Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Kupiš air humidifier za 20 evra

Stvarno je glupava ova Midea 12ka inverter
Sa 30W skače na 900w
*** moja Fujsitu postigne spusti na 200-300W i ponekad se ugasi jer kuća nema izolaciju
Koliko je loš softver u Midea klimi tuga
Čekam sa Aliexpress wifi utičnicu pa ću baš okačiti uporedne dnevne potrošnje.
Razmišljam da i ovu vratim i uzmem Fujitsu
Nemam iskustva sa Daikin iz prve ruke
Ako postoji šansa da vratiš klimu uradi tako i biraj neku koja radi dobro. Ovako da te klima maltretira još godinama svakako nije dobra opcija.

Ako postoji šansa da vratiš klimu uradi tako i biraj neku koja radi dobro. Ovako da te klima maltretira još godinama svakako nije dobra opcija.
Još ću je testirati sa Tp link Tapo P115 koji ima statistiku potrošnje po satima
Još sam pitao ovog burazera vredi li dati više za Daikin kaže bacanje para...

Ne znam koja je priča tačno nismo baš bliža rodbina dal rabati ili jednostavno nema pojma posao u detalje niti ga zanima da nauči
Uglavnom uzima mnogo klima za zgrade lako će ovu da vrati ugradi negde ako ustanovim da joj je prosek 600-700W onda bi bi kupio običnu klimu za 25k
Za svaki posao moraš sam da se razumeš da ti urade kako treba

Još sam pitao ovog burazera vredi li dati više za Daikin kaže bacanje para...
Ja sam dokaz da nije bacanje para. Imam Mideu Xtreme, ovde nahvaljenu na sva usta, a klima nikad gora. Reklamirao sam je i uzeo taj Daikin koji radi savršeno. Istina, nema bog zna kakve funkcije, ali ono za šta je klima namenjena odlično radi i skoro potpuno besčujna. Spavam u istoj sobi bez problema, nema krckanja plastike i pravljenja čudnih zvukova. Spoljna jedinica se uopšte ne čuje. Održava temperaturu odlično: čim softver primeti da je temperatura porasla uključuje kompresor i kreće da duva hladniji vazduh, ali ne toliko hladan da te preseče nego postepeno. Uglađena klima, nema šta.

Ova glupava Midea se zaglupi totalno. Stavim je na follow me funkciju da preko daljinskog prati temperaturu, podešena na 24 stepena, ona jedva dogura do 25-26 i krene da izduvava mlak vazduh. ***** ti klimu.

Pozdrav, voleo bih da mi pomognete. Koju klimu uzeti do oko 60 000 din? Mozete navesti od najjeftinije pa do tog budzeta. Stan je 40m2, soba je nepristupacna da moze klima i do nje da dopre. Imam 2 TA peci bih klimu koristio za hladjenje i dogrevanje, probao bih i da se grejem na nju. Prozori su stari iz 1998 god kad je zgrada i napravljena, zidovi su zidani blokovima spolja je fasadna cigla. Klimu bih stavio u dnevnu sobu u deo gde je vise prozora u prostor pored broja 5, samo tu i moze. Imam neku staru klimu koja nece da hladi, majstor je vec popravljao bio 2 puta, menjao i plocu na spoljnjoj jedinici cini mi se i poslednji put nije hteo vise da dolazi nego je samo rekao da je upalim da hladi i da pipnem cevi kod spoljne jedinice i kad je cuo da su cevi tople samo je rekao to je veci kvar ne isplati se popravljati vise. Neke koje sam ja gledao su: 1. Vox IJL12-SC4DWH 2. GREE Pular Eco plus 12000 3. Hisense Fresh master HiNano 12K - QF35XW0E. Kakva je Gree Pular s obzirom da ima i set za instalaciju pa bi ugradnja bila jeftinija, a i njoj je cena pala? Hvala.

Prilozi

• IMG_20230712_065123.jpg
    IMG_20230712_065123.jpg
    107 KB · Pregleda: 47
Fresh Master moze da PROGUTA svaku ovu koju si naveo.Koju si imao staru?

Kod mene prva sezona hlađenja sa Mitsubishi SRK35ZS-W. Za sada od mene preporuka, ako se neko dvoumi, mislim da neće da pogreši.
Klima je tiha i ne smeta nikome u stanu svojim izduvom (nema promaje :) ) Praktično kao da je nema što se tiče buke i duvanja.
Novi modeli imaju oznaku Mitsubishi SRK35ZS-WF - imaju ugrađen wifi modul.

@ siki

Milsim da ti je najbolja opcija fujitsu llce. Oko 63-65k je.

Preporuka, za klimu koja ce se koristiti iskljucivo za hladjnje, prostoriji (potrkovlje) velicinie 10m2 ?

Daikin Sensira FTXF25 baca gresku U0. Amber samo sto je popravljen, kadica bila pukla, sada ovo, a tek je montirana.

Greska je da nema freona u sistemu, pretpostavljam da nisu dobro vakumirali da negde pusta, posto je u pocetku hladila.

Daikin Sensira FTXF25 baca gresku U0. Amber samo sto je popravljen, kadica bila pukla, sada ovo, a tek je montirana.

Greska je da nema freona u sistemu, pretpostavljam da nisu dobro vakumirali da negde pusta, posto je u pocetku hladila.
Gdje vidiš tu grešku/poruku?

Pozdrav svima, interesuje me ako neko ima iskustva da li je normalno da promer bakarne cevi jedinice kod klime

Midea -12HRFN1

bude 10mm? Ja sam dosad video samo 12mm a kod ove klime, holender ima promer rupe za 10mm cev.

Gdje vidiš tu grešku/poruku?
Klima blinka zeleno sto znaci da ima neku gresku. Kad drzim "cancel timer" dugme na daljinskom, dozvoljava mi da saltam izmedju error kodova i pisti dugo kad dodje error kod U0, a na netu sam nasao da je taj error kod za nedostatak freona.

Status sa hladjenjem i klimama kod mene
-Stan 70 kvadrata u potkrovlju, od prosle jeseni novi limeni krov i to tamno smedji, sve vanjski zidovi sem jednog.
-Izolacija slaba: oko 35 kvadrata stana (sobe do kraja zgrade) imaju iznutra stiropol 3cu, ukrasne stiropolne obloge na plafonu od 1 cm i citav stan ima staklene vune na tavanu 10 cm (planiram do jeseni staviti jos 10 cm), dnevni boravak i kuhinja (preostalih 35 kbadrata) osim vune na tavanu nemaju nista izolacije, PVC stolarija je svuda

Iako zivim u poluplaninskom mjestu klima i temperature su se poremetile i bez klimatizacije za tren oka temperatura ljeti dodje na 30 stepeni, pogotovo sa novim krovom ove godine, kada bude vruce i preko noci.

Inace raspored stana je fantastican za grijanje i hladjenje (prvi dio: dnevni, kuhinja i mali hodnik su u otvorenom fazonu bez vrata sa sirokim prolazima, a sobe wc i drugi hodnik odradjujem iz djecije sobe sa malo jacim ventilatorom uredno)

Dnevni boravak i taj prvi dio odradjuje frozzini 18 inverter a ove sobe isto od 35 kvadrata ukupno sa hisense energy pro plus 12.

Svi smo malo zimogrozljivi pa ne hladimo na puno, vec nastimamo na nekih 25 i dok radi klima tih 25 nam je bas prijatno (ako se ugasi postaje toplo, ali dok radi taj osjecaj hladnoce nam je sasvim dovoljan na 25, ispod toga nam je hladno)

Hisense kada ohladi te sobe nakon par sati rada a posebno ako se ostavi i preko noci spusta potrosnju na oko 100-130 w i to je to, znaci ne prelazi 2kw za 24h
Frozzini 18 najnize radi na 180w ali obicno ohladjeno odrzava na oko 200-220w. Posto su klinci osjetljivi i lako se prehlade obicno preko noci ostavimo samo frozzini i jedan ventilator (klasicni) da upuhuje vazduh u hodnik iz dnevnog boravka prema sobama i tako dohladjuje nasu i djeciju sobu. (+ zvuk ventilatora nas uspavljuje :) ) Tako nam je prijatno a tada frozzini trosi nekih 240w.

Obe klime imaju malih problema sa pucketanjem na grijanju kada se tek pale ali posto se ugl koriste 24h a u prelaznom se pale po danu, to mi ne smeta. Hisense ima tu gresku da se kod grijanja mora nastimati 1 do 2 stepena manja temperatura od zeljene (precizno radi, pali i gasi, znaci nije ono da prebaci za 2 stepena pa da spada za 2 da bi se upalila, ne, ali ako zelis 24 u sobi moras nastimati 22. Kod hladjenja ovo nije problem. Jako je tiha, vanjska se ne cuje cak ni kada je najhladnije zimus bilo, dok frozini zna malo brujati kada grije na nekih 1000 do 800w dok se ne ustabili i spusti potrosnja, mislim da je i do kratke cijevi koja ima oko 1.5 do 2m max.

Meni je ovo bas mala potrosnja i ne mogu ni da zamislim kakva bi bila da imam pravu izolaciju.
Pretpostavljam da znaci i to malo, obe vanjske su fino ususkane, gotovo da nisu na suncu a imaju dovoljno prostora sa svih strana

@salevs
Posto sam bio u zurbi i nisam imao previse vremena za bacanje samim tim sam morao da napravim "brzu" odluku. Uzeo sam Hisense Energy Pro Plus 12k. Tacno ime klime koju sam uzeo je "HISENSE Inverter klima uređaj Energy Pro Plus 12K - QG35XV0E" sa sajta https://ananas.rs/proizvod/hisense-inverter-klima-uredjaj-energy-pro-plus-12k-qg35xv0e/414680. Brzo je stigla. Inace nisam imao vremena da citam ceo forum i iskustva ali iz onoga sto sam procitao sam ovo zapazio. Takodje jos jedan clan koji je kupio tu istu je zadovoljan, takodje vidim da dosta ljudi ima pozitivno iskustvo sa ovim modelom koji sam uzeo. Link posta jednog clana koji je uzeo tu klimu https://forum.benchmark.rs/threads/hisense-energy-pro-plus-qg35xvoeg-12ka.489270/page-6#post-6910096

U slucaju da mi 12tica ne bude bila dovoljna onda mozda budem uzeo jos jednu za "Dnevnu" sobu. Ma da to bi trebala da bude dnevna soba ali je ja koristim kao sobu za servere i rad, tu radim i imam svu elektroniku. Imam 1 racunar za igrice i rad dok 3 racunara sluze kao serveri. Ispustaju oredjenu toplotu. U idle sve vuce oko 350w dok u semi load to bude mozda 500-600w. I 24/7 su upaljeni, naravno jedino kada nestane struja i kada se baterije isprazne na UPS-ove onda su offline. Uglavnom sutra bi trebao da dodje majstor da mi namesti klimu i kostace oko 120-130e. Takodje ono gore za racunar/servere vecinom vremena su serveri u idle..

1689577051053.png

Ćao ljudi, potrebna mi je vaša pomoć.
U pitanju je stara zgrada, prvi sprat, nema klime, tek ugrađujem. Zbog konfiguracije, planiram dve. U prostoriji gde je klima pod brojem 1, tokom celog dana greje sunce, a crvena linija pokazuje da je taj zid srušen, dakle prostorija od 15ak kvadrata. A iz "antrea" se nadam da ću nekom većom klimom uspeti da ohladim obe velike dobe.
Na sličan način se grejem francuskim radijatorima, jedan je u toj prostoriji skroz levo, a drugi u "antreu" i to zadovoljava sve potrebe.
Dakle, koje biste veličine preporučili i koje brendove? I da li je grejanje klimom efikasnije od norveških/francuskih radijatora i da li tu treba uložiti u neke kvalitetnije i zbog grejanja? Nemam određen budžet, ali idealno do nekih 700eur za ovu veću.

Hvala puno

Prilozi

• Screenshot_1.jpg
    Screenshot_1.jpg
    72.4 KB · Pregleda: 41
Evo i ja nekako nacrtao opis moje kuće, ovo je sprat, moji su dole u prizemlju.
Crvenom bojom je označena sadašnja pozicija on off klime veličine 12.sprat je površine oko 65 kvadrata. Kada se bude menjala klima da li da uzmem jednu 18~icu ili dve 9~ke koje bi stavio u dnevnom boravku i dečijoj sobi. Majstor koji mi je spuštao spoljnu jedinicu 2m niže kaže da bi mi više efekta dala jedna 18~ica nego dve 9.žena mi inače ima zdravstvenih problema s vratnim delom kičme i leđima tako da mi ne dozvoljava da postavim klimu u dnevnom boravku nego kao i do sada u hodniku. Da li će 18~ica uspeti da spusti temp na 27 koliko mi je inače i potrebno u hlađenju? Sadašnja situacija zna da bude i preko 29 bez klime, uradio sam 10 cm stiropora na zidovima, pvc s 3 stakla, roletnama koje se spuštaju svaki dan i džaba kad upeče zvezda kao ovih dana toplo je svuda.klimu prvenstveno koristim za hlađenje,za grejanje etazno na drva u planu je i gasni kotao. Inače ova 12~ica uspe da spusti i ispod 27 u dečiju sobu i spavaću jer ''udara'' na tu stranu. Problem mi je dnevni boravak gde hladan vazduh teže dopire. Nadam se da kad priklonim vrata od decije i spavaće da će 18~ica pojesti i ovaj dnevni boravak. Gledao sam malo cene 18~ica da se smrzneš. Jedino mi je cenovno prihvatljiv hisense 65k posle njega od kvalitetnijih dolazi bosch 85k samsung 98k,LG 107k mitsubishi 112k fujitsu 113k, daikin 117k.
Da li vredi gledati taj hisense ili ga kao gree muse zaobilaziti? Da nije foruma ne bi ni znao za gree muse i problema oko modulacije.

Prilozi

• IMG_20230717_094631.jpg
    IMG_20230717_094631.jpg
    96 KB · Pregleda: 34
Drustvo, moze preporuka za neku inverter klimu, budzet 500-700e recimo, za kvadraturu od fazon 50-60kv.

Drustvo, moze preporuka za neku inverter klimu, budzet 500-700e recimo, za kvadraturu od fazon 50-60kv.
Daikin FTXC35C/RXC35C
Ili je Fujitsu ASYG12LUCA
Druga kažu kolege da ne ledi zimi kad je oko 1,2.° plus vlaga 99%
Fujitsu LMCE hladi top ali se dosta ledi radi defrost pola vremena pa ne greje bar meni skoro ništa u tim danima
Ako ti je to bitno

Poslednja izmena:
Potpuni sam laik na temu klima, opcija, potrosnje itd.
Znacilo bi mi da radi dobro i hladnjenje i grejanje, jer za sad je plan na spratu da stavim, a kasnije i dole, i da probam da izbacim drva za ogrev totalno, bas u extremnim slucajevima.
Sto se hladjenja tice, ova ide na sprat, u delu sobe (otvorene) sa planom da kada se koristi, da se vrata spavace sobe otvore zarad rashladjivanja/zagrevanja.
Ako treba, vise sam da se uzme kvalitetnije, do 100K i da ne razmisljam previse.

Svaku klimu koja ledi možeš da rešiš relativno jednostavno tako što odmah pri ugradnji uradiš grejač u tačnu koji upališ sam na prekidač na zidu po potrebi.
E sad ne znam dal se pojavilo neko elegantno rešenje tipa grejač sa senzorom vlage i temp tu uvek može biti prostora da brljavi pali bzv i ubije potrošnju klime na duplo.

Jedno pitanje, imam Samsung klimu AQ12NSAN, e sad otisla su mi ona vratanca sto se otvaraju, stoje non stop otvorena i kad je ugasena klima. Trazio sam rezervnu masku ali mrka kapa klima je stara 15 god. Ima li neke pomoci da se sredi ovo, najgore sto ulazi prasina stalno inace joj ne smeta za rad.

Jedno pitanje, imam Samsung klimu AQ12NSAN, e sad otisla su mi ona vratanca sto se otvaraju, stoje non stop otvorena i kad je ugasena klima. Trazio sam rezervnu masku ali mrka kapa klima je stara 15 god. Ima li neke pomoci da se sredi ovo, najgore sto ulazi prasina stalno inace joj ne smeta za rad.
Tu je ili otisao motoric ili mehanizam kojeg pokrece motoric. S obzirom da taj motor vidi jako malu kilometrazu mozda i instalacija. Trebalo bi da svaki kršten majstor moze popraviti osim ako se ne mora mjenjati poklopac a ne moze se naci zbog starosti klime.
Najvise prašine ulazi odozgo a ne odozdo pa mozda najbolje da to ignorises a na kraju sezone rukom zatvoris ako moze

Ćao ljudi, potrebna mi je vaša pomoć.
U pitanju je stara zgrada, prvi sprat, nema klime, tek ugrađujem. Zbog konfiguracije, planiram dve. U prostoriji gde je klima pod brojem 1, tokom celog dana greje sunce, a crvena linija pokazuje da je taj zid srušen, dakle prostorija od 15ak kvadrata. A iz "antrea" se nadam da ću nekom većom klimom uspeti da ohladim obe velike dobe.
Na sličan način se grejem francuskim radijatorima, jedan je u toj prostoriji skroz levo, a drugi u "antreu" i to zadovoljava sve potrebe.
Dakle, koje biste veličine preporučili i koje brendove? I da li je grejanje klimom efikasnije od norveških/francuskih radijatora i da li tu treba uložiti u neke kvalitetnije i zbog grejanja? Nemam određen budžet, ali idealno do nekih 700eur za ovu veću.

Hvala puno
Koliko vidim iz posta nema izolacije na zgradi.Znači treba ti klima za grejanje i hlađenje površine od 15m2?
Da li je kuća ili stan ima li izolacije.Da li klima treba da se koristi za dogrevanje i hlađenje ili kao osnovno grejno telo.

Status sa hladjenjem i klimama kod mene
-Stan 70 kvadrata u potkrovlju, od prosle jeseni novi limeni krov i to tamno smedji, sve vanjski zidovi sem jednog.
-Izolacija slaba: oko 35 kvadrata stana (sobe do kraja zgrade) imaju iznutra stiropol 3cu, ukrasne stiropolne obloge na plafonu od 1 cm i citav stan ima staklene vune na tavanu 10 cm (planiram do jeseni staviti jos 10 cm), dnevni boravak i kuhinja (preostalih 35 kbadrata) osim vune na tavanu nemaju nista izolacije, PVC stolarija je svuda
Jeste,kad sunce upekne u limcinu bude pakao.Ja sam sa mojom prezadovoljan :) najcesce drzim na 23-24.Na grejanju cim temparatura opadne za pola stepena ona se pali.
Evo i ja nekako nacrtao opis moje kuće, ovo je sprat, moji su dole u prizemlju.
Crvenom bojom je označena sadašnja pozicija on off klime veličine 12.sprat je površine oko 65 kvadrata. Kada se bude menjala klima da li da uzmem jednu 18~icu ili dve 9~ke koje bi stavio u dnevnom boravku i dečijoj sobi. Majstor koji mi je spuštao spoljnu jedinicu 2m niže kaže da bi mi više efekta dala jedna 18~ica nego dve 9.žena mi inače ima zdravstvenih problema s vratnim delom kičme i leđima tako da mi ne dozvoljava da postavim klimu u dnevnom boravku nego kao i do sada u hodniku. Da li će 18~ica uspeti da spusti temp na 27 koliko mi je inače i potrebno u hlađenju? Sadašnja situacija zna da bude i preko 29 bez klime, uradio sam 10 cm stiropora na zidovima, pvc s 3 stakla, roletnama koje se spuštaju svaki dan i džaba kad upeče zvezda kao ovih dana toplo je svuda.klimu prvenstveno koristim za hlađenje,za grejanje etazno na drva u planu je i gasni kotao. Inače ova 12~ica uspe da spusti i ispod 27 u dečiju sobu i spavaću jer ''udara'' na tu stranu. Problem mi je dnevni boravak gde hladan vazduh teže dopire. Nadam se da kad priklonim vrata od decije i spavaće da će 18~ica pojesti i ovaj dnevni boravak. Gledao sam malo cene 18~ica da se smrzneš. Jedino mi je cenovno prihvatljiv hisense 65k posle njega od kvalitetnijih dolazi bosch 85k samsung 98k,LG 107k mitsubishi 112k fujitsu 113k, daikin 117k.
Da li vredi gledati taj hisense ili ga kao gree muse zaobilaziti? Da nije foruma ne bi ni znao za gree muse i problema oko modulacije.
Hisense su dobre u srednjoj klasi.

Nazad
Vrh Dno