Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Kako citirati samo jednu rečenicu ili npr. samo jedan pasus iz nečije poruke od npr. 100 redova teksta i 20 pasusa?

- U "švajcarskom nožiću" Copy čitave poruke -> Paste u polje za pisanje poruka -> Pa pošto vam je tu vidljiv samo jedan i po od 100 redova - pažljivo, slovo po slovo, brisati sve ispred i iza rečenice koju želite da citirate... Biti veoma pažljiv, jer ako obrišete i nju, onda morate sve ispočetka. Znači slovo po slovo - tap-tap-tap... jer će u suprotnom kursor da se zaleti i sve pobriše. Za 10-15 minuta ste završili posao.

- U Telegramu obeležite pasus koji želite da citirate -> Copy -> Paste u polje za pisanje.

Kako da u grupi, u kojoj npr. ima 50.000 poruka, pogledate one upućene vama (sa replay ili hashtagom vašeg imena)?

- U Telegramu - upišite #m u search bar i filtriraće vam se sve te poruke.

- U "šavajcarskom nožiću" i WA - nikako... Odnosno, možete pažljivo da pročitate svih 50.000 poruka. Nema veze, završićete posao za mesec-dva dana.

Hoćete da vidite samo svoje poruke?

- U Telegramu u search bar upišite @.

- U "nožiću" i WA - trljajte mesec-dva... Pre toga, ako želite da krenete od početka, morate da se prvo dokotrljate do vrha, jer ne može da se samo skoči na početak komunikacije u grupi.

Hoćete da znate koliko u grupi, 1-na-1 chatu, kanalu - ima poruka?

- U Telegramu u search bar upišite + (može i -)

- U "švajcarcu" i WA - nikako... Odnosno, možete polako, pešice da brojite... Pa kad završite - završili ste.

Kako da pročitate neku poruku u 1-na-1 chatu ili u grupi (duža je pa se ne vidi čitava u roletni), ali tako da kontakt(i) ne vide da ste je pročitali - bez da ulazite u chat?

- U Telegramu - stisnite dugim dodirom avatar kontakta ili grupe.

- U "švajcarskom nožiću" ili WA - nikako.

Sinoć ste odgledali YT video koji vam se svideo, pa sad hoćete kontaktu u chatu da pošaljete link?

- U Telegramu - u liniju za poruke upišite @vid i ime, ili deo imena, ili ime kanala - TG bot će vam "as you type" raditi pretragu još bolje i preglednije nego direktno na YT, zato što će vam prikazivati i thumbnails videa.

- U "nožiću" i WA - ... pa znate već. - Prvo otvorite web browser... pa YT... pa search... pa copy adresu iz address bar-a... pa ono task dugme da se vratite u "nožić"... pa paste...

Telegram, sam po sebi, ima ugrađenih nekoliko botova:

@pic <nešto> - pretraga slika
@gif <nešto> - pretraga animiranih gifova
@vid <nešto> - pretraga YouTube video snimaka
@wiki <nešto> - pretraga Wikipedia članaka
@music <nešto> - pretraga klasične muzike

Još da uvedu E2E enkripciju i moći će da se koristi i za privatne prepiske i razgovore ;)

Šalu na stranu, sve to pada u vodu ako ljudima VoIP/Chat apliakcije služe isključivo za (privatne) poruke i razgovore. I kada su navikli na jednu (ili dve), koja im u potpunosti odgovara, nema razloga da menjaju, ako ih neko ne natera. Bilo je ono malo buke oko WA i (ne)opravdane migracije na Telegram i Signal, ali mi se čini da se situacija "stabilizovala". Tj. mislim da WA neće više gubiti koriniske. Može se desiti samo da pored njega ljudi instaliraju i još nešto (Telegram najčešće), što je presipanje iz šupljeg u prazno.

U suštini, Facebook (WA, Messenger, Instagram), Viber, Telegram se sve više koriste u komercijalne svrhe ili kao sredstva informisanja, pa otuda i skok u broju korisnika, a ne zbog botova i 2 klika manje za citiranje poruke

Šalu na stranu, sve to pada u vodu ako ljudima VoIP/Chat apliakcije služe isključivo za (privatne) poruke i razgovore.
Bas naprotiv,
meni te aplikacije sluze uglavnom za posao,
i osim WA i Vibera i par puta we chat nijednu drugu nisam morao da upotrebim, a svakodnevno imam nepoznate kontakte, nikakvi drugari nisu u pitanju.
@PJ je takodje pisao o tome koliko se secam.

Još da uvedu E2E enkripciju i moći će da se koristi i za privatne prepiske i razgovore ;)
Kako nema? Ima i to valjda oduvek. Otvoriš chat, klikneš na ime kontakta, 3 tačkice i "Start secret chat".

Web i Desktop verzije nemaju, jer ne može da se spreči screenshot. Tako su ljudi namerno odlučili... Ali oni raznorazni desktop... Unigram, Kotatogram... i kako se već svi zovu - imaju E2EE.

EDIT:

Nisam video Čeov post, al' nema veze.

Poslednja izmena:
Koliko znam, secret chat ne postoji za grupe, nije podrazumevana opcija i može biti aktivan samo na jednom uređaju. Kao i Skype, jedva upotrebljivo. S tim što je Skype implementirao Signal protokol, a Telegram ko zna šta
Bas naprotiv,
meni te aplikacije sluze uglavnom za posao,
i osim WA i Vibera i par puta we chat nijednu drugu nisam morao da upotrebim, a svakodnevno imam nepoznate kontakte, nikakvi drugari nisu u pitanju.
@PJ je takodje pisao o tome koliko se secam.
Nismo se razumeli. Ko već koristi bilo koji čet/voip program, neće ga menjati čak iako nema gomilu opcija. To što mi vidimo prednosti Telegrama, Elementa, Signala... za veliku većinu je mlaćenje prazne slame

Bilo je ono malo buke oko WA i (ne)opravdane migracije na Telegram i Signal, ali mi se čini da se situacija "stabilizovala".
"Stabilizovala" se tako što se WA panično bori i uvodi sve isto kao Telegram - kanale, screen sharing, više naloga u jednoj aplikaciji, slanje fajlova od 2 GB i fotki velike rezolucije itd. Pošto ništa sami ne mogu da smisle, do kraja godine možemo u WA očekivati i foldere, topike u grupama, Stories...

Možda maknu i onaj besmisleni "Calls" tab sa desne strane koji baš ničemu ne služi, ili se barem sete da grupišu sve pozive sa jednim kontaktom u jednu stavku na listi (mada bi i to bilo skroz besmisleno - koji će mi ta lista, kad je već imam u prvom tabu "Chats")... Zapravo, ako bi maknuli i onaj srednji tab "Status", koji isto ničemu ne služi, onda bi još više zaličili na Telegram.

Telegram.png

The company is headquartered in London, with the development team based in Dubai.

Poslednja izmena:
Bilo je za očekivati da u nekom trenutku se odupru i šalju konverzacije na zahtev određene vlade. Ipak, viđeni su kao alternativa za WA. Davno sam prešao na Telegram zbog zastupljenosti na Windows Phone/Mobile gde su prvo krenuli audio pozivi, a kvalitet zvuka je maltene bio najbolji. Cloud mu je i dan danas glavni adut. Zaista je olakšavajuće što mogu da se ulogujem u sto telefona, a ne da mi se određuje da li ću po jedan telefon, tablet i desktop kad mogu da imam sve svuda, plus kačim i skinem šta hoću u sačuvane poruke.

Koristi li neko Threema? Kakva je ona po pitanju privatnosti i ovih naprednijih naprijed pobrojanih opcija?

Idi na search, ukucaj Threema, označi da pretraži ovaj thread i ono što je pisao @Space Beer, mislim, koliko se sećam, da je on najviše o tome pisao 😃

Dobar dan svima. Kad se vratimo svi sa odmora ...
surprise supplies GIF

Svaka poruka (video,slika ili tekst) na svakom uređaju, na svim kanalima komunikacije: email, chat (messaging apps), sms, forum...
- biće najverovatnije skenirana.
210211_chatcontrol-1.jpg

The End of the Privacy of Digital Correspondence​

The EU Commission proposes to oblige providers to search all private chats, messages, and emails automatically for suspicious content – generally and indiscriminately. The stated aim: To prosecute child sexual exploitation material (CSEM). The result: Mass surveillance by means of fully automated real-time surveillance of messaging and chats and the end of privacy of digital correspondence.

Other aspects of the proposal include ineffective network blocking, screening of personal cloud storage including private photos, mandatory age verification resulting in the end of anonymous communication, appstore censorship and excluding minors from the digital world.

Chat control 2.0 on every Smartphone

On 11 May 2022 the European Commission presented a proposal which would make chat control searching mandatory for all e-mail and messenger providers and would even apply to so far securely end-to-end encrypted communication services. Prior to the proposal a public consultation had revealed that a majority of respondents, both citizens and stakeholders, opposed imposing an obligation to use chat control. Over 80% of respondents opposed its application to end-to-end encrypted communications.

Currently a regulation is in place allowing providers to scan communications voluntarily (so-called “Chat Control 1.0”). So far only some unencrypted US communications services such as GMail, Facebook/Instagram Messenger, Skype, Snapchat, iCloud email and X-Box apply chat control voluntarily (more details here). As a result of the mandatory Chat Control 2.0 proposal, the Commission expects a 3.5-fold increase in scanning reports (by 354%).

Izvor slike i citata -> https://www.patrick-breyer.de/en/posts/chat-control/ ( chatcontrol.eu)
Vremenska tabela diskusije i usvajanja odluka -> https://www.patrick-breyer.de/en/posts/chat-control/#timeline

Може неко да баци линк за вибер без реклама, српски језик, црна тема?
Имам модовани апк верзије 16 са 4пда али неће да га активира због старе верзије а сад се не сналазим никако на 4пда.
Хвала унапред.

Uzas. U poslednje vreme na jos par mesta hoce da uvedu slicne stvari.
I U.K. i Indija su isto imali neke slicne predloge/zakone u poslednjih par meseci cini mi se.
Ako ovo zapadne za oko Francuzima bice veselo.
Njima su protesti, da ne kazem revolucija u krvi kao sto je nama kafana :)
Dobar dan svima. Kad se vratimo svi sa odmora ...
surprise supplies GIF

Svaka poruka (video,slika ili tekst) na svakom uređaju, na svim kanalima komunikacije: email, chat (messaging apps), sms, forum...
- biće najverovatnije skenirana.
Pogledajte prilog 396101

Izvor slike i citata -> https://www.patrick-breyer.de/en/posts/chat-control/ ( chatcontrol.eu)
Vremenska tabela diskusije i usvajanja odluka -> https://www.patrick-breyer.de/en/posts/chat-control/#timeline

Dopuna za Viber Unknown bug. Ako ja ukucam broj, da pokušam nekome prvi put da pošaljem poruku, Viber mi uredno prikaže fotografiju, ime i prezime. Ako meni neko šalje prvi put, piše unknown i nema fotke. Da je feature, bilo bi dvosmerno? Ovako ipak deluje kao bug.

Kako njlakse izmigrirati viber sa jednog tel na drugi? Ukljucen je backup na drive zajedno sa photo. Moze li paralelno da radi na novom tel zajedno sa starim u kome je sim kartica i samo u jednom trenutku se prebaci sim u novi tel?

Ne može paralelno. I potpuno je nebitno gde je kartica, dokle god može da primi aktivacioni SMS.

Na starom telefonu uradiš kompletan backup. Instaliraš aplikaciju na novi telefon i uradiš restore.
Na starom telefonu više nećeš moći da udješ u aplikaciju tj tražiće ti aktivaciju.

Може неко да баци линк за вибер без реклама, српски језик, црна тема?
Имам модовани апк верзије 16 са 4пда али неће да га активира због старе верзије а сад се не сналазим никако на 4пда.
Хвала унапред.
Sve te "Lite" modove Vibera koji se vrte na 4PDA, Mobilism, Telegram kanalima... sada prave dva čoveka i obojica, pored reklama i ostalih beskorisnosti za korisnika, izbacuju i sve jezike osim ENG, RUS i UKR. Nekada je neki Alex.Strannik ostavljao jezike, ali poslednji njegov mod je v13. Najstarija verzija koja se sada može instalirati, da bi radila, je v17.

Po modovima njih dvojice kasnije mnogi okolo nešto prčkaju sa bojama i ikonicama, pridodaju nekakve stikere i mrdalice, ovo ono... ali nešto ne verujem da neko vraća nazad jezike. Mislim da takav Viber koji ti tražiš - bez reklama, a sa srpskim jezikom - više ne postoji za instalaciju.

Njima su protesti, da ne kazem revolucija u krvi kao sto je nama kafana :)
Ne u vezi ovoga, sutra da uvedu niko ne bi mrdno prstom.
oni koji brinu o privatnosti to inače i rade, tako da ih ovo ne dotiče.

Ide se u pravcu ovoga što mi je smešno u slučaju E2E komunikacije, ali očigledno imaju načina i to da skeniraju/analiziraju.

Koliko sam skapirao, zvanicno su doneli zakon (ili predlog zakona) da mogu bezicno da aktiviraju kamere i mikrofon na tudjim uredjajima.
Do sada su to radili bez sudskog naloga, sada im kao treba sudski nalog.
Znaci imaju kontrolu nad uredjajima.
Ako mogu da ti kontrolisu telefon, mogu i da procitaju sve sa njega.
Kako to vec rade bez nekog spajvera tipa pegasus, ne bih znao.
Jos malo pa cemo kao Snowden da odlemljujemo kamere i mikrofone sa uredjaja.

Poslednja izmena:
Da li se nekom dešavalo da je nedostupan za redovan poziv pri korišćenju Skype (i kad je otvoren u pozadini)?

Da budem precizniji, pri korišćenju samo Skype poruka.

Ovo mi se dešava samo kada sam na mobilnom netu.

Sa skajpom na PC-u mi se dešavalo svašta, pa i to. Do čega je, ne znam, ali problemi se svaki čas javljaju.

Da li se nekom dešavalo da je nedostupan za redovan poziv pri korišćenju Skype (i kad je otvoren u pozadini)?

Da budem precizniji, pri korišćenju samo Skype poruka.

Ovo mi se dešava samo kada sam na mobilnom netu.
Da budem precizniji, poziv preko mobilne mreže, ne preko Skype

Jel postoji opcija 2 Viber naloga na IOS?

Kod Androida ima brdo onih aplikacija za kloniranje, kod nas ništa :)

Nema još uvek ta opcija za iOS i kloniranje aplikacije.

Vrh Dno