Prvo da kazem da se izvinjavam zbog duzeg teksta.
Danas instalirana Amber Premium GWH12YD. Unutrasnja jedinica 20cm od plafona, oko 220cm od poda, 13cm od zida (predvidjeno 15cm, ali nema veze 2cm...) Kasno sam i vidio... Spoljna jedinica 35 cm od vrha krova, mada je dosta komforan prostor, 17 cm od zida i 3m + 60cm instalacije koja je dosla u paketu sa klimom.
Monteri su navodno radili vakumiranje, mada dosta kratko... Vise mi je izgledalo kao da su izvrsili provjeru i (nadam se) utvrdili da je sve u redu. Izolacija cijevi uradjena posebno. Pitao sam za nosace za klime 24. Majstor rekao moze staviti ali da nema potrebe, osim ako ne planiram izolaciju da stavljam jer ce dosta ici preko bez potrebe i da je za nju dovoljan nosac za 18-icu.
Sama spoljna jedinica vrlo tiha, vise se cuje zvuk sistema spoljne jedinice nego li sami ventilator. Na dodir nosac klime bez ikakvih vibracija na najjacem hladjenju. E, sad sto se tice hladjenja... Na prvi utisak nisam prezadovoljan. Temp danas bila 34C, ubrzo uz veliku sparinu temperatura naglo pala za 5-6C zbog kise po brdima oko Podgorice, uz jak topli vjetar. Cini mi se da je danas (od nekih 15h) osjetno slabije rashladjivala nego prethodna Samsungova on/off AQ12TSBN (monter se odusevio cim je usao u rashladjenu kucu i kasnije kad je vidio koja je klima rekao mi da je to odlicna klima i mnogo bolja od npr danasnjih Tesli itd). Inace Samsungova klima na hladjenju ima nominalnu snagu 3.21w i maksimalnu snagu od samo 3.5w. Stara klima izuzetno brzo rashladi cijelu kucu. Amber radila na auto, kasnije kratko vrijeme ukljucio turbo mod i najjacu ventilaciju, ali osim jakog izduva, nisam osjetio neko konkretno rashladjivanje po sobama. Temp u dnevnom boravku po ocitavanju klime konstantno bila 25-26C, bila zadata vecinu vremena na 21C. Osim hladjenja druge modove nisam ukljucivao. Mozda sam trebao ventilaciju ukljuciti, ne znam bi li bilo kakve koristi od toga. Podjoh kasnije i uzeh mjerac temperature i vlaznosti vazduha i narucih pametnu uticnicu za ponedeljak da vidim potrosnju. Kad sam korigovao zadatu temp klime na nivou sobne temp, klima oborila snagu i nastavila da radi manjim intenzitetom. Znaci bez gasenja radila uz smanjenje snage, sto mi se svidjelo. Eto to su bili neki prvi utisci.

Uzgred, unutrasnji zid malo krivudav, nije do klime.