Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da li si gledao LMCA mozda je jeftinija a ista klima,sa srecom,neka te dobro sluzi.

Голф 2 и Фуђи Л серија су увек сигуран избор. :D Ако немају у Вогошћи неки погон где склапају Р410 моделе за локално тржиште...

1) крилца (вратанца) на унутрашњој јединици се не подижу "до краја" приликом рада, тј највиши положај приказује када су отворена пдо углом од 45 степени.

Не подижу или не спуштају?

Не подижу или не спуштају?
Не подижу, на даљинском и апликацији је приказано као највиши угао, док кад руком померим вратанаца нагоре, након тога се та два нова положаја приказују као највиши тј тада их даљински односно апликација препознаје као највише приликом померања.
Клима у сваком случају приликом сваке промене угла вратанаца помера крилца за по један степен, проблем је што унутрашња јединица изгледа има 8 различитих углова а даљински 6, те се увек губе два угла. Мене више иритира што се не препознају та два горња највиша него сваки пут морам руком да их померим

Hajde uslikajte daljinski i polozaj krilaca na klimi, bas cu da vidim kako je kod mene, nisam obracao paznju na hladjenju.
Mene je recimo nerviralo na Gree Viola sto jako visoko stoje krilca na najnizem polozaju za grejanje. Primera radi, Luca moze skroz dole da spusti krilca, maltene u vodoravan polozaj, a Viola kao Luca na 2. Ili mozda i 3. Polozaju.
Za hladjenje su ok, ide dovoljno gore.

Poslednja izmena:
Pomagajte!
Hoću da zamenim Gree Muse 18k. U opciji su Hisense Energy SE HiNano KA70KT0E 24K ili Vivax ACP-24CH70AERI+
Bitnije mi je koja bolje greje od te dve klime
Svaki savet je dobro došao :)
Hvala unapred!

Mislim da amber radi pravilno u uslovima u kojima se od nje trazi da radi, da se ukljucuje oko podneva a ne da odrzava temperaturu 24h ili od ranog jutra.
Danas na poslu pratim rad klime Vivax ACP-18CH50AEQI koja hladi i grije odlicno, 50 do 70 kvadrata. Ista situacija kao sa amber. S tim da je mnogo bolji raspored na poslu.
Klima obara temperaturu konstantno, po zelji. Dozvolim rast temperature kad je bilo nesto toplije napolju i potom ukljucim fan na max i temperaturu na 17, da bih vidio rad u zahtjevnijim uslovima. Klima zakuca na 25,5 stepeni na spoljnih 37 i ne spusta sile nema. Tu je potrosnja sigurno blizu maksimuma.

E sad treba mi neko objasnjenje. Jednom u toku dana Amber se iskljuci bez ikakvog razloga i ne ukljucuje se a temperatura pocne da raste. Iskljucio sam opciju x-fan ali isto. Jonizator iskljucim ali po ukljucivanju klime ponovo bude aktiviran. Rezim spavanja i tajmer iskljuceni koliko ja znam.

Prilozi

• IMG_20230825_210102.jpg
    IMG_20230825_210102.jpg
    80 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
Treba vise parametara kako bi znali bar otprilike sto se gasi. Evo npr moja klima hladi, spusti modulaciju ( ali tek navece posto se temp vrte oko 38c ) na 98w i tako drzi dok se neugasi, nema nize modulacije da odrzava. E sada dali si pratio zadanu temp, koliko je spustila u prostoriji i kad je postigla zeljenu temp na koju modulaciju se spustila, takodje sta pise po prospektu koja je naj niza modulacija na tvojoj klimi. Iskreno kao i sto rekoh malo mi je cudna ta visoka potrosnja kod tebe ali opet svi se vracamo nemas izolacije ako sam u pravu.

Hisense inverter klima uređaj Expert Smart 12K – CF35YR1F, Full DC, WiFi​

VIVAX COOL, klima uređaji, ACP-12CH35AERI+​

Vivax ACP-12CH35AESI PRO​

Ovo je neki moj uzi izbor zanima me vase misljenje.

Treba vise parametara kako bi znali bar otprilike sto se gasi. Evo npr moja klima hladi, spusti modulaciju ( ali tek navece posto se temp vrte oko 38c ) na 98w i tako drzi dok se neugasi, nema nize modulacije da odrzava. E sada dali si pratio zadanu temp, koliko je spustila u prostoriji i kad je postigla zeljenu temp na koju modulaciju se spustila, takodje sta pise po prospektu koja je naj niza modulacija na tvojoj klimi. Iskreno kao i sto rekoh malo mi je cudna ta visoka potrosnja kod tebe ali opet svi se vracamo nemas izolacije ako sam u pravu.
Nemam izolaciju. A klima se ugasi a da nije postigla temperaturu i ne na nisku potrosnju, znaci iz cista mira jednom u toku dana.

Gree Amber Premium 12k R32
0.5 W standby, PCB zastita.
PBC zastita osigurava siguran rad klima uredjaja pri oscilacijama u naponu struje.
Klima uredjaj moze da radi pri naponu od 145 do 265 V.
Samodijagnostika.
Ako dodje do nekog problema u radu klima se automatski gasi kako bi zastitila ceo sistem.

Moja trosi 4-5w. To je 8 do 10 puta veca potrosnja na standby od deklarisane.
Kod mene kuci:
El. sporet <1W
Zamrzivac <1W
Frizider 8W

Ako moze neka provjeri neko ko ima Amber potrosnju na stanby. To bi vec bilo bas cudno da meni trosi 5w a drugima <1W

Evo jednog primjera sto svi govorimo koliko su uslovi drugaciji i razlicit rad iste marke klime a kamoli druge marke pa i mjesta zivljenja a da negovorimo o izolaciji koja je i naj bitnija.
Stan nepunih 50m2 modulacija sa 9tkom i kuca sprat, potkrovlje 80m2 sa 12btu, samo da napomenem kuca je nova, odlicno izolovana kao i dobra stolarija. I opet velika razlika.
Obe mitsubisi sa hz oznakom. Isti grad ista temp.

Prilozi

• Screenshot_2023-08-25-22-31-58-197_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-08-25-22-31-58-197_com.coolkit.jpg
    53.2 KB · Pregleda: 45
  • Screenshot_2023-08-25-22-31-50-308_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-08-25-22-31-50-308_com.coolkit.jpg
    39.5 KB · Pregleda: 32
  • Screenshot_2023-08-24-18-40-39-642_org.mozilla.firefox.jpg
    Screenshot_2023-08-24-18-40-39-642_org.mozilla.firefox.jpg
    91.4 KB · Pregleda: 37
Nemam izolaciju. A klima se ugasi a da nije postigla temperaturu i ne na nisku potrosnju, znaci iz cista mira jednom u toku dana.

PBC zastita osigurava siguran rad klima uredjaja pri oscilacijama u naponu struje.
Samodijagnostika.
Ako dodje do nekog problema u radu klima se automatski gasi kako bi zastitila ceo sistem.

Kod mene kuci:
El. sporet <1W
Zamrzivac <1W
Frizider 8W

Ako moze neka provjeri neko ko ima Amber potrosnju na stanby. To bi vec bilo bas cudno da meni trosi 5w a drugima <1W
Vjerovatno se pati i memoze da postigne zadanu temp pa se ugasi zbog preopterecenja. A to 0,5w je sasvim ispravno po meni. Moje jedino realno razmisljanje je da sacekas da se temp spusti da nebude toliko velika zadana razlika od vanjske. Tada prati modulaciju. Ako se modulacija nebude spustala nisko ( treba provjeriti do koliko moze ) onda nesto nevalja. U suprotnom nije ni realno postici neki rezultat ako to nije izolovan i zasticen objekat.

Поздрав свима,
потребна ми је помоћ око избора климе, треба да греје (додатно у току ноћи) и хлади простор од око 24 неизолованих квадрата. Клима је иначе за старију особу па програми, дизајн и сл. немају неки утицај. Од прочитаног овде, свео се избор на 3 ценовна ранга (јер не знам ни који је буџет, ја само помажем уз вашу помоћ), климе сам поређао почевши од Јевтине климе :
1.Бош климате (прочитао сам да је Мидеа унутра, али како деди од 90 год да објасним ко је Мидеа ???)
2.Хисенсе енерџи про
3.Фуџи ЛМЦ*
Да ли бисте ви додали још нешто у обзир, или се овим покрива ценовни ранг од 50к до 100к дин ? И ако неко може да каже колико је овај Бош лошији од Хисенса (и у чему), био бих врло захвалан.

Vjerovatno se pati i memoze da postigne zadanu temp pa se ugasi zbog preopterecenja. A to 0,5w je sasvim ispravno po meni. Moje jedino realno razmisljanje je da sacekas da se temp spusti da nebude toliko velika zadana razlika od vanjske. Tada prati modulaciju. Ako se modulacija nebude spustala nisko ( treba provjeriti do koliko moze ) onda nesto nevalja. U suprotnom nije ni realno postici neki rezultat ako to nije izolovan i zasticen objekat.
Odlicna analiza 👍 sinoc modulacija oko 450w, nesto kasnije uz prijatniju vanjsku temperaturu stabilnih 250w.
A primijetio sam kad se zada oko 25c na vanjskih npr 33c da trosi korektnih 650-750w. Ako napravim drasticniji razliku to ode pravo u nebo 😂 na staru klimu racun za struju dolazio mozda nekih 20e... Nemam ni pojma pravo da kazem... Mada svakako lako ce se povuci paralela

Odlicna analiza 👍 sinoc modulacija oko 450w, nesto kasnije uz prijatniju vanjsku temperaturu stabilnih 250w.
A primijetio sam kad se zada oko 25c na vanjskih npr 33c da trosi korektnih 650-750w. Ako napravim drasticniji razliku to ode pravo u nebo 😂 na staru klimu racun za struju dolazio mozda nekih 20e... Nemam ni pojma pravo da kazem... Mada svakako lako ce se povuci paralela
Nekazu dzaba prvo fasada i izolacija pa sve ostalo.

Nekazu dzaba prvo fasada i izolacija pa sve ostalo.
Da, ali kod nas u pg koristi se klima i bez izolacije bez nekih problema da ja znam. Stariji kolega na preporuku stavio neku voksovu od 500e na kucu bez izolacije... Kaze lagano se grijao cijele zime na nju. Ja na staru klimu hladio se bez problema, rashladjivala za 15 minuta. Ova nova i ne bas. Mozda Nordijka ne zna sto je podgoricka žega ili oce da se navikne🤣

Evo ukljucio je na 29,8C u kuci 🤯😂 setovao na 26, radi vrh ovako. Mozda joj nase vrucine posebno smetaju, sto znam...Screenshot_2023-08-25-23-39-17-805_com.gree.greeplus.jpg

Prilozi

• Screenshot_2023-08-25-23-33-53-740_com.tplink.iot.jpg
    Screenshot_2023-08-25-23-33-53-740_com.tplink.iot.jpg
    38.6 KB · Pregleda: 48
Poslednja izmena:
Kuća bez odlične izolacije nije za grejanje klimom. Pelet, drva, ugalj, birajte... Stan je ok. Pravilo je, takodje, jedna klima - jedna prostorija. To da vam odavde greje kroz predsoblje tamo - vamo, ne radi (ili ne greje dobro ili troši previše ili i jedno i drugo). Neki parametar odabira klime, koja će da greje, može da bude težina spoljne jedinice (uporedite modele). Kvalitet je, naravno, na strani japanskih proizvodjača zbog kvaliteta elektronike, više bakra, boljih kompresora itd. Trabunjanje ko šta od kineskih proizvodjača i gde pravi je "žikiti mikiti broć, tralalala" jer ništa jeftino ne može da bude kvalitetno. Skupo može da bude prevara (ima skupih kineskih klima), jeftino nije prevara jer to toliko košta i vredi. Samo, imajte na umu da klima nije grejalica ili televizor koji se lako i besplatno iznesu i donesu kad se pokvare.
IgaBiva da malo pojednostavimo ovo oko težine spoljne jedinice.

Kolika bi težina, po vašem mišljenju, spoljašnje jedinice bila minimalna za klimu?

Da ne uzimamo direktno i konkretno vezu sa brendom/nalepnicom na uređajima i da li su Japanski ili Kineski proizvođači ili neki njihovi podbrendovi.

Ako možete navesti po veličini unutrašnje jedinice: 7-ca, 9-ka, 12-ca, 15-ca, 18-ca, 21-ca, 24-ka itd.
Svaki odgovor i opis bi bio od najveće koristi.
Ovde sam pročitao negde da su barem teške od 30kg pa naviše.

Toliko nebuloza napisano kroz poslednjih par strana, da cak i mane mrzi da ispravljam, sto je zaista uspeh.

@Huho

Po slici sa daljinskim ti si klimu stavio u FAN mode, ne u COOL.

Samodijagnostika.

Kod mene kuci:
El. sporet <1W
Zamrzivac <1W
Frizider 8W

Upaljen ti je tajmer.

Da, po daljinskom je i tajmer upaljen. Pobrkala su mu se podesavanja sa WiFi i sa daljinskog, garant.

Tema gubi smisao polako zato sto svako dolazi i postavlja isto pitanje, "koju klimu da kupim" bez predhodnog istraživanja bar nekoliko tema ili bar teme Jeftine klime.

Takodje stalno se prica bez izolacije ne treba kupovati klimu sto je takodje glupost jer svi znamo bar nekoliko ljudi koji koriste klimu bez izolacije u prelaznom periodu.

Ne treba kupovati multisplit jer sta ako crkne.. Niko ne poznaje osobu da mu je crkla klima pa bila ona i neka najjeftinija moguća, 99% klima se menja da bi uzeli efikasniju tj noviju a ne zato sto se pokvarila.

Ja sam menjao klimu jer mi se VIVAX klima pokvarila posle 30 meseci.
Redak slučaj da se klima pokvarila uz pravilno korišćenje i održavanje.

Sreca pa sada vecina prozvodjaca daje 5g garanciju.

Ko mene u okruženju zadnjih godina od SABO, Midea, Tesla ONOFF...klima gde je spoljna jedva 20kg i bile su kompletno zaleđene nekoliko puta zimi.. Sve su zamenili zbog toga sto hoce efikasnije tj bolje klime

Nazad
Vrh Dno