Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

Ko ima srednjoskolce.

Prilozi

• Screenshot_20230607-170206.png
    Screenshot_20230607-170206.png
    446.9 KB · Pregleda: 142
Evo malo da prenesem ono što sam danas primetio u vezi sa bivšom Bus Plus tehnologijom 😀

Na Železničkom stajalištu Tošin bunar validatori nisu maknuti i upaljeni su i dalje, pa evo i par sličica.

Validator 1.jpegValidator 2.jpeg

Uzeo sam malo da ih pročačkam da vidim kako sada funkcionišu te sam ušao u opcije za biranje zone i video da su cene svih karata na validatoru promenjene u 0 rsd, nakon toga sam pokušao da se validiram Mastercardom (pošto BusPlus/Beogradsku nisam imao sa sobom) i izbacuje poruku "Nemate dovoljno kredita" evo i video ako nekog zanima:

Kentkart je zamenio svoje sajtove https://www.beogradska.rs/index.php i https://www2.busplus.rs/lt/pocetna porukama da nisu dostupni usled jednostrano raskinutog ugovora, ali sistem i dalje radi jer kao što možemo videti validatori prikazuju sve informacije normalno (ali kao što se vidi u videu sistem za kartično plaćanje više ne funkcioniše), aparati kod vozača i dalje rade (u onim autobusima u kojima su upaljeni, danas sam su radili u svim busevima sa kojima sam se vozio) i portal za pravna lica koje je uvezan direktno u sistem je i dalje u funkciji: https://www.busplus.rs/frontoffice2/2.0/login.php

@nemanja123 primenljivo i na srednjoškolce

mene upravo svajcarac pita kako da plati autobusku kartu do centra i nazad.
Nisam znao sta bih mu rekao i objasnio, pa sam mu rekao da je trenutno potpuno besplatno.
Odusevio se covek kako mi dobro zivimo kada nam je to besplatno.

Tigar smo i u praksi.

Bukvalno mi nije jasno kako se stranci snadju kod nas u prevozu, mislim sad tek ne znam kako ce placati..

Bukvalno mi nije jasno kako se stranci snadju kod nas u prevozu, mislim sad tek ne znam kako ce placati..
Obzirom na to da znam kako funkcionise prekrsajno kaznjavanje, "beli" sigurno nece voditi stranog drzavljanina u prekrsaju kod dezurnog sudije za prekrsaje, tako da za njih fakticki i jeste besplatno.

Ali oni to ne znaju.. i sve ono na nasem jeziku "uputstva", pakao 😀

@Bassnectar91
Jeste besplatno verovatno do sledećeg ulaska u Srbiju.
Ima razvijenih zemalja gde kupuješ tokene i aktiviraš preko aplikacije pre ulaska u prevoz a ko nema tokene može keš u "mentalno" sanduče kod vozača što je kod nas bilo u prošlom veku, krajem 70-ih koliko se sećam.
@Boris Lozac
I ti odeš preko pa ti je sve objašnjeno na srpskom 😀

Pa na engleskom bude, to je univerzalni jezik, i svuda gde sam bio ima i na engleskom uvek..

I ti odeš preko pa ti je sve objašnjeno na srpskom 😀
Niko ne ocekuje objasnjenje na srpskom nego na engleskom.

Ali ocekivati da neko salje sms sa strane mreze iz rominga, bez ideje koliko to moze na kraju da ga kosta je nerealno.
U opste posedovanje mobilnog telefonja da bi se platila karta bez druge mogucnosti je apsurdno.

Cak i uslovljavanje da poseduje mobilni telefon ne mora analogno da znaci da zna da salje sms poruke,
a moze da u opste nema kredita i mogucnost placanja sa njega.

Niz pogresnih pretpostavki je napravljeno.

Eto ideje da se napravi neka "tourist pass" za strance, kao što imaju svi veći gradovi, tipa za 10€ 7 dana neograničen prevoz plus popust za muzeje, itd. ali nema ko da razmišlja o tome osim mene 😂

Nema ko da razmislja o tome, sve je ad hoc smislio jedan covek.
Eto koliko samo korisnih stvari i resenja je izneto samo na ovoj temi o kojima oni nisu ni razmisljali.

Cak i uslovljavanje da poseduje mobilni telefon ne mora analogno da znaci da zna da salje sms poruke,
a moze da u opste nema kredita i mogucnost placanja sa njega.
Malo smešan komentar za IT forum.
Sve karte postoje i u papirnoj formi i ako mi zatreba kupiću je kao papirnu osim one od 90 min jer ne želim da razmišljam da li mi je baterija na izdisaju, da li će mi vrisnuti telefon (softverski ili lom) ili pak zaboraviću fon u kafani

@nemanja123 primenljivo i na srednjoškolce
Pa to i kažem. Srednjoškolci koji su došli u Beograd da se školuju (matematička gimnazija, srednja geodetska...) jer tih škola ima samo u Beogradu oni nemaju povlašćene karte, jer nemaju prebivalište u Beogradu. Koliko znam život u srednjoškolskom domu ne znači da je prebivalište u Beogradu.

Srednjoškolska karta se izdaje na osnovu đačke knjižice i Zdravstvene knjižice ili lične karte, u knjižici piše da je škola u Beogradu, tako da mislim da će to biti zahtev, nigde ne piše da prebivalište mora biti u Beogradu, a u zdravstvenoj knjižici svakako nema informacija o prebivalištu.

Poslednja izmena:
Kao što i za studente koji nisu iz Beograda treba potvrda da studiraju u Beogradu, a ne potvrda o prebivalištu. Koliko sam ja shvatio dokumentacija potrebna za kupovinu povlašćene karte nije promenjena, samo su cene promenjene i neke kategorije više ne plaćaju prevoz.

Poslednja izmena:
Malo smešan komentar za IT forum.
Sve karte postoje i u papirnoj formi i ako mi zatreba kupiću je kao papirnu osim one od 90 min jer ne želim da razmišljam da li mi je baterija na izdisaju, da li će mi vrisnuti telefon (softverski ili lom) ili pak zaboraviću fon u kafani
ne vozi se samo IT forum prevozom, vec upravo ukazujem da se voze i druge kategorije kao sto su stranci,

ili sasvim moguce tehnoloski nezainteresovani putnici koji mogu da nemaju telefon, ili da nemaju mogucnost placanja putem kredita na mobilnom telefonu.

papirnu kartu sasvim sigurno ne mozes kupiti u svim delovima grada, jer da bi dosao do centra prvo moras da dodjes sa periferije.
Upravo kao ovaj svajcarac sa kojim sam jutros pricao.
Bas me zanima kako bi mu ti objasnio gde da kupi kartu u jakovu.

Zato što im je bilo bitno samo da što brže raskinu prethodni ugovor, a tek sad prave novu aplikaciju i traže ponude za prodaju karata od vlasnika trafika i sličnih lokala. Ali bar su se konačno setili da raspišu konkurs za to.

Moj klinac 4. srednje, nisu ga pogledali nikad u autobusu kontrolori, samo prođu
Zbog toga će komunalci da kontrolišu sada. I ja sam bio srednjoškolac do prošle godine i nikad mi kontrola nije tražila kartu od početka do kraja kentkartovog postojanja.

papirnu kartu sasvim sigurno ne mozes kupiti u svim delovima grada, jer da bi dosao do centra prvo moras da dodjes sa periferije.
Upravo kao ovaj svajcarac sa kojim sam jutros pricao.
Bas me zanima kako bi mu ti objasnio gde da kupi kartu u jakovu.
Za sada karata nema u trafikama što je čovek i objasnio u jednom od prethodnih postova a to što su ljudi navikli dž da se voze pa im smeta novi sistem je koliko kapiram poenta većine postova što dovoljno govori o kulturi. Napisao sam kartu od 90 minuta kupujem normalno slanjem poruke a za recimo 7 ili 30 dana otišao bih do jednog od prodajnih mesta a to što švajcarac ovde šeta busom čudi me da nema našu najobičniju pripejd karticu, i kad se ide preko čovek se pre putovanja raspita o smeštaju, kako funkcioniše javni prevoz, cena taxi usluge, cena usluge mobilnog operatera i sl.

Pozdrav ljudi, ja poslao poruku A30 na 9011 i ladno nista ne dobijam nazat,,
ja hocu da kupim mesecnu kartu sms porukom, sad u novinama pise da moze da se kupi smsom, i na guglu izbacuju prvo tekst iz telegrafa , gde kaze kupovina smsom, ali ne znam da li su pravilno izrazili sebe i mozda pomesali kartu za 30 dana i dopunu za karticu mesecnu, ne znam da li je dovoljna karta ili mora i papirna tj kartica personalizvana za zaposlene, bio sam na birou prethodno ali to je trajalo do 1 juna , kao nezaposlen

Pogledaj jel ti je na račun dodat iznos karte, ako nije pogledaj da ti VAS servisi nisu iskučeni (to su ti kratki kodovi, mozda si iskljucio sve sem parkinga). Evo ti i slika sa svim porukama za nov sistem plaćanja.
Ako su ti dodali na racun iznos mesečne karte evo ti mejl za žalbe: [email protected]

1686407275023.jpeg

1686407156723.jpeg

napalcena je karta, ali mi cudno sto nema neke potvrde da je prosla, kad sam slao poruku test da vidim sta se desava kad se salje pogresan kod, ladno jvlja na srpskom sintaksna greska , nije syntax error, citao sam da neko u imeniku sacuva 9011 kao ime A90 ili tako nesto , i salje sam sebi poruku , i onda mu ne javlja gresku , isada kao da je uspesno placeno, kao ako nema odgovra onda si uspeo , to je neki novi kompjuterski cod, all clear 🙂

Vrlo prosto promeni u latinicu tastaturu, bez obzira sto je isto slovo A i nema te greske

Nazad
Vrh Dno