Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Da li si siguran da je u pitanju Vdimm? Ako se ne varam on je podizao Vsoc.
U pravu si. Ja, id.iot, sve vreme gledam voltaže i ne pratim šta piše sa strane, mislio sam da namešta voltažu RAM memorija pošto je bilo pitanje pregorevanja kod EXPO profila.

My bad!

130w vuce kad neradi nista :eek: bas su preterano nasvirani ovi procesori.

Koliko vidim izbacili su BIOS za vecinu strix ploca, sinoc je samo bilo za Kinu.

2023/04/25
Beta Version
SoC voltage for Ryzen 7000X3D series limited to a maximum of 1.30V to protect the CPU and motherboard.

Ceka se finalna verzija...

1682513459540.png

@MegaSkot - To je prava volt...ovaj, pravi napon za X3D procesore. :) :)

Poslednja izmena od urednika:
Ja vec dva meseca koristim am5 na tuf b650...osim 40-50s da posta nije biko drugih problema..mada od kad sam na predzadnni bios 1409 post odradi za 3-4s sa ukljucenim expo 2, memory context i power down...napon od kad sam uzeo do sad manjee vise 1.24 nije prelazio- i na prethnodne verzije biosa

We have root caused the issue and have already distributed a new AGESA that puts measures in place on certain power rails on AM5 motherboards to prevent the CPU from operating beyond its specification limits, including a cap on SOC voltage at 1.3 V.

"Including a cap on SOC voltage" znaci da nije samo SOC voltage uzrokovao, mada po mom misljenju SOC voltage je samo dodatna mera predostroznosti, a glavni problem je bio negde drugde. Nemoguce da 1.3+V SOC uradi onoliki damage, pride sve slike su imale ostecene VCORE a ne VSOC power delivery podnozja na procesoru.

Alternativno, ako je VSOC uzrok, to znaci da je on prouzrokovao ostecenje pa kratak spoj u samom jezgru procesora, sto je dovelo do ekstremno velike jacine struje koja prolazi kroz VCORE pinove koje je dovelo do ostecenja (toliko da se IHS bukvalno odlemi od procesora).

"Including a cap on SOC voltage" znaci da nije samo SOC voltage uzrokovao, mada po mom misljenju SOC voltage je samo dodatna mera predostroznosti, a glavni problem je bio negde drugde. Nemoguce da 1.3+V SOC uradi onoliki damage, pride sve slike su imale ostecene VCORE a ne VSOC power delivery podnozja na procesoru.

Alternativno, ako je VSOC uzrok, to znaci da je on prouzrokovao ostecenje pa kratak spoj u samom jezgru procesora, sto je dovelo do ekstremno velike jacine struje koja prolazi kroz VCORE pinove koje je dovelo do ostecenja (toliko da se IHS bukvalno odlemi od procesora).
Samo lagano.Cupavi Steva GN se ne javlja evo vec 3-4dana.Ova AMD izjava ce im mozda olaksati i poentirati problem. Rece juce na Ovom tvitu da su Asusovci aktivirali malo PR sluzbu na "its not me" mod.Tiha voda breg roni.Taman dok stigne zvanici release biosa za ploce.

Jesi probao neki X3D?

Ja za ova 2 meseca ako nisam odradio 10-15 apdejta na bios znc nadam se da njemu ne smeta to stalno upisivanje itd :D

Ps vidim da za ovu moju izasao bios koji izgleda celokupnu seriju 7xxx ogranicava na 1.3

Valjda ce uskoro.
2023-04-29_8-39-08.png

Donekle sumirano:
-Problem nije široko rasprostranjen
-ASUS OCP pogrešno podešen
-ASUS VSOC napon je sa EXPO podešen previsoko, 1.35v set, 1.4v get. Druge matične su uglavnom OK (VSOC oko 1.2v-1.25v). Visoki VSOC, preko 1.35v, dozvoljava da lošiji silicijumski primeri brže degradiraju.
-VSOC nije jedini uzrok, Gigabyte ploča nije imala EXPO uključen kad je CPU umro. Ostaje da se utvrdi tačno šta je uzrok.
-ASUS pokušao da prebaci sve na AMD, međutim i njihova nesposobnost je utvrđena
-Gigabyte bagovi u BIOSu, VSOC se ne resetuje na fabričku vrednost nakon vraćanja vrednosti sa manual na auto
-Za sad su zabeležena bar dva načina na koje je moguće da crknu, jedan ubija i matičnu i CPU (ASUS), drugi način ubija samo CPU (Gigabyte). OCP problem na ASUSu dozvoljava puštanje struje nakon što se CPU ugasi/ubije sa 00 POST code. Zabeleženo oko 400W i procesor koji se odlemio na ASUS ploči.
-Oštećenje se vidi i na IO die i na CCD.
-X3D thermal shutdown vrednosti za temperature su pogrešno podešene na nekim pločama, 115°C umesto 105°C. Vrednost 115°C je za non-X3D procesore.

Poslednja izmena:
Jel to prisutno i na starijim biosima baš ili počelo na nekim novijim, pa sada fixuju to?

Ako ništa, lepo će da ispeglaju platformu :)

'Oće, iduće godine, taman za Zen 5 lol. Tako su i sa Ryzen 1000.
AMD Paid Beta Test Program (tm), u septembru će biti godinu dana od izlaska platforme, još nisu sredili osnovne stvari...strašno.
Kad pomislim da sam se poigravao prelaskom na AM5 jer su pale cene...neka, hvala.

5800X3D mi je bio odlican potez, bar do sledece serije ne menjam nista

Jel to prisutno i na starijim biosima baš ili počelo na nekim novijim, pa sada fixuju to?
Moguce da je prisutno na svim verzijama kojih nema vise na sajtu tj koje su sklonili, jer su sklonjeni s razlogom.Na Asus mislim bar.Ako gledas hronoloski prvi primerci paljenja 7xxx serije je bio pre dva meseca cini mi se, bar na ovakav nacin.Ispada da je ovo tek sad nulti bios ovaj zadnji sa ispravkama 😂 Dal da se smejem ili da placem, sto smo beta testeri...

Treba gledati malo širu sliku. Do danas je sigurno prodato bar pola miliona AM5 platforme. A problem je prijavljen na TRI procesora, ne računajući iživljavanja Der Bauera i Stiva. Da je ovo nešto zaista opasno do sada bi se javilo bar nekoliko stotina njih, ali to nije slučaj. Očigledno je, bar po ovom videu, problem sa skupim Strix Hero i drugim pločama za overklokovanje sa VSOC naponom u rukama ljudi koji tome nisu vični. Jedino budale mogu da poveruju da ovaj od koga je Stiv otkupio pokvarenu ploču i procesor "nije ništa dirao, samo izašao, ostavio u idle i ona se sama zapalila". How yes no.
Ja se, lično, ni najmanje ne plašim prelaska na AM5 i uključivanja EXPO na onome što ću tek da kupim. Novi BIOS, pod obavezno, par dana monitoringa i to bi bilo to.

Na redu su proizvođači ploča. isto se pričalo i o svim Ryzen-ima do sada

Vrh Dno