Zasto mislis da je oponiranje logike to sto smatram da treba izabrati optimalno resenje spram svojih preferenci? Svako ima svoje prioritete prilikom izbora proizvoda, pa nekome to bude samo cena, nekome robna marka, podrska, neke karatkeristike koje zeli, svi imamo kriterijume i prohteve i ukupno ne postoji jedno optimalno resenje za sve, samo mislim da treba sagledati vise mogucnosti pre konacnog izbora. Ne postoji sistem koji je bez mana i bez mogucnosti defekta, a ovde se pre svega radi o grejanju objekta u kom boravi porodica, plus u mom slucaju cinjenica da radim takav posao da mogu iznenada da budem odsutan od kuce na nekoliko dana. Kod kvalitetnih proizvoda i dobrog projektovanja mogucnosti nastanka problema svedene su na minimum, ali sistem grejanja i odrzavanje istog nije nesto sa cim zelim da pravim kompromise po pitanju blizine i dostupnosti servisa. Meni nije isto da li je servis toplotne pumpe 10km ili 100km udaljen, neka bude da je licna preferenca u pitanju. Ne kazem da dalji nece pruziti kvalitetnu uslugu u razumnom roku, niti bilo kome zelim da ima probleme, daleko od toga. Za neke stvari kao sto je npr TV me iskreno bas i briga gde god da se nalazi servis i da li ce problem srediti za 2 ili 29 dana.Nekako oponiraš sam svoju logiku. Danas ništa nije daleko, ako ste fer plej i ako je servis ok (ljudi).
Meni dolazi čovek 100km daleko, šta je to danas za ozbiljnu firmu? Svakako plaćam izlazak.
Imao sam isto problem sa Candy mašinom. Raspala se posle godinu dana, a nikad nije prala dobro. Vratili su pare tek posle opomene pred utuzenje. Inače serviser koji je dolazio 5x pa smo se združili 😀 mi je rekao da je ljudima pucao kazan na istim mašinama posle mesec-dva i da su zamenski deo slali lepljenji reparirani kazan. On sam kaže jer je serviser za 10 marki. Niko nije lošiji od njih. Tako da se neko spase u budućnosti od Candy više ni Mixer.Upravo tako, pre par meseci tj krajem maja uzmem Candy ves masinu za pranje i susenje, sa 5 godina garancije a 10 god na motor(vodeci se onim pa nek traje toliko ne moze da bude bas toliko losa). Uglavnom posle 2 meseca pukne kazan i oni mi kazu ne vazi garancija. Kazu to je fzicko ostecenje, na moje pitanje ako crkne elektronika da li ce da bude kriva losa struja covek se nasmesio i potvrdio.
Moze i jedno i drugo. Kod mene je namestena temperaturna kriva po spoljasnoj temperaturi, ali u settingsu mi je modulacija preko kucnog termostata namestena na 3C. Tako da npr. ako je objekat hladan on ce da ubrza dolazak do zeljenje temperature objekta tako sto ce da podigne temperaturu vode do max 3 stepena, Isto tako ako se kuva u kuci pa se temperatura objekta podigne iz tog razloga on ce spustiti temperaturu do max 3C. Ovo sam prosle godine samo na kratko probao, a ove godine cu celu sezonu da ostavim pa cu da javim dugorocne utiske. Sta sam za sad primetio je da npr kompresor ima manje gasenja, jer kada dodje blizu zadate temperature modulacija spusti temperaturu u vodu. Takodje regulise i protok pumpe tako da mu dodje nekako kao da radi u leru u tom momentu, ne znam kako drugacije da objasnimKakva su iskustva, da li da pumpa radi prema tem.krivi ili prema temperaturi vode u izlazu.
Animane gde ti je to podešavanje modulacije u setingsuMoze i jedno i drugo. Kod mene je namestena temperaturna kriva po spoljasnoj temperaturi, ali u settingsu mi je modulacija preko kucnog termostata namestena na 3C. Tako da npr. ako je objekat hladan on ce da ubrza dolazak do zeljenje temperature objekta tako sto ce da podigne temperaturu vode do max 3 stepena, Isto tako ako se kuva u kuci pa se temperatura objekta podigne iz tog razloga on ce spustiti temperaturu do max 3C. Ovo sam prosle godine samo na kratko probao, a ove godine cu celu sezonu da ostavim pa cu da javim dugorocne utiske. Sta sam za sad primetio je da npr kompresor ima manje gasenja, jer kada dodje blizu zadate temperature modulacija spusti temperaturu u vodu. Takodje regulise i protok pumpe tako da mu dodje nekako kao da radi u leru u tom momentu, ne znam kako drugacije da objasnimIma malo igrarije sa ovom modulacijom, cilj je pre svega dobro namestiti krivu, a ova modulacija sluzi najvise da pomogne u nekim spicificnim situacijama. Za top izolovane objekte preporucuju samo do 1C modulacije, za vrlo dobre od 2-5C itd...
Na Althermi udjes u installer mode (kroz user profile prvo) pa onda main zone, pa modulation …Animane gde ti je to podešavanje modulacije u setingsu
Imam kolektor na krovuDobro popricaj sa njime zasto bafer, kakve koristi imaš od njega jer TP treba da radi tako i bude optimizovano da nema visak energije za bafer, bafer je tu da iskoristi visak energije, jedino ako je plan da se ouni nocu da bumi se danju to kao iskoristilo ali opet koja je Isplativost tada. Nocu je hladnije za TP vazduh voda.
Mali je taj bojler, bar 120L za sanitarnu vodu. Mala je razlika u ceni a dobiješ 50% veći bojler.
Zasto bojker sa 2 spirale? Ok jedna je za TP, sta se vezuje na drugu?
Da li imas solarne kolektore za vodu?
Mozda planiras da ih ugradis?
Makedonija ima vise sunca od Srbije, logicno bi bilo. Ako to planiras ok onda dve spirale
Koliko dođe ovo kad se preračuna u eurima filter ventil ?Evo racun iz firme za ugradnje 2 vida toplotne pumpe. E sad me zanima stavka br.5 Bafer 120 l. Sad zanima me, jel upste potreban bafer za moj prostor od 87 m2 (vidi na proslu stranu) , ako je jel treba majni ili ne. Cene su u makedonske dinare Pogledajte prilog 409598
Oko 10 euraKoliko dođe ovo kad se preračuna u eurima filter ventil ?
Neverovatno, kada sam stavio na podno 2 radijatora su razonovali neku vibraciju kao da nesto uji 😅Pogledajte prilog 409588
Pogledajte prilog 409589
Stavio na podno, videću kako ce se ponašati.
Radijatori pokazuju malo preko 36c pumpa prema krivi je na 35.
Sigurno u podešavanjima inas da podesiš svoju krivu prema spoljnoj tempProbao sam danas sa ono Curve 1 ali nakon sat vremena je bilo pretoplo. Pa sam stavio onda na 35 i negde oko 20h na 42.
Sada kad legnem spavat postavim oko 38-39.
Jel se moze u podesavanja staviti temperatura izpod 35? Jer kad probam direktno smanjiti u applikaciji mi kaze da je 35 najniza koja se moze podesit.Sigurno u podešavanjima inas da podesiš svoju krivu prema spoljnoj temp
Probaj ovako
Spoljna +15c, voda 30c
Spoljna -5c, voda 45c
Ako ti je u kući ispod 23c na 10-12c povecaj samo za jedan stepen tj na 31c
Kada padne temp nmispod nuke onda podešavaj krivu za nižu tačku.
Svakome je drugačije.. To je nemoguće unapred da znas koja kriva ti je najbolja.
Ali bolje da kreneš od blago nize pw pomalo podižes
Kupi neki običan termometar koji ces staviti negde da ne bude bas pored ili iznad radijatora pa po njemu prati.. Jer subjektivno 24 moze da bude hladno ili toplo 😂
Ako tako planiraš, probaj da nadjes podešavanje da ti pumpa radi kao da imas podno grejanje.Jel se moze u podesavanja staviti temperatura izpod 35? Jer kad probam direktno smanjiti u applikaciji mi kaze da je 35 najniza koja se moze podesit.
Kad padne ispod nule planiram prebaciti na kotel na drva koji imam, samo isklucim i ukucim ventile
Danas je bas toplo vani, pumpa namestena na 35 , vani negde oko 19, i celi dan kompresor nije uklucio. Mozda jednom na 15tak minuta.
Primetio sam sinoc , kad je bio vani mozda 10-12 stepeni, da kompresor sve vreme radi. Pumpa podesena na 42. U rok od 2 sata nije isklucio uopste, radi ono bas tiho. Pretpostavka negde 10% od svoje snage , skoro necujno. Jel to tako treba?
Može na režimu podnog grejanja. Radijatorsko zahteva veće temperature, pa zato ne ide ispod 35Jel se moze u podesavanja staviti temperatura izpod 35? Jer kad probam direktno smanjiti u applikaciji mi kaze da je 35 najniza koja se moze podesit.
Kad padne ispod nule planiram prebaciti na kotel na drva koji imam, samo isklucim i ukucim ventile
Danas je bas toplo vani, pumpa namestena na 35 , vani negde oko 19, i celi dan kompresor nije uklucio. Mozda jednom na 15tak minuta.
Primetio sam sinoc , kad je bio vani mozda 10-12 stepeni, da kompresor sve vreme radi. Pumpa podesena na 42. U rok od 2 sata nije isklucio uopste, radi ono bas tiho. Pretpostavka negde 10% od svoje snage , skoro necujno. Jel to tako treba?
Ma neka radi ovako. Ne bi dirao nista dok radi dobroMože na režimu podnog grejanja. Radijatorsko zahteva veće temperature, pa zato ne ide ispod 35
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari