Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

Znači, tehnički možeš da imaš spreman template za kartu od 90 minuta u poruci, i onda samo pošalješ čim vidiš Belog 😀
Povratna poruka stigne odmah, sve legitimno, sve aktivno.

Važi, rešili švercovanje, bravo Gangula! 😆

Znači, tehnički možeš da imaš spreman template za kartu od 90 minuta u poruci, i onda samo pošalješ čim vidiš Belog 😀
Povratna poruka stigne odmah, sve legitimno, sve aktivno.

Važi, rešili švercovanje, bravo Gangula! 😆
To sam ja isto pisao pre par dana...
Odgovoreno mi je da nakon ulaska Belog servis tj. potvrdu na čekiranje karte čekaš neko vreme (ne dolazi SMS odmah) pa te to sprečava da ovo uradiš, tj. Beli stigne do tebe pre nego što ti stigne validacija karte.

^ Da li validacija karte uvek kasni par minuta, ili samo kad Beli udje u vozilo? Nije mi jasno kako to radi - kolege koji su probali kažu da validaciju dobiju odmah. Kako servis zna za koje vozilo ti plaćaš kartu - jer ne plaćaš po vozilu, čak ni po liniji, zar ne? Ovo sa kašnjenjem može da radi samo ako validacija uvek kasni, a to je već problem za njih - jer ti si poslao SMS za plaćanje vožnje i njihov je problem što im sistem kasni.
Pozdrav

To sam ja isto pisao pre par dana...
Odgovoreno mi je da nakon ulaska Belog servis tj. potvrdu na čekiranje karte čekaš neko vreme (ne dolazi SMS odmah) pa te to sprečava da ovo uradiš, tj. Beli stigne do tebe pre nego što ti stigne validacija karte.
Ja sam platio vec 5-6 puta kartu i stize momentalno validacija

Ja sam platio vec 5-6 puta kartu i stize momentalno validacija
Drago mi je zbog tebe.
Kažem ja sam se samo zapitao u čemu je poenta ako je validacija momentalna jer će se svi švercovati, a sms puštati tek i samo kad vide Belog kontrolora...Pa su mi odgovorili da to ne može zbog toga što validacija stiže sa zadrškom.

Nisam iz Bg, pa ne mogu da proverim u praksi, ali ispade da je tako kako ti kažeš.

ja bih zamolio da se ne ponavlja priča. već je napisano da će se proveravati kodovi.

sledeći off-topic povlači sa sobom zaključavanje teme. hvala na razumevanju

Nema veze što nisi iz Bg, svako može da pošalje A90 na 9011 i da se uveri da karta stiže instant.

50 din, je trošak da upozorim + cena sms-a.

Drago mi je zbog tebe.
Kažem ja sam se samo zapitao u čemu je poenta ako je validacija momentalna jer će se svi švercovati, a sms puštati tek i samo kad vide Belog kontrolora...Pa su mi odgovorili da to ne može zbog toga što validacija stiže sa zadrškom.

Nisam iz Bg, pa ne mogu da proverim u praksi, ali ispade da je tako kako ti kažeš.
Pa zato ti i kazem da nije sa zadrskom. Ako se vratis 20 godina u nazad da bi ispravio trenutne probleme onda normalno da nece funkcionisati

Oni se verovatno uzdaju u mesečne i dnevne karte. Ove za jedan smer verovatno im služe za ljude koji su van Beograda, pa dolaze kratkotrajno, i za švercere koji će svakako opet platiti, jer u suprotnom im sledi kazna i ko zna kakvo iživljavanje od strane komunalaca 🙂
Za razliku od Busplus kontrolora, koji nisu imali to ovlašćenje, ovi sad imaju, te mogu da rade šta hoće. Takođe, neko je pomenuo, zašto bi komunalac hteo da radi taj posao - pa zato što je svakako plaćen, a pitanje je ko od njih je prošao bilo kakve škole i obuke, već ulične grubijane uvuku u uniforme i tutnu im značke.

Takođe, neko je pomenuo, zašto bi komunalac hteo da radi taj posao - pa zato što je svakako plaćen, a pitanje je ko od njih je prošao bilo kakve škole i obuke, već ulične grubijane uvuku u uniforme i tutnu im značke.
Nije bas tako, probaj da se prijavis na konkurs za komunalca pa ces videti da ne prolaze svi, i imas obuku par meseci u kamenici.
za kontrolora karata u busu ne treba ama bas nista.

na kraju se posao komunalnog policajca svede na celodnevnu kontrolora karata, jer nista drugo nece moci da radi.
To je unizavanje i degradiranje sluzbenog lica policajca na nivo kontrolora karata ciji posao je radio bilo ko sa ulice za mizernu platu.
Siguran sam da nece biti srecni sa ovim nametnutim poslom.

Nemam zvanične informacije, ali baš zato mi je ta glasina (treba svakako uzeti s rezervom) da će zbog toga puštati bilo koga u komunalce, legitimnija. Ne verujem da bi oni to sproveli da postoji šansa da komunalci neće raditi taj deo posla.
No možda grešim, kapiram - videćemo u narednih mesec-dva u akciji!

Исправите ме ако грешим, али значи да уколико ти на пример не ради телефон, или једноставно не желиш да платиш СМС-ом (по мени крајње легитиман разлог), а живиш негде на периферији града, имаш опцију или да се шверцујеш, или шибаш пешке до једног од ~10 продајних места, где ћеш купити временску карту која почиње да важи од момента куповине?
Који мозак је смислио овако нешто?!

Ok, hvala, šta da radim sa nepersonalizovanom BusPlus karticom na kojoj imam 8.000 RSD kredita?
Ali 8000!
Meni žao 250 din što sam onomad do za prazni, kad je Gangula pretio kontrolama.

Ima li ikoga da je upoznat sa Kentkart sistemom?

Ugovor je raskinut, aplikacija ugašena, validatori skinuti, Šapić trubi da su bezvredni jer su softverski zaključani, iako su u vlasništvu grad.

A sa druge strane centralni računari kod vozača normalno rade, šalju lokaciju vozila, ista se ispisuje u displejima unutar novijih autobusa... Kako je tačno moguće da to čudo radi, iako je ugovor raskinut. Ne pije mi vodu da Kentkart tek tako drži sistem Up and Running.

Jesi li siguran da je to slučaj? Aplikacija koja je prikazivala vozila, sad ne prikazuje nijedno. Na osnovu tog uređaja kod vozača je radila monitoring, dakle, ako i stoje tamo, ne rade adekvatno.
Ne znam za sve buseve, ali juče npr primetih da displeji unutar buseva, oni gore, ne prikazuju ništa osim broja autobusa i početne, odnosno krajnje tačke.

o kojim displejima pričate? onim što prikazuju netačno vreme?
validatori su ostali u (nekim) vozilima privatnika. onaj uređaj kod vozača nije lako ukloniti, koliko sam video

Solarisi imaju led displeje koji su uvezani u busplus sistem i prikaziju trenutno i sledeće stajalište. I dalje rade. Slika od pre neki dan.

IMG_2130.jpeg

Edit: Da dodam i ovo što sam pisao na beobuild forumu pre par dana: "Znam da je već rečeno ali aparati kod vozača i sva preostala oprema i interno praćenje definitivno radi. Prikazuje liniju, vozilo, polazak, najavljuje sve stanice uredno, ID vozača, broj vozila. Na aparatu prikazuje da je konektovan na sistem, vozačeva kartica je ubačena. Takođe piše da je na mreži." To znači da su samo api za aplikacije pogasili, dok interno sve funkcioniše. Takođe se može videti da interni sistem funkcioniše jer je i portal za pravna lica i dalje aktivan (a on je direktno uvezan u sistem): https://www.busplus.rs/frontoffice2/2.0/login.php Evo i slike funkcionalnog vozačevog modula od pre par dana:

IMG_2116.jpeg

Poslednja izmena:
Sestra je platila mesecnu markicu preko sms-a i povratna poruka joj je odmah stigla.
Zaduzenje joj je 2200 dinara plus poruka oko 5 dinara.
Ona je kod yetel operatera i na postpaid paketu je.
Neko je ovde ranije spominjao da je na a1 i da mu nista ne skidaju osim cene karte.
Kod yetela to nije slucaj koliko vidim.
Ne znam kakav je slucaj za slanje poruka za pojedinacnu voznju?
Za mesecnu kartu yetel dodatno naplacuje slanje sms-a.

Svi operateri osim A1 naplaćuju bilo koju vrstu vožnje, cena zavisi od operatera. Za Yettel je oko 5 din. Na sve to, operateri od same uplate uzimaju određeni procenat koji isto zavisi od dogovora sa GSP-om.

Meni sve to lichi na dva scenarija... nece biti novog sistema duze vremena (dok ga ne
ne naprave a to ce da potrajati) ili ce novi sistem biti stari sistem ispod haube... (tj iskoristiti
ono shto mogu / shto im treba)...

Validatora ima i na stanici voza Novi Beograd, deluje da rade... nisam probao al
mogu probam sutra...

Novi sistem se uvodi to sam zaboravio da napišem, u pitanju je firma iz Požarevca BusLogic (Koja svoj sistem iznajmljuje Pančevu i Novom Sadu). Evo i link sistema, za sad je samo aktivna registracija za pravna lica: https://online.bgnaplata.rs/sr/ kao što se može videti na dnu stranice tu je i ime firme BusLogic. Kvalitet njihovog hardvera i softvera je upitan bar što znam po iskustvu koje su mi rekli par ljudi iz Novog Sada i aplikacija za Android je mnogo bolja i funkcionalnija od one za iPhone. Takođe sam došao i do linka za registraciju fizičkih lica, ali nisam pokušao da se registrujem: https://online.bgnaplata.rs/sr/sign_up

Kvalitet njihovog hardvera i softvera je upitan bar što znam po iskustvu koje su mi rekli par ljudi iz Novog Sada i aplikacija za Android je mnogo bolja i funkcionalnija od one za iPhone.
Ovo je potvrdjeno iz vise izvora.
EDIT: sad sam svratio na sajt. Za trenutak sam pomislio da sam se vratio u 1995 godinu...na sta ono lici!

Dobro, neka ima i kašnjenje od 2 minuta, pošalješ poruku i ugasiš telefon, kada ti priđe kažeš, evo samo sačekajte da upalim telefon, ugasio se sam,
i u međuvremenu stigne i poruka.
Plus, možeš da kažeš da si poslao poruku ali ne znam zašto ne stiže (meni se uzgred ovo i desilo, nije nikada ni stigla).
Šta ako ti se isprazni baterija u međuvremenu (uzgred, ovo kada mi nije stigla poruka, baš tada sam imao i manje od 5% baterije na telefonu)?
Postoji li obaveza da ti je svo vreme u autobusu uključen telefon, a ako je i ima to je pomalo besmisleno.

Znate li kakvo je sada pravilo za starije od 65 godina a kakvo za penzionere?
Moji su ranije kupovali godišnju bus plus kartu koja je bila vrlo jeftina i praktično vožnja za džabe.
Da li je sada potrebno kupiti ili nabaviti ili dobiti neku ispravu? Hvala.

Dobro, neka ima i kašnjenje od 2 minuta, pošalješ poruku i ugasiš telefon, kada ti priđe kažeš, evo samo sačekajte da upalim telefon, ugasio se sam,
i u međuvremenu stigne i poruka.
Plus, možeš da kažeš da si poslao poruku ali ne znam zašto ne stiže (meni se uzgred ovo i desilo, nije nikada ni stigla).
Šta ako ti se isprazni baterija u međuvremenu (uzgred, ovo kada mi nije stigla poruka, baš tada sam imao i manje od 5% baterije na telefonu)?
Postoji li obaveza da ti je svo vreme u autobusu uključen telefon, a ako je i ima to je pomalo besmisleno.
Naravno da niko nema prava da te natera da drzis upaljen telefon, ali njih to ne zanima. Dodju, pitaju da pokazes kartu, ako ti se ugasio telefon isto je kao da je nemas jer nemas nacin da dokazes da si je zaista kupio. Sto se njih tice, daju ti kaznu pa se ti iduci put pobrini da drzis telefon ukljucenim i punim

Znate li kakvo je sada pravilo za starije od 65 godina a kakvo za penzionere?

Da li je sada potrebno kupiti ili nabaviti ili dobiti neku ispravu? Hvala.
videti ovde
ovo tumačim da je dovoljno da se pokaže lična karta ili pasoš kako bi se utvrdilo da je starost 65+

Nazad
Vrh Dno