacija.
ON kad salje penzionerima pisma radi sve kao singerica.
Sta ces, debelo je platio, bilo negde nedavno cca 400.000eur tu uslugu, a vodju treba ispostovati.

Platio je cijim parama ?
Platio sam i ja postarinu posteno svojim parama, treba da mi stoje paketi sad tamo negde par meseci, zbog cega?

zbog toga sto glasamo ovako kako glasamo. ljudi (vecina) jednostavno hoce ovakav sistem....

Naveo bi jednu krilaticu iz drzavnih firmi "ne mogu oni mene toliko malo da plate koliko malo ja mogu da radim"

Jeste li vi ljudi svesni da većina u Pošti prima smešne plate, u mom gradu svima su zapretili otkazima dok u isto vreme dovode nove sns uhlebe na njihova mesta. Za ovaj štrajk jedino vlast treba da krivite jer profit Pošte rasipaju za potrebe stranke ili da krpe druge rupe, umesto da se radnicima daju normalne plate. Ta Pošta je ključna državna služba a radnicibse tretiraju kao potrošna jeftina roba.

I trenutni zaposleni su preko sns usli u postu... Bar 2 takvih imam poznanika, za koje provereno znam, tako da ne ivlace oni sad sns, odavnonsu uvučeni... Ako su im smesne plate, neka menjaju radno mesto...

Neka stave sad uz svaku posiljku "donaciju" 100 din za plate.

I trenutni zaposleni su preko sns usli u postu... Bar 2 takvih imam poznanika, za koje provereno znam, tako da ne ivlace oni sad sns, odavnonsu uvučeni... Ako su im smesne plate, neka menjaju radno mesto...

Neka stave sad uz svaku posiljku "donaciju" 100 din za plate.

jel ti shvataš da je ovde uprava problem, ti imaš onog balvana đorđevića na čelu, oni bi tih 100 dinara potrošili na desetu stvar, pritom kakve donacije za plate kad imaš višemilionski profit. Ovakav stav i nesolidarnost samo pokazuje koliko smo ******i kao društvo, svako gleda samo svoje dupe.

Naravno, kao i sto vi gledate samo svoje....i posle tog Djordjevica, doce isti neki drugi, kao i sto su predhodnici bili... Tu nema spasa... Menjajte preduzece, niko vas lancima ne drzi. Meni kad nije valjalo, digao sidro i promenio.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno