Status sa hladjenjem i klimama kod mene
-Stan 70 kvadrata u potkrovlju, od prosle jeseni novi limeni krov i to tamno smedji, sve vanjski zidovi sem jednog.
-Izolacija slaba: oko 35 kvadrata stana (sobe do kraja zgrade) imaju iznutra stiropol 3cu, ukrasne stiropolne obloge na plafonu od 1 cm i citav stan ima staklene vune na tavanu 10 cm (planiram do jeseni staviti jos 10 cm), dnevni boravak i kuhinja (preostalih 35 kbadrata) osim vune na tavanu nemaju nista izolacije, PVC stolarija je svuda
Iako zivim u poluplaninskom mjestu klima i temperature su se poremetile i bez klimatizacije za tren oka temperatura ljeti dodje na 30 stepeni, pogotovo sa novim krovom ove godine, kada bude vruce i preko noci.
Inace raspored stana je fantastican za grijanje i hladjenje (prvi dio: dnevni, kuhinja i mali hodnik su u otvorenom fazonu bez vrata sa sirokim prolazima, a sobe wc i drugi hodnik odradjujem iz djecije sobe sa malo jacim ventilatorom uredno)
Dnevni boravak i taj prvi dio odradjuje frozzini 18 inverter a ove sobe isto od 35 kvadrata ukupno sa hisense energy pro plus 12.
Svi smo malo zimogrozljivi pa ne hladimo na puno, vec nastimamo na nekih 25 i dok radi klima tih 25 nam je bas prijatno (ako se ugasi postaje toplo, ali dok radi taj osjecaj hladnoce nam je sasvim dovoljan na 25, ispod toga nam je hladno)
Hisense kada ohladi te sobe nakon par sati rada a posebno ako se ostavi i preko noci spusta potrosnju na oko 100-130 w i to je to, znaci ne prelazi 2kw za 24h
Frozzini 18 najnize radi na 180w ali obicno ohladjeno odrzava na oko 200-220w. Posto su klinci osjetljivi i lako se prehlade obicno preko noci ostavimo samo frozzini i jedan ventilator (klasicni) da upuhuje vazduh u hodnik iz dnevnog boravka prema sobama i tako dohladjuje nasu i djeciju sobu. (+ zvuk ventilatora nas uspavljuje

) Tako nam je prijatno a tada frozzini trosi nekih 240w.
Obe klime imaju malih problema sa pucketanjem na grijanju kada se tek pale ali posto se ugl koriste 24h a u prelaznom se pale po danu, to mi ne smeta. Hisense ima tu gresku da se kod grijanja mora nastimati 1 do 2 stepena manja temperatura od zeljene (precizno radi, pali i gasi, znaci nije ono da prebaci za 2 stepena pa da spada za 2 da bi se upalila, ne, ali ako zelis 24 u sobi moras nastimati 22. Kod hladjenja ovo nije problem. Jako je tiha, vanjska se ne cuje cak ni kada je najhladnije zimus bilo, dok frozini zna malo brujati kada grije na nekih 1000 do 800w dok se ne ustabili i spusti potrosnja, mislim da je i do kratke cijevi koja ima oko 1.5 do 2m max.
Meni je ovo bas mala potrosnja i ne mogu ni da zamislim kakva bi bila da imam pravu izolaciju.
Pretpostavljam da znaci i to malo, obe vanjske su fino ususkane, gotovo da nisu na suncu a imaju dovoljno prostora sa svih strana