Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

@Abcabc Pa ok je ako planiras da dogrevas na 10-15c, za ispod toga bih ti preporucio neku 18icu.

@proleter
Jednako je prosarano sa radom i kvalitetom kod svih proizvodjaca, nezavisno od toga gde im se sediste firme nalazi.
Valjda nisi zaboravio primere koje si skoro pominjao, gde je covek zamenio nekoliko japanskih premium modela klima od 1000-2000e po klimi, dok na kraju nije dobio ispravne. Takodje su i japanci imali crkavanje delova elektronike, kao i koreanci recimo. Kod kineza je najcesce da ne moduliraju najbolje, a po kvarovima se ne izdvajaju nista posebno.
Imam 8 Gree, 2 Midea i ja mislim 8 Haier klima, sve super rade.

Problem je kada neko uporedi klimu od 50k dinara sa klimom koja je 50-100% skuplja i ocekuje isti hardver, kvalitet i kulturu rada.

Gree Amber Comfort je super klima, klasa iznad svoje cene realno, jer i lepo modulira o radi, a i jaka je i ima dosta feature-a koje nemaju ostale klime u tom cenovnom rangu.
Heroju, pošto imaš taj Comfort, reci mi kako modulira na grejanju i hlađenju? I koliko "maši" temperaturu (na koliko +/- se pali i gasi)? Treba mi dva komaTa, a cena deluje primamljivo.

Slab je Amber Comfort za te kvadrature. Tu ide Amber Nordic 12 + Amber Comfort12
Slazem se..ali ako je budzet kao sto je napisao od 70-80.000..onda mu ostaje komfort..ili neki Japanac ako ima u gradu ili u blizini neki ovlasceni servis(zlu netrebalo)Mi na Jugu smo slabi sa tim..

Heroju, pošto imaš taj Comfort, reci mi kako modulira na grejanju i hlađenju? I koliko "maši" temperaturu (na koliko +/- se pali i gasi)? Treba mi dva komaTa, a cena deluje primamljivo.
Heroj se nece uvrediti ako podelim svoje skromno ali zadovoljno i iskustvo posle jedne grejne sezone..neka me slobodno ispravi ako negde pogresim..Za stan komfort je u + radio kao on-off klima zbog malih gubitaka..Ispod 0..je modulirala na oko 400w.Ja licno preeeezadooovoljan..Ovih dana hladjenje set 25..fik.fan 2..potrosnja 170w.
Heroj se nece uvrediti ako podelim svoje skromno ali zadovoljno i iskustvo posle jedne grejne sezone..neka me slobodno ispravi ako negde pogresim..Za stan komfort je u + radio kao on-off klima zbog malih gubitaka..Ispod 0..je modulirala na oko 400w.Ja licno preeeezadooovoljan..Ovih dana hladjenje set 25..fik.fan 2..potrosnja 170w.
Slagao..140w😁

Prilozi

• Screenshot_20230712_093410_com.wooxhome.smart.jpg
    Screenshot_20230712_093410_com.wooxhome.smart.jpg
    41.8 KB · Pregleda: 111
Za koju bi ste se vi odlučili?
Za 12 icu sa A+++ ili 18 icu sa A+
Treba mi da grejem 70 i kusur m2.
I koja je razlika u potrošnji između
A+++ i A+?
Stvarno bi mi značila vaša pomoć.
Pozdrav i hvala😁

Prilozi

• 20230712_202829.jpg
    20230712_202829.jpg
    215.1 KB · Pregleda: 54
  • 20230712_202728.jpg
    20230712_202728.jpg
    199.7 KB · Pregleda: 58
@Xepoj87 Da li moze neko pojasnjenje? Pominjes da je Gree Amber comfort dosta jaka klima, vidim da joj je nominalni kapacitet grejanja 3810W, maksimalni 4400. Kod svake Fujitsu 12 je nominalni kapacitet 4kW (maksimalni varira od modela do modela). Mozda ja ne tumacim ove podatke dobro, ali bih rekao da je Amber ipak slabija klima od bilo kog Fujitsu-a. Posto planiram uskoro kupovinu jos jedne klime ovo bi mi znacilo, po cemu je pises da je klasa iznad svoje cene, s obzirom da nije ni malo jeftina, koliko sam video oko 80k.

@Xepoj87 Da li moze neko pojasnjenje? Pominjes da je Gree Amber comfort dosta jaka klima, vidim da joj je nominalni kapacitet grejanja 3810W, maksimalni 4400. Kod svake Fujitsu 12 je nominalni kapacitet 4kW (maksimalni varira od modela do modela). Mozda ja ne tumacim ove podatke dobro, ali bih rekao da je Amber ipak slabija klima od bilo kog Fujitsu-a. Posto planiram uskoro kupovinu jos jedne klime ovo bi mi znacilo, po cemu je pises da je klasa iznad svoje cene, s obzirom da nije ni malo jeftina, koliko sam video oko 80k.

Ne gledaj samo snagu. Ima Gree Amber dosta toga više za manju cenu.

FTXF60D ovih dana u hlađenje modu prvi put. Za 10tak min rashladi ovih 70 kvadrata da se smrzneš. Vani plus 35. Kako me oduševila u grijanju tako i u hlađenju razvaljuje.

Gree Comfort na -10c daje 2.7kW toplote, sto je jace od ja mislim vecine Fujitsu 12ica?
Amber Premium ja mislim na -10c da ima 5.6kW.

Taj maksimalni kapacitet koji neka klima ima na +10c i jakim duvanjem nije toliko bitan za korisnika. Gledali smo one Fujitsu kataloge i mislim da 12kmta ima 2.2kW na -7c, ima ih ovde u temi. Amber Comfort ima 2.1kW na -20c, kada Fujitsu za 90% svojih modela ne garantuje ni da ce raditi.

Sto se modulacije tice:

Vec sam govorio, a imamo i ovde primere da dosta klima radi razlicito u razlicitim prostorima.

@saigic

Pored ovog sto sam gore naveo, ta klima je kostala 100k i ima bas dosta stvari koje je izdvajaju od konkurencije u toj ceni. Nabrajao sam vec sta sve ima, ali drugi sve sto im ne odgovara ismevaju.
Deklarisana je da sigurno radi do -22c, ima wifi, hladnu plazmu, el. pomeranje krilaca, osvetljen daljinski sa vizielnim biranjem polozaja krilaca, 7 brzina, napredniji/intuitivniji tajmer, grejac oplate spoljasnje, x-fan, samodijagnostika, i-feel.
Ne trebaju sve opcije svima, niti su bitne, ali je conjenica da ih ta klima ima, a da takodje i lepo radi, nije kao Gree Muse slucaj.

Poslednja izmena:
Još jedna potvrda koliko je Midea Xtreme loša klima: podešena na follow me funkciju, maši temperaturu za ni manje ni više 3 stepena! Podešena na 24 stepena, u prostoriji je 27.

Za koju bi ste se vi odlučili?
Za 12 icu sa A+++ ili 18 icu sa A+
Treba mi da grejem 70 i kusur m2.
I koja je razlika u potrošnji između
A+++ i A+?
Stvarno bi mi značila vaša pomoć.
Pozdrav i hvala😁
Ja bi ti preporucio Energy se hinano 18.Ozbiljnija je klima od Wings.Fresh Master je premala za taj prostor.

Gree Comfort na -10c daje 2.7kW toplote, sto je jace od ja mislim vecine Fujitsu 12ica?
Amber Premium ja mislim na -10c da ima 5.6kW.

Taj maksimalni kapacitet koji neka klima ima na +10c i jakim duvanjem nije toliko bitan za korisnika. Gledali smo one Fujitsu kataloge i mislim da 12kmta ima 2.1kW na -10c, ima ih ovde u temi.

Sto se modulacije tice:

Vec sam govorio, a imamo i ovde primere da dosta klima radi razlicito u razlicitim prostorima.

Fujitsu KMTA12 na -10 greje sa 3.34KW.Na podešenih 24 stepena na daljinskom sobne temperature.Sa potrošnjom od 1.38KW.Ako treba tabela nikakav problem.

Fujitsu KMTA12 na -10 greje sa 3.34KW.Na podešenih 24 stepena na daljinskom sobne temperature.Sa potrošnjom od 1.38KW.Ako treba tabela nikakav problem.
A da, na euroventu daje 2.2kW na -7c, po tabeli je drugacije. Secam se da smo nesto poredili i da je ispalo slabije.
Sada kada vidim taj cop, nije ni cudo sto je taj Fujitsu samo A+ energetska klasa.

Upravo sam gledao ovu tabelu koju pominje @proleter, po toj tabeli Fujitsu je dosta jaca klima od Amber comfort, ne pominjem Amber premium, to je vec druga klasa uredjaja, verovatno uporediva sa nekadasnjom Nocriom po snazi. Sve ostalo navedeno je plus za Amber, naravno kome znaci pomeranje krilca ili plazma...

Ja sam u prvo mislio da ubacim klime ali na kraju izbor pao na kotao na pelet.

Ja se slažem da je inverter klima najjeftinija za grejanje ali ne može da parira nikako grejanju preko radijatora ili podnog grejanja, tu nema šta da traži.

Ko ima dobro izolovanu kuću, taj će dosta da uštedi na peletu. Kad su veliki minusi opet će pelet, drva i ugalj odneti pobedu.

I ja sam hteo da uštedim ali ne može, velika kvadratura, moram više klima da kupim i opet ne bi to bilo to.

Tako da ono, malo vam zavidim a malo i ne 😁

Upravo sam gledao ovu tabelu koju pominje @proleter, po toj tabeli Fujitsu je dosta jaca klima od Amber comfort, ne pominjem Amber premium, to je vec druga klasa uredjaja, verovatno uporediva sa nekadasnjom Nocriom po snazi. Sve ostalo navedeno je plus za Amber, naravno kome znaci pomeranje krilca ili plazma...
Ne zaboravi samo jednu jako bitnu stvar. kMTA to radi na 770m3/h duvanju, a Amber na 680m3/h.

I mene zanima zasto se ta tablica drasticno razlikuje od euroventa?
Ranije su se svi kleli u eurovent, a sada je postao nebitan izgleda.

Edit:
Sada je malo jasnije, to su izracunate vrednosti, a ne izmerene.

Prilozi

• IMG_1968.png
    IMG_1968.png
    551.5 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
@Heroj, taj Comfort je slabiji uređaj od svake Fujitsu 12-ce, jer ja ne znam ni jednu Fujitsu klimu da ima snagu ispod 3kW na -10°C. Nemoj da te buni onaj Pdesign podatak, to ide oko 2.5kW za moderne štedljive klime, koje ne zaleću kompresor i nežno greju, i nema veze sa dostupnom snagom na toj temperaturi. Kod LT-a je Pdesign @-10°C tačno na 4kW i zbog toga LT radi kao divljak, a može da isporuči dosta više. Ali izbacuje 4kW i na -15°C, i na -18°C, a na -20°C "samo" 3.9kW

Ja sam u prvo mislio da ubacim klime ali na kraju izbor pao na kotao na pelet.

Ja se slažem da je inverter klima najjeftinija za grejanje ali ne može da parira nikako grejanju preko radijatora ili podnog grejanja, tu nema šta da traži.

Ko ima dobro izolovanu kuću, taj će dosta da uštedi na peletu. Kad su veliki minusi opet će pelet, drva i ugalj odneti pobedu.

I ja sam hteo da uštedim ali ne može, velika kvadratura, moram više klima da kupim i opet ne bi to bilo to.

Tako da ono, malo vam zavidim a malo i ne 😁
Pa opet bi to isto to grejanje, samo na toplotnu pumpu umesto peleta bilo dosta jeftinije.
@Heroj, taj Comfort je slabiji uređaj od svake Fujitsu 12-ce, jer ja ne znam ni jednu Fujitsu klimu da ima snagu ispod 3kW na -10°C. Nemoj da te buni onaj Pdesign podatak, to ide oko 2.5kW za moderne štedljive klime, koje ne zaleću kompresor i nežno greju, i nema veze sa dostupnom snagom na toj temperaturi. Kod LT-a je Pdesign @-10°C tačno na 4kW i zbog toga LT radi kao divljak, a može da isporuči dosta više. Ali izbacuje 4kW i na -15°C, i na -18°C, a na -20°C "samo" 3.9kW
E, a sada pogledaj tabelu za LT i videces da tamo stoji nesto fazon 20% vise od tog podatka. Ovde sam se bas raspravljao sa par ljudi oko tih tablica, jer je Fujitsu u svom katalogu izbacio grafik sa 4kW na -10c(kao i na euroventu), a u tabeli pise recimo 5kW. I ne zaboravi da je LT svinja od klime sa 40kg spoljasnjom, ostale Fujitsu nisu ni prineti tome.

Sada kada sam video da to nisu zaista izmerene vrednosti i da to mozemo da okacimo macku o rep, ima malo vise smisla.
Meni je i logicno da kmta sa 25kg spoljasnjom nije jaca od sluplje 12Luca sa 33kg spoljasnjom.

Poslednja izmena:
Da stavimo tacku na ovo sa euroventom, koji ipak daje logicnije rezultate, da klime slicnih gabarita ipak daju slicne rezultate:

Prilozi

• Screenshot (144).png
    Screenshot (144).png
    257 KB · Pregleda: 59
  • Screenshot (145).png
    Screenshot (145).png
    136.3 KB · Pregleda: 111
Pogrešno tumačiš Pdesign, LTC na -10°C može da isporuči dosta više (preko 5kW) ali je softverski podešena oko te vrednosti. Pdesign je vremenom smanjen kod svih klima kako bi se dobilo A+++. Pa imaš gomilu Tošiba više klase kojima je Pdesign prilično manji od max snage na -10°C, i sve su vrlo štedljive. Kačio je Zoxor na Elitu tabele parcijalnog opterećenja, gde se vidi da na određenoj temperaturi mogu i manje a i više, samo što je COP obrnuto proporcionalan snazi na bilo kojoj zadatoj temperaturi. To za masu spoljašnje ima smisla, ali pretežno za grejanje. U hlađenju klime nisu toliko opterećene, dok je grejanje u minusu ono što odvaja žito od kukolja. Manji izmenjivač brže ledi i tu pomoći nema. Ali nije samo veličina garancija dobrog grejanja. Nedostatak EEV-a prilično utiče na pad snage na minusima. Bitno je i koliko je redova cevi u izmenjivaču. "Krmača" sa jednorednim izmenjivačem i bez EEV-a se neće proslaviti snagom na -15°C. Isto tako, bitna je i masa unutrašnjeg izmenjivača. Nije isto 8kg i 15kg, a obe "12-ce" recimo.

Još jedna potvrda koliko je Midea Xtreme loša klima: podešena na follow me funkciju, maši temperaturu za ni manje ni više 3 stepena! Podešena na 24 stepena, u prostoriji je 27.
Baš loše radi ta klima da li ima neku kompenzaciju temperature da se to malo dovede u neki red.Inače i odstupanje od 0.5 stepeni može da se oseti a tek 3 stepena je baš puno i svakako bitno negativno utiče na komfor u prostoriji gde se ta klima nalazi.

Pogrešno tumačiš Pdesign, LTC na -10°C može da isporuči dosta više (preko 5kW) ali je softverski podešena oko te vrednosti. Pdesign je vremenom smanjen kod svih klima kako bi se dobilo A+++. Pa imaš gomilu Tošiba više klase kojima je Pdesign prilično manji od max snage na -10°C, i sve su vrlo štedljive. Kačio je Zoxor na Elitu tabele parcijalnog opterećenja, gde se vidi da na određenoj temperaturi mogu i manje a i više, samo što je COP obrnuto proporcionalan snazi na bilo kojoj zadatoj temperaturi. To za masu spoljašnje ima smisla, ali pretežno za grejanje. U hlađenju klime nisu toliko opterećene, dok je grejanje u minusu ono što odvaja žito od kukolja. Manji izmenjivač brže ledi i tu pomoći nema. Ali nije samo veličina garancija dobrog grejanja. Nedostatak EEV-a prilično utiče na pad snage na minusima. Bitno je i koliko je redova cevi u izmenjivaču. "Krmača" sa jednorednim izmenjivačem i bez EEV-a se neće proslaviti snagom na -15°C. Isto tako, bitna je i masa unutrašnjeg izmenjivača. Nije isto 8kg i 15kg, a obe "12-ce" recimo.
Pa nijednoj to nije maksimum koji moze da da u trenutku, nego ono sto realno daje na toj temp, kako je setovana.

Fujitsu je jedini koji je u svom uputstvu stavio izracunate, a ne izmerene vrednosti.
Eurovent je ovde izmerio 3.2kW na -10c za Amber, a u Gree prospektu pise 2.8 kW.

I zaboravih da ti napisem da ja nemam Comfort, da ja imam 4 Ambera Premium i ako su mi 2 elstremno predimenzionisana, kao i 2 Viole.

Poslednja izmena:
kad smo kod krmača... stigao 35ZSX, jedva prolazi kroz prozor a kako će da ga postave na nosače, ne smem da gledam... 😆

Prilozi

• 0-02-05-734f204046b615ec7b8a92e9271e1603b443d6744199755be745ceed6fcd4419_6b3af4ac6d811c7e.jpg
    0-02-05-734f204046b615ec7b8a92e9271e1603b443d6744199755be745ceed6fcd4419_6b3af4ac6d811c7e.jpg
    472.3 KB · Pregleda: 86
Sad gledam moju GTech
Setovana na 26 fixfan 3 i trosi 450w. Postigla 25 stepeni po njenom senzoru i dalje trosi isto i ne smanjuje. Spoljnja temperatura u Kraljevu trenutno 34 po aplikaciji na telefonu. Realno mozda i vise.

Ako održava zadatu temperaturu sa tom potrošnjom onda je to u redu.Znači da je baš upekla zvezda da li je klima na sunčanom mestu mada ponekad nije moguće birati mesto za spoljašnju jedinicu.Koliko spusti minimalnu potrošnju na hlađenju GTech 12.

Odrzava cak i spusti za do dva stepena ispod zadate. Jeste spoljasnja na suncanoj strani. A sto se modulacije tice nece da ide ispod 350w preko dana kada su vise temperature. Nocu obicno spisti na 280w. Ubek bude 1 do 2 stepena ispod zadate

Nazad
Vrh Dno