Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

Da se oribaju autobusi? Ovde nema ni tog jednog koraka napred .. trebali su sta god da su zamislili da puste kad naprave do kraja, a ne da pustaju pilot na dvomilionskom gradu, sa putnicima koji ce sve uciniti da nadju rupe ... ako je broj karte jedini parametar koji se dobija u povratnoj poruci koju ce kontrolisati, a sa prilozenog screenshota ne vidim sta drugo moze biti, onda je to u startu suplje. Mislim da je u Zagrebu pre nekoliko godina bila uvedena sms karta i da su je ukinuli zbog zloupotrebe.

U svakom vozilu će već biti BELI.
Ti ili radiš za SNS ili ne znam. Ako živiš u Beogradu, znaš da i do sada nije bilo mnogo kontrole za Bus Plus sistem. Kako zamišljaš da u svakom autobusu postoji komunalni policajac? Nikako.

Ovde je jasno o čemu se zapravi radi: oni su shvatili da sistem nije održiv, da ljudi nemaju i/ili neće da plate krš prevoz i onda su rekli: "dobro, daj šta daš". Do sada se niko nije ozbiljno bavio javnim prevozom. Zato je i ovakav.

Znači deset koraka unazad, meni je osnovna funkcija bila da mogu da vidim vozila na mapi, a ne da čekam kao retard 20min umesto da uđem u drugi prevoz.
Nisam ispratio celu priču, je l' ovo bilo planirano ili? Mislim to da ukinu ovaj postojeći sistem i da ga zamene novim. Jer ovo izgleda kao da su smislili to preko noći bukvalno.

Upravo tako.

Pritom, tema nema veze sa BusPlus "tehnologijom" (dok je trajala, bila je tehnologija koja se objasni prolazniku za 5 minuta, a ne da se veća o njoj na IT forumu).

Ti ili radiš za SNS ili ne znam. Ako živiš u Beogradu, znaš da i do sada nije bilo mnogo kontrole za Bus Plus sistem. Kako zamišljaš da u svakom autobusu postoji komunalni policajac? Nikako.

Ovde je jasno o čemu se zapravi radi: oni su shvatili da sistem nije održiv, da ljudi nemaju i/ili neće da plate krš prevoz i onda su rekli: "dobro, daj šta daš". Do sada se niko nije ozbiljno bavio javnim prevozom. Zato je i ovakav.
Naravno da zivim u Beogradu, inace se ne bih upustao u komentarisanje. Sto se tice prve recenice, apsolutna greska u koracima, nemam nikakve veze sa njima, a autobusom se vozim otprilike jednom do 2 puta nedeljno i to na kracim relacijama, inace do posla i nazad idem sopstvenim prevozom. Ne vidim cemu odmah stigmatizovanje na tom nivou, ali to je valjda postalo normalno. A sto se tice ovih belih, samo sam citirao sapica koji je to rekao jos pre mesec dana, da ce ih biti u svakom vozilu, po jedan i da ce proveravati karte.

Sto je prilicno neostvarivo jer ako imamo oko 1400 vozila a treba da ih bude po dva u vozilu (takva je inicijalno bila prica jer ste u zadnjih 6 meseci imali po tri kontrolora i u spicu ne bi uspeli da provere sve karte) to je 2800 samo u jednoj smeni tj x2 u obe. Toliko komunlaca nema ni Njujork.
I drugo, sve vreme, tj otkako je mantraski poceo da ponavlja, ganulacelnick izgovara recenicu "validatori su prevara i pljacka". Zasto? Omogucavali su naplatu mastercardom, mogli su da prate opterecenje linija (brojanje putnika), kupovinu vise karata na konto jedne kartice.

Ne treba brkati tehnologiju i implementaciju iste.
Bus Plus, ako se gleda samo iz tehnološke vizure, bio je sasvim korektan projekat, sa dobrim mogućnostima za korisnika.
Ali, desio se obrt sa aferom prisluškivanja i ode Bus Plus niz vodu navrat-nanos, pri čemu se isto navrat-nanos implementira nešto što za glavni cilj ima stabilizaciju položaja Aleksandra Šapića kao gradonačelnika, ništa više. Frka je, mora na brzinu, pa ćemo zato imati ovo što ćemo imati, a onda će verovatno u hodu menjati stvari.

pojavilo se ažuriranje za Android aplikaciju. ja ne bih da ažuriram jer ne znam čemu ažuriranje kad ugovor sa Kentkart-om važi još par dana. zna li neko o čemu se radi?

Screenshot_2023-05-26-12-48-01-634_com.android.vending.jpg

p.s. tema je otključana, za sada. zamolio bih da ne uplićemo politiku i da se bavimo temom: Busplus tehnologija

Poslednja izmena:
Priča se da je učinjen još jedan gaf.
A to je da vremenske karte važe od momenta kad su kupljene, a ne od momenta kad ih "poništitš" u vozilu.
To npr. znači da ti karta od 90min važi 60min ukoliko budeš čekao bus 30 min.

Ne znam da li je sve tako, ja sam iz NS, pa me Ganguline ideje ne tangiraju direktno.

Ne znam za vremenske karte u papirnim obliku, verujem da će većina kucati SMS tek kad vidi kontrolu, a eto još jednog razloga da se tako čini.
Inače busevi iz kojih su uklonjeni validatori, ne vide se u app.

pojavilo se ažuriranje za Android aplikaciju. ja ne bih da ažuriram jer ne znam čemu ažuriranje kad ugovor sa Kentkart-om važi još par dana. zna li neko o čemu se radi?

Pogledajte prilog 390855

p.s. tema je otključana, za sada. zamolio bih da ne uplićemo politiku i da se bavimo temom: Busplus tehnologija
Dodato ovo, dok je sve ostalo isto... sa beobuilda preuzeo info.

Ažurirali su je da je mogu ugasiti - jedina promjena je što su dodali jedan novi (šok: beskorisni!) API poziv koji kaže da aplikacija neće raditi više: https://smart.busplus.rs/ws/checkservice.php

Vidjeti ćemo hoće li nastaviti raditi i nakon 29.5. - ako bude, postoji javna implementacija BusPlus API-ja na jednom čošku interneta, koja bi omogućila korištenje podataka.

Ne znam za vremenske karte u papirnim obliku, verujem da će većina kucati SMS tek kad vidi kontrolu, a eto još jednog razloga da se tako čini.
Inače busevi iz kojih su uklonjeni validatori, ne vide se u app.
Pa u čemu je onda poenta?
Svi će se šverati dok ne vide kontrolu....

Nije ovde pisano, ali pisano je kako se to rešava van granica Srbije. Ako zanemarimo da je svuda sms neki treći ili četvrti vid načina plaćanja karte (nikako primarni), za aktivaciju karte se čeka 2 minuta. Tako da kad uđe kontrola, a ti poslao sms, 2 minuta treba dok on postane aktivan ili dobiješ povratnu informaciju.

Nije ovde pisano, ali pisano je kako se to rešava van granica Srbije. Ako zanemarimo da je svuda sms neki treći ili četvrti vid načina plaćanja karte (nikako primarni), za aktivaciju karte se čeka 2 minuta. Tako da kad uđe kontrola, a ti poslao sms, 2 minuta treba dok on postane aktivan ili dobiješ povratnu informaciju.
Aha, to je onda ok, ali u našim uslovima gde je gužva, to je relano malo vremena da kontrola obiđe ceo bus, trebali su staviti 10min...

hvala, @dzonihsv, na objašnjenju. znači, da ne ažuriram 😁

Ja imam drugi "problem", blokirao sam sve VAS poruke OSIM parkinga (jer je MTS izdvojio parking iz VAS-a, ne znam kako je to kod ostalih operatera?), i sad ne mogu da plaćam prevoz 😛

Mogu i sat vremena da stave, kako da dokazu da nisi usao na stanici na kojoj su i oni usli?
Ne kontam. Moraš da ponistiš kartu neposredno pred ulazak ili pri samom ulasku. Ne treba ti pet stanica da to uradiš ako imaš nameru da platiš vožnju.

Kontrola uvek ulazi poslednja, ili se voze par stanica (u civilu naravno), pa onda između dve stanice kažu majstoru da otvara samo prva vrata dok oni ne procere karte.

Tako je u NS...

Ja imam drugi "problem", blokirao sam sve VAS poruke OSIM parkinga (jer je MTS izdvojio parking iz VAS-a, ne znam kako je to kod ostalih operatera?), i sad ne mogu da plaćam prevoz 😛
Pozoveš operatera i tražiš da se konkretan servis odblokira.

@Čika_Kure Mislim konkretno na SMS plaćanje, pa to da treba 2 min da se karta procesuira i dobije povratni SMS, kako je @dzonihsv napisao. Zato i kažem, ljudi koji su ušli u bus na istoj stanici na kojoj i Beli (mislim na situaciju u Bg) valjda šalju SMS kada uđu u bus, ne ranije, zar ne. Kako onda Beli da znaju da je neko od ranije u busu a da je tek poslao SMS kada su oni ušli.

@Astmario: ne može SMS za bus da se odblokira nezavisno od ostalih VAS servisa. U MTS-u je samo parking izdvojen, jer je postojao kao usluga prilikom uvodjenja VAS platforme za naplatu, i prepoznat je kao specifična usluga, koju treba omogućiti nezavisno od ostalih VAS usluga.
Može, naravno, da se VAS platforma unapredi, ali je potrebno neko vreme da se to uradi. Ima tu više sistema da bi sve radilo kako treba E2E.
Pozdrav

Proveri to, pre mesec dana smo zbog nekog testiranja na poslu imali potrebnu za VAS servisom, poslali na memorandumu tehničkoj podršci i za taj broj VAS servis da se se uključi, ostali naravno isključeni.

Nazad
Vrh Dno