Ja bih na njegovom mestu izolovao ploču (ne znam kako najbolje tačno) i ugradio 1 dobru klimu ove godine i uzeo 1 grejalicu. Malo se stisnite 1 zimu tako da vam dnevna bude topla a ostalo dogrevajte grejalicom, taman ćeš da naučiš o grejanju na klimu pa ćeš da vidiš da li ti trebaju 3 klime i kako najbolje da uspostaviš. Buy nice, don't buy twice.Ovde moraju tri klime. 12+9+9, a za kupatilo se snađi (el. sušač, mermoterm, konvektor ili bilo koja varijacija na temu)
Meni je racun sa 30k na elektricnom kotlu pao na 10k dinara otprilike.Da li će mi takva klima ili sl. makar u prelaznom periodu uštedeti novac u odnosu na centralno grejanje na električni kotao? U pitanju je stan od oko 50kv, u dobro izolovanoj zgradi.
Imas temu o izolaciji ovde, pa iscitaj jer ima dosta saveta.Evo ga plan prostorija, identicno je ovako i ovo su tacne dimenzije, koju vrstu vune staviti na tavan, staklena, kamena, ili moze stiropor...
Pogledajte prilog 409078
Samo jedno pitanje.Kako neki greju ceo stan/kucu sa 2 klime ili klima+ta pec/panelni radijator?Ovde moraju tri klime. 12+9+9, a za kupatilo se snađi (el. sušač, mermoterm, konvektor ili bilo koja varijacija na temu)
Samo jedno pitanje.Kako neki greju ceo stan/kucu sa 2 klime ili klima+ta pec/panelni radijator?
Zvuči kao dobar plan. Na TA peći, ako do sada nisi, zameni ožičenje, proveri grejače i stavi novu izolaciju Knauf H700. Ima da se kupi tvrda, u tablama, tipska za TA peći po modelu peći. Na taj način će TA peć raditi kao radijator i neće biti velikih oscilacija u temperaturi u sobi (vrelo ujutru a hladno uveče). Ja sam moju tako sredio, ventilatore nije upalila nikad u zadnjih par godinaDa li mislite da bi posao radile na primer LLCE u dnevnoj sobi i VOX IHD12 u spavacoj, a u radnoj sobi TA pec? I gde biste postavili klime na ovaj raspored prostorija? Video sam da ste preporucili par puta ovu IHD12, IVA klime nisu vise dostupne vise za kupovinu, bar ja ne nalazim
Radna soba, zid desno kada se gleda slikaPozicioniraj ti prvo TA peć.
Stavi bar nešto vune, makar 5cm pa dodaj kasnije još 10cm preko kad se skupi para. Bez izolacije odozgo, trećina toplote ode kroz plafon@jozza Hvala puno na odgovoru, cene vune na internetu se krecu oko 600 din po kvadratu za 10cm debljine, ako stavim dva reda tako izaci ce me jos 800+ eura samo vuna, to mi je u ovom trenutku nemoguca misija, bacio sam pogled na kamenu meku i staklenu vunu, ovo za TA pec cu uraditi kao sto si rekao. Ispod mene je prizemlje koje se greje. Takodje ako imate predloge za pozicioniranje klima pisite
Nasao sam u jednoj radnji ne znam kakva su pravila foruma pa ne bih pisao ime ili slao link, najobicniju staklenu vunu 10cm debljine koja je povoljna, izaslo bi me oko 170e za ceo tavan, mislis da ce to raditi posao?Stavi bar nešto vune, makar 5cm pa dodaj kasnije još 10cm preko kad se skupi para. Bez izolacije odozgo, trećina toplote ode kroz plafon
Postavi, trebace i meni kasnije za kucu kod keve.Nasao sam u jednoj radnji ne znam kakva su pravila foruma pa ne bih pisao ime ili slao link, najobicniju staklenu vunu 10cm debljine koja je povoljna, izaslo bi me oko 170e za ceo tavan, mislis da ce to raditi posao?
Sta je sekundarni način?Pozdrav ljudi, vidim da je ova tema i dalje aktivna pa odlucih da se registrujem i pitam ovde, treba mi pomoc oko kupovine invertera...koliko sam tema i stranica procitao ovde imam osecaj kao da vas poznajem 😁.
Poprilicno je hitno jer treba da se uselim za 20ak dana, u pitanju je sprat kuce, nova izolacija 10cm i PVC stolarija, 70 kvadrata total, 2 sobe, iznad je ploca i tavan, neizolovano. Hocu da grejem ceo sprat inverterom, jednim ili dva i to cele sezone kao primarni nacin. Treba mi pomoc i preporuka. Pretpostavljam da cu morati dve ali apsolutno se ne razumem u klime i nemam nikog u svojoj bliskoj okolini ko moze da mi pomogne tako da zavisim od vas, brend, model, velicina itd. Budzet mi jeste ogranicen ali imam fleksibilnost, takodje iskreno nisam lik koji ce da plati 100e vise da bi dobio 3% efikasnosti vise ili neku fensi funkciju ili izgled. Ukupan budzet mi je oko 1000e.
Hvala!
Nemam drugu opciju niti zbog trke sa vremenom niti zbog budzetaSta je sekundarni način?
@munch ☝️Moja logika kada gledam jeftine klime (ispod 700e)
1. Što veću snagu grejanja (zbig samog grejanja)
2. Što nižu snagu grejanja (zbog bolje modulacije tj održavanja)
3. Što težu spoljnu jedinicu (zbog štednje na materijalima u proizvodnji, teža spoljna, veci izmenjivac uglavnom, sve iznad 25kg je dobro)
4. Što vecu / težu unutrašnju jedinicu ( kao kod spoljne logika je da je sto je veća / teža veci je izmenjivac tj kvalitetnije, sve iznad 8kg je dobro )
5. Što duzu garanciju na kompletan uređaj (zbog sigurnosti najbolja/najskuplja klima ako crke deo posle 3 god, skupo placas deo jer je kvalitetan uredjaj ali ima samo 2g garanciju)
7. Kupovina preko servisa koji ti ugrađuje (ako uzmes online pa posebno servis, mogu jedni druge da krive ako bude problema.. Losa ugradnja, felerican uređaj..)
8. Što bolji COP
9. Džabe gledaš statitiku i brojke ako donosis odluke zbog nalepnice, onda odmah kreni da ti to bude stavka 1.
Identicno ovako kako si napisao za pozicije klima je elektricar ostavio uticnice, tacno na tim mestima, tako da si mi sad bas olaksao. Video sam da ova LG klima 12ica o kojoj ste pisali ima 10god garancije i trenutna cena joj je 60k ali bas mi je cudno to sto su napisali da je -10c najniza temp na kojoj greje, znaci bude -11c i ona crkne, oni dodju i kazu da ne mogu da iskoristim garanciju za popravku jer nije predvidjena da greje ispod 10 po manualu i da sam je preopteretio. Ovde se pise samo o Vivaxu i Hisensu u tom rangu tako da ni ne znam koje druge opcije imam. Ovaj VOX IHD12 koji neko rece je jedina VOX 12ica koja trenutno ima na stanju da se kupi a da je spoljasna jedinica 26kg i da je kapacitet 4200w. Takodje hvala na savetimaRazumeo sam kada si napisao primarni.. Imas i sekundarni.. Ok.
Ja bi stavio klimu u radnu sobu da bije ka vratima i u dnevnu da takodje bije ka vratima jer ti je spavaća direktno tu. Ako tako mozes uopšte, spoljne jedinice bi pomerio na stranu kuce gde ne bije vetar i gde nece da navejava sneg, instalacija mora 3m minium pa bolje da ih pomeriš ako možeš. Kuca je pa mozes da biraš.
Spavaca se inače preporučuje 2-4c niža temp od dnevene. Lepse se spava u malo hladnijoj sobi.
Sa druge strane ne moras da razmišljas koliko je glasna klima i takodje drugar mi se skorije žalio da mu klima isušuje vazduh u spavaćoj pa mora ustaje češće da pije vodu.
Mozda je do njega ali opet mene to odbija od klima u spavaćim sobama.
Za oko 1000e imas fin izbor to je oko 60k din po klimi i racunaj jos po 150e za ugradnju.
@munch ☝️
Pa kreni redom u tom cenovnom rangu koji te zanima, cene se menjaju svake nedelje. Pogotovo sada pred sezonu.
Je l se dobija termometar za spoljnu temperaturu uz klimu i da li svaki put moram da najavim RHMZ-u kad menjam temperaturu u Srbiji? Nespavanje nije problem.Na -11 C eksplodira spoljna jedinica. Zato moraš da paziš i kontrolišeš putem termometra spoljnu temperaturu. Nema spavanja noću. Ali zato lepo greje do -10.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari