Šta je novo?

Jeftine klime

Kako greje lg s12eq na temparaturama ispod -10 posto je dotle deklarisana da radi?

Ljudi koju klimu bi preporučili prvenstveno za hlađenje a možda eventualno i dogrevanje u prelaznom periodu ali sumnjam da će biti česte potrebe za tim. Klima bi bila u dnevnoj sobi koja je zajedno sa kuhinjom i trpezarijom nekih 20ak-30 kvm. Razgovarao sam sa drugom i on mi je za moje potrebe preporučio običnu klimu, konkretno neki Bergen model od 35k. Kaže da zbog kvarova i pouzdanosti nema potrebe da idem na inverter. Šta vi mislite?

Meni i dalje radi ta Kudo u istoj kuci/lokalu gde su sve one Haier Flexis Plus :)
Racunaj da sa pomocu jos jedne 18 Haier(ranije 2 LG 12ice i 1 Midea Mission 12) greje i hladi prostor od oko 180m2, s tim da ce ove godine imati pomoc podnih grejaca u zastakljenom delu prostora od 80akm2 od tih 180.
Dodatno, u pitanju je kafe/restoran, pa mozes misliti koliko se otvara, zatvara i ventilira prostor :)
Ljudi koju klimu bi preporučili prvenstveno za hlađenje a možda eventualno i dogrevanje u prelaznom periodu ali sumnjam da će biti česte potrebe za tim. Klima bi bila u dnevnoj sobi koja je zajedno sa kuhinjom i trpezarijom nekih 20ak-30 kvm. Razgovarao sam sa drugom i on mi je za moje potrebe preporučio običnu klimu, konkretno neki Bergen model od 35k. Kaže da zbog kvarova i pouzdanosti nema potrebe da idem na inverter. Šta vi mislite?
Odakle drugu da je on/off pouzdanija? Danas pogotovo u on/off ide najveci skart, za razliku od pre 15ak godina recimo.
Uzmi Vox Iva inverter, koji god Iva da nadjes i nema brige za te potrebe.
Em ce ti racun biti manji, em ce ti 3x biti komfornije u prostoru sa inverter klimom.

Ne znam. Nisam je još probao na -10.
P12 sa standardnim kompresorom je odlično grejala na -12, a deklarisana je do -8.
S obzirom da S12 ima twin rotary kompresor, ne očekujem da greje ništa lošije. Uz to ima znatno bolju modulaciju od p12.

Koliko se sećam, pre dve godine je jedan korisnik s12 na ovom forumu izneo utiske da je klima odlično grejala na minusima

Nema smisla u 2023 kupovati on onf klimu.Koliko bi izdvojio za klimu?
Ne znam. Nisam je još probao na -10.
P12 sa standardnim kompresorom je odlično grejala na -12, a deklarisana je do -8.
S obzirom da S12 ima twin rotary kompresor, ne očekujem da greje ništa lošije. Uz to ima znatno bolju modulaciju od p12.

Koliko se sećam, pre dve godine je jedan korisnik s12 na ovom forumu izneo utiske da je klima odlično grejala na minusima
Po specifikacija moze da sa do 5100w toplote pa racunam zbog toga da moze da greje i ispod -10.

Meni i dalje radi ta Kudo u istoj kuci/lokalu gde su sve one Haier Flexis Plus :)
Racunaj da sa pomocu jos jedne 18 Haier(ranije 2 LG 12ice i 1 Midea Mission 12) greje i hladi prostor od oko 180m2, s tim da ce ove godine imati pomoc podnih grejaca u zastakljenom delu prostora od 80akm2 od tih 180.
Dodatno, u pitanju je kafe/restoran, pa mozes misliti koliko se otvara, zatvara i ventilira prostor :)

Odakle drugu da je on/off pouzdanija? Danas pogotovo u on/off ide najveci skart, za razliku od pre 15ak godina recimo.
Em ce ti racun biti manji, em ce ti 3x biti komfornije u prostoru sa inverter klimom.
Negde je počela da pušta i s obzirom da je stara punih 12 godina, nisam imao više ni volje ni želje da ulažem u popravku. Predlog je bio da se zameni kompletna instalacija i dopuni freon, ali niko nije hteo da da garanciju da je do toga. Da se ne bi pretvorilo u rupu bez dna, otišla je u kobasice.

Moze sigurn da radi na -10c, samo joj opada efikasnost i ne bi mogla da ima taj energy label koji ima da su stavili nizu vrednost garantovanog rada.
Dakle, nije dobra kao neke propisane na vece minuse, ali ce svakako raditi bez problema barem do -15c.

Tbiv je -10 C kod tog modela pri čemu daje 2.5 kW.

@Херој87 Mozes li da izmeris koliko nisko moze da radi na grejanju Haier flexis plus 12 ako imas mogucnosti?

Nema smisla u 2023 kupovati on onf klimu.Koliko bi izdvojio za klimu?
Iskreno nisam siguran šta je tačno prednost inverera u praksi. Koliko sam gledao potrošnju, na papiru deluje da nema neke razlike.

Nemam neki određeni budžet ali s obzirom da mi to predstavlja stvar bez koje bih realno i mogao ne planiram da dam više para no što moram.
Pominjao mi je da se manje toga kvari na on/off I da su kvarovi jeftiniji. Ja iskreno pojma nemam, samo prenosim i proveravam tačnost informacija ovde s vama 😃

Sad sam brzim guglanjem uspeo da nađem Vox iva 1 i 7 modele. Jel važno koji je u pitanju

I ako mi možeš reći u kom smislu je komfornije sa inverterom u odnosu na on/off

@saigic
12 imam samo stariji Flexis i to je u stanu koji se izdaje.
18 su mi ja mislim Flexis Plus, a i one su u kuci koju izdajemo za kafe/restoran :)
Zato i ne pricam puno o radu tih klima, jer ne znam, znam samo da se niko nije bunio na rad istih.

@fluxy
Prosto, radi na manjem procentu rada kompresora, skoro nikada na 100% i odrzava temperaturu smanjivanjem snage kompresora, dok on/off radi samo na 100% stalno i kada postigne temperaturu, gasi klimu. U sustini, sa on/off klimom je meni bilo ili stalno hladno ili toplo, nikada ne bude bas kako treba :)
Inverter dohladjuje prostor i duva prohladan vazduh kada nema razloga da gruva leden.

Ja sam imao inverter 1992-1994. godiste(ne znam tacno, bio sam dete) i nije crkao do ~2015. kada smo ga bukvalno bacili jer je visak :)
A imam i dalje on-off jednu slicno godiste, obe su Toshiba.

Nije inverter nista kvarljiviji od on/off, pogotovo ne danas.

Poslednja izmena:
Sta je bolje MDV Aurora, Midea Extreme ili Hisense energy Hi Nano

Midea extreme ili hisense energy pro je najbolii odnos cena kvalitet.Dobra je i Lg S12qe.

Ovo bi trebalo da je jako slično aemi modelu, a ako sam u pravu, onda gledaj da je ne uzmeš ni džaba.

Da li će mi takva klima ili sl. makar u prelaznom periodu uštedeti novac u odnosu na centralno grejanje na električni kotao? U pitanju je stan od oko 50kv, u dobro izolovanoj zgradi.

Svakako da hoće

Midea extreme ili hisense energy pro je najbolii odnos cena kvalitet.Dobra je i Lg S12qe.
Video sam za Midea Extreme da se dosta ljudi zale na rad spoljne jedinice.
Energy Pro ima dosta jak minimalni protok vazduha, ne znam da li je to dobro ili lose za grejanje prostorije od 20-25m2

Da li bi sa inverter klimom mogao da imam barem približan račun za struju kao sa TA peci koja se puno samo nocu po jeftinoj tarifi?

Da li bi sa inverter klimom mogao da imam barem približan račun za struju kao sa TA peci koja se puno samo nocu po jeftinoj tarifi? lektrične energije koju utroši TA peć je jednaka cž
Grejanje na TA peć košta koliko i na klimu koja ima COP 3. E sad, ukoliko se sa TA peći ulazi u crveno, onda je klima još isplatljivija

Pozdrav ljudi, vidim da je ova tema i dalje aktivna pa odlucih da se registrujem i pitam ovde, treba mi pomoc oko kupovine invertera...koliko sam tema i stranica procitao ovde imam osecaj kao da vas poznajem 😁.
Poprilicno je hitno jer treba da se uselim za 20ak dana, u pitanju je sprat kuce, nova izolacija 10cm i PVC stolarija, 70 kvadrata total, 2 sobe, iznad je ploca i tavan, neizolovano. Hocu da grejem ceo sprat inverterom, jednim ili dva i to cele sezone kao primarni nacin. Treba mi pomoc i preporuka. Pretpostavljam da cu morati dve ali apsolutno se ne razumem u klime i nemam nikog u svojoj bliskoj okolini ko moze da mi pomogne tako da zavisim od vas, brend, model, velicina itd. Budzet mi jeste ogranicen ali imam fleksibilnost, takodje iskreno nisam lik koji ce da plati 100e vise da bi dobio 3% efikasnosti vise ili neku fensi funkciju ili izgled. Ukupan budzet mi je oko 1000e.
Hvala!

Kuća, 70 kvm po meni zahteva dva kvalitetna (jaka) uređaja, ako se planira primarno grejanje na klime koje će odgovoriti na sve zahteve. A dva kvalitetna uređaja se za 1000 eura ne mogu kupiti.

O kojoj cifri govoris? Ocekivao sam da dve 12ice srednje klase mogu da odrade taj posao..

Dva uređaja srednje klase nisu dovoljna za bezbrižno grejanje. Recimo da bi izgurao sa njima 90% grejne sezone (neka prosečna zima da bude). Uz to bi uređaji verovatno radili pod većim opterećenjem, što može da izazove probleme sa čestim defrostima i onda upadaš u zatvorenu petlju... E sad, ako nisi zimogrožljiv ili nemaš ženskog člana porodice koji zahteva temperaturu ne nižu od 24 C, 24/7, onda se možda i provučeš... Na ovaj budžet treba da dodaš i minimum 250 eura za ugradnju dve klime.
Da je u pitanju stan u zgradi, rekao bih ti da može, jer ja grejem 67 kvm sa srednjim i budžet inverterom.

Sad me malo hvata panika, useljenje nije planirano a nemam ideju kako da se grejem cele zime, useljujem se sa devojkom i ona bogami jeste zimogrozljiva, a ja radim od kuce i ceo dan sedim u stolici tako da ne bih da budem na granici sa temperaturom ako mi to nije jedini preostali izbor, koliko mislis da mi novca minimalno treba i koje modele bi mi preporucio, kao sto rekoh imam fleksibilnost oko par stotina eura preko ali ne puno, procitah pre neki dan da neki lik greje istu kvadraturu sa dve Fujitsu LLCE 12 a one su sad oko 60k dinara, oslonio sam se nekako na tu pricu u glavi i sad si me resetovao :D

Pozdrav ljudi, vidim da je ova tema i dalje aktivna pa odlucih da se registrujem i pitam ovde, treba mi pomoc oko kupovine invertera...koliko sam tema i stranica procitao ovde imam osecaj kao da vas poznajem 😁.
Poprilicno je hitno jer treba da se uselim za 20ak dana, u pitanju je sprat kuce, nova izolacija 10cm i PVC stolarija, 70 kvadrata total, 2 sobe, iznad je ploca i tavan, neizolovano. Hocu da grejem ceo sprat inverterom, jednim ili dva i to cele sezone kao primarni nacin. Treba mi pomoc i preporuka. Pretpostavljam da cu morati dve ali apsolutno se ne razumem u klime i nemam nikog u svojoj bliskoj okolini ko moze da mi pomogne tako da zavisim od vas, brend, model, velicina itd. Budzet mi jeste ogranicen ali imam fleksibilnost, takodje iskreno nisam lik koji ce da plati 100e vise da bi dobio 3% efikasnosti vise ili neku fensi funkciju ili izgled. Ukupan budzet mi je oko 1000e.
Hvala!
Da li bi mogao da okacis plan prostorija?

Neizolovana ploča ti je problem #1. Sa recimo 30 cm vune preko ploče, situacija se bitno menja. I ja bih odatle počeo uporedo sa dve klime.

Hvala!
Kod mene u delu kuce koji je izolovan, samo betonska ploca iznad sobe nije bila izolovana.
Nocu se zimi spustala temp na 13c (ujutru kad se probudim). Izolovao plocu (doduse iznutra, 3cm stirodur, 6-7h posla za 25kv i radio sam prvi put sa drugarom), zimi je 19c temperatura posle noci kada se ne greje.

Evo ga plan prostorija, identicno je ovako i ovo su tacne dimenzije, koju vrstu vune staviti na tavan, staklena, kamena, ili moze stiropor...
Screenshot_236.png

Nazad
Vrh Dno