Zdravo svima, nabasao na temu pa resio da otvorim nalog, procitao sam bas zanimljivih stvari, pa sam resio i ja malo da doprinesem, ne znam koliko su ljudi pisali o ovim stvarima, ali evo ja cu jedan opsirniji tekst, nadam se da ce vam biti poucan i da vas nece smoriti:
Problem svih przionica u svetu trenutno je nabavka kvalitetnih zrna jer se brzo rasprodaju i uglavnom to nisu velike kolicine, sve sto se prodaje na velike kolicine nije vrhunskog kvaliteta. Obzirom da smo mi kao i za sve drugo jako malo trziste, pritom kaskamo kao i u svemu bar 10 godina, takav je i izbor zrna kod nas. Naravno, drzava lopovska je maksimalno je zakomplikovala procedure sa uvozom kafa, sanitarni i fitosanitarni pregledi su preskupi i zato je i cena visa nego po Evropi jer tamo imaju samo troskove prevoza izmedju drzava. Przionice ne mogu ni uzorke kafa da dobiju regularno jer im i na njih rade fito sanitarne preglede pa to ispadne apsolutno neisplativo, pa samim tim kupovina zrna kod nas uglavnom ide na slepo... Ovo je spisak nekih od specialty przionica sa mojim misljenjima, komercijalu ne uzimam u obzir jer nije uporedivo. Ukusi su razliciti pa svako treba sam da se nadje u tome sta mu se svidja, ali manje vise se zna ko ima kakva zrna jer se sama zrna ocenjuju i poprilicno je sve to transparentno.
Mala Radionica Kafe (Kikinda/Novi Sad) - jedna od starijih przionica, trenutno uvoze ubedljivo najkvalitetnija i najsvezija zrna u zemlji i po mom misljenju najbolji kvalitet przenja i zrna
Mlin Produkt i Cafe&Factory, jedna su kuca - Zacetnici specialty segmenta u Srbiji. Najbolji odnos kvaliteta i cena i najveci izbor. Ne uzimaju kvalitetna zrna kao Mala Radionica ali su najveci uvoznici specialty zrna kod nas i samim tim imaju najbolje cene. Zrna koja imaju u redovnoj ponudi su uglavnom osrednjeg kvaliteta. Ali nova zrna kada im stignu i koja su malo skuplja znaju da budu bas dobra, ali samim tim se i brzo rasprodaju, nedavno su uvezli neku novu Keniju i Columbiju koje su odlicne. Problem kod njih je trag kafe... posto imaju politiku da kupac moze da poruci i 50g ako hoce, kafa im stize u kantama po lokalima i onda sipaju u silose da bi iz njih lakse merili kafu. Ti silosi su losi za cuvanje jer se stalno otvaraju i poklopac nije hermeticki zatvoren, samim tim kafa stalno dolazi u kontakt sa vazduhom i brze mnogo propada. Tako da se tamo cesto desi da se naleti na zastarelu kafu. Kod njih je najbolje upoznati dobrog baristu koji radi i koji ce preporuciti sta je sveze, sta nije jer imaju sve datume przenja upisane kod njih, samo je pitanje da li zele da se potrude kada ih pitate.
Gradska Przionica - Mislim da su najveci uvoznici i imaju najvise zrna posle Mlin Produkta, krenuli su u posao sa jako velikim izborom zrna, ali su se vise okrenuli ka komercijali, mogu da se nadju neka dobra zrna, ali nista od toga nije vrhunski kvalitet.
Przionica (Beograd, Dobracina ulica) - jedna od najstarijih przionica specialty kafe kod nas, imali su probleme sa promenom osoblja i jedno vreme su kupovali zrna od Gradske Przionice. ali ponovo imaju dobrog przionicara i ponovo su poceli da uvoze sami sirovinu i to jako dobar izbor sirovina imaju.
D59B - Trenutno medju Rusima mozda i najpopularnije mesto u Beogradu. Zrna uzimaju od Mlin Produkta, ne uvoze sami za sada, ali imaju svoju przionicu. Jako svetlo prze kafu, pa je preporucljivije za filter kafu.
Hotel Beograd - Malo su nestalni sa przenjem, ali kod njih radi i przio trenutni a mozda i veciti srpski sampion barista (posto je zvanicno takmicenje odrzano samo 2 puta i pitanje je kada ce se ponovo odrzati

), samim tim imaju potencijala, takodje imaju Loring przionik koji vazi za najbolji na svetu trenutno, mada on ima malo drugaciji princip przenja od klasicnog przionika, pa samim tim nikako da udju u stos sa istim.
Indijana - Malo su kupovali zrna od Mlin Produkta, malo su sami uvozili, mislim da sada pretezno sami uvoze i relativno mlada przionca i brzo napreduju sa kvalitetom
Fuka - Manja przionica na Zemunskoj pijaci, jako brzo napreduju, uzimali su zrna od Mlin Produkta, ali sada krecu sa svojim uvozom, mozda su vec i uvezli svoju kafu, vredi cekati i probati, dobro prze.
Kuca Specialty Coffee - Ne prze kafu, ali su poceli da uvoze i prodaju kafu od Coffee Pirates-a iz beca
Przionica Mlin - u Zemunu i na Vracaru, poceli su nedavno da uzimaju svoja zrna, jos nemaju nista spektakularno u ponudi, ali planiraju da uvoze i kvalitetnija zrna
Koppa Coffee - Isto jedna od starijih przionica kod nas, sami uvoze i dosta zanimljiv izbor zrna imaju
Toliko od mene za sada, verovatno sam dosta zaboravio, ali bice prilika.
Pozdrav