Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Pitanje za Shelly klub korisnika.
Da li se moze napraviti scena preko njihove app koja ce recimo na klik preko app da odradi odredjene akcije? Na primer: 1. zatvori roletne, 2. iskljuci relay koji je za bojler, ...
Video sam da mogu da kreiram scenu ali za trigger akcije trazi condition koji moze samo da bude Device based, Time based ili When automation runs
Ja bih hteo da imam pokretanje scene sa same aplikacije, ne treba mi HW dugme da bi okinuo to sto zelim

Cao ljudi, par pitanja za kombinaciju home assistant i raspberry pi. Naime kupio sam Sonoff usb dongle plus P, bocnuo ga u raspberry pi i kroz devices ga je odmah prepoznao i uspeo sam da uparim preko njega jos temperature sensor (isto sonoff). Ne uspevam neku Tuya smart plug da uparim, pa sam krenuo malo da istrazujem. Naisao sam na preporuka da se koristi Zigbee2MQTT u kombinaciji sa mosquito za home assistant, ali nisam pronasao da li je to neophodno da bih mogao i zigbee uredjaje drugih proizvodjaca da koristim, ili je nesto drugo u pitanju?
Takodje nemam add-on store kod mene uopste. Moze li to nekako da se aktivira?

Pa moras da koristis ili ZHA ili Zigbee2MQTT.
Kako nemas addon store? Settings -> Addons nemas uopste?
Jesi instalirao Home Assistant OS na RPi ili?

Posle jedno restarta home assistanta uspeo sam da uparim Tuya uticnicu.

Posle malo vise guglanja i istrazivanja shvatio sam da koristim ZHA, to je integrisano u sam home assistant koliko sam shvatio. Sad ne znam ima li benefita da prelazim na Zigbee2MQTT ili ne.
Nisam OS instalirao, Home Assistant Core je kod mene podignut jer imam jos neke servise na RPi pa nisam mogao HA OS da podignem.

Stavi Zigbee dongle na kvalitetan produžni kabl, da ga odvojiš maksimalno od samog RPi. Zigbee2MQTT ima bolju podršku, redovnije se ažurira. Mosquito je takođe neophodan.

Aha uzeo sam i produzni usb u kompletu. Aha videcu onda da ovih dana podignem Zigbee2MQTT i Mosquito, moze li to bez add-on stora sve rucno da se instalira?

Samo da dam preporuku za Ring Intercom, ugradio sam pre mesec dana i bas mi dosta koristi. Ne volim da nosim nista sa sobom, pa ni tak za otkljucavanje ulaznih vrata u zgradu. Super radi i odlicno mi je kada dodju matorci u posetu da mogu da im otvorim lagano preko mobilnog. Ono sto je dobro, moze preko smart sata da se otvori kada neko zvoni, ne mora cak ni mob da bude pri ruci.

Xiaomi smart LED lampa, radio schedule iz Smart Home aplikacije normalno. Međutim, ne mogu da ga promenim. Šta god sam probao, on nastavlja po starom da radi. Jel ima negde nešto da se obriše u pozadini?

Namunjio sam Zigbe2MQTT, bas ima mnogo dodatnih opcija i bolje mi se ponašaju ovi sonoff senzori temperature koje imam. Takođe i HACS sam namestio i super šljaka, hvala na savetima.

Imam samo još pitanje kakvi su utisci sa update-ovima Core-a, hoću sa 2023.1 verzije da podignem na poslednju 2023.8. Jel obično prolazi update bez problema ili da i ne pokušavam? 😄

Bilo bi dobro da što pre uspostaviš backup & restore proceduru, biće ti mnogo lakše kasnije.

Hm pokusavam da update-ujem ali nesto ne ide. Prodjem proceduru kroz virtual environment, odradi uspesno update ali kad ponovo pokrenem service i dalje u about pokazuje staru verziju. Stopirao sam servis pre update-a i pokusavao sam restart rPI ali slaba vajda.

Istekao edit, pa cu update ovako :)
Sobzirom da nisam uspeo nikako da odradim uspesan update, ubio sam skroz Core instalaciju i namestio sve preko Portainera i dockera tako da sad fercera. Ne mogu da se setim prvenstveno ni zasto sam se odlucio za Core, sobzirom da je mnogo laksa instalacija kroz docker.

ПОздрав људи. Радим капију па бих поставио расвету на платно и ограду али желим да се расвета пали само рецимо од 8 до 6 ујутру да ради. На који начин могу то да одрадим и како? Хвала.

Shelly Plus 1 ili Shelly Plus 1PM ili ako hoćeš i da meriš potrošnju el. energije ali uzmi u obzir da mora imati internet konekciju (wifi signal) da bi mogao da mu radi sat (NTP). Ako ima internet konekciju, radiće ti i daljinska kontrola čak i kad nisi kod kuće.

pa ako ti treba samo takva kontrola svetla, treba ti tajmer...

nesto ovako:
Timer
Ne treba ti internet/mreza

Druga opcija je da stavis neki sonoff na primer, i u aplikaciji podesis vreme kada da pali/gasi svetlo. Ovo resenje trazi internet. Ali imas potpunu kontrolu svetla kroz aplikaciju

Koju pametnu uticnicu mi preporucujete za tea pec, 4,5 kw i 3,5 kw? Sa merenjem potrosnje...

Shelly 3 EM PRO + kontaktor za uključivanje pećke

Šta će mu to, obična wifi utičnica je dovoljna i kontaktor.

Tražio je i merenje potrošnje.
3,5kW a pogotovo 4,5kW nije za merenje običnom wifi utičnicom.

Da li neko zna,vezano za Ikea pametnu rasvetu,sta se desava, ako na gejtveju imam povezano dosta sijalica,i moram da promenim telefon.Da li opet sve mora ponovo da se uparuje putem novoinstalirane Ikea aplikacije?

Ne znam za wifi trofaznu pametnu uticnicu pa jos sa merenjem potrosnje, mozda ima (ako moze link), ali onaj Shelly 3 EM PRO kosta preko 100 evra, ludost je dati toliki novac, kada se za mali novac moze uraditi paljenje-gasenje u odredjeno vreme.

Da li neko zna,vezano za Ikea pametnu rasvetu,sta se desava, ako na gejtveju imam povezano dosta sijalica,i moram da promenim telefon.Da li opet sve mora ponovo da se uparuje putem novoinstalirane Ikea aplikacije?
Nemam Ikea pametnu resvetu, ali uredjaji se uparuju sa gateway-om, ne sa telefonom. Tako da nema smisla da radis uparivanje opet sa drugim telefonom

App na telefonu upravlja gejtvejom.Na app sam podesio scenarija,nazive prostorija i sijalca.
Šta će se desiti kada na novom telefonu instaliram app,ponovo imenovanje prostorija,sijalica,scenarija?

Nazad
Vrh Dno