Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Koristim HA preko Dockera na WSL2. Je l' onda InfluxDB i Grafanu instaliram na Docker ili treba nekako drugačije kad je ovaj tip instalacije? Uglavnom su tutoriali sa HAOS pa InfluxDB samo dodaju kao add-on.
Potpuno je svejedno. Kako ti lakse. Jedino je bitno da HA ima mreznu konektivnost ka IP adresi influxdb-a, kao i da Grafana moze mrezno da se nakaci na influxdb. Mozes ih instalirati kao posebne Docker kontejnere (pa onda pricaju kroz Docker mrezni interfejs) ili bilo gde drugo ti zgodno. Meni se HA-OS vrti kao VM na Windows hostu, a influxdb je na kontejner na NAS uredjaju u drugoj sobi...because reasons 🤷‍♂️:)

Aha, znači pričaju kroz mrežu, ne moraju uopšte na istom uređaju da budu instalirani. Zgodno. 🙂

Valjda ću se snaći pošto sam se zapetljao skroz sa IP adresama, jer su se istripovali sa wsl2 pa su promenili da dodeljuju nove IP adrese, pa od sve zbrke koristim Tailscale.

@vudu_dva
Rade super, ali ne rade dok HA ne radi, zabagovan je, update-uje se, restartuje se itd. Ne kazem da se to desava cesto ili traje dugo, ali treba uzeti u obzir da ne bi Smart Home postao gluplji od pećine :)

Desilo ti se to što opisuješ ili pričaš teoretski? Teoretski će taster i dalje dizati i spuštati roletnu dok je HA ili Z2M nedostupan, a u praksi za 15-ak godina koliko imam kućni server u ovom ili onom obliku imao sam tačno jedan dan kada isti nije radio jer je crklo napajanje, tako da mi ta bojazan nije dovoljno velika da potrošim neko ozbiljnije vreme na razne failsafe-ove.

Izvini, ovo konkretno je taster koji u sebi ima releje, pa moze da pokrece motor direktno. Ucinilo mi se da si postavio sliku onih iskljucivo bezicnih zigbee prekidaca koji rade na baterije i samo se zalepe za zid, a logika sta rade je u HA. Ovi konkretno su odlicni.

U praksi mi se desava cesto da nesto ne radi. Uglavnom posle nekog update-a, a nekad i samo od sebe. HA je postao vrlo nezgodan za odrzavanje. Ako se ne update-uje regularno, posle par meseci se gubi kompatibilnost sa novim integracijama koje su potrebne za novije uredjaje. A regularan update vrlo cesto uvodi, sto dokumentovane koje treba pratiti, sto nedokumentovane koje treba ispraviti, breaking changes. U principu, radim update kad mesecna verzija dodje do .3 ili .4, ali eto, pre par dana je 2023.10.4 verzija pokvarila ZHA integraciju u odredjenim slucajevima. Drugo, koordinator mi se jednom u par meseci zaglupi toliko da ni restart ne pomaze, vec mora da se iskljuci iz napajanja. Jednostavno, volim da kad god je to tehnicki moguce, postoji "manual override".

Do sad sam koristio Sonoff (i eWeLink aplikaciju), Woox ( i Woox aplikaciju), Mi smartLED Bulb esential i Mi Home Sec Cam 360 ((Xiaomi Home) i to lepo radi.
Kupio sam Xiaomi Smart zvučnik (IR kontrola) instalirao google home, ubacio xiaomi i eWeLink uređaje i to radi kako-tako

Kupio sam i Xiaomi Smart Home Hub 2 i ubacio ga u Xiaomi Home i prekidac ZIGBEE-SMART-2 GANG-RSH-SP002-EU Gembird 2 Gang Wireless Remote Glass Touch Tuya ZigBee HomeKit i ne uspevam da ga povezem.
Može li uopšte Xaomi da prepozna tuđe ZigBee uređaje ili ja nesto ne radim kako treba

Ne radis nista pogresno, verovatno se ne bi povezao ni sa nekim sonoff zigbee hubom, radi na tuya platformi

tuya zigbee nije kompatibilna sa sonoff zigbee

To znaci da imam viska
Xiaomi Smart Home Hub 2 i dva prekidača ZIGBEE-SMART-2 GANG-RSH-SP002-EU Wireless Remote Glass Touch Tuya ZigBee,
i da je najbolje da kupim dupli wifi prekidač.
Preko Xiaomi Smart Home Hub 2 ne uspevam ni obican blutooth xaomi zvucnik da povezem, a u uputstvu pise da podrzava blutooth i

Da li neko koristi Ikea senzor pokreta? Svaki put kad mi se isprazni baterija, pa nakon zamene, uredjaj postane nedostupan ikea gejtveju. Moram da ga brisem i ponovo uparim.

Sta radim pogresno?

Sada sam bas probao sa Ikea Motion, izvadio sam bateriju pa je vratio, i nije se nakacio na Home Assistant ponovo.

Huh, glupost… znaci mora uparivanje ponovo…
Ima li neko preporuku za motion senzor - zigbee ili tread… :D

Najbolje mi se pokazao Aquara Motion P2, mada je oko 25 evra.

Uzeo sam pre neki dan i neki Tuya sa Alia za 4 evra, za sada sljaka ok.

Mada Ikein je super, samo kada zamenim bateriju pritisnem 4 puta connect dugme pa se samopronadje u Home Assistantu, nikakav problem. Jedino sto ima recovery time oko 90 sekundi sto mi ne odgovara.

Aquara ima 30, kao i tuya.

Sada sam uzeo senzor prisustva, pa cu bas da se zezam malo sa njim na ESP32.

Molba za savet. Za sada koristim senzore temp aliexpress + senzor na kotlu + infrared i sve to radi preko Tuya cloud.
Sta dobijam ako uzmem neki od Hubova sa Alija i za koji je preporuka?

A koji senzor imas na kotlu, i koji je u pitanju kotao, gasni/elektricni?

Tebi je veza svih uredjaja-senzor temp., termostat i ir preko wifi, ne znam za sto ti treba hub.

Termostat je u prizemlju a wifi senzor temp je na 1. spratu gde je dnevna. Stavio sam scenu da se termostat upravlja prema wifi senzoru a ne prema svom ugrađenom senzoru. Da li to bolje radi preko Tuya clouda ili da ubacim preko hub-a?
Stižu mi i PIR senzori pa bih dalje podesavao scene, zbog toga pitam sta je bolje od ova dva rešenja.

Pozdrav ljudi!

Planiram da renoviram stan i imam ideju da uvedem neke smart stvari (prekidace za svetla, prekidace za toalet, uticnice, roletne i sl.). Dosao sam na ideju kad sam video Wise reklamu po netu (izgleda da se reklamiranje isplati :) ). Da li je neko radio implementaciju ovakve vrste i koliko je instalacija teska samom elektricaru koji se inace time ne bavi? Mislim, umem i sam da zamenim prekidace i uticnice, to radim oduvek, ali me zanima da li postoje neke komplikacije na koje mogu naici?

Tako da, trebao bi mi, barem u nacelu, savet kako da koncipiram ceo sistem kao i koje aplikacije rade sa kojim sistemom (u ovom slucaju Wise, ili nekom drugom ako predlozite bolje/pristupacnije resenje).

Tako da, trebao bi mi, barem u nacelu, savet kako da koncipiram ceo sistem kao i koje aplikacije rade sa kojim sistemom (u ovom slucaju Wise, ili nekom drugom ako predlozite bolje/pristupacnije resenje).
Savetujem ti da ulozis neko vreme i procitas ranije postove, jeste da ima 80+ stranica ali vredi da se ulozi. Posle toga ces sam da slozis neki stav o svemu ovome.
Ima raznih implementacija od jednostavnih, jeftinih pa sve do malo skupljih opcija. Takodje videces da se spominje i Home Assistant kao neko univerzalno resenje ali to je samo ako udjes vec duboku u tematiku i krenes da imas kontrolere koji komuniciraju preko razlicitih protokola.

Suštinski, povezivanje je prosto. Ono što je važno je da sve to dobro osmisliš (projektuješ) da povezivanje ne bi pravilo problem i da bi kasnije tvoje korišćenje bilo što komfornije. Na primer, da li si mislio da koristiš pametne "touch" prekidače, ili da koristiš obične prekidače iza kojih ide pametni prekidač koji se ugrađuje u doznu. Da li hoćeš da ostaviš mogućnost za dimovanje ili RGB kontrolu. Da li hoćeš da sve može da radi na prekidač i preko aplikacije ili je dovoljno samo preko aplikacije (ako se dvoumiš, obavezno da imaš mogućnost kontrole na oba načina). Sve to ti menja ponešto u pristupu. Da li ćeš dovoditi nulu do prekidača. Da li ćeš ostaviti dodatni prostor iza (običnih) prekidača...

Moj predlog ti je, ako radiš projekat, nađi nekoga ko će ti i taj elektro projekat uraditi, mnogo će ti značiti (a najviše majstoru koji će sve da povezuje). Dodatnih par stotina evra ti neće nešto mnogo promeniti. Što se tiče ekosistema, moj predlog je da ideš na home assistant za koji ti je potreban uređaj na kome će da se vrti server, ali je future proof, možeš da ga prilagođavaš sebi na svakom koraku, praviš automatizacije... Za to treba malo i IT znanja, mnogo čitanja, pokušaja i grešaka. Ali jednom kad ga središ, pruža više nego bilo koji drugi zatvoreni sistem jednog proizvođača.

Osim ovoga što si nabrojao, možda treba da razmisliš da uzmeš neki kvalitetan ruter/AP, da ga pozicioniraš tako da imaš dobro pokrivanje celog stana. Takođe, ako bi da kontrolišeš klimatizaciju/grejanje, trebaće ti i termometri (spolja/unutra), možda i merenje vlage. Možda kvalitet vazduha da meriš. Mogućnosti su bukvalno beskonačne.

Malo sam ispao iz "smart" price pa mi treba par informacija:

Trenutno je izgleda neki extra popust na Aliju, smart prekidaci su po 1-2USD umesto 20USD..
Sta je trenutno najbolje uzeti od smart prekidaca za svetlo?
Imam Sonoff 4ch pro koji radi sa eweLink aplikacijom i to radi ok ali vidim sada postoje i neki Tuya/SmartLife. Jel to bolje ili je sve isto samo druga aplikacija?
Koji je recimo najbolji od ova 3?

Neki Welcome deal, i to mi je stari nalog ali probaj da napravis novi nalog dobices verovatno i ti taj deal

Prilozi

• welcomeDeal.png
    welcomeDeal.png
    302.3 KB · Pregleda: 17
Ako koristis ewelink onda iz price otpada ovaj treci. Prvi i drugi mogu da rade sa i bez nule, ako idu bez nule onda moras da postavis kondenzator koji dobijas uz njih na fazu i nulu.

@bakara
Samo 1 dozvoljava od istog prodavca, ne znam da li se gubi taj popust kad se uzme 1 jer jos nisam narucio nista.

@Ira
Jel Tuya iz nekog razloga bolji sistem od Ewelink ili je to sve isto?

Kako je najbolje objediniti smart uredjaje u buducnosti tj. sta kupovati? Jel za to sluzi zigbee standard?

Recimo prekidace za svetla, pir senzore, senzore za vrata, ventile za radijatore idealno bi bilo kontrolisati iz jedne aplikacije/servera da ne instaliram za svaki uredjaj posebno i da ne mogu da komuniciraju medjusobno.

U planu je kupovina ovog termostata za radijatore:

Jeste tuya bolja platforma jer podrzava veci broj razlicitih proizvodjaca. Ima uredjaja koje ewelink uopste ne podrzava ili je izbor suzen, primera radi ir remote control, senzori za dim, gas, radijatorske termo glave, termostate i dr. Preporuka je tuya wifi+zigbee sa hub-om. Ali ako hoces nezavisnost i neogranicene mogucnosti onda Home assistant.

Poslednja izmena:
Koji tuya zigbee gateway da uzmem da ima najbolju pokrivenost i da moze u buducnosti da se konektuje sa Home Assistant-om?
Mozda glupo pitanje ali jel moze bilo koji Zigbee (svi su medjusobno podudarni?) ili svako ima neki svoj?

Nazad
Vrh Dno