Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Koji model HISENSE klime 12000 btu je najjači na grejanju?
Energy Pro, Silentium i Fresh Master izgleda da imaju identicnu spoljasnju i kapacitete, razlika je sto je EP standardna klima, Silentium ima senzor pokreta i verovatno pracenje, a Fresh master ima ubacivanje svezeg vazduha.
Mada bih za ventilaciju uvek preporucio Gree Freair, jer jedini zapravo i vadi stari vazduh iz prostorije(i mislim da vredi vece cene), a ubacuje novi kroz HEPA filter, dok su Midea Gaia i Hisense FM malo prostiji, pa samo ubacuju svez vazduh, ako se ne varam.

@Xepoj87
Onda Vivax i ne zvuči tako loše, ali nisam primetio da ih neko preporučuje. Mislio sam da "uštedim" ako je moguće, takve su nam plate haha.
Neka bolja klima bi se verovatno malo cimala da održi 20+ stepeni, ali to samo kad je minus u pitanju.

Znam, cimam se i brinem bezveze jer me svi ubeđuju da to neće moći bez izolacije i da će trošiti "nenormalno". Treba mi kao zamena za peć na drva koju sam morao da ložim i na +10/15, što je opet apsurdno na svoj način. Ipak mi klima treba da ugreje i da ne radi čitav dan (zbog posla), dok je oko peći dosta cimanja. Sreća pa ni zime nisu nešto jake.

@Xepoj87
Onda Vivax i ne zvuči tako loše, ali nisam primetio da ih neko preporučuje. Mislio sam da "uštedim" ako je moguće, takve su nam plate haha.
Neka bolja klima bi se verovatno malo cimala da održi 20+ stepeni, ali to samo kad je minus u pitanju.

Znam, cimam se i brinem bezveze jer me svi ubeđuju da to neće moći bez izolacije i da će trošiti "nenormalno". Treba mi kao zamena za peć na drva koju sam morao da ložim i na +10/15, što je opet apsurdno na svoj način. Ipak mi klima treba da ugreje i da ne radi čitav dan (zbog posla), dok je oko peći dosta cimanja. Sreća pa ni zime nisu nešto jake.
Ma jok, to je malo preuvelicavanje, nije da na poljani zivis, ipak imas zidove :)
Videces i sam po racunima, bice neuporedivi i sa lozenjem i sa drugim vidom grejanja na struju.
Ja zivim u neizolovanom stanu sa bas dosta prozora i spoljasnjih vrata, 9 prozora i 2oje balkonskih vrata u 70m2.
Racuni za struju su 30% od radijatora sa elektro kotlom. Dakle, gde je ranije bilo 30k dinara, sada je 10k dinara.

Pa da, tu su zidovi, peć dobro ugreje, ali je cimanje oko drva, pogotovo cene i stalnog loženja/prljanja sobe.
TA peć mi se uopšte nije isplatila, brzo se hladila, tako da ona odmah otpada.

Ako ima potrebe da se otvorim za ovu i da rešim problem...

Pozdrav ljudi, pratim ovu diskusiju već dugo, i u situaciji sam da bih da ugradim još jedan dodatni inverter. Trenutno za grejanje sam koristio Mideu Xtreme (AG-12NXD1-I) i ne znam da li da ugradim još jednu takvu ili da uzmem Daikin FTXC35C? Razlog ugradnje je da je Midea sama bila nedovoljna da dovoljno ugreje prostor i u najhladnijim danima se mučila da nabije 20 stepeni u udaljenijim delovima kuće. Koji je bolji model i zašto? Finansije su obezbeđene tako da to nije bitan faktor.

Poslednja izmena:
Onda se ne dvoumi, uzmi FTXC35C. Imam i jednu i drugu klimu, s tim što je kod mene 25C i u odnosno na Mideu Xtreme imam samo reči hvale, barem što se tiče hlađenja, a verujem da će biti odlična i što se tiče grejanja. Uglađenija je od Midee, radi bolje, kvalitetnija obrada, ništa ne krcka i što je najbitnije jako je tiha. Bukvalno je ne čuješ da radi. Jedino što ne dolazi WiFi uz nju, ali mislim da ima da se kupi za jedno 3500-4000 din. Midea je bila loš izbor, tek sad to vidim, ali šta da se radi. Umesto ovog Daikina 25C imao sam Mideu Xtreme 9, reklamirao sam je i uzeo Daikina.

@Xepoj87

Baci oko na REWI
Vivax

Jaca je od te 12 koju gledaš

Pisao na GREE temi medjutim mozda nije mesto tamo pa rekoh da pitam i ovde.

Stan je u kuci, stara gradnja bez izolacije. Crveno su spoljni zidovi. Soba od 20kvm je dnevna i greje se norveskim, u predsoblju od 11kvm ima 4kw tea pec. Soba od 11kvm je spavaca soba i zimi greje se uljanim uglavnom uvece da podigne temperaturu za spavanje. 16C-18C bi bilo idealno za tu sobu.

Da li ima smisla uzimati klimu i gde je staviti da leti ohladi a zimi ugreje stan? Spavaca soba je leti u bukvalnom smislu rerna jer je okrenuta na jug i 13-21 pod suncem bez ikakvog zaklona. "X" je oznaka za pristup tavanu/krovu koji nema nikakvu izolaciju i na koji se ulazi 1 vratima iz predsoblja.

Prilozi

• klima.jpg
    klima.jpg
    42.3 KB · Pregleda: 17
Idealno izolacija prvo. Manje idealno unutrasnja izolacija.

Ako ni to ne moze onda vise klima. Ako i to ne moze onda jedna jaka Tipa Amber Nordic(Premium ili Ultimate kako se sad vec zove) 12ka u donjem desnom cosku okrenuta prema predsoblju i u sobama norveski za rezerve.

Hladjenje nikakav problem, grijanje u minusima ces morati biti potpomognuto norveskim radijatorima

Menjam matoru mideu, za novu, obicnu, kolko daju garanciju sada, vidim negde pise 5g,jel to ide preko fiskalnog, ili ima neka registracija kao za tv e.

Zdravo treba mi pomoc…
2 klime za ukupno do 150-160 hiljada, moze i malo preko ako je neka dobra ponuda…
Ima izolaciju i dobru stolariju pvc.
Spavaca 16m2
Dnevna oko 30m2 sa kuhinjom i predsobljem zajedno
Mozda gree amber comfort 12 za dnevnu i za spavacu pular ili daiki ftxc20c ili 25 ili 35 ne znam dal vredi razlika u ceni i dal je potrebno nesto jace od 7ice, bitno je da je za dnevnu odlicna, a verujem da bi i vivax inverter iz midea fabrike odradio posao za spavacu?
Pozdrav

Moze tako kako si zamislio, vidim da Comfort i dalje ima za ispod 80k, sto je ok.
Za spavacu mozes ftxc 20 ili 25, jer je ista spoljasnja i isti im je kapacitet na minusima.

Stan je u kuci, stara gradnja bez izolacije. Crveno su spoljni zidovi. Soba od 20kvm je dnevna i greje se norveskim, u predsoblju od 11kvm ima 4kw tea pec. Soba od 11kvm je spavaca soba i zimi greje se uljanim uglavnom uvece da podigne temperaturu za spavanje. 16C-18C bi bilo idealno za tu sobu.

Da li ima smisla uzimati klimu i gde je staviti da leti ohladi a zimi ugreje stan? Spavaca soba je leti u bukvalnom smislu rerna jer je okrenuta na jug i 13-21 pod suncem bez ikakvog zaklona. "X" je oznaka za pristup tavanu/krovu koji nema nikakvu izolaciju i na koji se ulazi 1 vratima iz predsoblja.
Nema smisla uzeti jednu klimu nikako.
Resenje ti je da uzmes 3 jeftinije klime ako je budzet ogranicen.

Zdravo treba mi pomoc…
2 klime za ukupno do 150-160 hiljada, moze i malo preko ako je neka dobra ponuda…
Spavaca 16m2
Mozda gree amber comfort 12 za dnevnu i za spavacu pular ili daiki ftxc20c ili 25 ili 35 ne znam dal vredi razlika u ceni i dal je potrebno nesto jace od 7ice, bitno je da je za dnevnu odlicna, a verujem da bi i vivax inverter iz midea fabrike odradio posao za spavacu?
Pozdrav
Za 16m2 daikin ftxf25,a za dnevnu tu Gree Amber comfort.

Moze tako kako si zamislio, vidim da Comfort i dalje ima za ispod 80k, sto je ok.
Za spavacu mozes ftxc 20 ili 25, jer je ista spoljasnja i isti im je kapacitet na minusima.
Za 16m2 daikin ftxf25,a za dnevnu tu Gree Amber comfort.
Hvala mnogo na odgovorima, a sta mislite u obe sobe gree amber comfort 12, cuo sam da i ona nisko moze da modulira, a slicna je cena kao i daikin, a mislim da je bolja klima, ima grejace i dosta tezu spoljnu, ima i sve one dzidzabidze od funkcija i wifi, a i lepsa je… jel mislite da bi bila prejaka za spavacu ili ne?

Pod obavezno ako je moguce vunu 20 cm iznad plafona ,na tavan staviti i paropropusnu foliju ,do ce ti olaksati zivot,zivim u stanu i dok to nisam stavio druzio sam se sa pekirićem celo leto,sad nikako,jer izbegavam da koristim klimu zbog dece,upalio sam je sve ukupno je radila da kazes 7 dana i to preko noci od 22h do 6 ujutro.

Svakako da je jaca klima, tu nema dileme, ali bih mozda radije uzeo Haier Flexis Plus za spavacu, jer je prva brzina 16dB, druga 26dB, sto znaci da je jako tiha sve do trece brzine, dok je Amber malo bucnija, sto je ok za dnevnu, ali nisam siguran koliko nekome smeta u spavacoj.

Svakako da je jaca klima, tu nema dileme, ali bih mozda radije uzeo Haier Flexis Plus za spavacu, jer je prva brzina 16dB, druga 26dB, sto znaci da je jako tiha sve do trece brzine, dok je Amber malo bucnija, sto je ok za dnevnu, ali nisam siguran koliko nekome smeta u spavacoj.
Hvala ti mnogo na odgovoru, slazem se da je odlicna haier, al mozda je bolje dve iste da budu na istoj aplikaciji, kad vec kupujem odmah dve iste, ma i amber je tiha klima sigurno, sigurno je bolje dve 12 nego jedna 12 i jedna 7, svakako je inverter pa moze da obori snagu, po forumu amber dobro modulira, nije kao muse da masi temp i da lose modulira… daikin ftxc jeste dobra klima, al mislim da je amber comfort ipak bolji i jaci…

Zdravo treba mi pomoc…
Spavaca 16m2
Pozdrav
Za spavaću sobu daikin ftxc 25.Za dnevnu sobu i kuhinju Fujitsu KMCE12 kada već imaš mogućnosti biraj klime Japanskih proizvođača.Obe klime imaju odličnu modulaciju i kulturu rada i već su pohvaljene od članova foruma koji ih imaju.

Za spavaću sobu daikin ftxc 25.Za dnevnu sobu i kuhinju Fujitsu KMCE12 kada već imaš mogućnosti biraj klime Japanskih proizvođača.Obe klime imaju odličnu modulaciju i kulturu rada i već su pohvaljene od članova foruma koji ih imaju.
Hvala na savetu, daikin je sigurno dobra za spavacu, verovatno ce ili ta za spavacu ili isto gree kao i za dnevnu, ali sto mislis da je klima kineskog proizvodjaca gree (amber comfort) losa? Kazu ljudi da dobro i nisko modulira, clanovi foruma… Moje licno misljenje je da je ta bolja od te fujitsu, i ima duzu garanciju, dobro modulira, veca je, teza, jaci kompresor itd… fujitsu ima majusnu spoljnu od samo 25kg, to je na nivou gree pular otprilike, ko zna kako ce se snaci na minusu… zar nije bolje ta gree koja je dosta veca i sigurno ima vecu snagu i vise funkcija za iste pare?

Jednostavno kupiš ono što misliš da je bolje ja sam ti samo dao savet.

Nisi pažljivo i sa razumevanjem pročitao moj post a tebi savet.Predložio sam ti Daikin i Fujitsu sa napomenom da je bolje ako postoji mogućnost da ideš na klime Japanskih proizvođača.Da li sam negde napisao i upoređivao Gree i Fujitsu modele u postu.Ako ti smatraš da ti više odgovara taj Gree model idi na njega.

Vrh Dno