Šta je novo?

Intel 14th gen. LGA1700 "Raptor Lake Refresh"

Intel navodno potvrdio desktop Meteor Lake za 2024...nije baš oficijelno, ali eto:

Zar nije na desktop trebao Arrow Lake-S kasnije, a Meteor Lake samo za laptop segment? 🤔

Je l' ce ova generacija da isto ide na 1700 soket? I koliko se ocekuje da bude jaca od 13-te?
Znam da ce izaci samo jaki i skupi procesori do zime, ali posto razmatram neki i5 12te generacije i B760 DDR5 plocu za buduci ugprade, zanima me path kojim bih navodno mogao ici u buducnosti. Jurim alternativu za AM5.

Je l' ce ova generacija da isto ide na 1700 soket?
Postoji solidna sansa da Intel krene da izbacuje na 6 meseci nove stvari u naredne 2 godine. Ili cak da prodaje paralelno i Raptor Lake Refresh i Meteor Lake.

1. 14-ta serija na LGA 1700 sa puno jezgara i visokom potrosnjom.
2. Prva serija na i na LGA 1700 i na LGA 1851 sa malo jezgara i niskom potrosnjom (samo do 6 performans jezgara i 65w)
Nesto kao AMD kad je na pocetku AM4 izbacio prvo stare procesore na platformi a ne nove ryzen. Meteor lake skart mozda i stigne na desktop kao neka uvertira za Core 1 Ultra. Mozda cak i laptop delovi vec zalemeljeni na plocu.
3. I onda Arrow lake na LGA 1851 odmah posle

Mislim da ni oni ne znaju sta ce uraditi, jer su isplanirani kako sta zavrse, samo da probaju da izbace, pa makar zbunili i iznervirali svakog, samo da preguraju do 2nm procesora i zaborave da se prethodnih 10 godina uopste dogodilo.

Poslednja izmena:
Hmm, onda ako je tako, neki buduci upgrade na i7 recimo bi znacio da mora u startu da se ima minimum 750/850W napajanje.
Majku mu sta onda dodje bolje uzeti, 1700 ili AM5. Gledam da sto jeftinije prodjem a da imam prostora za neki upgrade u buducnosti.
Lupam glavu danima, poludeh vise.

Не размишљај о надоградњи, нема потребе, све Интел платформе су једносезонске, за пар година кад дође време за замену гледаш нешто што је актуелно у том моменту - плоча, процесор и углавном и рам, нема сврхе у старту спремати рачунар за потенцијалну надоградњу.

Majku mu sta onda dodje bolje uzeti, 1700
Nema pravog upgrade-a sa 1700, Intel sta god da izbaci sad za desktop to je samo da zadovolji Dell, HP, Lenovo. To nisu proizvodi napravljeni da budu vredni kupiti. To je samo da imaju velike firme sta da stave u izvestaj godisnji.

Ako hoces upgrade onda AM5 ili LGA 1851.

S tim sto ako imas malo lufta da cekas, sacekaj da vidis sta ce kad i kako biti. Ako zuris, onda samo AM5.
све Интел платформе су једносезонске,
Do sad, Intel je u ocajnickoj situaciji, Mislim da cemo sa LGA 1851 po prvi put videti podrsku za vise od 2 serije procesora. Sad verovatno ce to da protutnji sve za 1.5-2 godine max 😅

Poslednja izmena:
Pa dosta sam cekao, komp zalazi vec u 12-tu godinu, pa resio da malo se podsetimo i odradimo jedan build. :D
AM5 mi je bio prvi izbor ali je u startu skuplji, pa zato gledao alternative. Mada kad se saberem i ovo sto je kolega Mitar rekao, meni ce dobro biti i da odradim AM4 upgrade, pa kasnije mogu na AM5 kad izadje jos jedna generacija ili da jurim zadnju kad sve lepo slegne. A mozda i ja gresim sto gledam maticne od po 300e na koju bi sigurno stavio 7600/7600x, nista jace od toga.

Am5 platforma je dugovečnija obično podnosi 3 generacije...intel je tek sada počeo to da radi ,a do kada ce to niko ne zna. Mada bilo je glasina da će amd da pređe na jednogodišnji model....u suštini kada odlucis da kupiš kupi i ne razmišljaj. Sta god da kupis traje od 3 do 6 godina, a posle ćes i onako da menjaš...

A mozda i ja gresim sto gledam maticne od po 300e na koju bi sigurno stavio 7600/7600x
Da, AM5 nije skuplji, ako se gledaju jeftinije ploce. Razlika izmedju cena slicnih AMD i Intel ploca nije uopste velika. RAM jeste skuplji al opet ne strasno, gledaj na to kao ulaganje na duze staze, da manje moras da kupujes kasnije.

+ sto se najskuplje ploce se samo uzimaju zato sto hoces da imas nesto skupo samo zato sto je skupo, hoces da podrzis kompaniju/hoces da se hvalis. Sasvim ok razlozi, ali razbacivanje novcem se onda podrazumeva. Nista opiljivo ne donose u odnosu na jeftinije ploce.

Ima na tonu ~200 eur a cak i ~150 eur ploca koje ce izdrzati skoro svaki procesor koji stigne do 2026. Cak sta vise jeftinije AM5 ploce su "snaznije" od slicnih Intel. zato su za toliko desetina evra skuplje.

Poslednja izmena:
Pa ja u fazonu da bude bolja, gde ces posle fazon da stavis na nju neki jaci zen6 itd. :D
A opet bez 200e ne mozes da prodjes, kod nas su vidim mATX koliko vidim toliko.

Sada bez 1500 nema pristojnog racunara...2000 je optimum...nije malo...ispod 1000 da drži vodu

Pa ja u fazonu da bude bolja, gde ces posle fazon da stavis na nju neki jaci zen6 itd. :D
Skuplja ne znaci bolja
kod nas su vidim mATX koliko vidim toliko.
Pa mATX i treba da uzmes, zasto bi uzimao punokrvno ? fullATX ne znaci bolje od mATX. Punokrva se uzima samo ako treba da guras kartice u PCIe slot-ove, ne postoji praktican/logicki razlog za uzimanje full ATX ploce.
Sad nije isplativo vreme planirati Intel kupovinu (sa odnosa cene ulozenog to vreme je bilo u zadnjih godinu i po, 2 dana, tacno pre kraj ciklusa B660 ploca). Sad je prosao voz, sad je najbolje vreme za kupovinu AM5 platforme.

A ponovo najbolje vreme za kupovinu Intel platforme ce biti minimum 6 meseci po izlasku LGA 1851 Meteor Lake ili Arrow Lake, odnosno do tacno pred izlazak druge generacije novih Intel LGA 1851 procesora.

Pricam iskjucivo za najbolji odnos ulozenog-dobijenog. Uvek je bilo najbolje kupovati pri kraju prve nove generacije (ne za sve komponente, ali generalno kad se sve sabere). Znas da li je nova generacija falicna, da li je sredjena, da li je ispravljeno sve, znas da imas jos jednu ili 2 serije procesora za plocu. Ne placas cenu za ranog podrzavaoca, itd, ... Firmama je ostao visak koga mora da se ratosiljaju, sve je u korist tebe kao kupca tad

Poslednja izmena:
Da, socket je odavno kompletiran (valjda neće da ponove brljotinu sa LGA1700) a s obzirom da sem više PCIe linija ne donosi ništa specijano, to neće trajati dugo...

Pa dosta sam cekao, komp zalazi vec u 12-tu godinu, pa resio da malo se podsetimo i odradimo jedan build. :D
AM5 mi je bio prvi izbor ali je u startu skuplji, pa zato gledao alternative. Mada kad se saberem i ovo sto je kolega Mitar rekao, meni ce dobro biti i da odradim AM4 upgrade, pa kasnije mogu na AM5 kad izadje jos jedna generacija ili da jurim zadnju kad sve lepo slegne. A mozda i ja gresim sto gledam maticne od po 300e na koju bi sigurno stavio 7600/7600x, nista jace od toga.
Brate ne cekaj nista, umreces i osedices, nema pravog tajminga ni pravog procesora...uzmi uzivaj pa dokle ide :D

Interesantna je ova prica oko 14gen 14900k, isto i oko 13900k... Prica se o nekim performansama koje ne postoje sem ako se pukom slucajnoscu ne pogodi korektan primerek, savrseno ravan socket, i na sve to dobro hladjenje... Default samo tako neko moze da se ocekuju odrzive perfomanse na nivo R23 40~41k koliko bi trebalo da budu, prosek je 38k a kod velike vecine daleko ispod toga samo sto nisu ni svesni toga. 100c se podrazumeva, mada je i to lagano resiv problem, mada kako vidim na netu ipak jos uvek nije lagano.
Cela prica je u fazoni imacete te perfomanse ako stovorite uslove za to, pa i auto bi mogo mesto 200 na sat da ide 500 na sat kada ne bi bilo otpora vazduha, gravitacije, pa nisam video da neko gravira 500km/h :p

Na istim smo mukama :D Moj komp je iz 2014. (i5 4670k) i planiram vec godinu+ dana da ga menjam i sve cekam da izadju prvo Raptor Lake procesori, pa da izadju nove B760 maticne, pa da cenu padnu, itd (smorio sam i ljude na forumu ovde u vezi ploca). A sad koliko vidim, ovaj Meteor Lake ce biti neka nova/modernija arhitektura (nadam se i dosta bolja/efikasnija u praksi) itd, pa se sad nosim i mislju, posto vec imam DDR4 kupljen unapred :D, da uzmem neku AM4 platformu povoljno (5600/5700x), da je drzim jedno dve godine dok se ne pojave (povoljnije) ploce za Meteor Lake (evenutalno AM5, al nekako uvek vise Intelu naginjem), pa onda zamenim sve skupa (ploca, procesor, memorija), jer sto ti kazes, dosta sam cekao :D Ne znam ni ja.

Poslednja izmena:
da uzmem neku AM4 platformu povoljno (5600/5700x), da je drzim jedno dve godine dok se ne pojave (povoljnije) ploce za Meteor Lake, pa onda zamenim sve skupa (ploca, procesor, memorija), jer sto ti kazes, dosta sam cekao :D Ne znam ni ja.
Ja bi ovo uradio... Ti novi procesori kao i novi cipset tek treba da se pokazu u praksi a prvi macici se u vodu bacaju... Sa AM4 u odnosu to sto imas mislim da ces progledati, i taman si sebi kupio vreme dok ne sazri nova Intel platforma, a ko zna mozad i AMD do tada iznenadim necim sto je dobro, bolje.

@Shobe kontam da je to najbolja opcija...5700x je i dan danas odlican procesor, uzmes ga, koristis i za godinu dana neces znacajno izgubiti na ceni. I sam sam se zanosio idejom da prodam laptop i uzmem upravo taj neki 5600/5700x i napravim neki mini pc.

@Shobe kontam da je to najbolja opcija...5700x je i dan danas odlican procesor, uzmes ga, koristis i za godinu dana neces znacajno izgubiti na ceni. I sam sam se zanosio idejom da prodam laptop i uzmem upravo taj neki 5600/5700x i napravim neki mini pc.
Zasto si kupovao laptop ? Vidi u temi Starfield da se po malo ili po mnogo igras, nije to bas prakticno resenje za gaming :p Mislim da je daleko bolje resenje neki PC jer full snaga grafike ipak je najznacajnija, a te mobilne uvek su dosta slabije od desktop resenja, uz to ekran mali, tastatura verovatno nije kako sto bi bila neka koju bi kupio zasebno.

Zbog posla. Čak šta više, često pređem na office mašine (tip x1 Carbon pređašnji) kako bi se skroz limitirao sa igranjem (to je moja droga nažalost). 27 Asus monitor je uvek priključen kao i logitech mx komplet tako da nemam problem sa vidljivošću i imputom ;)

Znaci mobilna platforma na koju prikacis periferije i to onda postane gaming masina :) Mozda razmislis da dodas neku eksternu grafiku uz sve to... Razmisljao sam da napravim tako nesto laptop sa jakim procesorom + grafika i ostele periferije, nego nemam potrebe da nisim PC sa sobom a vidim ovde po temema da ovi novi procesori ne mogu da se ohlade kako treba pa sam mislio da to tek u laptopu ne moze da radi kako bi trebalo.

Za sve vlasnike "dinosaurusa" starih 10 godina (postujuci posteno odsluzen radi i pouzdanost) vreme vam je odavno bilo za zamenu.

Zasto cekati bilo sta dalje? Imate 2 vrlo jeftina puta, prvi sa mogucnoscu dalje upgradea, a drugi prakticno ne:

1. AM5 B650M + 7600 BOX + 2x16GB DDR5 6000=140+250+130=520eur
2. AM4 B550M + 5600/5700 BOX + 2x16GB DDR4 3600=110+150/200+90=350/400eur (postoji alternativa u vidu i5 12400 recimo)

Cooler od volje, prema izboru, kao i sve ostalo u vidu SSD, grafike itd.
Ispada da za 350-500eur zaista ima sta da se uzme, a da bude visestruko brze od u svoje vreme popularnog i7 920 ili 2500/2600k, 3570k/3770k ili 4670k/4770k sistema.

Da me niko pogresno ne shvati bice 14. serija OK ali nece doneti nista novo po pitanju performansi, jer je samo malo "upeglanija" 13. generacija. Mozda ce ponajvise napredovati i7 u ovoj 14. generaciji. U svakom slucaju 14. generacija nije nista sto vredi cekati u odnosu na 13. generaciju, 15. ce vec biti nesto sasvim drugo.

Mislim da ne nameravuju da cekaju najavljne 14gen procesore nego narednu generacuju sa novom arhitekturom... Mislim da je svima jasno da je 14gen upeglani 13gen. Mozda bi vredelo da se saceka 14gen cisto da bi se za manje para kupio neki 13gen CPU.

Oni koji imaju 12 i 13 generaciju i3 i i5 procesora nemaju razlog da čekaju 14 generaciju. Ovi što voze i7 i i9 bi itekako imali benefita ako je verovati najavama o manjoj potrošnji i zagrevanju.

Vrh Dno