Šta je novo?

[PS4, PS5] Gran Turismo 7

Hteo sam da izadjem i ja ali nisam znao kako, a nije da nisam pokusavao, mislim da sam sve dugmice na volanu pritisnuo, DS se bio ugasio, mozda bi sa njim moglo mada iste te tastere ima i volan.
PS dugme je radilo naravno pa sam ubio vreme gledajuci trofeje za GT7, nije dugo ni trajalo, mozda nepun minut, ali bilo bi nas 11 u trci, na kraju samo nas dvojica.
Juce nisam vozio ceo dan uopste tako da ne znam da li je bila bolja situacija.

Vozim i ja sa slusalicama, ne cujem ga, a kao sto si vec rekao da gasim FF nije to to onda, ipak ga reklamiraju kao true force na G923, dobar je, ne bi valjalo bez njega :)
Mada vidis, dobro si to primetio, meni promaklo, da se to ne desava proklizavanjem na levo.

Znaci nisam jedini :D samo sto i ja odustanem posle minut ne cekam dovoljno dugo def da se opasulji. Te probleme sa serverima ranije nisu imali, pitam se do cega li je sad dal je povecan broj igraca (sumnjam) ili je tehnicke prirode.
Izbacili su patch, popravili su to izgleda.

Nisam vozio od onda, sad nakon updejta usao, odvozao 3 trke zaredom, nije bilo problema.
Daily race A, Laguna Seca, dobra staza, probao 3 razlicita vozila, zavrsio na dnu sva 3 puta, ne zadnji ali deseti i sl. :D
Neki lik me gurnuo i izbacio sa staze, iznervirao me, a taman sam napadao top5 haha

Gran Turismo 7 Update 1.39 | Gran Turismo 7 Update 1.039 Patch Notes | GT7 Update October 13 Patch Notes:​

A new update for Gran Turismo 7 has been released. The following is a list of the adjustments introduced.

Improvements and Adjustments

1. Sport

– Fixed an issue wherein players would encounter an application error or would be stuck on the loading screen between player-matching and qualifying/races in Daily Races and Championship races.

Prebacio sam PS5 pored volana samo radi GT7.

Znam da su nesto radili na FF ali, koja je sada najbolja kombinacija za FF, vidim misljenja su i dalje razlicita od igraca do igraca. Najveci je problem jel.. taj sto se osjeti veliki dampening koji ubija detalje pa se volan osjeti kao opruga.

I dalje ne znam sto ne nude normalne opcije za podesavanje volana.

Ja sam se dobrano namučio da nađem prava podešavanja za moj T300, preporuke po netu su bile đene đene, pa sam jedno sat vremena testirao različite kombinacije onih podešavanja dok nisam došao do nečega što mi daje najbolji osećaj.

Pa mozes li ih postaviti :D

I kod mene je T300RS.

Ja sam se za podesavanja volana isto vodio svim i svacim a posto G923 ima problem s drndanjem kad se skrece udesno to je bilo jos bitnije. POdesavanja koja ja kostim su data ovde i veoma su realisticna bar za G923, @Glenn tu imas i za T300 pa moze da ti bude pocena tacka.

@sammy videh, vozio sam i ja par bio top5 u obe nisam snimio. Danas sam malo izvukao volan i VR i snimio sam daily money grind na Sardegni :D (dajem link za video mada se jos renderuje za HD kvalitet)

ONo sto sam primetio je ili da su ot patcha 1.39 promenili fiziku i karakteristike nekih auta ili se trosi vise goriva kad se vozi volanom. Vremena su mi malo sporija nego sa dualsensom jer sam morao da postavim power na 5-6 da bi isao na jedan odlazak u box. Gume manje stradaju ali zato gorivo se osetno vise trosi.

Jaka masina(y)
U drugom krugu si vec bio u top5 :)

btw odigrah juce Daily race C u Sport, nisam bio igrao te C trke ranije jer su na svakih sat, sad se potrefilo da mogu pa rekoh da probam.
Zavrsio drugi ali sam dobio minut kazne, kao i jos 4-5 njih pa sam na kraju zavrsio osmi.
Nisam stao u pit izgleda (ne kaze zbog cega se dobio penalty), a gledao sam pre trke details i nije pisalo da je zaustavljanje u pit obavezno.
Jedino ako nije fora da se moraju menjati gume, pola sa racing soft a pola sa racing hard gumama, mada je to kontradiktorno onda sa obaveznim pit zaustavljanjem za kojeg pise "No" (mandatory pit stop)
Mislim, kako da promenim gume ako ne udjem u pit, a moram da menjam gume. Logicno je valjda da onda mandatory pit bude "Yes"
Gume mi jesu ocelavile pred kraj trke, zadnja 2 lapa, video sam da su drugi stajali u pit negde u petom krugu ili cetvrtom, ne mogu da se setim, ali mi tad nije bilo jasno zasto jer goriva ima na pretek.
Bilo je tesko kontrolisati vozilo i morao sam da usporim, ovi sto su stali u pit su me sustigli vec ali sam nekako uspeo jedva da odolim naporima da me prestignu.
Samo sam jednom vozio tu trku, probacu verovatno danas jos jednom, svidja mi se a i kopka me sta je bio problem, verovatno gume jer nema sta drugo.

Gume su 100% u pitanju, piše ti pre trke koje gume moraš da iskoristiš. Kao što u F1 pit stop nije obavezan, ali je obavezno da koristiš dva različita seta guma(osim ako ne pada kiša).
Redovno viđam ljude na redditu kako se žale da su dobili kaznu a ne znaju što, slabo čitaju ljudi.

Online sam tek poceo da igram i ovo je bila bukvalno prva trka gde sam naisao na takve uslove, promaklo mi, pretpostavio sam da je to problem, nista strasno, sad znam.

Upravo kako kaze @djakza , imas lepo ti pise da treba da koristis RH i RS gume. Ja sam upravo odvozao tu jednu trku , posto sam upao na kvalifikacije pred samu trku postavih u knap pred trku 10. vreme, vec u prvoj krivini lik me je udario i obrno i pao sam na 15. , polako sam se popeo do 13. mesta. 3 krivine pred kraj prestignem 12. i on me u sledecoj krivini rokne odpozadi i okrene (dal je namerno ili su mu blokirale kocnice ne znam). Uglavnom lik je stao sto je pohvalno, nastavio sam dalje i prestigao lika koji je ili izguran ili se sam izvrteo u poslednjoj krivini i zavrsih 11. . Vidim da su svi proklinjali lika koji je startovao 11. iza mene da je rammer i id10t. Kliknuo sam da sacuvam reply ali njega nema nigde , vrv jos neki GT bug.
@sammy koliko vidim RS ne mogu da izdrze duze od 5 krgova , vec u 4. krugu su prednje gume skoro skroz celave. Tako da treba ici na taktiku ili RS kad ti je pun rezervoar 4 kruga pa RH za ostatak trke. Ili druga taktika krenuti sa RH i malo voditi racuna u prva dvs kruga da se odrzi putanja i posle kad je prazniji rezervoar sa RS gumama da se postavljaju bas dobra vremena (ovu taktiku sam uradio u mom pokusaju)

Video sam sad, jeste lepo pise ali mi promaklo to prvi put iz nekog razloga, nisam ocekivao verovatno, nije bas da fleshuje warning i sl.
Sad sam odvozao i ja jednu, moze da se udje i u petom krugu ali ne posle toga, cetvrti peti je optimalno, zavisi do situacije u kojoj si, meni odgovara malo kasnije da udjem jer su bolje RS
Meni nisu bile skroz celave u cetvrtom, tek u osmom, devetom i to zadnja leva samo.
Mora da odigram jos par da bih znao tacno sta i kako treba, nisam imao srece u ovoj trci, VR me izbacio iz igre jer nije bilo dovoljno svetla, krenuo kad je bio dan i u medjuvremenu pao mrak i jebg, probacu kasnije opet.

Video sam sad, jeste lepo pise ali mi promaklo to prvi put iz nekog razloga, nisam ocekivao verovatno, nije bas da fleshuje warning i sl.
Sad sam odvozao i ja jednu, moze da se udje i u petom krugu ali ne posle toga, cetvrti peti je optimalno, zavisi do situacije u kojoj si, meni odgovara malo kasnije da udjem jer su bolje RS
Meni nisu bile skroz celave u cetvrtom, tek u osmom, devetom i to zadnja leva samo.
Mora da odigram jos par da bih znao tacno sta i kako treba, nisam imao srece u ovoj trci, VR me izbacio iz igre jer nije bilo dovoljno svetla, krenuo kad je bio dan i u medjuvremenu pao mrak i jebg, probacu kasnije opet.
Vrv si onda vozio Nissana GTR, kod BMW M6 prednje RS gume ne mogu preko 5 krugova.

Moguce, ne mogu da se setim, mada obzirom da volim Nissan da vozim verovatno sam njega odabrao, znam da sam posle uzeo Mercedes i BMW
Ali tada sam vec ulazio u boks.

JA sam resio da odustanem na neko vreme od online, ne vidim iz mog ugla da je situacija ista bolja nego pre, od 20ak trka u bar 15 su me izramovali (vozio i Race B i Race C)
Zanimljivo je da zavisno od kvalifikacionog vremena ocigledno pravi grupe brzih i sporijih igraca, ja sa kval. vremenom od 1.46.071 upadam u trke gde su ljudi koji su postavili vreme kvalifikacija 1.42-1.46.9 tako da uglavnom krecem sa 11.+ mesta

Evo jedne gde sam izguran u krivini pao na zadnje mesto i zavrsio 7. (video se renderuje bice dostupan shortly)

A ovo je prelilo casu (video se renderuje) , Moja pretpostavka je da je lik u plavom BMW mislio da sam ga ja izudarao vise puta ,jer je tik ispred mene ucestvovao u karambolu, pa sam izbegavajuci slupane automobile mu ocesao vrata pri cemu ga nisam izbacio sa staze vec samo pretekao , tako da ne vidim razlog da uradi sta je uradio. Pritom ja koji sam izbacen sa staze i u neverici jos dobijem natpis da cu biti diskvalifikovan iako do tada nisam imao nikakvu kaznu WTF :S

Sta li epohalno mogu da promene 🤔 (pada mi na pamet samo da izbace ovaj ludi microtransaction sistem ali to sumnjam) definitivno je da je FM8 uzeo dosta igraca ozbiljnih i da je malo osvezenje, a da ih kopiraju direktno ne smeju.
Nadam se da ce se pozabaviti online penaling sistemom koji nije najbolji, da ce izbaciti onaj glupi ghosting automobila.
Mogli bi da unaprede malo HUD za gume, ono kako je uradjeno je lose, uglavnom se ne vidi kad se gume pregreju jer se stapa s asfaltom , bolje da su stavili da zavisno od toplote guma boja umesto bele ide iz plave u crvenu.

Off topic a opet ontopic, za vozace GT7 sa Logitech G923 (ili srodnim volanima) uspeo sam da totalno eliminisem buku pri skretanju udesno. Volan se sad skoro i ne cuje. Narucio sam i TrueBrake i TruePedal modove ppa cu da javim utiske kad to stigne i ugradim.

Kakav je utisak playseat challenge? Ne ocekujem cockpit naravno. Vidim sad je u saradnji sa Logitechom izasao challenge X koji mi deluje stabilnije ali kontam da ce da bude barem 100 eur skuplji a za malo vise stabilnosti i postolje za menjac ne vredi toliko. Jeste da je sistem polozaja stolice na X odlicno resen ali... zapravo kad se bude znala cena kod nas onda cemo videti.

Meni je Playseat Evolution Pro Black Actifit sjajan, jeste skuplji od challengea, mozda vredi mozda ne, ne bih znao.
Ali vrlo solidno zaista, inace samo sediste razdvajam uvek od dela sa volanom kad ne igram, zbog mesta, kad se podeli na pola zgodnije mi da stoji u sobi a da ne zauzima puno mesta, prilicno je lako i brzo to uraditi, samo se rukom odvrne onaj sraf kako li se zove, par sekundi treba i prilicno cesto i sedim u tom sedistu i kad ne igram igru :D

@sammy kako ti ne smeta ta centralna sipka izmedju nogu pogotovo kad imas G923 volan sa 3 pedale 🤔

Mislis kad nije vezana za volan ili generalno ?
Ne primecujem tu sipku, kad nije vezano sediste za volan vrlo malo ta sipka strci , a i ne sedim skupljenih nogu bas pa da mi smeta :D
Dok vozim sve je super, kad zavrsim voznju onda samo izvucem sediste, ta jedna sipka sa sedista ulazi u drugu sipku sa volana a sraf onaj veliki ih pricvrscuje, dobro je resenje.
Sediste koristim nekad se uvalim tu kad ne vozim, prelistavam telefon, gledam neki film ili sport, mislim ne znam kako da objasnim, drugacije je ipak sediste u odnosu na klasicne stolice ili fotelje pa mi interesantno.
Udobno je sediste ali bojim se da ga ne razvalim, malo mi je teze ustajanje sa njega doduse, sto kaze @emaremare za pecanje je dusu dalo :ROFLMAO:
Nisko je , sto je logicno, zbog pedala, sve u svemu ne smeta ta centralna sipka uopste, mozda sa strane nekoga ko nije probao izgleda kao da bi moglo da smeta ali iskreno nisam to primecivao, nije problem nikakav.
Na ovom yt thumbnailu, vidis onaj levi sraf ispod samog sedista, to odvrnes i vrlo malo samo strci ta centralana sipka, ne zakacinjes je uopste nogom i sl.
A kad je sklopljeno, u toku voznje, noge su ti ionako iznad te sipke.

Mislis kad nije vezana za volan ili generalno ?
Ne primecujem tu sipku, kad nije vezano sediste za volan vrlo malo ta sipka strci , a i ne sedim skupljenih nogu bas pa da mi smeta :D
Dok vozim sve je super, kad zavrsim voznju onda samo izvucem sediste, ta jedna sipka sa sedista ulazi u drugu sipku sa volana a sraf onaj veliki ih pricvrscuje, dobro je resenje.
Sediste koristim nekad se uvalim tu kad ne vozim, prelistavam telefon, gledam neki film ili sport, mislim ne znam kako da objasnim, drugacije je ipak sediste u odnosu na klasicne stolice ili fotelje pa mi interesantno.
Udobno je sediste ali bojim se da ga ne razvalim, malo mi je teze ustajanje sa njega doduse, sto kaze @emaremare za pecanje je dusu dalo :ROFLMAO:
Nisko je , sto je logicno, zbog pedala, sve u svemu ne smeta ta centralna sipka uopste, mozda sa strane nekoga ko nije probao izgleda kao da bi moglo da smeta ali iskreno nisam to primecivao, nije problem nikakav.
Na ovom yt thumbnailu, vidis onaj levi sraf ispod samog sedista, to odvrnes i vrlo malo samo strci ta centralana sipka, ne zakacinjes je uopste nogom i sl.
A kad je sklopljeno, u toku voznje, noge su ti ionako iznad te sipke.

Da ta centralana za postolje volana, nekako mi se cini da je na putu noge ka pedali kocnice mozda gresim nisam probao, ja sam od takvog postolja/ sedista odustao zbog toga izmedju ostalog.

Kakav je utisak playseat challenge? Ne ocekujem cockpit naravno. Vidim sad je u saradnji sa Logitechom izasao challenge X koji mi deluje stabilnije ali kontam da ce da bude barem 100 eur skuplji a za malo vise stabilnosti i postolje za menjac ne vredi toliko. Jeste da je sistem polozaja stolice na X odlicno resen ali... zapravo kad se bude znala cena kod nas onda cemo videti.

Ako nisi puno visok, jako solidno. Buts buy u tom segmentu.

Sto se re/evolutiona tice. Mislim da sam vec pisao. Ima veliki flex. I kod volana i kod pedala. Ali za volan i ne cudi kada se šipka lomi tri puta. Mora se modovat.

image.png

image.png

Out of the box volan ima flex (4:30):

Playseat forza je isti "rig" samo rebrendiran.

image.png

Ali se vremenom stvori jos vece cimanje. Ja taj dan kada sam ga kontao uzeti, nadjem na oglasima gomilu njih koji se prodaju i vidim da svi prodaju zbog tih problema. "Lomi" se sve vise i više. Zavisi koliko se voza i kakav je volan.

Veci je problem meni bio udaranje nogom u postolje. Pozicija volana je jaaaaako nisko. Cka se i na reklami vidi da se noge drze rašireno da ne udaras u volan plate.
image.png

Ne moze se stimati po visini. Mozes ga sebi pribliziti da se malo podigne ali je jako los dizajn. Meni je šipka smetala ali nisam vozao. Samo probao. Takodjer su kritike na postolje za podeale jer se isto lome.

Ako niste sigurn ista uzeti. Prvo treba gledati nesto sto ima nosace sa obe strane. A drugo, ako je visina volana fiksna. Onda treba gledati da je visina obruca volana malo ispod ociju.

image.png

Eh sad challenge ima slican problem sa niskim volanom. Ali se moze komplet konstrukcija nastimati malo da potones i da se nakosi ploca na kojoj stoji volan da bi se doobilo na visini. Sama udobnost je fenomenalna. Potones u njega. Nekako te zagrli. Da je pozicija volana višia za 5cm, bio bi 10/10. Ja ganjam trenutno nesto custom ali cekam da uzmeme DD. Ali da kupujem nesto u nizem segmentu. Definitivno bi isao na playseat challenge.

I od mene preporuka za Playseat Challenge, koristim ga od kad sam uzeo T300, za te pare ne može bolje. Postoji mali flex volana ali u vertikalnoj osi, i to možda po cm gore dole, sto se ne primeti kada se vozi.
Najbitnije je da nema flexa po horizontalnoj osi jer se onda gubi na FFB kada se skreće.
Video sam da i DD volane montiraju na njega što je možda overkill, ali ima po netu da se kupe dodatne potpore koje još više stabilizuju volan.
Moj savet je da, koje god sedište kupujete, kupite online da bi mogli da vidite da li vam odgovara pa možete da vratite u roku od 14 dana.

@Glenn , kako puca sipka? Hmm, ne vidim kako iskreno, ne znam ... mozda ljudi vole da cimaju mnogo, uzive se, btw ne znam ni koja je razlika izmedju pro i non-pro verzije.
Ako vozis normalno i ne pomeras volan full force ono da se sediste krene prevrtati, stvarno ne vidim kako sipka moze da pukne.
Visok sam 190cm, krakat prilicno, noge mi ne udaraju o volan uopste, podignes ga bez problema ako ti je nisko, mislim nema sanse da udaris volan plate, btw normalno je da rasiris malo noge i da kolena idu u stranu kako god.
Mislim nije da pravdam sediste ali stvarno ne vidim nikakve probleme, ne mozes znati kakvo je dok ga ti ne probas a ljudi ima raznih, ne po ovom nego po svim pitanjima.

Nisam mislio da se slomi vec da se savija na tim sastavima. Nije puno ali neka je dole na prvom sastavu 1mm, gore je 0,5cm. A imaju 3 sastava. Taj dio mora biti iz sto manje sastava. I da je fiksan sa obe strane . Ne govorim uopste samo u voznji nego nije fixan overall. Nije rock solid. Nije crvst nosac volana. Ljulja se na blago naslanjanje sto je defenitivno nepreporucljivo za osobe koje zele montirati volan sa FF. A to je danas manje-više svaki. Ja sma ga pritegao i probao dva jedan do drugog. Identicno su se ponasali.

Ovo sto kolega kaze, izgubis dodir sa FF. Bilo kakav bend ili hodanje utice na FF.

Sto se stabilizacije ili customizacije challengea tice, samo treba porobit plocu i nosac kada se nadje savrsena pozicija fiksirati nekim pšrafom, i nece hodat.

image.png

Jedino treba paziti, novi DD volani sa pasivnim hladjenjem su ravni. Ovi slabiji za siroke narodne mase su pod uglom. Ako se ploca fiksira pod uglom ako imas recimo neki t300 volan, DD volan ce biti oboren. Mada se moze izvrnuti pa napraviti nova rupa za DD ali eto. Da se ima u planu.

Ok, ali nemam takvo iskustvo sa Evolution Pro, mozda je sa Challenge drugacija situacija.
Imam ga nekih 7 meseci, nisam ga dirao od onda, u smislu da dosrafljujem, popravljam, budzim itd.
Pratio sam ovaj video za instalaciju i to je bilo to.

Ako se uzima za GT7, forze ili ove codemasters igre. Super je, siguran sam ne treba nista bolje. Ali ako ce neko preci na online simulacije i ganjati volane sa 4+ nm snagom, nije to to. Logitech je usao u DD segment. Sony je usao sa fanatecom u DD segment. Thrustmaster je usao u DD segment. Nisu to vise gear driven volani kao u doba G25/29. T100 itd. Znaci neka se ganja baza na ovom principu:

image.png

Nazad
Vrh Dno