Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Parallels - App virtuelna mašina
Nešto od softvera što je pisano za Win bolje radi na M1/M2 kad se potera preko Parallels-a, nego na odgovarajućoj PC mašini.

Softver koji je grafički zahtevan (CAD alati, igre) i pisan isključivo za Windows, i još x64, može u VM-u samo sa GPU passtrhough varijantom. Tako da nema mnogo smisla petljati se s time na Mx platformi. Druga opcija je odabir CAD programa koji su podržani na Mac-u, a ima ih nekoliko (BricsCAD, Ares Commander, Shapr3D, OnShape...). Ali to je još manje verovatna opcija, osim ako se ne radi o one-man firmi

@MaliAbner mislio sam nikakva razlika -vizuelno, u smislu da se ne koristi poseban prozor za sve windows aplikacije u njemu onako izolovane od OSX nego svaka Win aplikacija može postati prozor u OSX sistemu pa se u tom smislu ne vidi razlika da li koristiš mac ili win program.

Za profi aplikacije tog tipa najbolje na YouTube da vidiš kako rade na specifičnoj mašini ili probas trial paralelsa ako si u mogućnosti

Moraću vidjeti sa kolegom da spojim njegov 14" m2 pro. Pa da vidim kako će izgledati. A što se tiče performansi, misliš da će za ovaj moj rad u narednih godinu i kusur biti dovoljno 8/256?
Nemoj, uzmi sa 16gb. Ja sam ga uzeo za kfor obradu, baš taj air 8/256, PS radi odlično ali kad se otvori LR, uveze se 150, 200 fotografija, počne da laguje, pogotovo na sredini albuma, crop npr traje po dve sekunde, počinje da nervira. Pogotovo ako je još nešto otvoreno od programa. Tako da bolje u startu uzeti 16gb.
Od monitora sam imao Dell U2715H, on je QHD i LG 27ul850, on je 4k, mnogo bolje je sve izgledalo na LG-u.

-Da li vredi kupiti malo koriscen pod garancijom iz EU Macbook air M1 13 inca 8/256 GB model A2337 za 750 eura?
-Ucim programiranje JavaScript,PHP,React,za to bi se koristio.
-Nije hitno, gledam nesto da budem 5,6 godina miran.
-Vidim u radnji M2 nov model spao na oko 140000 dinara,ali mi je to previse para.

To je korektna cena, ništa epohalno.
Da je ispod 700, onda bi to bila xtra povoljna cena.
Za to za šta tebi treba, radiće super.

-Da li vredi kupiti malo koriscen pod garancijom iz EU Macbook air M1 13 inca 8/256 GB model A2337 za 750 eura?
-Vidim u radnji M2 nov model spao na oko 140000 dinara,ali mi je to previse para.
Nađi nekog rođaka ili prijatelja koji ima firmu u sistemu PDV-a i da može da ti odbije PDV i doći ćeš na malo više od te cifre koju želiš da daš za polovan. U performansama nije neka razlika, ali estetski stari Air i Novi Air nemaju veze sa životom.

Pa neka se javi neko ko bi ucinio takvu vrstu usluge, to bi bilo super za kupovinu skupih stvari.

To je odlicno, ako je u prvoj godini, pod garancijom, uzimaj. Nov Air M1 mozes naci kod nas za oko 900e cini mi se. Svakako za start je ok, lako ces prodati kad god zatreba nesto jace, ako zatreba.
Nema razloga da dajes 50-75% vise para za nov M2 256GB koji je sporiji od M1 (M1 SSD je skoro duplo (100%) brzi u citanju, sto je neverovatno), a M2 procesor samo nekih 10-15% brzi, ukupno gledano M1 je solidno brzi u baznoj 256GB verziji. ssd test

Poslednja izmena:
Nema razloga da dajes 50-75% vise para za nov M2 256GB koji je sporiji od M1 (M1 SSD je skoro duplo (100%) brzi u citanju, sto je neverovatno), a M2 procesor samo nekih 10-15% brzi, ukupno gledano M1 je solidno brzi u baznoj 256GB verziji.

Ovo je delimicno tacno, ali vise sluzi kao clickbait za YT. M2 nije sporiji od M1, brzi je. SSD jeste sporiji, ali to moze da primeti samo neko konstantno kopira velike fajlove na lokalu (pa ce i tad tesko uociti razliku). Izjaviti da je base M2 ukupno sporiji od M1 je netacno.

TL;DR: The base M2 Air is noticeably quicker than the M1 Air and 14" Pro in actual real-world use despite what many say. You will be happy with the base and the money saved. Only upgrade the SSD if you need the extra storage.

"SSD Gate" is a big nothing burger blown up by tech youtubers for clicks. You will NOT notice the difference unless you're frequently copying very large files around locally (network you'll reach the network bottleneck before the local disk bottleneck unless you plan on hooking up to a 2.5G/10G wired network) and even in that scenario the machine itself won't be slow it will just take a bit longer to finish the file copy.

While sequential speeds are slower, the random read/write speeds are faster. So any statement saying baseline storage configuration is slower need an asterisk and footnote.

Swapovanje je bitno jer je količina rama takva da se ono često koristi i tu treba uporediti brzine.

Cena osnovnog MacBook Air M1 modela je trenutno na Amazonu 750 dolara u okviru Prime day, koliko sam video. Ubedlivo je naisplativija kupovina Apple uredjaja u Americi i to van Apple Store-a. Jedino kad bi čovek mogao lako da nadje nekog da mu donese 😃

Jeste bitno swapovanje, tu je brzi M2 :)
Hvala za ove detalje. Nisam znao, mislio sam da je generalno SSD u i random i u sekvencijalnom citanju/pisanju srazmerno sporiji.

Swap jeste uglavnom random citanje/pisanje, tako da je onda i tu M2 brzi sto kazes. Kako su ti YT testovi slepi, a ovo je sustina, verovatno se ne razumeju dovoljno ili ko zna sta.

Svakako base M1 vs M2 nije drasticna raslika, i svodi na oko 15-20% bolje perfromanse na strani M2 onda :).

Slazem se da ce tesko primetiti razliku. Sustinski, treba gledati ponudu pa odluciti. Ako je razlika oko 250€ (kao na KP trenutno), isao bih na M2. Ipak ima noviji procesor, nesto je tanji i laksi, ima nesto veci i nesto svetliji ekran, magsafe za punjenje. Ali ako moze da nadje M1 nov ili mint za 750, onda je to bolja kupovina.

Proradilo samo od sebe posle par meseci, ne znam ni kako ni zasto ali i dalje radi
Hajde i ja da se javim. Danas se iz dosade ulogovao na iMessages na Macbooku i proradilo iz prve, sa srpskim nalogom i to posle gotovo godinu dana nefunkcionisanja i svih mogućih peripetija. Očigledno je nešto urađeno sa Appleove strane.

Poslednja izmena:
Hajde i ja da se javim. Danas se iz dosade ulogovao na iMessages na Macbooku i proradilo iz prve, sa srpskim nalogom i to posle gotovo godinu dana nefunkcionisanja i svih mogućih peripetija. Očigledno je nešto urađeno sa Appleove strane.
Samo da pitam, da li je moguće videti i stare poruke na laptopu, obzirom da telefon zna da zabaguje? :D

Ako je uključen Messages in iCloud, onda povuče sve sa telefona i možeš da ih vidiš na kompu.

Ovo je delimicno tacno, ali vise sluzi kao clickbait za YT. M2 nije sporiji od M1, brzi je. SSD jeste sporiji, ali to moze da primeti samo neko konstantno kopira velike fajlove na lokalu (pa ce i tad tesko uociti razliku). Izjaviti da je base M2 ukupno sporiji od M1 je netacno.

Nije baš tako. Ovi likovi rade baš dobro testiranje.

Modeli sa jednim NAND čipom su primetno sporiji, i uspore isto tako jako brzo što se samog multitaskinga tiče. Za regularne korisnike ovo je totalno nebitna razlika. Bukvalno im je svejedno. Onaj ko multitaskuje i ko radi nešto na mašini će osetiti razliku. Ne znam da li sam linkovao baš najbolji video jer ih imaju milion, ali pogledao sam ih skoro sve i baš je očigledna razlika. A o prebacivanju fajlova da ne pričam, to se podrazumeva.

Tako da jeste M2 brži i bolji, ali ovo sa storidžom je ozbiljan "nerf" i sakaćenje za svakog ko voli i ume da nagazi svoju mašinu.

Ma jasno je sve to, ali treba uzeti u obzir 2 pretpostavke:

1. Ovo je test izmedju M2 256 i M2 512, ne izmedju M1 i M2. Polemika je bila da li je base M1 brzi od base M2. Sustinski, nije.
2. Ko voli i ume da nagazi svoju masinu, nece ni razmatrati base M1 ni M2. Verovatno ce uzeti 14" Pro (sto je po meni bolja kupovina nego upgrade-ovani Air)

Da li vredi kupiti polovan MacBook air A1466 i5 1.8 GHz 8 GB/128 gb za oko 400 eura? Sta je najvaznije proveriti na njemu? Full pakovanje. Od preko. Koliko vidim na kutiji pise 2017.

Poslednja izmena:
Takođe mislim da u današnje vreme nema više preterane logike ganjati polovne Mac-ove bazirane na Intel procesorima.

Baš tako, nikakve logike nema sad juriti polivan Intel mac, osim ako se ne traže prastare makine od 100+ evra.

To je odlicno, ako je u prvoj godini, pod garancijom, uzimaj. Nov Air M1 mozes naci kod nas za oko 900e cini mi se. Svakako za start je ok, lako ces prodati kad god zatreba nesto jace, ako zatreba.
Nema razloga da dajes 50-75% vise para za nov M2 256GB koji je sporiji od M1 (M1 SSD je skoro duplo (100%) brzi u citanju, sto je neverovatno), a M2 procesor samo nekih 10-15% brzi, ukupno gledano M1 je solidno brzi u baznoj 256GB verziji. ssd test

Cek jel to i dalje Epl stedi na SSD-ovima?! :LOL: Secam se Mac mini pre 7-8 godina, za 1500+ evra daju ti HDD na 5400 RPM.... 🤡 A posle sam cuo isto da imaju budalastine to sa SSD-om, i evo ne mogu da poverujem da to prolazi.

Postoji li neka alternativa za Microsoft Lens ili Dropbox Scan Document za Mac? Hocu preko digitalne kamere da uslikam neki A4 dokument, prebacim na Macbook i kroz neki tool da kreiram jpg fajl slikanog dokumenta (da ispadne kao da je skeniran)?

Postoji li neka alternativa za Microsoft Lens ili Dropbox Scan Document za Mac? Hocu preko digitalne kamere da uslikam neki A4 dokument, prebacim na Macbook i kroz neki tool da kreiram jpg fajl slikanog dokumenta (da ispadne kao da je skeniran)?
Ako imaš iPhone, možeš bukvalno desni klik na desktop, import - scan documents i završićeš sve to.

Mislis na nativnu Notes app? Nisam je nikada koristio :). Ona moze to da uradi?
Moze, samo je potrebno nekoliko koraka da bi dobio to sto ti zelis. Udjes na telefonu u notes i scan document, pa onda otvoris notes na meku i nadjes taj note, pa na file -> export to pdf. Onda otvoris taj PDF, pa File -> export i sacuvas kao .jpg. Mada ako ti treba skenirani dokument, ne znam zasto ne ostavis PDF nego zelis JPG?

Vrh Dno