Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Na hladjenju 12 ide ispod 100W, a na grejanju ide do 400W, ali ne znam kada joj rade grejaci.
Tvoje poruke sam i prije citao ali zaboravio sam dali se zaljece? Start, gas pa kad postigne nazad na modulaciju ili krece lagano i bez buke? Koliko isood 100? Moja max 98w ali to su rijetki trenutci. Sad po ljetu 120w naj cesce je radila.
Cekam zimu, pa cemo vidjeti naspram Gree 18btu kako to radi. Ali kao sto rekoh i buraz je ubacio 12ku u 80m2 pa cemo imati uopsteno dosta podataka koja se kako ponasa i naravno razliciti uslovi kao i izolacija.

Bas ne znam nista vezano za grejace, ja sam mislio da su 80W. Znam samo da radi na 400W.

Grejač

Grejači vuku 200W. Jel' to konstantno ili pali-gasi? Ili su grejači promenjive snage?
Ok nije meni namjenjeno ali citno da imas info. Na bivsoj Gree se grijac palio oko 1 stepen i tako sve dok nije bilo +2c. U prosjeku 115w je bila potrosnja i grijac je radio na toj temp bez obzira dali je klima bila upaljena ili ne.

Kod mene na Amber 12 nema gumenih "nogica" ali nema ni vibracija, Fjitsu 07LMCE sa gumenim nogicama daleko vise bruji. Druga klasa skroz.
LMCE je potpuno drugačiji koncept. Mali Panasonic kompresor koji se vrti ko čigra. U 12-ci je spoljašnja od 26kg, dvoredni izmenjivač, i može dosta snage da izbaci, ali je tada bučnija. Da ne bude da je bučna kao oni Vivaxi od 18kg, daleko od toga, ali je spram krmača i veprova bučnija (LT, Amber Premium, itd)
Bas ne znam nista vezano za grejace, ja sam mislio da su 80W. Znam samo da radi na 400W.
Možda je pogrešan podatak, stoji na jednom od "svaštara" sajtova gde je nude u prodaji
Ok nije meni namjenjeno ali citno da imas info. Na bivsoj Gree se grijac palio oko 1 stepen i tako sve dok nije bilo +2c. U prosjeku 115w je bila potrosnja i grijac je radio na toj temp bez obzira dali je klima bila upaljena ili ne.
Jel' vrtela turbinu kad kompresor ne radi u grejanju (kad postigne temperaturu)? Onda ima logike da je grejač 100W, jer turbina (5W) i grejanje kompresorskog ulja kroz namotaje kompresora (10W) vuče tih 15W razlike

Ja ne mogu da verujem da Amber premium ide ispod 100w na hladjenju
Meni Gtech ne ide ispod 340w kada je spoljasnja temp preko 25 stepeni. Desi se nocu kada bude spoljasnja ispod 25 da ona spusti na 280w ali ne nize od toga i kada spusti preko 2 stepena od zadate ona ugasi kompresor

LMCE je potpuno drugačiji koncept. Mali Panasonic kompresor koji se vrti ko čigra. U 12-ci je spoljašnja od 26kg, dvoredni izmenjivač, i može dosta snage da izbaci, ali je tada bučnija. Da ne bude da je bučna kao oni Vivaxi od 18kg, daleko od toga, ali je spram krmača i veprova bučnija (LT, Amber Premium, itd)

Možda je pogrešan podatak, stoji na jednom od "svaštara" sajtova gde je nude u prodaji

Jel' vrtela turbinu kad kompresor ne radi u grejanju (kad postigne temperaturu)? Onda ima logike da je grejač 100W, jer turbina (5W) i grejanje kompresorskog ulja kroz namotaje kompresora (10W) vuče tih 15W razlike
Kao sto rekoh vukla je i kad je ugasena u potpunosti cim spane na 1c i nize. U toku rada tih 15w nisam gledao. Ono sto mi je interesantno da svi gledaju Gree i Vivax. Sad zasto niko nece Panasonic koji ima isto dobre klime i jak fino rade.

"...na inverter uređaje nije potrebno stavljat gumu za sprijecavanje prenosenja vibracije a ujedino se pokazala kao jako los materijal za tu svrhu jer guma propada na vanjskim utjecajima a samim time vecu razinu buke nakon određene godine..."

Kao sto rekoh vukla je i kad je ugasena u potpunosti cim spane na 1c i nize. U toku rada tih 15w nisam gledao. Ono sto mi je interesantno da svi gledaju Gree i Vivax. Sad zasto niko nece Panasonic koji ima isto dobre klime i jak fino rade.

Prodaju svi proizvođači klime neki manje a neki više sigurno je i Panasonic u igri.Najviše klima verovatno prodaju i ugrađuju servisi.Dolaze pogledaju prostoriju i odmah preporučuju klime koje imaju kupac bira prema ceni i to je gotov posao.Ništa forum sitna crevca modulacija itd ugrade naplate i ćao.Zatim dolaze kupci koji kupe klimu u prodavnici i tu su prodavci izvor početak i kraj svih informacija u vezi neke klime.I onda dolazimo do kupaca koji žele da dobiju najbolje za tu sumu koju žele da odvoje za klimu.Kreće se u potragu za informacijama o nekom modelu iskustvima onih koji imaju isti ili sličan uređaj/klimu.Procentualno mislim da najmanji broj kupaca kupi odgovarajući uređaj putem dobijenih informacija sa sajtova gde se razmenjuju takve informacije i iskustva.

Ajmo ljudi pomoć, uzimam klimu za spavaću sobu 16m2, deciju sobu 16m2 grejem Panasonic Etherea z25xke a dnevnu 27m2 i hodnik 12m2 sa luca12, uzeo bih još jednu klimu da rateretim ove dve kada je temp. oko nule i kada idu cesto u defroste a i radi većeg komfora. Uslov je da nisko modulira jer je prostorija mala i visok COP i da ima snage kad su temp ispod nule.
Izbor je pao na ove 2
Gree Amber Comfort 12
Fujitsu KMCC 12
Dajte još neki predlog do 100000din ili koja je od ove 2 bolja.

Ajmo ljudi pomoć, uzimam klimu za spavaću sobu 16m2, deciju sobu 16m2 grejem Panasonic Etherea z25xke a dnevnu 27m2 i hodnik 12m2 sa luca12, uzeo bih još jednu klimu da rateretim ove dve kada je temp. oko nule i kada idu cesto u defroste a i radi većeg komfora. Uslov je da nisko modulira jer je prostorija mala i visok COP i da ima snage kad su temp ispod nule.
Izbor je pao na ove 2
Gree Amber Comfort 12
Fujitsu KMCC 12
Nije neki savet ali ako dodaš još 8k preko 100 imaš Fujitsu KGTE12.Može nisko da modulira na grejanju oko 120 i niže.Jača je naravno nego KMCC12 ima podešavanje temperature u pola stepena itd.

Izbor je pao na ove 2
Gree Amber Comfort 12
Fujitsu KMCC 12
Ja sam mislio da samo kineske idu u DF.. Gde to napisa 🤣

Ja bi uvek isao na isti brend ako imam vise klima...
U tvom slučaju Fujitsu ako se lomis izmedju Fujitsu i Gree

Trebala danas amber premium da se montira i zove me monter maloprije i kaze nemaju je u magacin i da ih zovem u firmu. Kaze vrhunska je to klima, koliko si je uzeo.... Kaze imam ja preko ovlascenog uvoznika 50e razlika, ako ne budu imali na stanju da ti daju trazi pare odma. Kaze neozbiljno je malo to za te pare da ima nema 🤣 Samo kaze molim te ne pominji im tamo sto sam ti rekao hahahha kakav lik 😂 Tamo uz izvinjenje kazu ne znaju kako nije stigla klima, potrudice se kako su rekli da to bude danas. Uglavnom majstor kaze radi vakumiranje cijevi, montaza cijevi minimum 3m, to je kaze taj standard i da tako pise u uputstvu za amber klimu. Sto jeste tacno. Za drugo nisam ga gnjavio preko telefona, vidi se da je upucen u tu tematiku.

Trebala danas amber premium da se montira i zove me monter maloprije i kaze nemaju je u magacin i da ih zovem u firmu. Kaze vrhunska je to klima, koliko si je uzeo.... Kaze imam ja preko ovlascenog uvoznika 50e razlika, ako ne budu imali na stanju da ti daju trazi pare odma. Kaze neozbiljno je malo to za te pare da ima nema 🤣 Samo kaze molim te ne pominji im tamo sto sam ti rekao hahahha kakav lik 😂 Tamo uz izvinjenje kazu ne znaju kako nije stigla klima, potrudice se kako su rekli da to bude danas. Uglavnom majstor kaze radi vakumiranje cijevi, montaza cijevi minimum 3m, to je kaze taj standard i da tako pise u uputstvu za amber klimu. Sto jeste tacno. Za drugo nisam ga gnjavio preko telefona, vidi se da je upucen u tu tematiku.
Stavi odma neku tipa smart uticnicu pa da vidis online kako modulira.

Mislim da ti gumeni amortizeri nisu ni potrebni. Samo gledaj da je stave na nosače od 24-ke i to je to. Ni moj LT nema gumene nosači i niti vibrira niti ga čujem

Realno nemas potrebu ni za jednim, to je vise iz znatizelje da vidis kako radi klima. Npr ja sam zbog tih stvari imao uvid da se nesto cudno desava sa bivsom klimom, nakot toga kad je krenula hladnoca vidio sam prevelika odstupanja a ujedino i dokaz da nije valjala. U prosjeku je 4c varirala sto je puno, takodje velika potrosnja pa sam te parametre prikazao koje su uvazili. Tako da to je sve od osobe do osobe. Neko upali i nerazmislja kako radi ..

Realno nemas potrebu ni za jednim, to je vise iz znatizelje da vidis kako radi klima. Npr ja sam zbog tih stvari imao uvid da se nesto cudno desava sa bivsom klimom, nakot toga kad je krenula hladnoca vidio sam prevelika odstupanja a ujedino i dokaz da nije valjala. U prosjeku je 4c varirala sto je puno, takodje velika potrosnja pa sam te parametre prikazao koje su uvazili. Tako da to je sve od osobe do osobe. Neko upali i nerazmislja kako radi ..
Ovako bude npr kod mene na App

Prilozi

• Screenshot_2023-08-18-11-54-47-110_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2023-08-18-11-54-47-110_com.coolkit.jpg
    43.4 KB · Pregleda: 30
Ovako bude npr kod mene na App
Uzecu mozda cisto da ispratim rad klime. U Pg spremanje 10m drva kosta oko 700e. Prije nekoliko godina nije moglo biti preko 400e. Da vidim na klimu kakvo ce biti grijanje biti bez izolacije sa termoprekid bravarijom. Prostor 25 kvadrata, sa otvorenim vratima jos dodatnih 35 kvadrata. Prosjecna niza dnevna temperatura preko zime 5 do 8 stepeni, inace bude oko 10 stepeni. Jutarnja par stepeni ispod nule. Rekord je bila jutarnja mozda nesto ispod minus 5.

Izbor je pao na ove 2
Gree Amber Comfort 12
Fujitsu KMCC 12
Ne treba ti 12 klima za 16m2, bolje uzmi 9ku. Ja imam Luca 12 u 20m2 neizolovanog prostora, sa 6 prozora i prejaka je, sada cu da je menjam za 9ku.

Moja preporuka je da kada vec hoces da das te pare, uzmes ozbiljnu klimu, nesto barem priblizno tom Panasonicu Etherea...recimo Mitsubishi MSZ-EF25VE3B/MUZ-EF25VE, to im je ZEN dizajnerska serija.

Uvek bih za neki veci novac gledao Mitsu, Daikin i Panasonic, tim redom, pa tek onda ostale.

Poslednja izmena:
Koja je to klima mašila 4°C?

Neka Gree 18 parapetna koja je bila pokvarena, pa je vracena.

Interesuje me da li neko ima ovu klimu

Haier flexis AS35S2SF1FA-MB3/1U35S2SM1FA-2​

I naravno kakve su te haier klime?

Od juce mi se iz Haier unustrasnje jedinice cuje pucketanje/grgotanje dok je iskljucena, google kaze moze biti curenje freona, klima radi normalno - hladi. Da li je jos neko imao ovakav problem?

Ako si je tek isključio, ništa strašno, može biti da gas grgolji kroz cevi. Ako je isključena duže vremena, zovi servos koji ti je ugradio pa se konsultuj

Vivax REWI bi trebalo da je ista ta klima, bar se tako pisalo na ovoj temi, a povoljnija je

Imas iskustvo za REWI u ovoj temi gde je osoba koja poseduje isti vec godinu dana zadovoljan.

Sigurno je taj Haier jos bolji ili isti ako je rewi kopija istog

Prvo da kazem da se izvinjavam zbog duzeg teksta.
Danas instalirana Amber Premium GWH12YD. Unutrasnja jedinica 20cm od plafona, oko 220cm od poda, 13cm od zida (predvidjeno 15cm, ali nema veze 2cm...) Kasno sam i vidio... Spoljna jedinica 35 cm od vrha krova, mada je dosta komforan prostor, 17 cm od zida i 3m + 60cm instalacije koja je dosla u paketu sa klimom.
Monteri su navodno radili vakumiranje, mada dosta kratko... Vise mi je izgledalo kao da su izvrsili provjeru i (nadam se) utvrdili da je sve u redu. Izolacija cijevi uradjena posebno. Pitao sam za nosace za klime 24. Majstor rekao moze staviti ali da nema potrebe, osim ako ne planiram izolaciju da stavljam jer ce dosta ici preko bez potrebe i da je za nju dovoljan nosac za 18-icu.
Sama spoljna jedinica vrlo tiha, vise se cuje zvuk sistema spoljne jedinice nego li sami ventilator. Na dodir nosac klime bez ikakvih vibracija na najjacem hladjenju. E, sad sto se tice hladjenja... Na prvi utisak nisam prezadovoljan. Temp danas bila 34C, ubrzo uz veliku sparinu temperatura naglo pala za 5-6C zbog kise po brdima oko Podgorice, uz jak topli vjetar. Cini mi se da je danas (od nekih 15h) osjetno slabije rashladjivala nego prethodna Samsungova on/off AQ12TSBN (monter se odusevio cim je usao u rashladjenu kucu i kasnije kad je vidio koja je klima rekao mi da je to odlicna klima i mnogo bolja od npr danasnjih Tesli itd). Inace Samsungova klima na hladjenju ima nominalnu snagu 3.21w i maksimalnu snagu od samo 3.5w. Stara klima izuzetno brzo rashladi cijelu kucu. Amber radila na auto, kasnije kratko vrijeme ukljucio turbo mod i najjacu ventilaciju, ali osim jakog izduva, nisam osjetio neko konkretno rashladjivanje po sobama. Temp u dnevnom boravku po ocitavanju klime konstantno bila 25-26C, bila zadata vecinu vremena na 21C. Osim hladjenja druge modove nisam ukljucivao. Mozda sam trebao ventilaciju ukljuciti, ne znam bi li bilo kakve koristi od toga. Podjoh kasnije i uzeh mjerac temperature i vlaznosti vazduha i narucih pametnu uticnicu za ponedeljak da vidim potrosnju. Kad sam korigovao zadatu temp klime na nivou sobne temp, klima oborila snagu i nastavila da radi manjim intenzitetom. Znaci bez gasenja radila uz smanjenje snage, sto mi se svidjelo. Eto to su bili neki prvi utisci. :) Uzgred, unutrasnji zid malo krivudav, nije do klime.
IMG_20230819_182119.jpgIMG_20230819_182110.jpgIMG_20230819_181938.jpgIMG_20230819_181945.jpg

Poslednja izmena:
Probaj iFeel, ja to koristim i bolje mi se ponasa klima nego kad je iskljucen.

Takodje probaj da joj iskljucis wifi, meni se cini da je stabilnija u radu i da bolje odrzava temperaturu kada se ne koristi wifi.

Nazad
Vrh Dno