Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

ROG CROSSHAIR X670E HERO BIOS 1415

Version 1415
9.46 MB 2023/05/16
"1. Update AGESA version to Combo AM5 PI 1.0.0.7.a
2. Support 48/24GB high-density DDR5 memory module.
3. Memory QVL amended to account for AMD 1.3V SoC voltage limit.
4. EXPO/XMP prompt notice removed.

Before running the USB BIOS Flashback tool, please rename the BIOS file (CX670EH.CAP) using BIOSRenamer."

Oooo napokon :D
"1. The ASUS AM5 motherboard warranty also covers all AMD EXPO, Intel XMP, and DOCP memory configurations.
2. All recent BIOS updates follow the latest AMD voltage guidelines for AMD Ryzen™ 7000 series processors."

Ma bilo je krajnje očekivano da će da reše problem samo su trebali da kažu napravili smo ******, izvinite ljudi. Poisključujte EXPO dok ne vidimo šta ćemo i to je to.
Seljački je ono evo probajte, ali nemate garanciju.

Krajnje je i očekivano da sve ove ploče i generacija 7000 procesora pre ili kasnije počnu da se prodaju kao "ludi"......bez obzira na sve ove konfuzije i brljotine asusa ili koga već.....

Tako to ide u svetu hardwera,nije prvi put da se desi neko njesra, pa onda se prvo svi nešto kao zgražavaju,čude,osudjuju,psuju a onda kreće masovna kupovina...na sreću proizvodjača :)

.cmo je sacuvan profil za podesavanja BIOSa?
Jeste profil koji se izveze. Kada se cmo file pojavio mogao je da radi samo sa istom verzijom biosa odakle je izvedem a od prosle generacije je mogao da se seli na bilo koju verziju biosa. Ali eto sada kolika je izmena u bios u velika da vise ne daju da se seli cmo.
Jedva čekam, iskreno. Asus toliko dugo uživa reputaciju najboljeg i najpouzdanijeg, iako već godinama pokazuju da nisu ništa bolji od drugih i skloni su brljotinama. Brljotine imaju i drugi, naravno, ali ne daju sami sebi premium status uz premium cene. Vreme je da ih neko oplete i spusti na zemlju...
Ni jedan proizvodjac nije idealan ali Asus je stekao gomilu fan boyeva tokom poslednje decenije tako ni ovo sto ovi youtuberi kukaju nece sada njima prodaju da prepolovi.
Naći ćeš "kosture u ormaru" i za njih, ne brini. ASRock je već dovoljno napljuvan zahvaljujući Hardware Unboxed a i MSI ima listu brljotina iz sebe...niko nije čist.

Zar nisu ASUS i ASRock povezani?
Koliko i ja znam da jesu povezani kao cerka firma e sad ne znam nista vise.

Ja sam korstio ovako ostecen socket i hladio procesor -50 on je isao u plus pod opterecenjem i nigde nije bilo ostecanja.
Ovo su sve multicore loadi sam 450w potrosnje
1684244271447.png

Prilozi

• viber_image_2022-10-07_18-43-02-113.jpg
    viber_image_2022-10-07_18-43-02-113.jpg
    248.1 KB · Pregleda: 45
  • viber_image_2022-10-07_18-43-02-184.jpg
    viber_image_2022-10-07_18-43-02-184.jpg
    406.3 KB · Pregleda: 45
Dosao i za b650 bios,moram i ja da izvucem cpu da vidim ima li nesto :D tek sam jutros ogranicio soc na 1.2v

Cudno mi je da inaa 1.4V progori tako procesor. I da se razumemo ono je mehanicki ostecen socket tako je stigla ploca nije progorelo.

Zen 3 Vermeer je bio osetljiv na 1.25v+ za 24/7, meni je cudno da Zen 4 ne bude osetljiv na 1.4v.

Evo konacno izbacise nov/non-beta update za sve am5 :

"1. Update AGESA version to Combo AM5 PI 1.0.0.7.a
2. Support 48/24GB high-density DDR5 memory module.
3. Memory QVL amended to account for AMD 1.3V SoC voltage limit.
4. EXPO/XMP prompt notice removed.

Ako neko stigne nek instalira pa nek proveri voltaze kod sebe, ja tek kasno uvece stizem kuci.

Ljudi uzimajuci u obzir sve sto se izdesavalo u proteklih 2-3 nedelje sa AM5 maticnim plocama da li biste uopste pravili Ryzen ili bi isli na Intel?
Dvoumim se izmedju ryzen 7950x i intel 13900k.
Pravim masinu iskljucivo za render i drzacu eco mode na jednom ili drugom 105W verovatno. E sad, ryzen na 105W eco mnogo bolje performira i manje trosi, ali svi ovi problemi koji su se pojavili sa AM5 maticnim se desavaju pa zbog toga nisam pametan sta da uzmem.
Hitno mi je da napravim ovu masinu sto pre i zato ne mogu dugo da cekam.
Bilo kakav savet pomaze dosta.

Hvala

Izasle su nove BIOS verzije koje dosta poboljsavaju stvari. Ne bih se preterano opterecivao sa tim problemom, azuriraj BIOS i vozi.

Trebalo bi da bude u redu, sad su izbacili nove BIOSe koji bi (valjda) trebalo da isprave stvari. A i problem nije široko rasprostranjen, samo je dobio dosta publiciteta.
Mislim da AM5 još nije potpuno ispeglan ali radi posao...plus, teraćeš ga na Eco modu pa je cela ujdurma nebitna.

Meni je i prethodno drzao soc na 1.24 zakucano, ali sad posle novog biosa , RAM konacno radi na 6000mhz cl32 kingston hynix....a soc i dalje isti tako da je okej sta znam...b650 7700x...

Ljudi uzimajuci u obzir sve sto se izdesavalo u proteklih 2-3 nedelje sa AM5 maticnim plocama da li biste uopste pravili Ryzen ili bi isli na Intel?
Pravim masinu iskljucivo za render i drzacu eco mode na jednom ili drugom 105W verovatno. E sad, ryzen na 105W eco mnogo bolje performira i manje trosi, ali svi ovi problemi koji su se pojavili sa AM5 maticnim se desavaju pa zbog toga nisam pametan sta da uzmem.

Hvala
Ako će ti služiti samo kao render node, onda ti ni EXPO ne treba, tako da ne bi imao problem ni sa starim bios-ima.
U slučaju da planiraš da radiš na njemu, samo apdejt bios-a

Hvala
Digla se tu frka sada se to sredilo i bice sve to ok. Uzmi sta ti vise odgovara.

Evo pravog teksta od pravih ljudi ne od indijanca sa YT

E sad ja imam jedno laičko pitanje:

We see that besides Asus, Gigabte also ignores AMD’s proposed solution and applies higher SOC voltages by creating these voltages on the motherboard VRMs different from the visible BIOS settings.
A zašto to, pobogu rade? Jel ima neke namere u tome ili ih eventualno mrzi da dodatno tweek-uju svoj proizvod da bi bio po amd specifikacijama?

Evo koga zanima.Ima Engleski sub samo mora rucno da se stavi na auto.

Digla se tu frka sada se to sredilo i bice sve to ok. Uzmi sta ti vise odgovara.

Hmmm u tom tekstu je on testirao gigabyte koji i dalje daje 1.35V, sto znaci da problem nije resen. Da li mislis da je sigurica da uzimem ASRock? Mislim da oni jedini nisu imali nikakve probleme.

Hmmm u tom tekstu je on testirao gigabyte koji i dalje daje 1.35V, sto znaci da problem nije resen. Da li mislis da je sigurica da uzimem ASRock? Mislim da oni jedini nisu imali nikakve probleme.
Gledaj to kao generalni odgovor.Ne videh da je ikom ista izgorelo na forumu, a i sam broj izgorenih "uzoraka" je mali.A ima ljudi ovde sa AM5 RoG plocama i jos nekim.Ja przim Rog plocu 7800x3D i EXPO upaljenim..evo vec 3nedelje.Sa starim bios-om koji je imao probleme, i nista se nije desilo.Sad sam stavio novi koji je zadnji izasao i to je to.Niko ti ne moze dati garanciju za bilo sta.Osim prodavnice na papiru i uz fiskalni racun (y)

Poslednja izmena:

Odakle vam tolka kucista :( ja jedva gurnem u ovo moje cm 240...a ono jedva zavsava poso....

Vrh Dno