Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Ja sam hteo da uštedim i kupio kineza enclosure usb-c, 2x2,5”…eno ga, radi u win-u kao sat, pod macos trokira, samo se dismountuje i nestane.

Uzmeš nešto tipa Samsung Portable T7 1Tb za 85-90 eur i miran si, radiće savršeno.
Ili Crucial X8 2TB, za oko 120e. Inače ne treba bacati pare na brže od 1050MB/s, pošto svako ne koristi brzinu veću od, čini mi se 900MB/s.

Šta kažete za cenu MacBook Air 15 kod domaćeg resellera, "svega" je 550Eur skuplji nego u belom svetu. :rolleyes:
Sve dok je curana bice i podvarka.

Salu na stranu meni bi jedan bas takav bez obzira na cenu odgovarao ALI na moju veliku zalost nema nista od AutoDESK software za Mac OS sem vanila AutoCAD-a a koji radi na neki cudan nacin na koji ja prosto nisam spreman da se navikavam nakon tokom 35 godina koriscenja istog na Win OS.

2,5 godine kasnije, Air M1 mi je jedna od najboljih kupovina tehnike u poslednjih 10 godina, možda i više.

Uz buds+, koje takođe kao i Air maltretiram svakodnevno i baš se isplatila višestruko kupovina oba uređaja.

MacOS ima svoje mane naravno, ali ova mašinica nije izdala ni na sekund ikada, radi i dalje bez problema, a i danas je možda najbolja Apple kupovina.

Šta kažete za cenu MacBook Air 15 kod domaćeg resellera, "svega" je 550Eur skuplji nego u belom svetu. :rolleyes:

Prestanite da uporedite domaće cene sa US cenama koje su bez poreza. U Nemačkoj je taj laptop 1600€.

Mene, na primer, više zanima zašto je taj laptop kod nas skuplji 250€ nego kod istog prodavca u Makedoniji.

@MaliAbner za $99 postoji Parallels koji bi omogucio windows aplikacije na meku i to lepo stopljene u svom prozoru medju OSX aplikacijama, skoro da se ne primeti nikakva razlika. Nije neka prevelika suma.

@cekipa da ne idemo u off, postoji jednokratno za $99 trenutna verzija, a postoji i sa godisnjom pretplatom kome treba stalni update, taj paket je $120

Uz pretplatu je $99, jednokratna kupovina je $120. Uz upozorenje da neki apdejt MacOS-a lako može da ubrlja kopatibilnost trenutne verzije Parallelsa pa će ti trebati i njegov apdejt, što uz jednokratnu verziju ne mora biti moguće.

Upravu si, kada sam kliknuo kroz sajt, to su cene, pocetni ekran malo zavarava.

Tražim neki dock i naiđem na ovo, kako vam se čini? Deluje kao dobar deal pošto će mi svakako trebati i dodatni SSD u budućnosti, a cena jednaka kao obični dockovi dostupni kod nas.

Hocu zeni da uzmem laptop, treba joj za vodjenje online shop-a, znaci ni bilizu zahtevno, samo ce da klikce po sajtu i otvara excel fajlove. Mami me M2 al sam siguran da je i M1 i vise nego dovoljan, tj i on je overkill, al ajd recimo da cu ga ja nekad korisitit kada idemo na putovanja da ne nosim moj MBP. Ja sam dosao ovde da mi vi kazete ono sto vec znam, tj da mi ne treba M2 :)

Hocu zeni da uzmem laptop, treba joj za vodjenje online shop-a, znaci ni bilizu zahtevno, samo ce da klikce po sajtu i otvara excel fajlove. Mami me M2 al sam siguran da je i M1 i vise nego dovoljan, tj i on je overkill, al ajd recimo da cu ga ja nekad korisitit kada idemo na putovanja da ne nosim moj MBP. Ja sam dosao ovde da mi vi kazete ono sto vec znam, tj da mi ne treba M2 :)
Ne treba ti M2...

Ne treba ti objektivno ni M1, ali je greota ne uzeti ga po ovoj ceni, s obzirom da je ubedljivo best buy laptop.

Moram preko firme, imam ga za 120k... Imam i nov air iza 2017 za 71k, al mislim da vredi doplatiti za m1 jer je vise od duplo bolji a manje od duplo skuplji :)

Neuporedivo, po meni je i više nego duplo bolji i to sve, od ekrana, preko snage, do baterije.

U vezi sa Parallels, kreirao sam trial nalog i vec su mi par puta slali kupon sa popustom. Najveci popust do sada je bio 30% i vazili su za jednokranu licencu. Samo je zbunjujuce sto u mejlu navode cenu za godisnju licencu. Poslednji kod je bio 'MAYDAY23', mozda jos uvek vazi :).

U vezi sa Parallels, kreirao sam trial nalog i vec su mi par puta slali kupon sa popustom. Najveci popust do sada je bio 30% i vazili su za jednokranu licencu. Samo je zbunjujuce sto u mejlu navode cenu za godisnju licencu. Poslednji kod je bio 'MAYDAY23', mozda jos uvek vazi :).
Nažalost, ne važi. :(
1687251604225.png

UTM i VMware Fusion player, ali je Parallels za tri koplja ispred njih, što masno i naplaćuju.

Meni se na Parallelsu koji sam imao na m1 na 1 godinu dopalo to što mi Windows programi i sistem vide OSX fajlove i isto izgleda sadržaj npr desktopa. Nema potrebe za nekim prebacivanjima fajlova. Čak je i za mac fajlove moguće odrediti da se otvaraju u nekoj win aplikaciji kada se kliknu. Baš je vrhunski integrisano sve

Parallels je daleko odmakao u odnosu ma VMware, neuporedivo je bolji.
Meni ističe sad u julu pretplata, prošle godine sam uhvatio neki lepi popust, sad ni traga, ni glasa.

Trenutno daju popust 25%, koliko sam video. 97,xx€ trajna licenca.
A ima i godišnja, sa apgrejdima, za 74,99€

Trajna je zez, zato što nema trajnih upgrade-a, a ako se nešto promeni u okviru operativnog sistema može da postane neupotrebljiv.

Vrh Dno