Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Auuu druže, kakva paranoja. Fuš Fujitsu 🤣🤣🤣
Pusti forumska prepucavanja, imam 4 Fujitsu klime nabavljene od 2011 do 2018, hlade i greju, niti jedan problem. A to što uvoznik ne uvozi SVE modele ne znači da drugi ne mogu da uvezu. U suprotnom to bi bio monopol. Da ne bude da navijam za neki brend, ali Fujitsu, Daikin, Mitsubishi i Toshiba su majka Mara za Kineze. Imao i tri Midea Mission 18-ce, dao skoro 2.5 soma evra sa ugradnjom i preznojavao se od muke i nisam spavao par dana dok ih nisam vratio uvozniku. A Fujitsu se najviše preporučuje jer u odnosu na druge japanske nodele i dalje nudi najbolje performanse u odnosu na uloženo. Poslednjih godina se ta razlika topi, ali i dalje je prednosti. Kod Daikina se dobija u proseku veća spoljašnja sa kompresorom koji se vrti na manje obrtaja, pa je spoljašnja tiša, ali je i cena veća. Mitsubishi, kao i Daikin imaju mogućnost fiksnog odabira brzine ventilatora prilikom grejanja, dok Fujitsu automatski obara brzinu ventilatora kako se približava zadatoj temperaturi. Ko klimu za grejanje nabije u hodnik, taj mora da juri fixed fan speed varijante. A imaš i Tošibu Daiseikai, vlažni san među klimama za grejanje, njihova 10-ka ima spoljašnju od 40kg. Što bi rekao čika Kure u Ranama "rođacu, radi a ne čuje se"
Da na kraju pojasnim za to sto su neki protumacili kao da sam rekao da su fus Fujitsu kod nas.

Pricao sam o identicnim uredjajima koji imaju drugacije oznake za razlicita trzista/zemlje i zato sam rekao da proleter preporucuje klime iz coolshopa koje se ne uvoze zvanicno kod nas i ima ih samo ta ne bas standardna prodavnica, a posle je pitanje ko ce i kako da nabavi delove za te klime...a identicne uredjaje samo sa razlicitim poslednjim slovom ima i na nasem trzistu.
Da li radi za coolshop ili se prosto ne razume u to sto preporucuje i gugla pa kaze sta mu prvo izadje, ne znam niti me zanima, ja cu uvek da skrenem paznju ljudima ako postoji i mala sansa da se zeznu.

Sto se tice grejanja i hladjenja, ja sam za sada samo sa japanskim klimama probleme imao, osim valjda 8 LG Art Mirror od pre 15ak godina kojima je otisla elektronika nakon 6-7 godina, ne secam se tacno.
Evo, 2 Midea, 8 Gree, 6 ili 8 Haier Flexis, preko mene jos x mojih drugara vise od 20 najjeftinijih Haiera...godinama se grejemo i hladimo, niti jedan problem ;)
Da li Kinezi imaju problematicne modele? Imaju.
Da li Japanci imaju problematicne modele? Imaju.
Ili cemo da ignorisemo sve one crkle elektronike i poklopce na Fujitsu, sve one senzore na Daikinu(samo ono sto sam ja ispratio)?
Za sada Kinezi(pod ovim mislim na premium kineze, Gree i Midea) za razliku od Japanaca barem nisu imali problematicne serije koje crkavaju, vec je samo stvar kulture rada kod nekih modela.
90% ljudi van foruma to niti primeti, niti im smeta.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: Tpo
Pozdrav svima, potrebna mi je pomoć za kupovinu klime. Zakačiću sliku prostorija kako mi je u stanu i bitno mi je koja klima bi bila odgovarajuća da hladi dnevnu sobu i trepezariju, spoljnu jedinicu bih držao na terasi. A isto bi možda mogla i neka što podržava 2 unutrasnje i jednu spoljnašnju jedinicu, da se uzme klima i za sobu. Hvala vam za pomoć puno

Prilozi

• IMG_1308.jpeg
    IMG_1308.jpeg
    162.3 KB · Pregleda: 47
Koliko misliš da potrošiš za klimu.Bolje dve split klime nego multisplit ako ima mesta za dve spoljne jedinice ako ima mesta samo za jednu spoljnu jedinicu onda multisplit.Ima li izolacije već si napisao da je stan.

Da na kraju pojasnim za to sto su neki protumacili kao da sam rekao da su fus Fujitsu kod nas.

Pricao sam o identicnim uredjajima koji imaju drugacije oznake za razlicita trzista/zemlje i zato sam rekao da proleter preporucuje klime iz coolshopa koje se ne uvoze zvanicno kod nas i ima ih samo ta ne bas standardna prodavnica, a posle je pitanje ko ce i kako da nabavi delove za te klime...a identicne uredjaje samo sa razlicitim poslednjim slovom ima i na nasem trzistu.
Da li radi za coolshop ili se prosto ne razume u to sto preporucuje i gugla pa kaze sta mu prvo izadje, ne znam niti me zanima, ja cu uvek da skrenem paznju ljudima ako postoji i mala sansa da se zeznu.

Sto se tice grejanja i hladjenja, ja sam za sada samo sa japanskim klimama probleme imao, osim valjda 8 LG Art Mirror od pre 15ak godina kojima je otisla elektronika nakon 6-7 godina, ne secam se tacno.
Evo, 2 Midea, 8 Gree, 6 ili 8 Haier Flexis, preko mene jos x mojih drugara vise od 20 najjeftinijih Haiera...godinama se grejemo i hladimo, niti jedan problem ;)
Da li Kinezi imaju problematicne modele? Imaju.
Da li Japanci imaju problematicne modele? Imaju.
Ili cemo da ignorisemo sve one crkle elektronike i poklopce na Fujitsu, sve one senzore na Daikinu(samo ono sto sam ja ispratio)?
Za sada Kinezi(pod ovim mislim na premium kineze, Gree i Midea) za razliku od Japanaca barem nisu imali problematicne serije koje crkavaju, vec je samo stvar kulture rada kod nekih modela.
90% ljudi van foruma to niti primeti, niti im smeta.
To slovo je novija serija, tj "refresh", tako da je KMTA starija a KMTE aktueli model. Kakva je zaista razlika ne znam, izgledaju indentično i imaju indentične karakteristike.
Što se tiče problema sa Fujitsu klimama, svaka je rešena u garantnom roku. Uvoznik nije "kraljica brzine" ali ima servis koji to reši pod garancijom u roku od odmah. Sa kinezima nikad više *******cije nisam imao, i nikad se više neću ni zezati da dam pare za kineza. Kvar je jedno, i to je lako dokazivo i rešava se, ali loša kultura rada je nešto što je "siva zona" u rešavanju kvara, i tu su kinezi opasni. Daš pare i nerviraš se narednih 10-15 godina

Poslednja izmena:
Koliko misliš da potrošiš za klimu.Bolje dve split klime nego multisplit ako ima mesta za dve spoljne jedinice ako ima mesta samo za jednu spoljnu jedinicu onda multisplit.Ima li izolacije već si napisao da je stan.
Spreman sam potrošim koliko je potrebno, jer je opet to kupovina na duže staze, pa tako bih i pre inverter uzeo, bolje da ima. Nama je fasada od kamena na zgradi i PVC stolarija, tako da je dobra izolacija.
A slažem se za 2 spoljne jedinice, može se nekako napraviti da stanu obe

Haier su dobre klime jedino sto im je kod nas nedostatak marketinga

Spreman sam potrošim koliko je potrebno, jer je opet to kupovina na duže staze, pa tako bih i pre inverter uzeo, bolje da ima. Nama je fasada od kamena na zgradi i PVC stolarija, tako da je dobra izolacija.
U tom slučaju pogledaj Fujitsu KMCE12 jednu ili dve kao što si planirao.Lepo modulira i tačno održava zadatu temperaturu.Ili KMCC pogledaj koje su cene povoljnije.

Poslednja izmena:
Ako ti treba samo za hladjenje, tu ti 2 prosecne 9ke zavrsavaju posao kao od sale.
Bukvalno mozes 2 komada Vox 12 Iva5 ili iva7, iva8 da uzmes i da si miran.
A ako hoces malo skuplje i bolje uredjaje, onda mozes recimo Panasonic KIT‑BZ25‑ZKE i recimo KIT‑BZ35‑ZKE(12icu) za vecu sobu, mada mislim da nema potrebe ni u jednoj prostoriji za 12icom. Mislim da je to super odnos ulozeno/dobijeno. Ako hoces jos vise para da das, onda ima svasta nesto zanimljivo :)

@jozza
Eto, suprotno tvom iskustvu, ja sam imao super iskustvo sa Gree servisom, a katastrofalno sa Fujitsu servisom.
Sta imaju da "refreshuju" svoje uredjaje, kada su savrseni? :) To opet smrdi na neki njihov fabricki defekt.
Nisu samo noviji modeli u pitanju, imaju drugo znacenja ta slova. F recimo oznacava da dolazi sa integrisanim WI-FI-jem.
I da, ajde ti nadji ovu klimu koju je on ovde sada preporucio clanu da kupi, KMCE12.

Kina i Japan, kao i Korea su jako velike zemlje, da bi ti sve proizvodjace stavio u isti kos, kako kineske, tako i japanske :)
Dodatno, Gree i Midea su jedni drugima najveca konkurencija, mislim da svi zajedno japanski brendovi nemaju prodaju klima uredjaja kao te 2 kompanije.
Gree proizvodi Daikin uredjaje(PCB i maske), kao i Daikin kompresore u njihovoj zajednickoj firmi(Gree 51%, Daikin 49%), gde Daikin razvija zajednicke tehnologije, a Gree proizvodi.
Prosto, Kinezi imaju jednu stvar zajednicku, a to je da su im troskovi neuporedivo manji od Japanaca.
Radna snaga, sirovine i podsticaji za domace brendove su nesto cime Japanci nikada nece moci da se priblize, gde god proizvodili svoje uredjaje i samim tim nece nikada moci kupcu da ponude uredjaje po istom odnosu ulozeno/dobijeno i zato ce vremenom ti brendovi samo gubiti procenat u industriji. U TV poslu su ih Koreanci vec odavno pojeli, a sada je tu kineski TCL koji polako otima i koreancima deo kolaca.
Toshiba klime vec vise nisu Toshibine i ako su i do sada imali samo 60% ucesca u svom HVAC poslu, a nekada su bili lideri na tom polju.

Poslednja izmena:
Gdje se to moze provjeriti.

Nevjerovatno onda zasto gree klime tako brljave u radu,a kao proizvode dijelove za daikin koji prema mnogim komentarima rade skoro pa savrseno.

Zasto ne srede jednu svoju onda da radi kao daikin :)

Nisam odavno bio na forumu pa sam iscitao poslednjih 10ak strana, imam violu 12 i extreme 12, violu cujem na low brzini, nikad nije bila nesto tiha, extreme je tisa, kod gree viole na hladjenju kompresor, i kada stavim da hladi na 18 stepeni na turbo dok je napolju 35, ide do nekih 800w, mideu extreme nisam proveravao kakva je modulacija na hladjenju, ali je precizna i odrzava zadatu temp na auto, i brze ohladi od gree viole, rashladi 32m2 jako brzo, ali cu sve da proverim sledece nedelje pa cu napisati kakva je situacija, ali sam generalno zadovoljan, to da je daikin bolji, ima bolju kulturu vrv od svakog kineza i to stoji, ali je skuplji 30% od kineza slicnih performansi.

Ne brljave Gree klime, brljave 2 najjeftinije Gree klime iz trenutne ponude, Pular i Muse ako se ne varam?

Amber, U-Crown, Clivia, Freair, Soyal, i-Crown, Amber Premium...nisam cuo da nekome lose rade?
Za barem 4 znam kako rade, Amber i Soyal spustaju do 160W modulaciju na grejanju, U-Crown i Amber Premium su dosta jace klime i spustaju do 400W na grejanju, ali sve jako lepo rade i odrzavaju temperaturu.
Freair sam planirao da kupim i zamenim ovu krljavu Fujitsu Luca u mojoj sobi, ali sam odustao jer sam resio da mi je dizajn dosta bitan i da cu da kupim mnogo lepsu klimu, najverovatnije u avgustu.

Poslednja izmena:
Gdje se to moze provjeriti.

Nevjerovatno onda zasto gree klime tako brljave u radu,a kao proizvode dijelove za daikin koji prema mnogim komentarima rade skoro pa savrseno.

Zasto ne srede jednu svoju onda da radi kao daikin :)
Neko ispisa da gree amber komfort radi vrhunski, modulacija i odrzavanje temp top, ne znam sta su pisali za buku spoljasnje i unutrasnje jedinice, nadam se da nije patka kao za gree muse, najgoru klimu u univerzumu 🤣
Ne brljave Gree klime, brljave 2 najjeftinije Gree klime iz trenutne ponude, Pular i Muse ako se ne varam?

Amber, U-Crown, Clivia, Freair, Soyal, i-Crown, Amber Premium...nisam cuo da nekome lose rade?
Ali te klime izuvaju sa cenom, kod clivie mrsava spoljasnja jedinica ista kao kod muse, unutrasnja ima preciscivac vazduha i neka cuda, ai, uv, i kosta 100000 zbog toga, amber krmaca kao u crown, marza na u crown pre korone je bila 33000 din na 130000, prenaduvano sve...

Poslednja izmena:
Nista tu nije prenaduvano, ako uporedis sa Japancima.
Kod Daikina ti je ulazni model 100000 dinara, kakve uvc sterilizacije, ai i ostalo, jadnjikav daljinac, tuzan dizajn UJ i osrednje performanse.
Daikin i Mitsubishi prodaju 9ke za 2000e koje nemaju nikakve spec performanse, pa je to ok.
Nije svakoj klimi poenta da bude jaka, niti treba biti.

Evo mene su ovde pre x godina savetovali da mi treba minimum Fujitsu 12 Luca i da ispod toga ne treba da razmisljam za mojih ~20m2...pa mi bleji bukvalno, sada je skoro sigurno da uzimam 9ku. Tada je Fujitsu gang bio tek neumoran i mnogobrojan, svako ko nesto kaze protiv Fujitsua ili je operisan od zivota ili mu je majstor operisan od zivota ili je prodavac cega god da je prethodno pohvalio :) Ja sam konkretno posle prvih problema sa Luca klimom ovde na temi postao Gree prodavac, a tek se to potvrdilo nakon sto sam kupio 8 Gree klima godinu dana kasnije :D
Od tada je XX ljudi koji su pisali nesto korisno za druge brendove napustilo temu, neki cak i forum, jer ako das za neku klimu vise od Fujitsua ili za iste pare kupis navodno slabiji uredjaj drugog proizvodjaca, onda si lud, a ako das za Kineza, onda si glup :)
Inace, zbog U-Crown sam dosao na temu pre x godina, tada je kostala 150k dinara valjda 9ka, meni se svideo prelep dizajn, brdo opcija, ubedljivo najbolja zavrsna obrada uredjaja gde je cela izradjena od aluminijuma, bas premium.
Medjutim, ovde mi govorili da je krs i gde te pare za Kineza, te da treba da kupim Fujitsu Luca...evo, sada se to zavrsilo tako sto sam posle 6 godina resio da ne mogu vise da zivim sa Luca i moram nakon bacenih 90k dinara, opet da dam 170k da bih bio zadovoljan...

@windfucker To je opste poznat podatak, pricali smo o tome ovde xx puta, samo kucaj Gree and Daikin.
Vec sam napomenuo, svaki proizvodjac je imao svojih problema, samo se ne prica toliko o tome ovde.
Konkretno, Daikin je imao problema sa senzorima, Fujitsu sa elektronikom i nekim greskama u dizajnu...Gree je za sada imao problem da im 2 maltene identicne klime ne odrzavaju temp. precizno i da ne moduliraju nisko.

Poslednja izmena:
Ћао друштво, има ли неко искуства са фирмом Центар клима уређаја, код њих је цена Gree Comfort Amber са све уградњом око 685 евра, повољније од свега што сам до сад нашао за неких 80ак евра од осталих.

Ako ti treba samo za hladjenje, tu ti 2 prosecne 9ke zavrsavaju posao kao od sale.
Bukvalno mozes 2 komada Vox 12 Iva5 ili iva7, iva8 da uzmes i da si miran.
A ako hoces malo skuplje i bolje uredjaje, onda mozes recimo Panasonic KIT‑BZ25‑ZKE i recimo KIT‑BZ35‑ZKE(12icu) za vecu sobu, mada mislim da nema potrebe ni u jednoj prostoriji za 12icom. Mislim da je to super odnos ulozeno/dobijeno. Ako hoces jos vise para da das, onda ima svasta nesto zanimljivo :)

@jozza
Eto, suprotno tvom iskustvu, ja sam imao super iskustvo sa Gree servisom, a katastrofalno sa Fujitsu servisom.
Sta imaju da "refreshuju" svoje uredjaje, kada su savrseni? :) To opet smrdi na neki njihov fabricki defekt.
Nisu samo noviji modeli u pitanju, imaju drugo znacenja ta slova. F recimo oznacava da dolazi sa integrisanim WI-FI-jem.
I da, ajde ti nadji ovu klimu koju je on ovde sada preporucio clanu da kupi, KMCE12.

Kina i Japan, kao i Korea su jako velike zemlje, da bi ti sve proizvodjace stavio u isti kos, kako kineske, tako i japanske :)
Dodatno, Gree i Midea su jedni drugima najveca konkurencija, mislim da svi zajedno japanski brendovi nemaju prodaju klima uredjaja kao te 2 kompanije.
Gree proizvodi Daikin uredjaje(PCB i maske), kao i Daikin kompresore u njihovoj zajednickoj firmi(Gree 51%, Daikin 49%), gde Daikin razvija zajednicke tehnologije, a Gree proizvodi.
Prosto, Kinezi imaju jednu stvar zajednicku, a to je da su im troskovi neuporedivo manji od Japanaca.
Radna snaga, sirovine i podsticaji za domace brendove su nesto cime Japanci nikada nece moci da se priblize, gde god proizvodili svoje uredjaje i samim tim nece nikada moci kupcu da ponude uredjaje po istom odnosu ulozeno/dobijeno i zato ce vremenom ti brendovi samo gubiti procenat u industriji. U TV poslu su ih Koreanci vec odavno pojeli, a sada je tu kineski TCL koji polako otima i koreancima deo kolaca.
Toshiba klime vec vise nisu Toshibine i ako su i do sada imali samo 60% ucesca u svom HVAC poslu, a nekada su bili lideri na tom polju.
Od Voxa, na stanju imaju iva 1, 7 i 8, ali bih zbog boje pre uzeo 1. Kako vidim na forumu, govore da je to razlika kao i wifi, jesu li performanse iste?
I još jedna stvar, klimu bih ostavio u dnevnoj blizu terase, to bi moglo da rashladi sve?

1 je jedina koja je stariji i malo slabiji model, a 5 i sve ostale su identicne. Opet, pre 5ice, dosta njih je kupovalo Vox Iva1 i zadovoljni su bili.
Za hladjenje nema brige, cak i svaka 9ka resi te prostore, a to su 12ice.

Jozza,
u koliko kvadrata radi lt i kakva joj je potrošnja? Da li si zadovoljan klimom generalno?

Žalio sam se pre neki dan na Mideu Xtreme da ne može da ohladi 15-20 kvadrata ispod 24 stepena, pa sam je testirao pre neki dan, jedno 40ak minuta sam boostovao na 22 stepena kako bi što pre rashladila sobu, da vidim rezultat, i nije išla ispod 24 stepena. Na izduvu je bilo 14-15 stepeni (mereno termometrom sa živom pošto nemam onaj sa senzorom, tako da možda nije najpreciznije), a onda sam spustio temperaturu na 16 stepeni i tako je duvala jedno 20ak minuta i nije mogla da spusti ispod 23 stepena. Displej na klimi je pokazivao 23, dok je aplikacija pokazivala 24,3. Na izduvu je bilo 11 stepeni. Rekao bih da je to u redu? Možda bi i mogla da spusti niže kada bi duže radila.

Prilozi

• Screenshot_2023-07-22-14-14-50-494_com.midea.ai.overseas.jpg
    Screenshot_2023-07-22-14-14-50-494_com.midea.ai.overseas.jpg
    46.1 KB · Pregleda: 31
  • IMG_20230722_142045.jpg
    IMG_20230722_142045.jpg
    61.2 KB · Pregleda: 31
Žalio sam se pre neki dan na Mideu Xtreme da ne može da ohladi 15-20 kvadrata ispod 24 stepena, pa sam je testirao pre neki dan, jedno 40ak minuta sam boostovao na 22 stepena kako bi što pre rashladila sobu, da vidim rezultat, i nije išla ispod 24 stepena. Na izduvu je bilo 14-15 stepeni (mereno termometrom sa živom pošto nemam onaj sa senzorom, tako da možda nije najpreciznije), a onda sam spustio temperaturu na 16 stepeni i tako je duvala jedno 20ak minuta i nije mogla da spusti ispod 23 stepena. Displej na klimi je pokazivao 23, dok je aplikacija pokazivala 24,3. Na izduvu je bilo 11 stepeni. Rekao bih da je to u redu? Možda bi i mogla da spusti niže kada bi duže radila.
Ya pravi test ostavi čitav dan, ili cak dva dana, ako su se zidovi ugrijali treba vremena da se ohlade, mada po meni trebala bi ona to da ohladi bez problema, eventualno da malo više vuče ali uredno da hladi

Banacanin:
"Skoro sam video Hisense na hlađenju 18-ca, ljudi moji ono nebi stavio da mi plate. Minimum duvanja ko između moje druge i treće brzine a maksimum slabiji od moje četvrte. Pa to je kriminal."

Covek ima
Fujitsu KMTA12 u 17 kvadrata
Mitsubishi heavi 35 zs-w u 27 kvadrata.

Ili misli na Fujitsu od 700m3/h ili na Mitsu od 680m3/h :)
Ono jest, Hisense 18 piše da duva oko 900-1000, kako koji model
Koliko struje vuče dok radi tako podešena? Stavi na 16°C i max fan pa izmeri

Pozdrav društvo, moze li preporuka za neku premium klimu 150-180k din? Namena skoro iskljucivo hladjenje stančića od 50-ak kvm, sa akcentom na dnevnu sobu (20-ak kvm) u kojoj je klima. Dogrevanje samo u prelaznom periodu dok ne krene grejna sezona. Nešto sam gledao, zamislio sam da za takvu cenu klima treba da ima neku vrstu tretmana kvaliteta vazduha ali izgleda to nije pravilo. Našao sam da Panasonic Etherea ima nanoeX, i Toshiba Daisekai 9 jonizator, ostalo ili ja nisam dobro gledao ili su moja očekivanja prevelika. Ima li još predloga?

Gledam cene izgleda ova Daikin Perfera FTXM35R/ RXM35N9 može da odgovori tvojim zahtevima.

Vazdušni filter pročišćava vazduh
Filter od titanijuma neutrališe neugodne mirise u prostoriji
Silver Allergen Removal hvata alergene i vazduha sa preciznošću od 99% i više.
Fotokatalitički filter, Flash streamer (jonizator)
Zanima me da li ima izolacije na objektu.Što se tiče cene treba proveriti negde je 160k ili 164.Da li je moguće sa jednog mesta ohladiti/dogrejati stan od 50m2.Ova klima ima odličan tretman vazduha.Mitsubishi LN35 bi isto odgovarala ali je skuplja.

Može da ohladi, vrata ka ostatku stana su preko puta unutrasnje jedinice. Trenutno hladi neki vremešni on/off Vivax od pre 10-ak godina. Naravno komfor je nikakav pa je sedenje moguće samo u jednom delu sobe, i sl. Izolacija je standardna za zgrade tog vremena 5cm stiropora između dve betonske ploce u spoljnim zidovima, i 5cm stiropor iznad plafonske ploče. Naravno, posle 5 dana na 35+ C, i stiropor je vreo.

ps. Bacio pogled na Daikin Perfera, deluje interesantno. Jedino sto mi deluje da je prečišćavanje vazduha više pasivnog tipa kroz sistem filtera. Možda se varam, ili mi kao laiku deluje bolje da je neki aktivni vid tretmana vazduha poput jonizatora ili panasonic nanoex.

Poslednja izmena:
@windfucker To je opste poznat podatak, pricali smo o tome ovde xx puta, samo kucaj Gree and Daikin.
Vec sam napomenuo, svaki proizvodjac je imao svojih problema, samo se ne prica toliko o tome ovde.
Konkretno, Daikin je imao problema sa senzorima, Fujitsu sa elektronikom i nekim greskama u dizajnu...Gree je za sada imao problem da im 2 maltene identicne klime ne odrzavaju temp. precizno i da ne moduliraju nisko.
Mozes li postavit,ja sam pitao za dokaz,nesto konkretno,ako proizvodi kompresor onda koji model,ako elektroniku koja je to.

Narodne price od usta do usta mi nisu interesantne,toga ima svuda,ko je jaci na jeziku on dominira.

Ali i dalje mi nije jasno.Daikin kompresori swing,mnogo ljudi se slozilo da se ne cuju kad rade,zasto ne ubace i sebi takav swing onda ako ga vec prave.

Ili npr,ja jos nisam vidio ni jednog gree da radi kao sto sam vidio mnogo daikina.U crown,amber onaj jaci,hansol,lomo,gtech,muse .Svi oni brljave gase se na 500-600-700-800-900-1000w kako koja,to sam vidio svojim ocima.Zasto onda ne stave i sebi takvu elektroniku koju su napravili daikinu :)

To sto postoje ljudi koji vole jedan brand kao ti gree (rekao bih) ili oni drugi koji vole samo fujitsu,njihova pisanja mi uopce nisu relevantna da bih naucio nesto o tom uredjaju.Ali ako puno ljudi kaze identicnu stvar za daikin i ako pri tom snime video ili pokazu liniju stabilne potrosnje ili temperature u sobi onda se vec nesto moze zakljucit.

Ove narodne od usta do usta,i bez konkretnih dokaza,to nam nista ne pomaze.

Drustvo, problem sa Mission II klimom. Svakako cu zvati majstora, ali cisto da vidim da li je neko imao slican problem.
Spoljasnja jedinica se ne ukljucuje, iz unutrasnje duva slab, mlak vazduh. Pre odmora sam primetio da iz spoljasnje jedinice malo kaplje voda, ali sam je tada ugasio i sve do danas nije ukljucivana. Da li to moze biti povezano sa ovim problemom?

Nista tu nije prenaduvano, ako uporedis sa Japancima.
Kod Daikina ti je ulazni model 100000 dinara, kakve uvc sterilizacije, ai i ostalo, jadnjikav daljinac, tuzan dizajn UJ i osrednje performanse.
Daikin i Mitsubishi prodaju 9ke za 2000e koje nemaju nikakve spec performanse, pa je to ok.
Nije svakoj klimi poenta da bude jaka, niti treba biti.

Evo mene su ovde pre x godina savetovali da mi treba minimum Fujitsu 12 Luca i da ispod toga ne treba da razmisljam za mojih ~20m2...pa mi bleji bukvalno, sada je skoro sigurno da uzimam 9ku. Tada je Fujitsu gang bio tek neumoran i mnogobrojan, svako ko nesto kaze protiv Fujitsua ili je operisan od zivota ili mu je majstor operisan od zivota ili je prodavac cega god da je prethodno pohvalio :) Ja sam konkretno posle prvih problema sa Luca klimom ovde na temi postao Gree prodavac, a tek se to potvrdilo nakon sto sam kupio 8 Gree klima godinu dana kasnije :D
Od tada je XX ljudi koji su pisali nesto korisno za druge brendove napustilo temu, neki cak i forum, jer ako das za neku klimu vise od Fujitsua ili za iste pare kupis navodno slabiji uredjaj drugog proizvodjaca, onda si lud, a ako das za Kineza, onda si glup :)
Inace, zbog U-Crown sam dosao na temu pre x godina, tada je kostala 150k dinara valjda 9ka, meni se svideo prelep dizajn, brdo opcija, ubedljivo najbolja zavrsna obrada uredjaja gde je cela izradjena od aluminijuma, bas premium.
Medjutim, ovde mi govorili da je krs i gde te pare za Kineza, te da treba da kupim Fujitsu Luca...evo, sada se to zavrsilo tako sto sam posle 6 godina resio da ne mogu vise da zivim sa Luca i moram nakon bacenih 90k dinara, opet da dam 170k da bih bio zadovoljan...

Ja platio Daikin FTXC35 za 75.000,00 u Giga prodavnicu, popust 15% koristeći karticu "Intenzivne" banke 😀, a može i još veći penzionerski popust da se dobije pa ispadne 70.000,00

Malo sam isprobavao mideu extreme setovanu na 16 stepeni, i ona na turbo povuce max 800w na 28 spoljasnjih i 30 unutrasnjih jer je majstor lepio kondor sa brenerom pa ugrejao prostoriju, izduv oko 13 stepeni, za nekih sat i po je ohladila prostor na 26 stepeni, senzor unutrasnje jedinice pokazuje istu temp kao i senzor sa termometra, za tih sat i po sam u medjuvremenu stavio izduv na 20% i klima je pobrljavila, tj oborila je potrosnju na 300w dok je na daljincu postavljeno 16 stepeni i nije hladila zadovoljavajuce, na 60% je oborila temp za 4 stepena kao sto sam naveo

Nazad
Vrh Dno