Šta je novo?

Hardver Preporuka za PS5 ili PC?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

aleks989

Poštovan
Učlanjen(a)
11.07.2016
Poena
80
Zdravo svima. Potrebna mi je pomoc i preporuka, malo sam se odaljila od novije tehnike vremenom.
Zelela bih da uzmem nesto sto ce me solidno sluziti nekoliko godina.

PS5 je sada na akciji po ceni od 60.000 i jako je primamljivo.
Da li se moze naci u takvom nekom cenovnom rangu i gejming PC koji ce "gurati" neke od trenutnih i narednih igara?

Hvala unapred na savetima i pomoci. 🙂

PS5, uzmes godisnju pretplatu za PS Extra, napravis nalog na psdeals.net i pratis akcije za igre koje te zanimaju i to je otprilike to :D

A na PS Extra imaš toliko igara da nećeš u skorije vreme trošiti dodatan novac, sem ako ne želiš da kupiš neku igru koja se ne nalazi u tom katalogu (koji se obnavlja s vremena na vreme).

Takođe, svakog meseca imaš par besplatnih igara uz tu pretplatu, nekada budu OK igre, nekada ne, međutim to zavisi šta ko voli da igra.

Imaš i gejm šering opcija, prodaju ljudi na KP nove igre sa nalozima za dva do tri puta manje para. Diablo IV je bio na primer za nekih 30 evra čim je izašao, naspram pune cene od 70ak+ evra. Ne bude na tvom nalogu ali imaš konstantno uvek pristup i pređeš za upola manje para najnovije igre. Win win situacija.

A na PS Extra imaš toliko igara da nećeš u skorije vreme trošiti dodatan novac, sem ako ne želiš da kupiš neku igru koja se ne nalazi u tom katalogu (koji se obnavlja s vremena na vreme).

Takođe, svakog meseca imaš par besplatnih igara uz tu pretplatu, nekada budu OK igre, nekada ne, međutim to zavisi šta ko voli da igra.
Samo da pitam jos, prvo bi se napravio nalog pri prvoj upotrebi, bira se region i onda se moze uzeti PS Extra? I kako se vrsi uplata za njega?

Samo da pitam jos, prvo bi se napravio nalog pri prvoj upotrebi, bira se region i onda se moze uzeti PS Extra? I kako se vrsi uplata za njega?
Ne može da se plati našom karticom, mora da se kupije "poklon kartica" sa odreženim iznosom, npr. 70$, za koju ti stiše na email kod koji ukucaš i time dobiješ taj novac na svom PS nalogu.

Imaš sve u ovoj temi:

Takođe, ovo je tema koji treba da prelistaš:

Naravno, ne treba da čitaš sve postove, pogledaj prvu stranu i 10-a pšoslednjih (da vidiš šta je aktuelno).

@aleks989
Pristopjan PC za trenutne i nadolazece igre ne mozes da sastavis za 60k din., treba barem 750-ak evra (sa koriscenom grafickom). Sto se pitanja PC vs. PS5 tice, peticu sam kupio u avgustu prosle godine, novu preko "madjara" sa KP i platio je 72k din. U to vreme sam hteo da sastavljam PC za gaming, ali su cene grafickih jos uvek bile sumanute, pa sam odustao i kupio PS5. U martu ove godine sam ipak sastavio komp (iz 'My Gear") i iz ove perspektive kad pogledam, nisam trebao da kupujem peticu. Odma' da kazem da nisam protivnik konzola, naprotiv, imam ih gomilu sto retro, sto aktuelnih, imao sam i PS4 pa sam ga prodao jer pored petice mi je suvisan. Ekskluzivne igre zbog kojih se konzole prvenstveno i kupuju polako prestaju da postoje i sve igre pre ili kasnije stizu i na PC. Jedine dve PS5 igre koje nemaju i PC izdanje su Demon's Souls Remake i Gran Turismo 7. Npr. Spider-Man 2 ce u pocetku biti dostupan samo na PS5, kasnije stize i na PC.
Odabirom PC-a kao gaming platforme prakticno dobijas i Xbox konzolu gratis, jer sve igre za Xbox izlaze i za PC, a tu je i Game Pass pretpolata sa kojom po povoljnoj ceni mozes igrati gomilu igara. Npr. Starfield ce biti dostupan za igranje day one. Takodje, PS5 ce po svemu sudeci sledece godine dobiti i Pro verziju, kao sto je to bio slucaj i u prethodnoj generaciji konzola. Moj ti je savet da se odlucis za PC, jer za 15-ak hiljada dinara vise dobijas urejdaj koji pruza daleko vise mogucnosti.

Sta da kupi za 750e, gaming masinu ?
U kojoj rezoluciji da se igra i sa kojim podesavanjima na masini koja kosta 750e a da pritom ima makar 60fps ?
Za sve ostalo sto si napisao slazem se, situacija se razvija u tom pravcu da na PC moze da se igra sve sto postoji na konzolama oba tabora + igre koje se nikada ne poijave na konzolama, i skoro sve to moze i da nas igre nista ne kostaju.

Poslednja izmena:
Sta da kupi za 750e, gaming masinu ?
Yep. Izvolte pogledati. ;)
  • Ryzen 5 5600 - 115e (KP)
  • Gigabyte Aorus Elite B550M - 95e (KP, Madjarska)
  • Kingston Fury Renegade 2x16GB 3600MHz CL16 - 80e (KP, Madjarska)
  • Kingston KC3000 1TB SSD NVMe Gen4 - 60e (KP, Madjarska)
  • RX6700XT 12GB VRAM - oko 300e (KP, koriscena)
  • FSP CST130 Basic - 35e (IT Svet)
  • Napajanje moze da se nadje neko ok za 60-ak evra
Ukupno oko 750e. Dakle, kao sto vidis nije nemoguce sastaviti komp koji je HW-ski jaci od petice i na kome moze da igra bez problema sve nove igre.

Fali ovde mis tastatura, sluske ili zvucnici, i monitor... Ali ako ce na TV jos u HD rezoluciji, ovo je OK onda fali samo mis i tastatura. Mozda neka Nvidia grafika jer DLSS ipak bolje radi posao nego FSR u ovim novijim igrama pa cisto da se ima uvek fps preko 60.
Uvek sam za PC nego ono kako ja zamiljam PC to nije bez monitora, a cene koda nas nisi bas sjajen, ovo sto si iskombinovao je nesto sto mozda neko ko razmilja o PS5 ne moze da izvede :p

Pretpostavimo da vec ima neku tastaturu i misa od ranije, a mozda i monitor. Ukoliko nema, moze komp da poveze na TV i eto joj konzolno iskustvo :giggle:, pa kasnije ukoliko zeli moze da kupi i neki monitor. Od Nvidia-e ne bih uzimao nista ispod 3080, zbog za danasnje potrebe male kolicine VRAM-a, ali onda i ukupna cena konfiguracije raste.

Pretpostavimo da vec ima neku tastaturu i misa od ranije, a mozda i monitor. Ukoliko nema, moze komp da poveze na TV i eto joj konzolno iskustvo :giggle:, pa kasnije ukoliko zeli moze da kupi i neki monitor. Od Nvidia-e ne bih uzimao nista ispod 3080, zbog za danasnje potrebe male kolicine VRAM-a, ali onda i ukupna cena konfiguracije raste.
Ja jesam prvenstveno fan PC igranja, iskreno celog zivota sam igrala igrice preko racunara, samo sam se zbog stila zivota udaljila od svega toga.
Slazem se da se dosta igrica vrlo brzo pojave i na kompu.
Zato sam i bila u dilemi, bas...
Ali definitvno trenutno i u nekoj skorijoj buducnosti ne mogu izvuci vece finansije za fini novi gejming racunar.
Za ovaj novac, ps5 ce ocito biti solidan dodatak kucnoj multimediji 🙂
Fali ovde mis tastatura, sluske ili zvucnici, i monitor... Ali ako ce na TV jos u HD rezoluciji, ovo je OK onda fali samo mis i tastatura. Mozda neka Nvidia grafika jer DLSS ipak bolje radi posao nego FSR u ovim novijim igrama pa cisto da se ima uvek fps preko 60.
Uvek sam za PC nego ono kako ja zamiljam PC to nije bez monitora, a cene koda nas nisi bas sjajen, ovo sto si iskombinovao je nesto sto mozda neko ko razmilja o PS5 ne moze da izvede :p
I ja ne mogu zamisliti racunar bez monitora, nekako mi to uvek ide zajedno, sta znam "stara skola" sam 😂

Da me ne shvatis pogresno, ne mislim da je PS5 losa konzola, taman posla, i sam je imam, ali imaj u vidu i to da neke igre koje ce izaci za Xbox i PC nece izaci i za PS5, npr. Starfield. E sad, ti najbolje znas koje igre te interesuju, pa shodno tome odluci koja ti platforma (naj)vise odgovara. U svakom slucaju, srecna kupovina. ;)

Ako mozes napisi 5-6 igara koje te zanimaju, dacemo bolji predlog.

Sportske, Batman, Spiderman po meni idealno za PS, a FPS (pucacine) kao CoD po meni bolje na PC-ju mada neko i to igra na konzoli.

Ako odlucis za PC, onda preporuka da ga povezes na TV, i uzmes neki dobar kontroler (novi Xbox ili Sony Dualsense) i prakticno imas ugodjaj kao da imas konzolu.

Ja imam i jedno i drugo i vecinu stvari igram na PS5 ispred TV-a.
Ono sto sam igrao na PC-ju su Diablo 4, CoD i jos neke FPS (Terminator, Battlefield..) i igrao bih i RPG-ove kao sto su Disco Elysium i Baldurs Gate 3 (ali ne stizem :)

Ono sto je primetno od kad je izasao PS5 je da neke igre budu OK optimizovane za njega, i rade bez problema, dok PC verzija ima uzasne probleme koje onda ispravljaju mesecima. I to je neki faktor pri odlucivanju.

Nazad
Vrh Dno