Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Po meni, tu dileme nema - 13" sa 16/256GB. Ali dodatnih 300e za +8GB RAM-a...

Taj rad.. Doplate su im sulude, 2.2K dolara za 7tb disk za PRO. :D (sa 1tb na 8tb)

TB4 eksterni M2 je kudikamo jeftiniji.
I možeš da ga spakuješ u džep.

Apple MacBook Air 15,3" 2023 M2/ 8/256GB SSD 10C GPU € 1.599,00
Apple MacBook Air 13,6" 2022 M2/16/256GB SSD 8C GPU € 1.599,00
Apple MacBook Air 13,6" 2022 M2/ 8/256GB SSD 8C GPU € 1.299,00

Zanimljiva dilema, "stari" 13 inča sa 16GB ili novi 15 inča sa 8GB?

Pa iskreno, po meni tu nema dileme. Ako ti treba vise memorije, ekran ti to nece nadoknaditi. Sa druge strane, postoje ljudi kojima treba lagan laptop sa vrhunskim ekranom i tastaturom i trajanjem baterije, ali rade u Office-u i ne zanima ih snaga racunara, ali im znaci veci ekran (a ne bi bas da placaju 2500€ za to zadovoljstvo). Za njih je ova nova verzija.

Naravno, svih ovih dilema ne bi ni bilo da se Apple ne ciganise i lepo stavi 16GB u osnovnu verziju (mada bi se mi onda zalili sto ne stavljaju i 512GB).

Nesto mislim da cu na kraju uzeti 15" 16/512 i onda sam miran 5-6 godina najmanje.

Poslednja izmena:
Pa to...15" sa 16/512gb je laptop koji moze super da sluzi bar 5 godina... :)
Nadam se da ce neki M4-M5 da bude za Air pocetna verzija sa 16gb/512gb, a za Pro da bude 32gb/1tb.
Koliko god optimizovano bilo, 8gb je premalo, kao i 256gb ssd.

Ja se ne slazem, 8/256 je sasvim dovoljno za ciljne grupe kojima je Air namenjen i kojima mnogo vise znaci manja cena od dodatnih 8gb rama. Ko radi nesto ozbiljnije treba da ide na Pro modele koji imaju aktivno hladjenje

steta sto nisu stavili da base model ima 16gb

Naravno, svih ovih dilema ne bi ni bilo da se Apple ne ciganise i lepo stavi 16GB u osnovnu verziju (mada bi se mi onda zalili sto ne stavljaju i 512GB).

Apsolutno tačno, identično uvek rade i to je na početku bilo najupadljivije kod iPhone-a kad nisu dugo hteli da bazični model bude sa 32GB, nisu hteli da ga ubace i mnogi su odmah skakali na 64 GB, koji su, u to vreme, većini bili nepotrebni 😃

Nesto mislim da cu na kraju uzeti 15" 16/512 i onda sam miran 5-6 godina najmanje.

Mislim da ta kombinacija može da tera i duže, ali jednostavno čovek poželi da zameni novim Mac-om koliko god prethodni i dalje bio više nego upotrebljiv 😃

Basic AIR M2, a ako cete da budzite, onda 14" PRO 16Gb 512/1tb SSD i to je to.

Da li neko ima iskustva, jer nažalost ne mogu da se snađem ni sa googletom ni bez njega.
Uzeo sam Dell monitor za M1 Air, monitor ima USB C ulaz i naravno punjenje preko istog.
Punjenje imam sliku nemam. Da li treba da kupim kabel thunderbolt ? Što dolazi sa M1 Air MacBook je samo data i punjenje ?

Ne mogu nikako da se snađem, a ne kupuje mi se kabel od 6000 rsd , koji bi samo vratio ako nije do kabla.

Hvala na pomoći.

Radi sa kablom za punjenje. Proveri podesavanja monitora.

Ja sam uz Dell monitor dobio usb-c -> usb-c kabal i njega koristim za povezivanje sa M1 MacBook Pro, radi punjenje i slika preko njega, samo na monitoru kao input izaberem USB-C

Ili je nekompatibilan monitor sa Apple ili je monitor nešto ... Odabran je naravno USB C ulaz, i detektuje da je nešto zakačeno međutim nema slike ni na Air ni na Pro 2019.
Sutra ću pokušati da ga vratim.

Jako cudno, jesi li probao sa kablom koji je dosao sa monitorom, ako je uopste dosao u paketu. Sve mi mirise da je mozda neka nekompatibilnost kabla...

Proveri je l' postoji firmware update za monitor. Meni je Macbook isto znao da pravi problem sa monitorom koji bi se samo restartovanjem rešavao.

Takođe i kabl probaj drugačije da okreneš možda.

DELL S2723HC

Probao 2 kabla. Proveriću još FW update.

Meni se isto desilo na Air M1 da USB-c od monitora ne daje vise sliku ali tek nakon sto sam presao na noviju verziju OS. Mislim da su oni zabrljali jer je pocelo odmah posle upgrade.

Ja se ne slazem, 8/256 je sasvim dovoljno za ciljne grupe kojima je Air namenjen i kojima mnogo vise znaci manja cena od dodatnih 8gb rama. Ko radi nesto ozbiljnije treba da ide na Pro modele koji imaju aktivno hladjenje
Problem je u tome što je i običan Air sada praktično identične snage kao 13" Pro i može se, bez ikakvog problema, koristiti i za profesionalnu namenu (ako ima dovoljno RAM-a). To onda komplikuje stvar je nije samo lagan i lep već i iznenađujuće moćan. 14 i 16 Pro su svakako u klasi za sebe.

To nije problem, to je ogromna prednost koju potrosaci imaju. Moze da bude problem samo za apple jer 13 pro gubi svrhu. Postoji mala razlika u performansama jer air ume da trotluje i tu pro ima prednost sa hladjenjem.
Vise rama air cini futureproof kupovinom ali opet 8gb rama i niza cena >> 16gb i veca cena za 90% vlasnika air-a jer su to pretezno studenti, novinari, ljudi kojima je potreban laptop za svakodnevne aktivnosti. Cisto sumnjam da oni kojima je stvarno potrebno vise rama uopste razmatraju air kao kupovinu.

kada smo vec kod ram-a - planiram da se prebacim na mac i da ovo leto uzmem m2 air za programiranje i ostale stvari na faksu i najveca dilema mi je upravo da li da se isprsim za tih dodatnih 8 giga. da je upgrade iole jeftiniji, bio bi mi no-brainer, ali tih 200+ evra nije mali udarac za studenta.

Zavisi od toga šta podrazumevaš pod pojam "programiranje", pošto može da radi i sa 8GB bez problema, a može da se desi da bude nedovoljno.

Meni na ETF-u 8GB radi posao na Air M1. Odlična mašina za studentsku upotrebu, lagana, moćna i sa odličnom baterijom.

Ja sam ranije iz hobija usao u svet programiranja i ispratio par predmeta a devojka je zavrsila MATF. M1 je overkill, jer vecina stvari kao sto su instaliranje razvojnog okruzenja ima objasnjenja ali samo za win i linux a na to se ponekad izgubi solidno vremena, barem na MATF-u a i ne radi se nista toliko zahtevno jer ni sami racunari na kojima polazu ispite nisu bog zna sta, tako da i win i5 od 60ak hiljada zavrsava posao i mozda je cak i bolja opcija za tu namenu a tu razliku u novcu uloziti u eksterni monitor, jer imala je win i5 pa air late 2018 i lakse je pratila predavanja i vezbe na win. Posle faksa samo macbook. Tako da je najbolje da sacekas sa kupovinom dok ne krenu predavanja i tu nadjes nekog asistenta i pitas ga

prvu godinu sam zavrsio vec haha (na VISER-u sam). gajbi vec imam solidan win pc (Ryzen 5, 16GB), a laptop planiram da uzmem da imam na predavanjima i kad imam pauzu izmedju istih. zato mi je odlicna baterija jedan od bitnijih faktora, a i hocu da mi laptop izgura bar jedno 4 godine da budem miran. izbor laptopova iskreno nije najsrecniji kod nas + mekove je mnogo lakse naci na kp za dosta manje pare nego slicne windows laptopove

8Gb je dovoljno, ja ga koristim za dev posao i dovoljan je. Ono sto moras imati na umu jeste da uvek moras imati slobodnog prostora na SSD-u (ja uvek drzim da bude nekih 30gb min slobodno) jer kad iskoristis 8Gb RAM-a, Macbook pocne da koristi SSD kao RAM (swap), i tad se moze osetiti blag pad performansi zbog brzine SSDa. Ali ja sam licno jako jako retko dolazio u te situacije (IDE, 15 tabova, discord/slack i emulator).

Da, htedoh i ja isto ovo da napišem.
Za te potrebe 8gb će biti dovoljno, vodi samo računa da ti bude dovoljno veliki ssd za tvoje potrebe, jer kad se kupi to je to. Eventualno možeš da kupiš neki brzi eksterni m2, pa da ga kačiš na thunderbolt, radi super, ali ne znam koliko se isplati, pošto paket nije jeftin.

Eventualno možeš da kupiš neki brzi eksterni m2, pa da ga kačiš na thunderbolt, radi super, ali ne znam koliko se isplati, pošto paket nije jeftin.
to bih najverovatnije i uradio, 1tb nvme je oko 70e, a na aliekspresu moze da se nadje nesto ovog tipa za 10-15e. znaci circa 10 soma za jos 1tb ssd-a. nije brzo kao interni (usb 3 10gbit), ali nije ni 500e

Kad ste se već dotakli teme eksternih diskova, šta je bolja opcija za Air:
Uzeti neki eksterni SSD, ili gledati neki m2 disk i ovaj case sa AliExpress-a?

to bih najverovatnije i uradio, 1tb nvme je oko 70e, a na aliekspresu moze da se nadje nesto ovog tipa za 10-15e. znaci circa 10 soma za jos 1tb ssd-a. nije brzo kao interni (usb 3 10gbit), ali nije ni 500e
Poenta je da uzmeš kršteni M.2 i kršteni TB4 case.
Taj case, ako ne piše eksplicitno da radi na macOS M-silikon, može lako da se desi da neće raditi kako treba, nije to PC/Win.

Nazad
Vrh Dno