Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Nemojte stavljati sirće u aparate!

Kupite kesicu limunske kiseline i rešili ste sve.
Da, sirce nagriza alumijumske delove. Ne znam koliko ih ima u automatskim aparatima. Iz tog razloga ga ne koriste serviseri, a i slab je relativno. A i limunska kiselina je slaba u prinicpu. Super ako sa njom moze da se zavrsi posao, onda nije veliki problem.

Iskreno, otvarao jesam svoje aparate nakon nekog vremena, ali koroziju nisam primetio. To se sve ipak relativno kratko zadrzava u sistemu i odmah ispere, iako na visim temperaturama, sto bi doduse pogodovalo razvoju korozije. Ipak, limunska kiselina jeste verovatno bolje resenje, prihvatam.

Obzirom da jos uvek cekam PID za baby gaggia, a rancilio steam wand stigao, rekoh da pocastim evolution. Sada je (r)evolution. Inace pazite na navoj kada narucujete, ja sam greskom narucio sa unutrasnjim navojem na matici (rancilio orig i post 2015 gaggia). Resio sam ovo tako sto sam "ubedio" cekicem stari panarello da se ispravi za par stepeni, skinuo maticu sa spoljnim navojem, sa rancilia odvrnuo diznu, uz pomoc deterdzenta za sudove skinuo gumu, zamenio maticu, vratio sve i to je to. Osetna razlika u pari, mnogo lakse do dobrog mleka. Inace je super lagan upgrade jer imate da odsrafite i zasrafite sraf bukvalno bez otvaranja aparata. Da mi naleti neki podesivi OPV sa neke stare baby, i evolutionu otprilike nista znacajno nece nedostajati u odnosu na classic. Mislim da se solenoid kao investicija ne isplati za njega jer bi trebalo menjati i grupu, a da li ce napraviti toliko bitnu razliku u kafi- sumnjam.

Prilozi

• IMG20231013000255.jpg
    IMG20231013000255.jpg
    139.9 KB · Pregleda: 89
Ne može u Banji Vrujci česmovača da ima kamenac a da manje ima u Vodavodi. To nikad nije bilo od kad je krme ukovrnilo rep.

Gaggia viva uopste vise nece da izbacuje vodu. Cuje se zvuk kao da nema bokala sa vodom uopste unutra. Muci se muci i nista.

Možda da proba da pusti vodu na steamer.

Pokusavao da pustim vodu steamer jedno vreme htelo sada ni to nece. Bukvalno isti zvuk kao kada nestane vode i tresenje. Vec 5-6 dana mi slabije izlazila kafa do juce kada nece nikako . Neko mi savetovao da budem uporan sa sircetom mora da probije u nekom trenutku. Nisam pametan. Dal se uppste isplati nositi u servis ili da kupujem nesto drugo?!

Napuni limuntusom i budi uporan. Kreni prvo malo pa ako neće, ostavi ga par minuta i onda opet. Mora da krene u nekom momentu.

Pokusavao da pustim vodu steamer jedno vreme htelo sada ni to nece. Bukvalno isti zvuk kao kada nestane vode i tresenje. Vec 5-6 dana mi slabije izlazila kafa do juce kada nece nikako . Neko mi savetovao da budem uporan sa sircetom mora da probije u nekom trenutku. Nisam pametan. Dal se uppste isplati nositi u servis ili da kupujem nesto drugo?!
Kao sto te je @nidza posavetovao, limontus u posudu i budi uporan, trebalo bi da popusti. I na dalje ne koristi direktno cesmovacu. Za servis- ne znam sta da kazem, jedino ako nadjes nekog voljnog da ga sredi za 20-30e kompletno, stvarno ne znam kako idu cene servisa a vidim da je viva nova oko 11k. Za slucaj da ne upali limontus, a imas meraka na aparat i malo vremena i volje, odvijac, klesta i imbus kljuceve u ruke, lepota ovakvih aparata je sto su jako jednostavni, a tutoriala po YT imas verovatno koliko zelis. Po meni je steta da makar ne pokusas da ga spasis, nije losa masina. Ja stvarno nisam neki majstor ali sam vec 2 aparata povratio u zivot. Vidim da viva ima plasticni ventil na vrhu pumpe odakle ide vod direktno u bojler (trebalo bi da ih spaja crveno crevo), najverovatnije da je tu negde problem. Obelezio sam ti, ja tipujem na br. 223. jer se tu prenosi toplota od bojlera, milina za kamenac. Inace ispravite me, ali mislim da je Saeco Poemia isti aparat.

Prilozi

• Screenshot 2023-10-19 224346.png
    Screenshot 2023-10-19 224346.png
    189.7 KB · Pregleda: 64
hvala na savetima. Rasklopih ga. Voda ide kroz crevo sa slike 201, i dolazi do vrha ali ne uspeva da dodje do spoja 209. Videcu sutra dalje. Nesto ne verujem da je pumpa otisla, cenim da ne bi uopste bacala vodu ni do te visine da je u kvaru rj ne bi sw ni cula?

Igram se par dana sa Gaggia Viva Deluxe kupio sam neku kafu crveno pakovanje Lavazza 250 gr bila 400dinara u Lidlu
Uz aparat pored porta filtera ima dodatak za single shot i neka guma koja se stavlja ispod tog dodatka i to služi za one kesice.
A da li treba da se postavi ta guma kada se sprema bilo koji singl shot ili sam za kesice ?
I taj dodatak neće lepo da dihtuje tako da sam sa njime napravio haos

Kako da procenim bez vagice koliko grama je potrebno za jednu dozu .Onaj plastični scoop /kašika koliko je to grama ,on se napuni odprilike
sa jednom dobrom kafenom kašičicom ,kao kada se sprema turska kafa

Uglavnom volim da pijem produženi espreso ,to kažem seki u kladionicu,jel se to pravilno zove lungo?

Koristi veću korpu, i tako za dužu kafu bolje da suneš tamo 14g, pošto te loše kafe neće ni stati više.

Registrovan si 2014. godine. Propala ti 2 aparata. Savetuješ da se sipa sirće u aparate. Sipaš česmovaču....

Jedni izlaz da ovu temu čitaš iz početka sledećih mesec dana. Možda zapamtiš nešto...
Slatko :)
Možda i ovde ima ljudi voljnih da osim sa kafom pomognu i sa drugim problemima, ali nisam od te struke. Ovde sam da razmenim iskustva, stavove, prihvatam konstruktivnu kritiku i argumente i ne mislim da sve znam, a da primeniš meni dati savet na sebe, možda bi i shvatio neke stvari. No, suviše si pametan za to.
Stvarno nisam ovde da se prepucavam ni sa kim, te ne vidim razlog za drskost koju iskazuješ. Verujem da neke vrline poseduješ, ali kulturu očigledno - ne.
Žao mi je što ću te razočarati u tvojoj gordosti i ozlojeđenosti, prosto - nisi bitan. Ima toliko lepih stvari u životu, probaj da radiš nešto korisno bez da unižavaš druge. Najteže je pogledati se u ogledalo, slažem se, tu očigledno ni dobra kafa ne pomaže puno. Odjava i kraj

Dobro de, i ja sam koristio ponekad sirće u aparatima za kapsule, nisam znao za bolje, ali opet nisam imao problem. Nijedan se nije uništio. Sad vodim računa, ali pre svega prevencijom uz pomoć dobre vode. Na stranu što aparat ne zabada, već je i konzistentan dial sa istom vodom, kao i ukus.

Nastavio danas sa ciscenjem i rastsvljanjem. Voda ide do bojlera i tu negde prekida. Na stimer kapucka. Vec gledam u perspektivi sta da kupim u ako ovaj ne ozivim? Svi predlozi su dobrodosli

Nastavio danas sa ciscenjem i rastsvljanjem. Voda ide do bojlera i tu negde prekida. Na stimer kapucka. Vec gledam u perspektivi sta da kupim u ako ovaj ne ozivim? Svi predlozi su dobrodosli
Polako sa odustajanjem :) Ako si mu izgubio merak, to je nesto drugo, ali nema neresivih problema, eventualno moze biti nerentabilnih za resavanje, mada ovde jedino mislim da se ne bi isplatilo menjati bojler ako je naprso negde. Ako on ne curi, a utvrdio si da postoji dotok vode do bojlera, preko onog dela 223 sa sheme, skini, rasklopi i ocisti bojler, limontus plus vruca voda recept za srecu. Drze ga 4 imbus srafa verovatno za grupu, a grupa odozdo takodje sa 4 srafa ucvrscena na sasiju, tako je makar kod mojih gaggia. Iscurece i malo vode kada otvoris, da te ne iznenadi, mada nije neka kolicina. Kod oba gaggia aparata koja sam kupio polovna, bojleri su bili puni kamenca. Evolutionu nije htela voda ni kroz grupu, ni para, kod Baby je kao isla nesto voda, para jedva, ali izbacivalo vise stroke nego drugog. Eno ih sada oba rade super.

Jesi li uopšte pokušavao sa velikom koncentracijom limuntusa? Može i sirće ako ćeš već u đubre da ga bacaš, 99% mu neće ništa biti. U najgorem slučaju će ostati isto.

Opet preporucujem DM sredstvo protiv kamenca, namenjeno je za ciscenje aparata, dosta je efikasno, meni pomoglo gomilu puta za razne namene, probaj sa tim, ja sam koristio zuto pakovanje, sada od nedavno ima crno koje kao pise da je jace.

Može i iz Lidla, W5, one tabletice, kidaju kako rade, nego ih nema uvek.

Przionica (Beograd, Dobracina ulica) - jedna od najstarijih przionica specialty kafe kod nas, imali su probleme sa promenom osoblja i jedno vreme su kupovali zrna od Gradske Przionice. ali ponovo imaju dobrog przionicara i ponovo su poceli da uvoze sami sirovinu i to jako dobar izbor sirovina imaju.

D59B - Trenutno medju Rusima mozda i najpopularnije mesto u Beogradu. Zrna uzimaju od Mlin Produkta, ne uvoze sami za sada, ali imaju svoju przionicu. Jako svetlo prze kafu, pa je preporucljivije za filter kafu.
Koliko znam, izvorna ekipa iz Pržionice u Dobračinoj 59B je prešla u, jelte, D59B, nakon čega je neko potpuno nevezan uleteo u stari lokal i tamo nastavio da radi pod starim imenom.

Ta izvorna ekipa je pak proizišla iz Supermarketa u Višnjićevoj, a glavni barista i pržioničar sada drži Hotel Beograd.

Inače, Rusa je jako mnogo u svim spešalti kafeterijama. U D59B mi se dešavalo da budem jedini lokalac u lokalu.

Zdravo svima,
Pazario sam skoro DeLonghi Dedicu EC685 na nekoj akciji, a pre toga sam se bas fino informisao baš na ovoj temi od iskusnijih "kolega". :)
Još učimo, a par stvari mi je ostalo nejasno, pa rekoh da pitam ovde.

Dnevno napravimo par kafa (2-3, nekad manje nekad više).
1. Da li i koliko detaljno treba da se ručno čisti aparat posle (svakog) korišćenja, stvari kao što su nosač filtera i filter?
2. Ako pravim 2-3 kafe jedne za drugom, da li je dovoljno samo da ispraznim filter sa iskorišćenom kafom ili je preporuka i proprati kroz vodu (nakon svake kafe)?
3. Kako i koliko često čistite cevčicu za kapućino?
4. Da li vam se začepe rupice na filterima ili na cevčici za kapućino da morate iglom da pročistite?

Živeli. :coffee:

Jesi li uopšte pokušavao sa velikom koncentracijom limuntusa? Može i sirće ako ćeš već u đubre da ga bacaš, 99% mu neće ništa biti. U najgorem slučaju će ostati isto.
Nisam zbog nekih privatnih obaveza dva dana nista cavkao oko aparata. Pokusavao sam sa kesicama iz dm-a, one tecnosti nigde nema. Nije uspelo tj, kad sam pokrenuo neko crevo mi je popustilo i krenulo ka kaplje. Tako da sutra sve rastsvljam i sastavljam pa cu poterati dm tecnost

@nemanman

1) jok, imam pak skrin, aparat je uvek čist
2) ja operem sve, rastavim, ostavim da se suši. Ako pravim sledeću, nakačim da se greje dok meljem.
3) krpom prebrišem onaj patrljak, pošto sam cevčicu skinuo. Na patrljak se napravi prava krema
4) Zasad ne, ali tek godinu dana koristim aparat

Vrh Dno