Šta je novo?

Veš mašine

Daj da uzmemo najveci krs, pa da nam Djoka iz komsiluka moze popraviti.

Proslo je to vreme kad se gledalo da ima servis u istom gradu. Svi (Bosch, LG, Miele, Gorenje, Beko...) izlaze na teren u roku od 2-5 dana.
Razumem vas, ali toga nema u Svilajncu. Postoji samo Duta, jedan jedini majstor, i zato trazim Gorenje.
Inace svakako bih gledao nista drugo.

Samo ovi starog kova :D

frigo1.jpg%22
frigo1.jpg

Da zakljucim, koliko je dobro Gorenje govori cinjenica da ne postoji servis u Zrenjaninu, vec mi je dolazio serviser iz Kikinde, toliko o tome. Niko nece da se zeza sa njima, cak je i Gorenje studio zatvoren...

PS Zaboravio sam da je kumovima crkla gorenje masina, slicnog tipa kao sto je bila moja, pa sam onu moju sa vikendice prosledio... Al sam ih usrecio... :censored: Njima "dobro radi", gde dolazimo do toga da ipak zavis kolika su ocekivanja i ukusi, o kojima ne vredi raspravljati. Za vikendicu sam kupio neku osnovnu Candy, zaboravio sam koji model, jos se nije pokvarila :ROFLMAO:. Ono sto je interesatno, skroz sam odvikao od zvuka koji pravi obican motor u odnosu na inverter. Svaki put kad je ukljucimo, provirim da vidim da li je sve ok, da ne odleti... 😆

Opet krecete sa misterijama zagonetnih brendova...

ves masina postoji decenijama i sve su une vrlo slicne, ako zna da popravi gorenje, zna i sve drugo samo mu trebaju delovi, a posto sada sve ide preko interneta ni delovi nisu nikome problem.

Dakle ako vam majstor kaze da radi samo gorenje i slicno treba da vas brine kakav je to majstor.

Verovatno jedini koji i postoji u okolini. U BG je sa te strane lakše, dok u malim sredinama stvari stoje malo drugačije

Moracu da dodam i ispravim se vezano za majstora. Lik dolazi kao ovlasceni serviser za Gorenje dok je u garanciji, zato me teraju da uzmem Gorenje.
A inace popravlja sve ostale brendove. Za ostale brendove onda ne bih imao ovlascenog servisera ako se nesto desi u garanciji.

Imate jos neki predlog za masinu gorenje, 40-60k. Ili bar neke smernice uopstene sta gledati kod ves masina prilikom kupovine.

Ja sam dobio preporuku za Beko WUE8736XST.Kazu da se odlicno pokazala.Ona je tu nesto preko 40 soma.I verovatno bih je i kupio da nisam uspeo da sredim staru candy masinu.
Tacnije ono blinkanje na candy masini koje sam opisao u prethodnom postu je signalizacija da ne uzima vodu iz nekog razloga i zato baguje.
Pa mi je majstor na stampanoj ploci gde je programator zamenio dva triak tranzistora ako sam ga dobro razumeo.
Oni valjda daju napon za dva magnetna ventila i verovatno su nesto brljavili.Usput mi je zamenio i oba magnetna ventila i hidrostat.
Za sada je masina 4 puta prala sa razlicitim programima i sve je proslo kako treba.
Nadam se da sam resio problem.

Koliko je to majstor naplatio, ako nije tajna?

Moracu da dodam i ispravim se vezano za majstora. Lik dolazi kao ovlasceni serviser za Gorenje dok je u garanciji, zato me teraju da uzmem Gorenje.
A inace popravlja sve ostale brendove. Za ostale brendove onda ne bih imao ovlascenog servisera ako se nesto desi u garanciji.

Imate jos neki predlog za masinu gorenje, 40-60
Od tih jeftinijih masina je najbolja kupovina Gorenje ili Beko.
Skuplji je, mora da je bolji.
Skuplji je samo zbog dizajna,ali delovi su isti.

Koliko je to majstor naplatio, ako nije tajna?
Naravno da nije tajna.Dolazio je dva puta.Prvi put mi je menjao ncp senzor na grejacu posto je pokazivao preveliki otpor,i neko integralno kolo na stampanoj ploci.I naplatio dolazak i ta dva dela soma dinara.
Par dana je posle opet dolazio ali tada sam mu vec rekao koja dva dugmeta blinkaju ono po dva puta kad masina prijavi gresku i tako ukrug.
Onda je nasao gresku vezano za neuzimanje vode i najvise je sumnjao na triak na stampanoj ploci ali je za svaki slucaj zamenio i magnetne ventile i hidrostat i ta dva triaka.
I za to je uzeo jos soma dinara.
Ukupno dva soma mi je naplatio.Da napomenem da magnetni ventili i hidrostat nisu bili novi nego polovni ali provereno ispravni.
I opet on nije bio siguran da ce sve funkcionisati kako treba.
Kaze testiraj kroz nekoliko pranja pa cemo videti.Ako i dalje bude brljavilo kaze onda ostaje samo zamena kompletnog programatora.
Ono sto ga je bunilo je to da masina jednom opere kako treba a drugi put brljavi.Nema pravila kad ce da zabaguje.
Cas radi kako treba,a onda sledece pranje zabaguje.
Za sada radi sve kako treba.
Inace majstor stanuje blizu mene pa je verovatno i to uticalo na cenu u smislu da ne naplacuje dolazak.

Ventili se mogu lako ispitati instrumentom ali on ih je zamenio jer je sumnjao da oni imaju uticaja na elektroniku, dovoljno je da su namotaji napravili labav spoj i nekad se taj spoj desi i poremeti rad a nekada ne i sve radi kako treba. A nivostat je samo jedan prekidač i neznam što je na njega sumnjao, ako je mašina uvek primala istu količinu vode on je ispravan.

Ventili se mogu lako ispitati instrumentom ali on ih je zamenio jer je sumnjao da oni imaju uticaja na elektroniku, dovoljno je da su namotaji napravili labav spoj i nekad se taj spoj desi i poremeti rad a nekada ne i sve radi kako treba. A nivostat je samo jedan prekidač i neznam što je na njega sumnjao, ako je mašina uvek primala istu količinu vode on je ispravan.
Pa sumnjao je i na njega zato sto sam mu rekao da neki put masina uzima vodu bas puno i nece da stane sa uzimanjem vode.Nije uvek uzimala istu kolicinu vode.
U sustini masina je radila ali je svaki put bilo nesto drugo vezano za brljavljenje.
I uvek na pocetku krene kako treba da radi,odradi sve kako treba na 90 minuta i na 60 minuta i onda prebaci na 30 minuta i odjednom nece da uzme vodu i vrati se na pocetak i krene da blinkaju dva dugmeta.
Ili drugi put odradi sve kako treba na 90 minuta i na 60 minuta i kad prebaci na 30 minuta krene da uzima vodu i ne prestaje uopste dok je ja ne ugasim.
I tako nema pravila.
Ali sada je sve ok i na kraju nije me puno kostala popravka.
Vec sam mislio da kupim drugu masinu jer nisam hteo da kupujem za nju nov programator koji kosta oko 15 soma a masina ima nekih 12-13 godina.
To mi je i on sam rekao da se isplati popravka masine tu do 4-5 soma.Preko toga ne.
Na kraju me ispalo 2 soma.

Ljudi, razmisljam nesto.
Da li je bolje uzimati 3 puta na 5 godina masine od po 50 000 ili jednu masinu na 15 godina od 150 000.

Jos ako je 5 godina garancije, mislim da moze sasma ok masina za 50 000 da obavi sve sto treba.

Ha , meni su druga zadovoljstva od slusanja dok masina radi. Obicno i nisam u kuci tada.

Martin,
Pa nije isto auto ili ves masina. Za auto da , a za ves masinu po meni ne.
Istina zavisi od primanja , za visu klasu druga opcija a za srednju klasu mislim da je prva bolja.

Pa sumnjao je i na njega zato sto sam mu rekao da neki put masina uzima vodu bas puno i nece da stane sa uzimanjem vode.Nije uvek uzimala istu kolicinu vode.
Onda dobro, to nisam pročitao u tvojim predhodnim porukama. Za različit nivo primanja vode uzrok može da bude i u zapušenom crevcetu koje povezuje nivostat i filter, zapuši se od praška.

Pa za sebe naravno, pri cemu pitanje ima principski znacaj, a ne samo kupiti ili ne kupiti. A naravno moze pomoci i drugima.
A sta ti mislis sta je bolje.

Masina kao da osetila da trazim novu, pa resila da crkne. Dosao sa posla, kaze majka stala, nista ne svetli, ne izbacuje vodu. Sad kad je cackao, okrecem ono dugme, pali neke lampice, pitaj Boga sta joj se desilo. Sta god da je, ide u staro gvozdje. :D Mozda majstor da fazon 500 din za nju. Sad se zvanicno bacam u research, Gorenje naravno. :D

U pitanju je Whirlpool AwO/D 41105, ali sad kao za inat, ukljucio neki program na prazno, radi... :D

Vrh Dno