Šta je novo?

Intel 13. gen (Raptor Lake)

5GHz je bila lepsa brojka, kada je, sada vec davno, AMD prvi probio barijeru sa FX-9590. Ova brojka 6 je na oko barem not great, not terible 😄

Jeste impresivna cifra, jos impresivnije bi bilo da boostuje na svim P jezgrima na 6GHz, ovako, verujem da je to moguce ostvariti i na 13900K sa dobrom plocom i nasviranim PL-om/naponom. Recimo, moja ploca ima 6GHz profil, ali se ne usudjujem da probam 🙂

Ne bih znao toliko daleko da idem. Znam da je kod Intela to kasnije bio i7-8086K.

Inace, da se ispravim, ipak ploca nema 6GHz profil, ne znam otkud mi to, bas sad pretrazujem kroz BIOS i nema nista. Moguce jer sam na prosloj Asus Z270F imao 5GHz profil, pa sam se utripovao da je i ovde 😄

5GHz je bila lepsa brojka, kada je, sada vec davno, AMD prvi probio barijeru sa FX-9590. Ova brojka 6 je na oko barem not great, not terible 😄

Jeste impresivna cifra, jos impresivnije bi bilo da boostuje na svim P jezgrima na 6GHz, ovako, verujem da je to moguce ostvariti i na 13900K sa dobrom plocom i nasviranim PL-om/naponom. Recimo, moja ploca ima 6GHz profil, ali se ne usudjujem da probam 🙂
Ne moze nista lose da ti se desi sim da krenes da dobijes plave ekrane u windowsu ili kao bas imas lesinu od primeka da nece ni u windwos da udje.

Da li je neko isprobavao AI performanse ovog procesora? Moguce je da je brzi od RTX 2080 kartice, ima 60 000 poena na cpu benchmarku, dok 8700K ima oko 13 000 poena. Testirao sam na i7 8700k i radio je oko AI oko 3x sporije od RTX 2080 na ovom primeru.

I7 8700k ovo izvrsava za 2.29 sec dok RTX 2080 radi 0.74 sec. Mada je za neke druge primere jedno 6x sporiji.

Evo test code: (naravno pre treba instalirati transformers: pip install transformers)

Kod:
from transformers import T5Tokenizer, T5ForConditionalGeneration
tokenizer = T5Tokenizer.from_pretrained("t5-base")
model = T5ForConditionalGeneration.from_pretrained("t5-base", cache_dir="/root/Desktop/model_t5small_cache/")
task_prefix = "translate English to German: "
sentences = ["The house is wonderful because it has windows made of glass.", "I like to work in NYC because we have a lot of fat people here."]
sentences = sentences + sentences + sentences +sentences
sentences = sentences + sentences
print(len(sentences))
inputs = tokenizer([task_prefix + sentence for sentence in sentences], return_tensors="pt", padding=True)
if 1==2:
    #for GPU
    model.eval()
    model.half()
    model.to("cuda")
    inputs = inputs.to("cuda")

import time
timea = time.time()
output_sequences = model.generate(
    input_ids=inputs["input_ids"],
    attention_mask=inputs["attention_mask"],
    do_sample=False,  # disable sampling to test if batching affects output
    num_beams=4,
    num_return_sequences=4  
)

print(tokenizer.batch_decode(output_sequences, skip_special_tokens=True))
print("time1 warm up",-timea + time.time())

timea = time.time()
output_sequences = model.generate(
    input_ids=inputs["input_ids"],
    attention_mask=inputs["attention_mask"],
    do_sample=False,  # disable sampling to test if batching affects output
    num_beams=4,
    num_return_sequences=4 
)

print(tokenizer.batch_decode(output_sequences, skip_special_tokens=True))
print("time final",-timea + time.time())

Poslednja izmena od urednika:
Meni su pre par dana stigli iz Mađarske 13600K, MSI Pro Z690-A DDR4, Kingston Renegade 2x16GB 3600MHz CL16, kuler DeepCool AK620. Sve zajedno 800€. Prešao sam sa Ryzen-a 2700X, pa ako nekog zanima nešto konkretno, tu sam za sva pitanja.
Kako ti se čini ploča, cpu, i cooler nakon 3 meseca korišćenja, jel ima nešto na šta se žališ? Planirao sam sličnu konfiguraciju sa 64gb rama.

Ma šta ima da se čini radi to ko zmaj :)...Ja sam prešao na 13900k čim je izašao i stvarno leti...

Stize delid toop ako bude neko zainteresovan za delidovanje neka se javi :D
1676142107683.png

Naručio sam i ja, ali sa Alija, mada mislim da se neću usuditi tako brzo za delid. Cpu je 13700K

samo da prijavim da sam danas prvi put renderovao nesto 2 sata sa 13900k i rtx3090 i podigao mi je temperaturu u sobi za 2 stepena... cpu konstantno na 90c, graficka 80c... verujem da ce leti biti problem...

samo da prijavim da sam danas prvi put renderovao nesto 2 sata sa 13900k i rtx3090 i podigao mi je temperaturu u sobi za 2 stepena... cpu konstantno na 90c, graficka 80c... verujem da ce leti biti problem...
Ako nemaš klimu, biće problema.

imam klimu, ali iskreno me brine ukoliko se desi neki render od 24 casa (ili vise) dal sve moze da izdrzi na toj temperaturi... verujem da procesoru nece biti nista, ali skoro sigurno se greju i ostale komponente koje nisu predvidjene za takve temperature..

Neće komponentama ništa biti. Pratiš temperature komponenti radi sebe i radi očuvanja zdravlja komponenti, ali ništa tek tako ne umire na 70-80C u proseku. 90-100 i više su (potencijalni) problemi koji mogu ili ne moraju biti. Ali ništa ne umire tek tako, već prvo ide obaranje performansi pa tek onda sve ostalo i pre će komp da se izgasi/restartuje no da crkne nešto tek tako.

Renderovao/enkodovao sam i ja po 24 časa i preživeli smo komp i ja mnogo puta. Biće više tebi nelagodno zbog vrućine nego njemu. :)

Jel ima neko iskustva sa 13700F procesorom ? Ili neki dobar review na internetu.

Čini mi se da je procesor dobra kupovina ali me interesuje koliki je single core / all core boost, tempereature, potrošnja, zagrevanje. Sve to u odnosu na 13700K
Takođe, kako radi sa box cooler-om.

Ja bih rekao da su vrlo slični procesori. Dakle +- 5% u performansama.

Jel ima neko iskustva sa 13700F procesorom ? Ili neki dobar review na internetu.

Čini mi se da je procesor dobra kupovina ali me interesuje koliki je single core / all core boost, tempereature, potrošnja, zagrevanje. Sve to u odnosu na 13700K
Takođe, kako radi sa box cooler-om.
Boost all core u igrama 5.1GHz, u renderu nekom zavisi od ploce/power limita koji postavis i naravno hladjenja, ali koliko sam video 4.5-4.7 GHz
box cooler zaboravi :)

Poslednja izmena:
Inace ako nekoga zanimaju temp/potrosnja prilikom normalnog rada na racunaru ( da kazemo browsing/youtube/desktop ) 13900K temp je od 30-35 stepeni ( CPU package je izmedju 35-40 ) a potrosnja izmedju 25-30W a 4090 temp ispod 30 stepeni i potrosnja izmedju 15-20W. Mozete videti sliku dok ovo kucam a u pozadini sam pustio i YouTube.

Nakon toga slika u Elex II ( sta da vam kazem volim Piranha Bytes igre :) ) i CPU je na 37 stepeni ( CPU package 43 stepena ) i potrosnja izmedju 50-60W. GPU temp 40 stepeni i potrosnja oko 170-180W u ovoj igri. Sve to u 3440x1440, 120hz/118fps zakljucano jer mi je monitor 120Hz, grafika na maksimumu. Kada predjem na 4K bice 165Hz.

Da napomenem da je sve iznad navedeno uz vodeno hladjenje. Dual loop. Jedan loop hladi GPU, drugi CPU. I sve je overklokovano ( uz ogranicenu potrosnju grafike na 80% ). Sve u svemu nema ni pregrevanja, ni velike potrosnje itd.

Prilozi

• 01.jpg
    01.jpg
    79.4 KB · Pregleda: 43
  • 02.jpg
    02.jpg
    124.6 KB · Pregleda: 43
Baš malo informacija na netu za 13700F.
Izgleda da je i memorijsli kontroler oslabljen pa neće raditi jače DDR5 memorije koje bi radile kod 13700K.

Šta mislite, vredi li uzimati recimo Kingston Fury 32GB Renegade DDR5 6400MHz CL32 za 13700F ?

Nisam još uvek uzeo ploču ali snimam ASROCK Z790 PG Riptide

Aha, pa sto onda 13700F, nije neka razlika u ceni do 13700KF

Pa bilo je 13700F za 330 €, sada su 370 €.
13700KF je 410+ €

Da, nisam nesto pratio cene procesora...licno, ipak bih isao na Z690/DDR4/13700KF i obavezno neko AIO sa 3 fan-a ( Liquid freezer II 360)

Baš malo informacija na netu za 13700F.
Izgleda da je i memorijsli kontroler oslabljen pa neće raditi jače DDR5 memorije koje bi radile kod 13700K.

Šta mislite, vredi li uzimati recimo Kingston Fury 32GB Renegade DDR5 6400MHz CL32 za 13700F ?
Ja imam adata 6000 i radi kao zmaj...u principu da li je 5600 6000 ili 6400 ni koji je CL 40 ili 32 nećeš ni osetiti osim u sintetici.

Poslednja izmena:
@niki999: Jel to sa 13700F ?

@Alister: Išao bih na DDR5 kad već prelazim na novu platformu. Ostao mi je Liquid freezer II 280 pa ću njega da koristim :)

Ja imam 13900k ali to je sve slično što se tiče memorije.

neće biti ništa čupavo svi procesori 13 generacije su podešeni da rade koliko mogu. KOd mene ako ništa ne diram u biosu i ako undervoltujem da bi temperatura bila manja ne pokazuje nikakve razlike u perofrmansama +-3 %. Jedino što psihološki nije dobro da procesor trotluje ono kao u filmu REd alert :)...Red alert...ali u suštini nema veze. Ako smeta undervolt je majka...na overclock forumu ima odlično uputstvo o tome, postavljao sam ga više puta ovde. Ja sam tako uspeo da mi bude temepratura 87 do 90 u 100% CPU load u sintetici on PI i slični programi....

• Like
Reagovanja: DAS
Nazad
Vrh Dno