Taj potezni tuljak za prebacivanje česma-tuš se kod svih relativno brzo zabaguje i teško ide u krajnje položaje, tj. počne pomalo da curka "na onu drugu stranu".
Čak i kod Hansgohe-a. Zapravo zavisi koliko kamenca imamo u vodi.
Ja sam uspevao da ga rasklopim, potopim u sirće da se rastvori kamenac te ponovo vratim nazad. Pre toga malo namažem silikon/teflon mašću, te zaista odlično radi, k'o nov i godinama posle.
Takođe, za Rosan slavine može da se nađe kao rezervni deo, nije skup i lako se menja.
Sa Rosanovim slavinama već deceniju imam odlično iskustvo. (Bar pet renoviranih kupatila tamo od 2000, i sve su još te Rosan iz "prve ugradnje")
Rosan je radio i spomenute Fasau. U Rosanu malo malo pa rebrendiraju proizvode. Sada imeđu ostalog rade i Stolz (valjda da zvuči k'o da su nemačke

)
Prebacač verovatno može kao rezervni deo da se nađe i za Hansgrohe. Za ostale no-name i OEM konfekciju, vrv. može da se uradi "mali servis" (kao što sam spomenuo gore), ali naći nov teško da je moguće.
Inače, 90% njih se sada samovraća sa tuš-na-slavina čim nema protoka vode (ili je mali pritisak), što me užasno nervira, k'o što rekoh.
Ali se mogu naći i oni koji ostaju kako se postave, čak i na istom tipu slavine. Treba probati u radnji. Ako ostaje u gornjem položaju kada ga podignete, bez protoka vode, radiće vam tako i u kući.
I ovo je jako zanimljivo rešenje, ugradili smo kod ženine sestre sada nedavno (malo scrool dole na stranici):
https://www.rosan.rs/baterije/stolz/1416-137401
Ovaj "slavina izliv" zarotirate desno, ispod slavine, i voda ide iključivo na tuš, sve dok slavina izliv ne vratite levo, tako kako je na slici. Tada ide na slavinu.
Videćemo koliko je taj prebacač dugotrajan. Ali za Rosan bar ima kao rezervni deo.