Šta je novo?

Jeftine klime

Ovde moraju tri klime. 12+9+9, a za kupatilo se snađi (el. sušač, mermoterm, konvektor ili bilo koja varijacija na temu)

Ovde moraju tri klime. 12+9+9, a za kupatilo se snađi (el. sušač, mermoterm, konvektor ili bilo koja varijacija na temu)
Ja bih na njegovom mestu izolovao ploču (ne znam kako najbolje tačno) i ugradio 1 dobru klimu ove godine i uzeo 1 grejalicu. Malo se stisnite 1 zimu tako da vam dnevna bude topla a ostalo dogrevajte grejalicom, taman ćeš da naučiš o grejanju na klimu pa ćeš da vidiš da li ti trebaju 3 klime i kako najbolje da uspostaviš. Buy nice, don't buy twice.

Da li će mi takva klima ili sl. makar u prelaznom periodu uštedeti novac u odnosu na centralno grejanje na električni kotao? U pitanju je stan od oko 50kv, u dobro izolovanoj zgradi.
Meni je racun sa 30k na elektricnom kotlu pao na 10k dinara otprilike.

Zaboravio sam da napisem da imam TA pec koja bi eto mogla mozda da asistira ako se dve klime budu mucile, pitanje za vas je koje klime kupiti, kada kazete dobra(jaka) na sta mislite, i sto se tice ploce, cime je izolovati

Evo ga plan prostorija, identicno je ovako i ovo su tacne dimenzije, koju vrstu vune staviti na tavan, staklena, kamena, ili moze stiropor...
Pogledajte prilog 409078
Imas temu o izolaciji ovde, pa iscitaj jer ima dosta saveta.
Ovde mozes proci i sa 1x12LLCE i 2x Vox Iva klimama, pa da ti bude tu oko budzeta.
09llce se ne isplati jer su iste cene prakticno.

Ako imas dobar raspored i u pitanju je stan koji se dogreva od drugih, apsolutno nikada ne zatvaras nijednu od prostorija, onda moze.
Ja stan od ~70m2 grejem sa 4 klime zbog toga sto nije dobar raspored za protok vazduha od klime.

Mnogi ljudi su zadovoljni da im u jednoj prostoriji bude toplo, u drugima dosta hladnije.

Da li mislite da bi posao radile na primer LLCE u dnevnoj sobi i VOX IHD12 u spavacoj, a u radnoj sobi TA pec? I gde biste postavili klime na ovaj raspored prostorija? Video sam da ste preporucili par puta ovu IHD12, IVA klime nisu vise dostupne vise za kupovinu, bar ja ne nalazim

Izolacija plafona ide ovako:
1. Ako se ne gazi po ploči odozgo onda na beton odozgo ide najlon, pa mineralna vuna (u rolni) pa ako je iznad krov staviti vodonepropusnu paropropusnu foliju preko vune. To je najjeftinija opcija bila kad sam ja radio (tri puta u poslednjih 10 godina na 3 različita objekta). Ako krov nema nikakve šanse da procuri (ima krovnu foliju i podaščan je) onda samo najlon i vuna.
2. Ako se po ploči gazi, na deo koji se gazi ide najlon, pa stiropor pa OSB ploča.
Ja sam sebi radio kombinaciju ove dve metode, tako što sam svuda stavio vunu, sem staze po sred tavana, koju sam napravio sa stiroporom i OSB-om
E kad ovako izoluješ (bar 20cm) onda možeš u spavaćoj i Vivax 12AERI+ koji je tu najjeftinija klima na koju se ne žale na grejanju, dosta njih je ima i većina je zadovoljna odnosom cena/performanse, a prodaje se za 370eur. Kakva je izolacija u podu? Ako je ispod beton, a ne greje se ispod vas, stavi obavezno bar malo stirodura. Ako pod nije gotov, najjeftinija opcija je stirodur XPS, pa folija za laminat i neki laminat preko. Kako je laminat hladan na dodir, tamo gde sediš stavi neki tepih/stazu pod noge
Da li mislite da bi posao radile na primer LLCE u dnevnoj sobi i VOX IHD12 u spavacoj, a u radnoj sobi TA pec? I gde biste postavili klime na ovaj raspored prostorija? Video sam da ste preporucili par puta ovu IHD12, IVA klime nisu vise dostupne vise za kupovinu, bar ja ne nalazim
Zvuči kao dobar plan. Na TA peći, ako do sada nisi, zameni ožičenje, proveri grejače i stavi novu izolaciju Knauf H700. Ima da se kupi tvrda, u tablama, tipska za TA peći po modelu peći. Na taj način će TA peć raditi kao radijator i neće biti velikih oscilacija u temperaturi u sobi (vrelo ujutru a hladno uveče). Ja sam moju tako sredio, ventilatore nije upalila nikad u zadnjih par godina

Poslednja izmena:
@jozza Hvala puno na odgovoru, cene vune na internetu se krecu oko 600 din po kvadratu za 10cm debljine, ako stavim dva reda tako izaci ce me jos 800+ eura samo vuna, to mi je u ovom trenutku nemoguca misija, bacio sam pogled na kamenu meku i staklenu vunu, ovo za TA pec cu uraditi kao sto si rekao. Ispod mene je prizemlje koje se greje. Takodje ako imate predloge za pozicioniranje klima pisite

Pozicioniraj ti prvo TA peć.

@jozza Hvala puno na odgovoru, cene vune na internetu se krecu oko 600 din po kvadratu za 10cm debljine, ako stavim dva reda tako izaci ce me jos 800+ eura samo vuna, to mi je u ovom trenutku nemoguca misija, bacio sam pogled na kamenu meku i staklenu vunu, ovo za TA pec cu uraditi kao sto si rekao. Ispod mene je prizemlje koje se greje. Takodje ako imate predloge za pozicioniranje klima pisite
Stavi bar nešto vune, makar 5cm pa dodaj kasnije još 10cm preko kad se skupi para. Bez izolacije odozgo, trećina toplote ode kroz plafon

Stavi bar nešto vune, makar 5cm pa dodaj kasnije još 10cm preko kad se skupi para. Bez izolacije odozgo, trećina toplote ode kroz plafon
Nasao sam u jednoj radnji ne znam kakva su pravila foruma pa ne bih pisao ime ili slao link, najobicniju staklenu vunu 10cm debljine koja je povoljna, izaslo bi me oko 170e za ceo tavan, mislis da ce to raditi posao?

Svaka izolacija je investicija za kasnije.
Sada 10cm, sl godine još toliko ako ima prostora.

Znaci ako stavim sada 10cm vune, da li da uzmem LLCE + IHD12/AERI+ ili da uzmem 2xLLCE ili nesto trece da bih komforno grejao ovaj prostor?

U dnevnu sobu bi stavio naspram kuhinje, po sredini zida, da duva po dužoj strani ka kuhinji. U spavaćoj sobi naspram vrata da gura vazduh ka hodniku pa na taj način i posredno da greje/hladi radnu sobu.

Za spavaću sobu ti treba tiha klima.

Nasao sam u jednoj radnji ne znam kakva su pravila foruma pa ne bih pisao ime ili slao link, najobicniju staklenu vunu 10cm debljine koja je povoljna, izaslo bi me oko 170e za ceo tavan, mislis da ce to raditi posao?
Postavi, trebace i meni kasnije za kucu kod keve.

Pozdrav ljudi, vidim da je ova tema i dalje aktivna pa odlucih da se registrujem i pitam ovde, treba mi pomoc oko kupovine invertera...koliko sam tema i stranica procitao ovde imam osecaj kao da vas poznajem 😁.
Poprilicno je hitno jer treba da se uselim za 20ak dana, u pitanju je sprat kuce, nova izolacija 10cm i PVC stolarija, 70 kvadrata total, 2 sobe, iznad je ploca i tavan, neizolovano. Hocu da grejem ceo sprat inverterom, jednim ili dva i to cele sezone kao primarni nacin. Treba mi pomoc i preporuka. Pretpostavljam da cu morati dve ali apsolutno se ne razumem u klime i nemam nikog u svojoj bliskoj okolini ko moze da mi pomogne tako da zavisim od vas, brend, model, velicina itd. Budzet mi jeste ogranicen ali imam fleksibilnost, takodje iskreno nisam lik koji ce da plati 100e vise da bi dobio 3% efikasnosti vise ili neku fensi funkciju ili izgled. Ukupan budzet mi je oko 1000e.
Hvala!
Sta je sekundarni način?

Razumeo sam kada si napisao primarni.. Imas i sekundarni.. Ok.

Ja bi stavio klimu u radnu sobu da bije ka vratima i u dnevnu da takodje bije ka vratima jer ti je spavaća direktno tu. Ako tako mozes uopšte, spoljne jedinice bi pomerio na stranu kuce gde ne bije vetar i gde nece da navejava sneg, instalacija mora 3m minium pa bolje da ih pomeriš ako možeš. Kuca je pa mozes da biraš.

Spavaca se inače preporučuje 2-4c niža temp od dnevene. Lepse se spava u malo hladnijoj sobi.

Sa druge strane ne moras da razmišljas koliko je glasna klima i takodje drugar mi se skorije žalio da mu klima isušuje vazduh u spavaćoj pa mora ustaje češće da pije vodu.

Mozda je do njega ali opet mene to odbija od klima u spavaćim sobama.

Za oko 1000e imas fin izbor to je oko 60k din po klimi i racunaj jos po 150e za ugradnju.
Moja logika kada gledam jeftine klime (ispod 700e)

1. Što veću snagu grejanja (zbig samog grejanja)

2. Što nižu snagu grejanja (zbog bolje modulacije tj održavanja)

3. Što težu spoljnu jedinicu (zbog štednje na materijalima u proizvodnji, teža spoljna, veci izmenjivac uglavnom, sve iznad 25kg je dobro)

4. Što vecu / težu unutrašnju jedinicu ( kao kod spoljne logika je da je sto je veća / teža veci je izmenjivac tj kvalitetnije, sve iznad 8kg je dobro )

5. Što duzu garanciju na kompletan uređaj (zbog sigurnosti najbolja/najskuplja klima ako crke deo posle 3 god, skupo placas deo jer je kvalitetan uredjaj ali ima samo 2g garanciju)

7. Kupovina preko servisa koji ti ugrađuje (ako uzmes online pa posebno servis, mogu jedni druge da krive ako bude problema.. Losa ugradnja, felerican uređaj..)

8. Što bolji COP

9. Džabe gledaš statitiku i brojke ako donosis odluke zbog nalepnice, onda odmah kreni da ti to bude stavka 1.
@munch ☝️

Pa kreni redom u tom cenovnom rangu koji te zanima, cene se menjaju svake nedelje. Pogotovo sada pred sezonu.

Razumeo sam kada si napisao primarni.. Imas i sekundarni.. Ok.

Ja bi stavio klimu u radnu sobu da bije ka vratima i u dnevnu da takodje bije ka vratima jer ti je spavaća direktno tu. Ako tako mozes uopšte, spoljne jedinice bi pomerio na stranu kuce gde ne bije vetar i gde nece da navejava sneg, instalacija mora 3m minium pa bolje da ih pomeriš ako možeš. Kuca je pa mozes da biraš.

Spavaca se inače preporučuje 2-4c niža temp od dnevene. Lepse se spava u malo hladnijoj sobi.

Sa druge strane ne moras da razmišljas koliko je glasna klima i takodje drugar mi se skorije žalio da mu klima isušuje vazduh u spavaćoj pa mora ustaje češće da pije vodu.

Mozda je do njega ali opet mene to odbija od klima u spavaćim sobama.

Za oko 1000e imas fin izbor to je oko 60k din po klimi i racunaj jos po 150e za ugradnju.

@munch ☝️

Pa kreni redom u tom cenovnom rangu koji te zanima, cene se menjaju svake nedelje. Pogotovo sada pred sezonu.
Identicno ovako kako si napisao za pozicije klima je elektricar ostavio uticnice, tacno na tim mestima, tako da si mi sad bas olaksao. Video sam da ova LG klima 12ica o kojoj ste pisali ima 10god garancije i trenutna cena joj je 60k ali bas mi je cudno to sto su napisali da je -10c najniza temp na kojoj greje, znaci bude -11c i ona crkne, oni dodju i kazu da ne mogu da iskoristim garanciju za popravku jer nije predvidjena da greje ispod 10 po manualu i da sam je preopteretio. Ovde se pise samo o Vivaxu i Hisensu u tom rangu tako da ni ne znam koje druge opcije imam. Ovaj VOX IHD12 koji neko rece je jedina VOX 12ica koja trenutno ima na stanju da se kupi a da je spoljasna jedinica 26kg i da je kapacitet 4200w. Takodje hvala na savetima

Na -11 C eksplodira spoljna jedinica. Zato moraš da paziš i kontrolišeš putem termometra spoljnu temperaturu. Nema spavanja noću. Ali zato lepo greje do -10.

Na -11 C eksplodira spoljna jedinica. Zato moraš da paziš i kontrolišeš putem termometra spoljnu temperaturu. Nema spavanja noću. Ali zato lepo greje do -10.
Je l se dobija termometar za spoljnu temperaturu uz klimu i da li svaki put moram da najavim RHMZ-u kad menjam temperaturu u Srbiji? Nespavanje nije problem.

Daj ne preterujte, Japanac je to.

Kada je ispod -10c, zalozis blagu vatricu ispod spoljasnje, najbolje hrastovina, duze traje.
Zato i kazu da su manje ekoloski ti stariji R410a modeli, ali je i to preterivanje, bas mala vatrica par dana godisnje utice na globalno zagadjenje...

Da je Kinez, tu bih se vec cuvao.

Jel ima još uvek da se nabave Vox iva klime, ili je neki novi model sličnih karakteristika? Pošto vidim da je svi hvale, da li je puno bolja od Vivax invertera? Šta bi preporučili do 40k? Voleo bih da bude makar wi fi ready. Hvala.

Ne verujem da ima ista da valja ni na papiru za 40k. Iva1 je stari model ako je nadjes još negde jedino to.

Velika je razlika izmedju klima do 40k i do 50k.

Manje su razlike je između 50k i 60k bar na papiru. Tj sto su skuplje. Manja je razlika.

50k tj 420-450e je neki minimum za neki iole izbor klima.

Ok onda preporuka nekog modela iz tog segmenta, a ja ću pokušati da rastegnem budžet. :)

Nazad
Vrh Dno