Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

Ako sam dobro shvatio Gangulu, ovaj sistem omogućuje da uzmem burner phone sa prepaid karticom, uplatim dopunu, kupim mesečnu kartu za prevoz 2200 dinara, pa se vozimo na smenu svi u porodici, kad kome treba, pošto je samo dovoljno pokazati SMS čika BELOM?

Jel moguce da su to prevideli 😀 Ne verujem da su namerno tako zamislili.

A da sa druge kartice pošaljem SMS na prvu i da se kontakt tog broja sa koga se šalje nazove 9011?

A papirne karte od 90 minuta mogu da sadrže datum i vreme kupovine, ne i početka vožnje, dakle ne vredi kupovati unapred ili više komada.

od skoro je potrebna registracija i za prepaid. cenim da će Beli s vremena na vreme da traže identifikaciju da je broj stvarno registrovan na tebe.
Ima smisla, ali treba proveravati za sve putnike tu informaciju u sistemu, morali bi da pozovu da provere na koga je registrovan broj.

Kakve veze ima da li je broj registrovan na osobu koja koristi telefon za plaćanje?
Moja deca imaju kartice registrovane na moje ime, ona ne mogu da plaćaju kartu?
Nisu oni o ovome ni razmišljali a kamoli da to i proveravaju.
Šta će da rade, da prekucavaju brojeve neke iz poruke da vide da li je sve u redu, u truckavom autobusu dok čitaju to sve sa telefona iz moje ruke?
Teško.

Sistem je potpuno neosmisljen, i pun nedorecenosti, kopija placanja za parking:
  • sta se desava ako se ne dobije povratnu poruku, a poslao sam zahtev?
  • sta ako nema mreze na mestu gde ulazim u autobus, a naidje kontrola?
  • sta sa mobilnim ugovorima kojima je ogranicen iznos mesecnog racuna?
  • Kako da platim prevoz za dve osobe?
  • Na osnovu cega se prostup Javnnom prevozu ogranicava osobama koje nemaju mobilni telefon? Da idu u Sopot da kupe papirnu kartu, koja kako odredjuje pocetak koriscenja usluge?
  • Sta da rade strani turisti koji u romingu ne mogu da salju poruke na kratke kodove?
  • Sta ce biti sa preostalim kreditom na BusPlus karticama?
  • Turci su uzimali proviziju 8%, koliko ce uzimati mobilni operateri? Oni uzimaju mnogo vise za VAS usluge.

Validatori nisu bili lose resenje - prislonis platnu karticu - i zavrsen posao.
Sad treba da vadim telefon, da proveravam do kada vazi poruka, a app nije ni na vidiku, a na sajtu ni jedan link ne radi.
Za red dolaska na stanicu, opet treba da se salju poruke.

Ocigledno je da se iz nekog razloga sve radi u velikoj zurbi, po cenu jos manje naplate prevoza.
Nebi me cudilo da uskoro nestane Javni gradski prevoz, i da se uvede privatni gradski prevoz

od skoro je potrebna registracija i za prepaid. cenim da će Beli s vremena na vreme da traže identifikaciju da je broj stvarno registrovan na tebe.
Zapravo nije, pravilnik se usvaja od oktobra/novembra i onda nakon toga operateri imaju rok od godinu dana za implementaciju. Znači tek od oktobra/novembra 2024. će biti obavezna registracija za sve.

Što se tiče gradskog prevoza žrtvovao sam 50 dinara za poruku da vidimo na šta to liči, evo i slike:
IMG_1876.jpeg

Takođe sa validatorom si mogao pre isteka roka od 90min da validiraš i voziš se do kraja u tom autobusu.
A sada? Šta ako je gužva, zastoj i istekne vreme, moram da kupim novu kartu? Šta sam ja kriv što je zastoj negde?

@dervisbegovic_ hvala na objašnjenju.
dobra slika, transparentna 😁

Trebalo bi da je tu slika sada hahaha @momsab

Zapravo nije, pravilnik se usvaja od oktobra/novembra i onda nakon toga operateri imaju rok od godinu dana za implementaciju. Znači tek od oktobra/novembra 2024. će biti obavezna registracija za sve.

Što se tiče gradskog prevoza žrtvovao sam 50 dinara za poruku da vidimo na šta to liči, evo i slike:
Pogledajte prilog 389671
A kolika je osnovna cena SMS poruke u ovom slucaju?

Pa to zavisi od tvog operatera, paketa, ili da li si na prepaid-u...

Ne znam tu tacno da li je ista za sve, ali sam ovo video na drugom portalu.
Operateri će za SMS naplaćivati pet odsto, pa će cena karte nakon uplate biti osnovna cena plus procenat za operatera

Ok, ako je 5% ili 5din koliko je poruka nije kraj sveta... Rekoh da nije ona prica 50din karta + 50din za operatera 🙂 Ne bi me cudilo da su napravili slicnu pricu

Ne znam tu tacno da li je ista za sve, ali sam ovo video na drugom portalu.
Nije tačna informacija, ali jesu je zvanično rekli, npr meni A1 ništa nije skinuo za ovu poruku, samo 50 dinara.

Ako sam dobro shvatio Gangulu, ovaj sistem omogućuje da uzmem burner phone sa prepaid karticom, uplatim dopunu, kupim mesečnu kartu za prevoz 2200 dinara, pa se vozimo na smenu svi u porodici, kad kome treba, pošto je samo dovoljno pokazati SMS čika BELOM?
Pa verovatno moze ako te ne mrzi da to radis. Mada bi bilo dovoljno samo da ti trazi ime prilikom slanja SMS za mesecnu kartu i da povratni SMS sadrzi ime koje ce se poklapati sa licnom kartom
Plus niko vam ne brani da kartu kupite tek kad kontrola udje u vozilo.
Ovo i mene zanima. Tipa ljudi pripreme poruku i samo je posalju kada vide da usla kontrola. Telefona ionako svi vec drze u rukama.
U svakom vozilu će već biti BELI.
Kako je ovo moguce?

Ne znam, jasno mi je da je cilj da se poveca naplata jer niko iz nekog razloga nije placao prevoz (a i kada zelis, sofer te otpali cak i ako imas tacan iznos), samo sto mislim da je ovo dosta trapavo i pausalno odradjeno. Na stranu cinjenica da ce morati da plate ozbiljne penale turcima zbog jednostranog raskida ugovora. (Cuj oni, mi.)

Ovo i mene zanima. Tipa ljudi pripreme poruku i samo je posalju kada vide da usla kontrola. Telefona ionako svi vec drze u rukama.
Ja sam tokom bus plus ere bio strogo protiv placanja bilo kakvih karata zelenasima pogotovo po cenama po kojima su ih prodavali. Medjutim sada nakon raskida ugovora i novog sistema gde su karte 50 i 100 dinara uz besplatan nocni prevoz, sramota je ciganisati se i ne placati iste... No svakom na cast

Realno, mogu da screenshotujem potvrdu i prosledim na 50 mesta. Sad ce beli da proverava da li sam otvorio sms app ili galeriju.
Zapravo, na androidu postoji sms import. Mogu za 5 sekundi da imam validnu konverzaciju kao da je napravljena sa mog telefona.
Ostaje samo da broj telefona nije moj sto oni ne mogu da provere, a da na neki nacin insistiraju da isti dobiju je vrlo no no. Pola autobusa da sazna neciji telefon.

Super je što su cene korigovane, ali je zato i usluga degradirana maksimalno. Nema više najave stajališta u vozilima, nema više USSD servisa, nema više plaćanja Mastercardom, nema više praćenja pozicije vozila putem Android i iOS aplikacije...

Tako da ovo mu dođe 1 korak napred, 5 koraka nazad.

Ni bus plus nije imao te servise do skoro a nisu uvek ni svi radili a 11 godina su smrdeli. Dajte vremena dok se napravi aplikacija i uhoda sve to. Barem nekih 3 meseca a maksimum 6.

? odavno, tj jedno 7 godina, ima praćenje vozila preko aplikacije. plaćanje Mastercard karticom kao i pomoću NFC su od pre pandemije. to nije skoro

Moj mastercard iz mobi banke nije radio iz nekog razloga nikad..

? odavno, tj jedno 7 godina, ima praćenje vozila preko aplikacije. plaćanje Mastercard karticom kao i pomoću NFC su od pre pandemije. to nije skoro
Ako su poceli 2012 a uveli te servise tek oko 2017, ne mislis li da bi bilo fer i ovima dati godinu dana ako ne i celih pet koliko je bus plusu trebalo?

Ja ne mislim, jer je ova situacija sa bus plusom iznuđena, verovatno znate svi razlog.
E, zbog tog razloga ne mislim da mora da se bude fer da im se napravi bilo kakav ustupak.
Obaška što im ne bih dao dve nacrtane koze da mi čuvaju, a ne da vode 2 mil. grad.

Na koji konkretan razlog mislis? Ima ih milion a neke stvari i ne pratim?
Nisam pominjao nikakve ustupke... Pricam samo o tome da je bus plus bio zlo, dok ovo sada cenim kao manje zlo sa pristupacnijim cenam za Beogradjane i krug dvojke. Ne sporim to da im ni nacrtane koze ne treba dati na cuvanje, ali ovo mi deluje da je trebalo biti uradjeno pre 20 godina

Nazad
Vrh Dno