Razmišljam da kupim Soundpeats Air Deluxe HS (half-in ear), pročitao sam prilično recenzija, gde su većinom dobro prošle, pa da se "potuku" malo sa Sennheiser CX.
Stigle Soundpeats Air Deluxe HS, i pomalo za mene neočekivan rezultat: one će ostati, Sennheiser CX idu nazad, ako Sennheiser prihvati (nadam se da hoće).
Mislio sam da ću zadržati CX, ali posle današnjeg testa nemam više dileme.
Zvučna karakteristika Soundpeats mi se više sviđa od CX, u srednjim i visokim su jako slične, prijatni srednji i visoki, nenametljivi, na toplijoj strani, jako muzikalne.
Mada bih dao blagu prednost Soundpeats: kao da imaju malo manje izobličenja (ili šta je već u pitanju), CX zvuk kao da mi malo "grebucka", Soundpeats su za nijansu glasnije na max, imaju bolji domet, tamo gde su CX otkazivale i imale masivne smetnje i prekide, SP još uvek rade (kroz dva zida do telefona). Ali 'ajd da kazem da su srednji i visoki izjednačeni na oba modela, u pitanju su nijanse.
Važniji faktor je bass područje na Soundpeats, idu dublje, i brži odziv, bass je na CX malo trom, na SP je utegnut i brz, količina je apsolutno odmerena, ni puno, ni malo, baš kako treba.
Drugi bitan razlog: Soundpeats su half-in ear, nemaju one gumene čepiće koji mi zapušavaju ušni kanal (što mi smeta, ne puno, ali ipak dovoljno da me nervira).
Soundpeats praktično ne osećam, izuzetno su lagane, sa njima zbog konstrukcije nemam taj problem.
Ostale sitnice koje nisu bitne, ali u ukupnom zbiru takođe ne idu u korist CX:
- Soundpeats su osetno manje i lakše
- Kutijica za slušalice je oko 50% manja, mnogo lakše se mogu smestiti u džep (uz to je finalna obrada i izgled lepši kod Soundpeats)
- 50% manja cena: Soundpeats 39 €, Sennheiser 79
- 10 frekvencija u ekvilajzeru od Soundpeats koje se mogu podešavati, kod Sennheiser samo 3 (mada ga ne koristim na Soundpeats, ali je dobro imati više opcija u slučaju potrebe)
U ukupnom zbiru, kineske slušalice od 39 € su izbacile iz ringa produkt poznatog proizvođača od 79 € (bar kod mene, možda će neko imati sasvim suprotan utisak).
Naklon do poda za Soundpeats, šta nude za 39 €, svaka čast.
Verujem da ima još sličnih produkata koji su odlični za svoju cenu, i u klasi niže, a i iznad.
Meni je nažalost postalo jasno da sam u izboru dosta ograničen, pošto mi ne odgovaraju slušalice sa gumenim/silikonskim čepićima, samo ovakve half-in ear, a tu je izbor znatno manji.