Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Prvi put cu koristi PP. Treba mi uplata. Meni se trazi broj kartice i mejl. Citao sam da treba samo mejl kad neko šalje pare i kad nekom šaljete pare. Kakav broj kartice?

Ja sam ovo otvorio umesto rodjake da joj legnu pare.

@Nista broj kartice se koristi samo za MasterCard Send ili Visa Direct uplate kao preko PaySend i sličnih, ali PayPal nema taj preduslov.

Povukao sam novac sa PP na raiffeisen visa karticu (iRačun) i dobio sam sms "korišćenje kartice xxxxxxxxxx datum, uvećan iznos i sve je ok ali jos ne prikazuje stanje na racunu kad proveravam. Koliko je potrebno vremena da proknjiže ili šta već rade?

Koliko je potrebno vremena da proknjiže ili šta već rade?
Uzimaju harač. Računaj da ćeš dobiti na račun nekih 3-4% manje nego što ti je pisalo na toj poruci. Njihov eur-rsd kurs nije baš dobar.

A vremenski Raiffeisenu treba od 3 do 5 dana da se to prikaže na računu.

Mislio sam da ne rade konverziju ako imam i devizni iRačun na koji je vezana visa kartica.

Taj deo sam preskočio jer nisam znao da je devizni iRačun u pitanju.

Ako je tako, onda konverzije bi trebalo da bude.

Koliko se para može podići sa paypala,a da se ne potpadne pod oporezivanje?

@HDMI kao fizičko lice, po modelu A do 96000 dinara kvartalno, odnosno 32000 u proseku gore-dole (19300 neoporezivi iznos, tj. kvartalno je to 57900 dinara, na šta ide još 34% na ime normiranih troškova i to daje u zbiru gorenavedeno). Trebalo je da bude objavljen portal Frilenser, gde bi svako podnosio prijavu PP-OPO K i čekirao po kom osnovu je zdravstveno osiguran, ali mislim da bi onda svako ko je frilenser morao da ga plaća i gubi pravo na osiguranje iz budžeta. Kako sam dodatno razumeo, oni koji ne bude podneli prijavu, poreska će to učiniti umesto njih.

Hvala za info.
Ako sam razumeo,mogu na godišnjem nivou ,od 1.1.do 31.12,da u totalu povučem sa paypala, iznos od 19.300,00x12...231.600,00 dinara,i da se ne prijavljujem,ili da me poreska prijavi za bilo kakav porez.
Nisam frilenser,i nemam nikakv posao.Jedini ko mi uplaćuje su fizička lica,odnosno rodbina i prijatelji.

• Like
Reagovanja: uji
@HDMI jasno. Problem je u tome što portal još uvek nije počeo sa radom, a kako bi poreska verovatno preko NBS imala uvid u transakcije sa PayPal-a, odnosno kroz registar imalaca računa ili bi banka dostavljala te podatke (ne mogu sa sigurnošću da tvrdim po kom mehanizmu potencijalno ta informacija dođe do njih, ali postoji i ta mogućnost), oni to vide kao zaradu. Što znači da, u krajnjem slučaju, tokom narednih 5 godina bi mogao da računaš da poreski inspektor podnese prijavu i platiš doprinose za zdravstveno. Druga mogućnost je da po prijemu rešenja uložiš žalbu i dostaviš dokaze o srodstvu. Prijatelji ne spadaju u posebnu kategoriju. Za alternative (WesternUnion, MoneyGram, Ria, Unistream) postoji registar doznaki, mada, koliko sam mogao da ispratim u medijima, utvrđivalo se u hodu da doznake potiču od rođaka (ima par senzacionalističkih naslova pretragom na Guglu „doznake iz inostranstva" pa odeljak Vesti).

Što znači da, u krajnjem slučaju, tokom narednih 5 godina bi mogao da računaš da poreski inspektor podnese prijavu i platiš doprinose za zdravstveno. Druga mogućnost je da po prijemu rešenja uložiš žalbu i dostaviš dokaze o srodstvu. Prijatelji ne spadaju u posebnu kategoriju.
Ovo što si napisao,je u slučaju,ako prekoračim ovaj iznos od 231.600,na godišnjem nivou?

Ovo što si napisao,je u slučaju,ako prekoračim ovaj iznos od 231.600,na godišnjem nivou?
Ako prekoračiš, idu doprinosi još na PIO 24% i porez 20%. Međutim, imaj na umu je da je svaki kvartal pripadajući obračunski period (od januara do marta pa od aprila do juna, itd). Nije više kao prethodne dve godine fleksibilno pa da nekad uopšte nemaš, a nekad imaš više i to zbirno uđe u 768000. Ako u nekom kvartalu nemaš prilive, onda se za njega neće podnositi prijava. PP OPO je prijava za samooporezivanje kao fizičko lice. Da li sad PP OPO-K ima i u ePorezima, ne mogu da se setim, ali moguće da je to konačno rešenje.

Na primer,ako za celu celcatu godinu,imaš priliv od 60.000(veći od 57.900) dinara sa paypala,koji je bio u jednom od kvartala,ti moraš da podnosiš poresku prijavu?

Svakome od nas na paypalu,pare se sakupljaju na balansu,onda ispada,da ne trebamo da ih skupljamo na paypalu ,da bi ih sve odjednom podigli,nego da kvartalno prebacujemo i dižemo ispod 57.900,00 da ne bi popunjavali prijavu.

Poslednja izmena:
@uji
Hvala još jednom.

Ovde na linku je nešto preciznije pojašnjenjo.

Deo teksta iz linka.

Prvi model je,pogodan za one koji na ovaj način zarađuju do 50.000 dinara mesečno. Naime, prvi model predviđa da se od tromesečnih prihoda oduzima 96.000 dinara takozvanih normiranih troškova (kao vid poreskog oslobođenja), pa se na tako dobijenu razliku plaća porez po stopi od 20%.

Prema drugom modelu, od tromesečnih prihoda oduzimaju se normirani troškovi od 57.900 dinara ali se oduzima još i 34 odsto ostvarenih prihoda. Na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 10 odsto. Ovaj model je, opet prema rečima frilensera - isplativiji za one koji zarađuju više od 50.000 dinara mesečno.

Ukoliko poreski obveznik u zakonskom roku ne podnese poresku prijavu, Poreska uprava podnosi poresku prijavu za to lice - precizira novi zakon.

Doprinosi:

Prvi model
, sa stopom oporezivanja od 20 odsto, pogodniji za one sa manjim prihodima. Tačnije, za one koji kroz frilens poslove dodatno prihoduju ili su tek uplovili u “frilenserske vode”. Naravno, oni koji su već zaposleni, a na ovaj način dodatno prihoduju, neće plaćati doprinose za zdravstvo.

Drugi model,
sa stopom oporezivanja od 10 odsto, pogodniji je za one sa višim prihodima kojima je i dalje neisplativo da se registruju kao preduzetnici zbog, na primer, visokog paušalnog poreza, ili zbog toga što ne bi prošli takozvani test samostalnosti. Oni uplaćuju i penzijske, i doprinose za zdravstvo.

Poslednja izmena:
Gledajući tabelu,zaključno sa 250 eura mesečnih prihoda,onaj ko je zaposlen, neće podnositi prijavu?

Tako nešto, samo što je cifra oko 270e jer gledaš ovih 96000 kvartalno.

Možda i bude prijave, ali prijaviš 96000 i ne plaćaš ništa. Čeka se još izrada tog portala gde će se moći sve videti.

Za nas sa paypalom,i podizanjem sa balansa,treba neki priručnik,kako da se ponašamo u novonastaloj situaciji.
Ja sam se zeznuo,pa sam u prvom kvartalu, povukao nekih 1.100 evra bez ikakve potrebe,koji su se skupili od rodbine.

Ne kapiram kakvo oporezivanje na moj novac poslat mojoj porodici?🤔 Ko će to da oporezuje i na koji način?🤣 Ili se ovo odnosi na zaradu i prihod koji se povlači preko PP?

Svako podizanje sa paypala, u našim bankama,dovodi do toga,da banka prijavi tvoj prihod,poreskoj upravi.
Problem kod pypala je taj, što se tamo taloži novac sa raznih strana,a onda se prebaci kao pojedinačna suma.
Ostaje da vidimo ,na koji način će banke i uprava prihoda to evidentirati,a imaju načina svakako.
Nekada je bilo,da ste za svaki priliv iz inostranstva,u banci davali opis, od koga vam je stigao novac.

Neka prijavi banka šta hoće ali to nije nikakav prihod niti zarada. Ovo je transfer mog novca koji je već oporezovan preko. Još najbolje da mi oporezuje šalteruša ponovo kao prihod mojim matorcima🤣.

Pa jeste prihod tvojim matorcima, šta god ti da misliš.
Porez se svuda u svetu plaća na prihod po matičnom broju i rezidencijalnom statusu.
Ti ga plaćaš tu gde živiš, a razrezuje ti se na osnovu važećeg zakona države čiji si rezident i njoj plaćaš porez.
Kada pošalješ majci i ocu novac, oni kao rezidenti države Srbije imaju prihod i na njega treba da plate porez, kao i svi.
Prouči zakon, postoji limit do koga se ne plaća porez, ali na sve preko mora da se plati.

Porez se plaća svuda u svetu ali u normalnim državama postoje institucije, ovde kod nas teško da koja radi.
Takodje, isti taj zakon ne važi za sve, pa tako neko mora da plaća porez, neko ne mora (godinama, decenijama i to prolazi bez problema)
Samim tim da nikome ništa nije jasno u vezi poreza na dobit (po više osnova) govori dovoljno, pa čak i kad odeš da isti prijaviš, službenici sležu ramenima i obično nemaju pojma o čemu pričaš i zašto si došao, barem tako čitam iskustva nekih ljudi na ovom forumu i na drugim mrežama.

Skoro sam gledao nekog lika iz ECD menjačnice, mislim da je vlasnik bio, povod je NBS dala dozvolu za rad istoj, pita ga voditeljka za porez, on tuc muc, pa ... ne znam, to je malo ... ona ga pita "kako ne znate !?" , kaže "pa ne bih sad o tome, nije to baš regulisano", teška priča ***.

Nikad nigde nisam platio porez na tranzakcije preko pp za moj novac izgleda samo kod nas to ima. To nije njihov prihod nego je moja "donacija". Takav zakon treba ukinuti pod hitno. A naravno da im neću platiti ni dinar na moju "donaciju".
Porez se plaća svuda u svetu ali u normalnim državama postoje institucije, ovde kod nas teško da koja radi.
Takodje, isti taj zakon ne važi za sve, pa tako neko mora da plaća porez, neko ne mora (godinama, decenijama i to prolazi bez problema)
Samim tim da nikome ništa nije jasno u vezi poreza na dobit (po više osnova) govori dovoljno, pa čak i kad odeš da isti prijaviš, službenici sležu ramenima i obično nemaju pojma o čemu pričaš i zašto si došao, barem tako čitam iskustva nekih ljudi na ovom forumu i na drugim mrežama.

Skoro sam gledao nekog lika iz ECD menjačnice, mislim da je vlasnik bio, povod je NBS dala dozvolu za rad istoj, pita ga voditeljka za porez, on tuc muc, pa ... ne znam, to je malo ... ona ga pita "kako ne znate !?" , kaže "pa ne bih sad o tome, nije to baš regulisano", teška priča ***.
Ne plaća se ništa od poreza za moj već oporezovan novac niti ja plaćam u stranoj zemlji kada meni pošalju novac preko PP.

Nikad nigde nisam platio porez na tranzakcije preko pp za moj novac izgleda samo kod nas to ima. To nije njihov prihod nego je moja "donacija". Takav zakon treba ukinuti pod hitno. A naravno da im neću platiti ni dinar na moju "donaciju".

Ne plaća se ništa od poreza za moj već oporezovan novac niti ja plaćam u stranoj zemlji kada meni pošalju novac preko PP.
Da, mislio sam generalno koja je ovo smejurija od države, da se recimo freelanceri nisu pobunili oni bi retroaktivno naplatili porez unazad 5 godina, hej !?!
Suština priče je da ni oni sami ne znaju kako to da izvedu, niti to funkcioniše trenutno, postoje samo špekulacije i nagadjanja, pokušavaju da uzmu keš gde i kako mogu, da izmuzu što više mogu od ovog napaćenog naroda, pa ako prodje prodje. Da ne pričamo o tome da više od polovine ljudi preživljava upravo od tih donacija koje im šalje rodbina iz inostranstva.

Kapiram da hoće da oporezuju i babu sa Zelenjaka, ali pored toliko toga što ne funkcioniše kako treba neka krenu redom i isprave ono što ne valja od zakona pa nadalje ako baš žele da se igraju pravnih termina i igrica.
Slažem da frilenseri ili bilo ko drugi koji prihoduje svojim radom treba da plati porez, ali opet u granicama normale i standarda.
Ovo oko PP i drugih servisa nema veze s vezom, jer ovo nije kevina zarada nego moja "pomoć/donacija" koju ako odlučim mogu i na drugi način da prosledim.
Na kraju krajeva neka ih pitaju odakle novac dobiće lep odgovor, a njihove šugave troškove neka im plaća onda neko drugi.

Za nas sa paypalom,i podizanjem sa balansa,treba neki priručnik,kako da se ponašamo u novonastaloj situaciji.
Ja sam se zeznuo,pa sam u prvom kvartalu, povukao nekih 1.100 evra bez ikakve potrebe,koji su se skupili od rodbine.
Milslim da nema veze koliko si ti povukao para. Gleda se priliv novca u trazenom periodu, bar sam ja tako razumeo. I ja na payoneer imam mnogo novca, i na paypal isto, ali to stoji tu godinama, sad najbolje da mi naplate porez na moju "stednju".
Ja prodajem neke stvari na ebay, i odtuda dobijam novac iz inostranstva. Kontam da ce meni da se sabira PayPal + Payoneer....Ma luda kuca, nit imas koga da pitas ni da ti neko objasni..

Da li još neko ima problema sa logovanjen na PayPal danas? Ne stiže SMS sa kodom.

Vrh Dno