Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Pozdrav, koristim već neko vreme Delonghi Dedica EC685 i posle dugo traganja (bezuspešnog) skoro mi je iskrsao polovni Eureka Mignon za malo jače pare ali šta je tu je, ne žalim. Dobijam dobar ukus i espresa i kafa s mlekom ali mnooogo menjam kafu koju kupujem. Trenutno probam Indijana pržionicu.
Da li imate neke preporuke a da je odnos cene i kvaliteta zrna dobar?

Takođe, rqzmišljam o promeni aparata, koji bi vam bio sledeći korak nakon Dedike?
 
Zdravo svima, nabasao na temu pa resio da otvorim nalog, procitao sam bas zanimljivih stvari, pa sam resio i ja malo da doprinesem, ne znam koliko su ljudi pisali o ovim stvarima, ali evo ja cu jedan opsirniji tekst, nadam se da ce vam biti poucan i da vas nece smoriti:
Da li imate neke preporuke a da je odnos cene i kvaliteta zrna dobar?
Problem svih przionica u svetu trenutno je nabavka kvalitetnih zrna jer se brzo rasprodaju i uglavnom to nisu velike kolicine, sve sto se prodaje na velike kolicine nije vrhunskog kvaliteta. Obzirom da smo mi kao i za sve drugo jako malo trziste, pritom kaskamo kao i u svemu bar 10 godina, takav je i izbor zrna kod nas. Naravno, drzava lopovska je maksimalno je zakomplikovala procedure sa uvozom kafa, sanitarni i fitosanitarni pregledi su preskupi i zato je i cena visa nego po Evropi jer tamo imaju samo troskove prevoza izmedju drzava. Przionice ne mogu ni uzorke kafa da dobiju regularno jer im i na njih rade fito sanitarne preglede pa to ispadne apsolutno neisplativo, pa samim tim kupovina zrna kod nas uglavnom ide na slepo... Ovo je spisak nekih od specialty przionica sa mojim misljenjima, komercijalu ne uzimam u obzir jer nije uporedivo. Ukusi su razliciti pa svako treba sam da se nadje u tome sta mu se svidja, ali manje vise se zna ko ima kakva zrna jer se sama zrna ocenjuju i poprilicno je sve to transparentno.

Mala Radionica Kafe (Kikinda/Novi Sad) - jedna od starijih przionica, trenutno uvoze ubedljivo najkvalitetnija i najsvezija zrna u zemlji i po mom misljenju najbolji kvalitet przenja i zrna

Mlin Produkt i Cafe&Factory, jedna su kuca - Zacetnici specialty segmenta u Srbiji. Najbolji odnos kvaliteta i cena i najveci izbor. Ne uzimaju kvalitetna zrna kao Mala Radionica ali su najveci uvoznici specialty zrna kod nas i samim tim imaju najbolje cene. Zrna koja imaju u redovnoj ponudi su uglavnom osrednjeg kvaliteta. Ali nova zrna kada im stignu i koja su malo skuplja znaju da budu bas dobra, ali samim tim se i brzo rasprodaju, nedavno su uvezli neku novu Keniju i Columbiju koje su odlicne. Problem kod njih je trag kafe... posto imaju politiku da kupac moze da poruci i 50g ako hoce, kafa im stize u kantama po lokalima i onda sipaju u silose da bi iz njih lakse merili kafu. Ti silosi su losi za cuvanje jer se stalno otvaraju i poklopac nije hermeticki zatvoren, samim tim kafa stalno dolazi u kontakt sa vazduhom i brze mnogo propada. Tako da se tamo cesto desi da se naleti na zastarelu kafu. Kod njih je najbolje upoznati dobrog baristu koji radi i koji ce preporuciti sta je sveze, sta nije jer imaju sve datume przenja upisane kod njih, samo je pitanje da li zele da se potrude kada ih pitate.

Gradska Przionica - Mislim da su najveci uvoznici i imaju najvise zrna posle Mlin Produkta, krenuli su u posao sa jako velikim izborom zrna, ali su se vise okrenuli ka komercijali, mogu da se nadju neka dobra zrna, ali nista od toga nije vrhunski kvalitet.

Przionica (Beograd, Dobracina ulica) - jedna od najstarijih przionica specialty kafe kod nas, imali su probleme sa promenom osoblja i jedno vreme su kupovali zrna od Gradske Przionice. ali ponovo imaju dobrog przionicara i ponovo su poceli da uvoze sami sirovinu i to jako dobar izbor sirovina imaju.

D59B - Trenutno medju Rusima mozda i najpopularnije mesto u Beogradu. Zrna uzimaju od Mlin Produkta, ne uvoze sami za sada, ali imaju svoju przionicu. Jako svetlo prze kafu, pa je preporucljivije za filter kafu.

Hotel Beograd - Malo su nestalni sa przenjem, ali kod njih radi i przio trenutni a mozda i veciti srpski sampion barista (posto je zvanicno takmicenje odrzano samo 2 puta i pitanje je kada ce se ponovo odrzati :)), samim tim imaju potencijala, takodje imaju Loring przionik koji vazi za najbolji na svetu trenutno, mada on ima malo drugaciji princip przenja od klasicnog przionika, pa samim tim nikako da udju u stos sa istim.

Indijana - Malo su kupovali zrna od Mlin Produkta, malo su sami uvozili, mislim da sada pretezno sami uvoze i relativno mlada przionca i brzo napreduju sa kvalitetom

Fuka - Manja przionica na Zemunskoj pijaci, jako brzo napreduju, uzimali su zrna od Mlin Produkta, ali sada krecu sa svojim uvozom, mozda su vec i uvezli svoju kafu, vredi cekati i probati, dobro prze.

Kuca Specialty Coffee - Ne prze kafu, ali su poceli da uvoze i prodaju kafu od Coffee Pirates-a iz beca

Przionica Mlin - u Zemunu i na Vracaru, poceli su nedavno da uzimaju svoja zrna, jos nemaju nista spektakularno u ponudi, ali planiraju da uvoze i kvalitetnija zrna

Koppa Coffee - Isto jedna od starijih przionica kod nas, sami uvoze i dosta zanimljiv izbor zrna imaju

Toliko od mene za sada, verovatno sam dosta zaboravio, ali bice prilika.
Pozdrav
 
Pozdrav, zanima me koliko cesto i na koji nacin cistite aparat za kafu?
Imam GAGGIA Cadorna Prestige pa sam uzeo prvi put tablete, pa mi nije jasno kako se cisti sa njima?
Drugo, kada radi ciscenje kamenca, jedna stvar nije jasna u upustvu, kaze da se izvadi filter, ubaci sredstvo za ciscenje i pusti, i to odradim.
Nakon toga kaze da se napuni vodom (ne pise da li se ubacuje filter) da opet procisti. Da li se ubacuje filter na drugom punjenju?

Hvala.
 
Zdravo svima, nabasao na temu pa resio da otvorim nalog, procitao sam bas zanimljivih stvari, pa sam resio i ja malo da doprinesem, ne znam koliko su ljudi pisali o ovim stvarima, ali evo ja cu jedan opsirniji tekst, nadam se da ce vam biti poucan i da vas nece smoriti:

Problem svih przionica u svetu trenutno je nabavka kvalitetnih zrna jer se brzo rasprodaju i uglavnom to nisu velike kolicine, sve sto se prodaje na velike kolicine nije vrhunskog kvaliteta. Obzirom da smo mi kao i za sve drugo jako malo trziste, pritom kaskamo kao i u svemu bar 10 godina, takav je i izbor zrna kod nas. Naravno, drzava lopovska je maksimalno je zakomplikovala procedure sa uvozom kafa, sanitarni i fitosanitarni pregledi su preskupi i zato je i cena visa nego po Evropi jer tamo imaju samo troskove prevoza izmedju drzava. Przionice ne mogu ni uzorke kafa da dobiju regularno jer im i na njih rade fito sanitarne preglede pa to ispadne apsolutno neisplativo, pa samim tim kupovina zrna kod nas uglavnom ide na slepo... Ovo je spisak nekih od specialty przionica sa mojim misljenjima, komercijalu ne uzimam u obzir jer nije uporedivo. Ukusi su razliciti pa svako treba sam da se nadje u tome sta mu se svidja, ali manje vise se zna ko ima kakva zrna jer se sama zrna ocenjuju i poprilicno je sve to transparentno.

Mala Radionica Kafe (Kikinda/Novi Sad) - jedna od starijih przionica, trenutno uvoze ubedljivo najkvalitetnija i najsvezija zrna u zemlji i po mom misljenju najbolji kvalitet przenja i zrna

Mlin Produkt i Cafe&Factory, jedna su kuca - Zacetnici specialty segmenta u Srbiji. Najbolji odnos kvaliteta i cena i najveci izbor. Ne uzimaju kvalitetna zrna kao Mala Radionica ali su najveci uvoznici specialty zrna kod nas i samim tim imaju najbolje cene. Zrna koja imaju u redovnoj ponudi su uglavnom osrednjeg kvaliteta. Ali nova zrna kada im stignu i koja su malo skuplja znaju da budu bas dobra, ali samim tim se i brzo rasprodaju, nedavno su uvezli neku novu Keniju i Columbiju koje su odlicne. Problem kod njih je trag kafe... posto imaju politiku da kupac moze da poruci i 50g ako hoce, kafa im stize u kantama po lokalima i onda sipaju u silose da bi iz njih lakse merili kafu. Ti silosi su losi za cuvanje jer se stalno otvaraju i poklopac nije hermeticki zatvoren, samim tim kafa stalno dolazi u kontakt sa vazduhom i brze mnogo propada. Tako da se tamo cesto desi da se naleti na zastarelu kafu. Kod njih je najbolje upoznati dobrog baristu koji radi i koji ce preporuciti sta je sveze, sta nije jer imaju sve datume przenja upisane kod njih, samo je pitanje da li zele da se potrude kada ih pitate.

Gradska Przionica - Mislim da su najveci uvoznici i imaju najvise zrna posle Mlin Produkta, krenuli su u posao sa jako velikim izborom zrna, ali su se vise okrenuli ka komercijali, mogu da se nadju neka dobra zrna, ali nista od toga nije vrhunski kvalitet.

Przionica (Beograd, Dobracina ulica) - jedna od najstarijih przionica specialty kafe kod nas, imali su probleme sa promenom osoblja i jedno vreme su kupovali zrna od Gradske Przionice. ali ponovo imaju dobrog przionicara i ponovo su poceli da uvoze sami sirovinu i to jako dobar izbor sirovina imaju.

D59B - Trenutno medju Rusima mozda i najpopularnije mesto u Beogradu. Zrna uzimaju od Mlin Produkta, ne uvoze sami za sada, ali imaju svoju przionicu. Jako svetlo prze kafu, pa je preporucljivije za filter kafu.

Hotel Beograd - Malo su nestalni sa przenjem, ali kod njih radi i przio trenutni a mozda i veciti srpski sampion barista (posto je zvanicno takmicenje odrzano samo 2 puta i pitanje je kada ce se ponovo odrzati :)), samim tim imaju potencijala, takodje imaju Loring przionik koji vazi za najbolji na svetu trenutno, mada on ima malo drugaciji princip przenja od klasicnog przionika, pa samim tim nikako da udju u stos sa istim.

Indijana - Malo su kupovali zrna od Mlin Produkta, malo su sami uvozili, mislim da sada pretezno sami uvoze i relativno mlada przionca i brzo napreduju sa kvalitetom

Fuka - Manja przionica na Zemunskoj pijaci, jako brzo napreduju, uzimali su zrna od Mlin Produkta, ali sada krecu sa svojim uvozom, mozda su vec i uvezli svoju kafu, vredi cekati i probati, dobro prze.

Kuca Specialty Coffee - Ne prze kafu, ali su poceli da uvoze i prodaju kafu od Coffee Pirates-a iz beca

Przionica Mlin - u Zemunu i na Vracaru, poceli su nedavno da uzimaju svoja zrna, jos nemaju nista spektakularno u ponudi, ali planiraju da uvoze i kvalitetnija zrna

Koppa Coffee - Isto jedna od starijih przionica kod nas, sami uvoze i dosta zanimljiv izbor zrna imaju

Toliko od mene za sada, verovatno sam dosta zaboravio, ali bice prilika.
Pozdrav
Ogromno hvala! :)
 
Hvala na odgovoru. Forum je opsiran, procitala sam jedan deo, vidim da se hvali Viva kao pocetni, Delongi dedica je takodje hvaljena i skuplja za 10tak hiljada. Mislila sam da ona ima mozda neku bolju opciju u odnosu na Gaggiu, zbog vece cene....Ako su aparati slicni po kvalitetu, onda nema svrhe placati vise... Koju kafu preporucujete, dok mlin ne kupim? Iz manjeg sam grada, mi nemamo przionice, mogu kupiti samo u marketu.
Kafe i priprema iste dodju cela filozofija na kraju. Espresso aparat je samo jedan od nacina. Delonghi je svakako solidna masina, meni je pre svega estetski privlacna i koliko se secam, dolazi uz onako lep komplet svega i svacega od pribora. Za svaki aparat treba malo vremena dok se ovlada njime i dodje se do necega sto odgovara, samo moras upoznati mogucnosti i ogranicenja masine. I dalje imamo pored gaggie gorenje espresso aparat koji je iskreno za dobar deo ljudi sasvim ok, moja sestra ga i dalje rado koristi jer je navikla na njega i lakse dobije zeljeni rezultat nego sa gaggiom. E sada, zasto bih dao Gaggia aparatima prednost u ovim cenovnim vodama? Imaju bojler za vodu, za razliku od termoblokova koji obicno ide u jeftnije aparate, portafilter je uglavnom veceg precnika pa voda ravnomernije dolazi do kafe, jednostavne su i slicnog dizajna vec godinama tako da su i delovi za nekad rasprostranjeni i dostupni. Ja bih za taj novac razmislio iskreno i o nekoj ocuvanoj polovnoj masini, tipa baby gaggia koja je u ranijim verzijama prakticno identicna legendarnom classicu - samo u plasticnom kucistu. Pre par dana sam za 40e kupio Gaggia Evolution koja je zavrsila na poslu, a opet je vrlo slicna pomenutim masinama koje se prave po 30+ godina i ima mesta za neku kasniju nadogradnju, konkretno moze joj se nadograditi regulacija pritiska (za espresso zelis negde oko 9 bar, mozda i manje, zavisno od ukusa, uglavnom su kucne masine na 15 bara). Ove koje sam pomenuo imaju portafiltere od 58mm koji su neki komercijalni standard, lako su nadogradive sa recimo boljim stapicem za mleko (20ak evra), PID kontrolerom, regulacijom pritiska,itd. Naglasavam samo da treba traziti primerak koji je odrzavan i servisiran ili biti spreman da se zaroni u rasklapanje i servis masine, ili u investiciju da to neko uradi umesto tebe. Da su prastajuce za koriscenje i da ces sa ovakvom masinom odmah dobiti soljicu za odusevljenje- verovatno neces, ali se trud isplati.
Od mlevenih kafa sta znam, imas svega i svacega. Od barcaffe i doncaffe do lavazze, illy, kimbo (moj mozda licni favorit, uz illy classic) i drugih pa onda zakoracis i u svet domacih radionica koji je prelep i pun kul ljudi koji znaju mnogo o kafi, ali sve je pitanje licne preference. Opet mora malo citanja o vrstama kafe, stilu przenja, ukusima, da li pijete kafu sa mlekom ili bez, pa isprobas dok ne nadjes nesto odgovarajuce, pa opet nesto novo i tako u krug. Nekad ces pogresiti, nekada ces se oduseviti. Nemoj da te ogranici izbor samo lokalnih prodavnica, brza posta dostavlja sve, a danas cak i prodavnice racunara i tehnicke robe mogu da iznenade ponudom kafe. Prelistaj/ pretrazi opet malo forum, ima stvarno dobrih saveta i preporuka
 
Pozdrav, zanima me koliko cesto i na koji nacin cistite aparat za kafu?
Imam GAGGIA Cadorna Prestige pa sam uzeo prvi put tablete, pa mi nije jasno kako se cisti sa njima?
Drugo, kada radi ciscenje kamenca, jedna stvar nije jasna u upustvu, kaze da se izvadi filter, ubaci sredstvo za ciscenje i pusti, i to odradim.
Nakon toga kaze da se napuni vodom (ne pise da li se ubacuje filter) da opet procisti. Da li se ubacuje filter na drugom punjenju?

Hvala.
Minimum jednom nedeljno sa tabletama ako se koristi svaki dan. Ako se pravi dosta kafa, vise od kucne upotrebe 4-5 dnevno, onda treba cesce cistiti. Pokrene se program ciscenja i ti noviji aparati uglavnom vode kroz proces ciscenja. Tableta se ubacuje u deo gde ide vec samlevena kafa, da ne bi prolazila kroz mlin.
Ja bih prvo ispiranje posle tog sredstva sipao Rosu da spere to sredstvo i provukao kroz aparat bez filtera, jer ovako ce tragovi te hemije ostati u filteru. Aparatu nece nista biti, a sprace se to sredstvo. Takodje preporucujem da inace u koriscenju aparata sipas kupovnu ili neku drugu vec prociscenu vodu umesto cesmovace, iako ima filter. Aparat ce mnoooooogo duze trajati i filter ces redje menjati. Nasa voda je jako tvrda, u BGu tvrdoca se krece od 13-16 dH samim tim taj filter bi trebao da menjas jako cesto, trebalo bi to da ima u uputstvu. Cesto ima i dosta hlora, mada to zavisi od mikrolokacije, a hlor jako lose utice na ukus, miris i ph kafe. Sve bolje kafeterije u svetu se trude da filterima eliminisu ili redukuju hlor na kafe aparatima koliko god je moguce.
 
Minimum jednom nedeljno sa tabletama ako se koristi svaki dan. Ako se pravi dosta kafa, vise od kucne upotrebe 4-5 dnevno, onda treba cesce cistiti. Pokrene se program ciscenja i ti noviji aparati uglavnom vode kroz proces ciscenja. Tableta se ubacuje u deo gde ide vec samlevena kafa, da ne bi prolazila kroz mlin.
Ja bih prvo ispiranje posle tog sredstva sipao Rosu da spere to sredstvo i provukao kroz aparat bez filtera, jer ovako ce tragovi te hemije ostati u filteru. Aparatu nece nista biti, a sprace se to sredstvo. Takodje preporucujem da inace u koriscenju aparata sipas kupovnu ili neku drugu vec prociscenu vodu umesto cesmovace, iako ima filter. Aparat ce mnoooooogo duze trajati i filter ces redje menjati. Nasa voda je jako tvrda, u BGu tvrdoca se krece od 13-16 dH samim tim taj filter bi trebao da menjas jako cesto, trebalo bi to da ima u uputstvu. Cesto ima i dosta hlora, mada to zavisi od mikrolokacije, a hlor jako lose utice na ukus, miris i ph kafe. Sve bolje kafeterije u svetu se trude da filterima eliminisu ili redukuju hlor na kafe aparatima koliko god je moguce.
Hvala.
Godinu dana aparat ima.

Sipao sam cesmovacu punu kamenca. Prave se 3-4 kafe na dan. Ciscen je aparat 1 mesecno sa sredstvom protiv kamenca.
Mozda da 2 zaredom ocistim pa rosu da ubacim.

Nije mi jasno, da li je sa tabletom drugi tip ciscena u odnosu na sredstvo protiv kamenca?
 
Kafe i priprema iste dodju cela filozofija na kraju. Espresso aparat je samo jedan od nacina. Delonghi je svakako solidna masina, meni je pre svega estetski privlacna i koliko se secam, dolazi uz onako lep komplet svega i svacega od pribora. Za svaki aparat treba malo vremena dok se ovlada njime i dodje se do necega sto odgovara, samo moras upoznati mogucnosti i ogranicenja masine. I dalje imamo pored gaggie gorenje espresso aparat koji je iskreno za dobar deo ljudi sasvim ok, moja sestra ga i dalje rado koristi jer je navikla na njega i lakse dobije zeljeni rezultat nego sa gaggiom. E sada, zasto bih dao Gaggia aparatima prednost u ovim cenovnim vodama? Imaju bojler za vodu, za razliku od termoblokova koji obicno ide u jeftnije aparate, portafilter je uglavnom veceg precnika pa voda ravnomernije dolazi do kafe, jednostavne su i slicnog dizajna vec godinama tako da su i delovi za nekad rasprostranjeni i dostupni. Ja bih za taj novac razmislio iskreno i o nekoj ocuvanoj polovnoj masini, tipa baby gaggia koja je u ranijim verzijama prakticno identicna legendarnom classicu - samo u plasticnom kucistu. Pre par dana sam za 40e kupio Gaggia Evolution koja je zavrsila na poslu, a opet je vrlo slicna pomenutim masinama koje se prave po 30+ godina i ima mesta za neku kasniju nadogradnju, konkretno moze joj se nadograditi regulacija pritiska (za espresso zelis negde oko 9 bar, mozda i manje, zavisno od ukusa, uglavnom su kucne masine na 15 bara). Ove koje sam pomenuo imaju portafiltere od 58mm koji su neki komercijalni standard, lako su nadogradive sa recimo boljim stapicem za mleko (20ak evra), PID kontrolerom, regulacijom pritiska,itd. Naglasavam samo da treba traziti primerak koji je odrzavan i servisiran ili biti spreman da se zaroni u rasklapanje i servis masine, ili u investiciju da to neko uradi umesto tebe. Da su prastajuce za koriscenje i da ces sa ovakvom masinom odmah dobiti soljicu za odusevljenje- verovatno neces, ali se trud isplati.
Od mlevenih kafa sta znam, imas svega i svacega. Od barcaffe i doncaffe do lavazze, illy, kimbo (moj mozda licni favorit, uz illy classic) i drugih pa onda zakoracis i u svet domacih radionica koji je prelep i pun kul ljudi koji znaju mnogo o kafi, ali sve je pitanje licne preference. Opet mora malo citanja o vrstama kafe, stilu przenja, ukusima, da li pijete kafu sa mlekom ili bez, pa isprobas dok ne nadjes nesto odgovarajuce, pa opet nesto novo i tako u krug. Nekad ces pogresiti, nekada ces se oduseviti. Nemoj da te ogranici izbor samo lokalnih prodavnica, brza posta dostavlja sve, a danas cak i prodavnice racunara i tehnicke robe mogu da iznenade ponudom kafe. Prelistaj/ pretrazi opet malo forum, ima stvarno dobrih saveta i preporuka
Hvala puno. Moracu malo vise da iscitam, bas sam apsolutni laik u ovome. Vecinu izraza koje koristite na forumu, ne znam ni sta znace :) A sto se tice kafe, posto smo do sad samo tursku pili, verovatno nijanse u kvalitetu necu ni primetiti, osim ako bas napravim neku vodenastu kafu, bez ukusa :) U sustini, treba mi mali aparat, zbog prostora, lak za rukovanje, da ne moram svaki dan da ga cistim i da pravi korektne kafe. Pretrazivcu i kupujem prodajem, mozda se nadje neki korektan aparat.
 
Zašto ne korstite neku meku vodu? Ja slavinovaču ne sipam u aparat za kafu, sem kroz akvafor, to se pokazalo odlično, ali ova voda Vlasina što su ovde preporučivali mi je još bolja - ima suvi ostatak tipa 20-30 (lično izmerio), manje i od Rose i od Proloma, i vrlo je ukusna i za piće.

Ja sam Vivu čistio jednom za ovih godinu dana i nikakvu dobit nisam primetio.
 
Hvala.
Godinu dana aparat ima.

Sipao sam cesmovacu punu kamenca. Prave se 3-4 kafe na dan. Ciscen je aparat 1 mesecno sa sredstvom protiv kamenca.
Mozda da 2 zaredom ocistim pa rosu da ubacim.

Nije mi jasno, da li je sa tabletom drugi tip ciscena u odnosu na sredstvo protiv kamenca?
Mozes i 2 puta za redom da ocistis. Ali najbolje je spreciti stvaranje kamenca koliko je god moguce jer ako se previse kamenca stvori nece ni to sredstvo pomoci jer ono nije agresivno kao industrijska koja se koriste za ciscenje kada se aparat rasklopi. Takodje ako ima previse kamenca moze da ne rastvori dovoljno vec samo toliko da pokrene neki grumen kamenca i da zacepi dovod vode. Zato je bolje koristiti vec preciscenu vodu, mnogo ce produziti vek trajanja samog aparata.

Da razlicito cisti tableta i sredstvo protiv kamenca. Tableta za ciscenje cisti grupu gde prolazi kafa od ulja i prljavstine od same kafe. Sredstvo protiv kamenca prolazi kroz ceo sistem i cisti od kamenca i iako prolazi kroz samu grupu nece ocistiti naslage od kafe.
 
Filtrirana/meka voda znaci stvarno puno, nema govora. Akvafor bokal sam skoro video za nepunih 700din,filteri su 4kom 1000din, svaki tera oko 200l vode i mislim da svaka kuca treba da ima makar ovako nesto. Kamenac je tesko zlo za sve aparate sa grejacima, ubacicu fotke da vidite kako je izgledala unutrasnjost bojlera moje gaggie baby kada sam je rasklopio nakon kupovine, namucio sam se dok sam sve ocistio da bude kako dolikuje. Pa ko voli, neka tera sa cistom cesmovacom, ja jedan zeludac imam :D 1000041548.jpg
 

Prilozi

  • IMG20231002001358.jpg
    IMG20231002001358.jpg
    138.4 KB · Pregleda: 39
Htedoh da pokrenem priču o vodi ali rekoh možda je to korak predaleko :D Očigledno ne, jer ima još ljudi koji se zanimaju za to, što je logično jer voda utiče i na sam vek aparata, a i na ukus. Za Vlasinu sam čuo, samo ne viđam je po prodavnicama, jel u prodaji samo putem onlajn poručivanja?
Od kupovnih voda testirao sam sve, od Rose do Proloma, preko ovih rendom balona nasumičnih proizvođača. Baš me zanima kakvog ukusa su ove third wave vode, možda uzmem pokoje pakovanje kad budem u inostranstvu.
Česmovača... probao sam pour over s njom, uništi kafu potpuno. Akvafor filtrirana jeste bolja ali i dalje ima primetan ukus, tako da uglavnom koristim ove kupovne, iako mi žao kad vidim količinu plastike na kraju meseca :D
 
Htedoh da pokrenem priču o vodi ali rekoh možda je to korak predaleko :D Očigledno ne, jer ima još ljudi koji se zanimaju za to, što je logično jer voda utiče i na sam vek aparata, a i na ukus. Za Vlasinu sam čuo, samo ne viđam je po prodavnicama, jel u prodaji samo putem onlajn poručivanja?
Od kupovnih voda testirao sam sve, od Rose do Proloma, preko ovih rendom balona nasumičnih proizvođača. Baš me zanima kakvog ukusa su ove third wave vode, možda uzmem pokoje pakovanje kad budem u inostranstvu.
Česmovača... probao sam pour over s njom, uništi kafu potpuno. Akvafor filtrirana jeste bolja ali i dalje ima primetan ukus, tako da uglavnom koristim ove kupovne, iako mi žao kad vidim količinu plastike na kraju meseca :D
Da, to je sve krenulo tako sto su ljudi poceli sami da dodaju minerale u vodu kako bi napravili vodu za kafu. Pa su na kraju razne firme krenule da pakuju svoje minerale i cak da salju uz kvalitetne kafe kako bi bili sigurni da ce kupac dobiti isti ukus koji su i przionice htele za tu odredjenu kafu. Najpoznatiji su Third Wave Water koje si pomenuo koji imaju par vrsta minerala u zavisnosti kakvu kafu hoces. Ja sam ih davno probao, ima razlike, ali nije to nista toliko drasticno bilo da mi je ostalo u secanju. I kesice su im skupe kada se preracuna u litre. Najjeftinija varijanta koju moze svako da napravi je da sam napravi svoju vodu sa epsom soli i sodom. Dodje mu slicno kao Third Wave Water, 99% ljudi ne bi primetili razliku. Imaju razni recepti da se nadju po netu, npr:
  1. Add 8.6g baking soda, and 25g epsom salt to 500g distilled or RO water. This is your concentrate.
  2. Shake the concentrate and make sure it's all dissolved. (It might take a couple of hours of sitting for the salt to fully dissolve)
  3. Add 2g of the concentrate to 500g distilled or RO water. This is your brewing water.
 
Videh te recepte, ali ono što me je sprečilo da se odvažim sam da pravim je činjenica da kod nas ne mogu naći adekvatnu destilovanu vodu, ovo što se prodaje čini mi se kao da je više za neku mašinsku upotrebu, za pegle, neke uređaje i sl, ne za konzumiranje, tj da čistoća nije na dovoljno dobrom nivou. Ako neko ima drugu informaciju javite slobodno :D Poigrao bih se s ovim eventualno, čisto radi eksperimenta.
 
Na poslu imamo onaj zepter edel wasser. Valja li ta voda za aparat? Inače do sada koristio isključivo Vlasinu.
 
Videh te recepte, ali ono što me je sprečilo da se odvažim sam da pravim je činjenica da kod nas ne mogu naći adekvatnu destilovanu vodu, ovo što se prodaje čini mi se kao da je više za neku mašinsku upotrebu, za pegle, neke uređaje i sl, ne za konzumiranje, tj da čistoća nije na dovoljno dobrom nivou. Ako neko ima drugu informaciju javite slobodno :D Poigrao bih se s ovim eventualno, čisto radi eksperimenta.
Pa u principu, ako je destilovana voda ona je skroz cista. Jedino ako je posle dodirivala nesto sto bi eventualno moglo da je kontaminira, ali onda vise nije destilovana, sam proces dobijanja garantuje da je ona bezbedna. Samo vodi racuna da ne uzimas DEMI vodu, jer nikako nije ista stvar, a poturaju kao istu. DEMI je demineralizovana, odnosno samo je smanjen broj minerala, a destilovana je voda bez minirala. Takodje kao sto pise gore u ovom uputstvu moze da se koristi RO voda, odnosno voda sa reversne osmoze, ali pre mineralizacije posto je slican princip jer isto prociscava vodu da bude bez minerala, ali vecina ovih sistema imaju ugradjene mineralizatore u samom filteru, pa opet ta voda nije ono sto trazis ako ces da pravis svoju.
 
Da, to je suštinski problem koji viđam kad pokušavam kod nas da nađem destilovanu vodu. Koja god prodavnica, pod kategorijom destilovane vode, prodaju zapravo demineralizovanu, bez ikakvih drugih opcija :)
 
Na poslu imamo onaj zepter edel wasser. Valja li ta voda za aparat? Inače do sada koristio isključivo Vlasinu.
U principu ne znas dok ne testiras, ali verujem da je dobra ta voda i za kafu. Zepter inace kupuje od razlicitih proizvodjaca i preprodaje uredjaje koji su uglavnom ok kvaliteta samo su preskupi. Kao recimo sto im je onaj Zepter Therapy Air filter za vazduh u stvari Rabbit air minusa2 koji svi hvale po netu, ali prodaje po duplo vecoj ceni
Da, to je suštinski problem koji viđam kad pokušavam kod nas da nađem destilovanu vodu. Koja god prodavnica, pod kategorijom destilovane vode, prodaju zapravo demineralizovanu, bez ikakvih drugih opcija :)
Ima u Uradi Sam, pise na pakovanju da je destilovana, ako ne lazu i imas u Univer Exportu neku Lavazza destilovanu vodu.
 
Poslednja izmena:
Za Vlasinu sam čuo, samo ne viđam je po prodavnicama, jel u prodaji samo putem onlajn poručivanja?
Nisam je nikad video u prodavnici.

Od mene samo prijateljski savet da ne eksperimentišete sa tim destilovanim vodama, jer su napravljene za tehničke uređaje, a ne za konzumaciju. Vlasinu sam izmerio 20 i nešto suvi ostatak, to je baš strašno malo minerala i zato vam je aparati vole, a dovoljno ih je da ima nekakav ukus. Možete nju da iskoristite za osnovu eksperimenta, bar se nećete otrovati.
 
A možeš li da izmeriš sa ovog zeptera što imamo u firmi? Donesem ti jednu flašu.
 
Ja sam dosta eksperimentisao sa tim miksovanjem vode u kućnoj režiji. Razne destilovane vode sam koristio, nikad nikakvi problemi, destilovana voda je destilovana voda. Uglavnom sam koristio BH recept odavde (pa sam eksperimentisao sa različitim odnosima):


E sad, iz mog iskustva, to su vrlo suptilne nijanse u odnosu na neku kupovnu meku vodu, kao što je Rosa. Čak sam u nekoliko navrata kapingovao sa različitim vodama (pravljenim i Rosom) i kao što rekoh, suptilne nijanse su u pitanju. Da napomenem da tu ručno pravljenu vodu nikada nisam koristio za espreso, samo za filter, za espreso samo Rosa, mada ste me zaintrigirali sa tom Vlasinom :)
 
Ako koristite rosu koristite i filter za vodu u posudi od espreso aparata?
 
Ja sam dosta eksperimentisao sa tim miksovanjem vode u kućnoj režiji. Razne destilovane vode sam koristio, nikad nikakvi problemi, destilovana voda je destilovana voda. Uglavnom sam koristio BH recept odavde (pa sam eksperimentisao sa različitim odnosima):


E sad, iz mog iskustva, to su vrlo suptilne nijanse u odnosu na neku kupovnu meku vodu, kao što je Rosa. Čak sam u nekoliko navrata kapingovao sa različitim vodama (pravljenim i Rosom) i kao što rekoh, suptilne nijanse su u pitanju. Da napomenem da tu ručno pravljenu vodu nikada nisam koristio za espreso, samo za filter, za espreso samo Rosa, mada ste me zaintrigirali sa tom Vlasinom :)

Meni je za filter baš neophodno, recimo za espreso pijem i filtriranu česmovaču nikakav problem. Pour over je tu mnogo osetljiviji, čini se. Dosta varijabli u samom procesu pravljenja.
 
hvala.
2x prosao ciscenje danas od kamenca, i dalje aparat zuji (vise nego kad je bio nov, rekao bi da je od kamenca?)
Aha nisam znao da se vec javio problem pa da zato cistis. Vrlo moguce da je od kamenca. Ima DM hemiju, dosta je efikasna. Zuta boca, sada su izbacili i neku crnu koja je kao jos jaca, pa mozes da probas sa njom. Ako ti ni to ne pomogne mogu da ti dam malo ozbiljniju hemudzu, nedavno sam sa njom uspeo da otpusim gaggiu classic koja je 95% bila zacepljena.
 

Prilozi

  • 20231011_165327.jpg
    20231011_165327.jpg
    193.6 KB · Pregleda: 33
Ja sam iskreno probao sa alkoholnim sircetom razblazenim u vreloj vodom i limontusom, odlicno odradilo posao sa zacepljenim ventilom na gaggia evolution, nisam imao drugo pri ruci u nedelju uvece. Isprao jos jedan rezervoar ciste vode i to je to. U principu skoro sva sredstva koja sam probao bila su na bazi limunske kiseline, ne verujem da moze da skodi. Soda bikarbona u vrucoj vodi takodje videh da moze da posluzi za ciscenje delova.
 
Hvala. Videcu tunu Dmu.
@stefikpd, mozes li reci kako si pravio to sredstvo?
Nista posebno, 250ml sirceta, dodao 600-700ml vruce vode (nisam pustio da kljuca) izmesao i nasuo u rezervoar. Pustio masinu i red kroz diznu, red kroz grupu. Takodje, na istu kolicinu vode recimo stavim 2 kesice limontusa, pa nesto od ta dva, kada mi je sta pri ruci iskreno, trebalo bi makar malo da pomogne.
Ne kazem da je dobro kao recimo puly sredstva, ali ne mislim ni da skodi, narocito sto nisam pustao da stoji nesto dugo, da bi eventualno nagrizlo gumene delove
 
Vrh Dno