Šta je novo?

Bojler za Kupatilo

Sto vise slušam priče vlasnika prohromskih bojlera to sam više uveren da ne želim takav bojler. Da - kazan traje, ali zbog veće galvanske veze (kod emajliranog - to staklo izoluje kazan od vode), češće stradaju grejači i više se kamenca skuplja.
Ja sam do sada koristio samo emajlirane - jer sam se obično vodio krilaticom da kupim neki od najjeftinijih. U tri stana (moj stan, sestrin i bakin) sam menjao tri emajlirana posle 10-15 godina zbog curenja - na dva je bilo samo lagano skupljanje kapljica, na trećem curkanje koje je sestri malo poplavilo kupatilo u par sati spavanja dok nije primetila da curi. Dva su na Beogradskom vodovodu, a treći na isto tvrdoj gradskoj vodi.
Najbolje od svega je što - u tih 10-15 godina nije bilo nikakvih intervencija na bojleru, ništa crkavanje grejača, ništa kamenac. Da, posle nekog vremena se čuje. Posle 8-9 se smanji malo kapacitet - pa tad podignem termostat sa npr. 60 na 70 i rešim problem. Ali uglavnom, nikakvog problema nisam imao.
E sad, ili sam ja neverovatni srećnik, ili je to prosto tako sa emajliranim bojlerima. I sad se pitam zašto bih kupio prohromski bojler kao sledeći. Pa sve i da mi traje duplo duže, opet nisam siguran da će mi se isplatiti kada u obzir uzmem veću cenu, menjanja grejača, čišćenja kamenca i sl... Plus, cimanje je, radije bih da imam nešto što mi traje 10 godina i bacim, nego nešto što mi traje 20, al da na svakih 2 godine servisiram...
Da li grešim i u čemu?
Vredi li sad onda uzeti bojler sa INOX rezervarom?

I ja se nakanio posle jedno godinu dana mucenja da grejac ugreje vodu. Ono sto je nekada grejalo na 2 sada je moralo na 3 odnosno na max. Nekad prekine ranije, nekad normalno ugreje. Prvo zamenio termostat, ali sve isto. E onda skinuo i grejac. Pa minimum 5kg kamenca izvukao, puna ona maxi kesa 😁
Bojler neki Metalac, emajlirani, 10-11 godina.
Ali čudan neki otvor za grejač, nije kao oni elpsasti pa da gurneš ruku do lakta :) Otvor nekih 6-7cm, jedva izvukao i grejač i kamenac.

Topla voda podstice talozenje i kristalizaciju minerala iz vode, to je prirodna pojava.
Vremenom se nakupi vise kamenca pa je potrebno vise energije da se voda ugreje jer kamenac deluje kao izolator.

magnezijumska anoda smanjuje stvaranje kamenca, ali ga ne sprecava.

Preko 55 C se proces ubrzava, pa ako neko ima mogućnost, bolje je da ugradi veći bojler i greje vodu na što nižu temperaturu.

Da se vratim na ariston, imam velis evo wifi 50L, i imao sam istu situaciju da se cuje zvuk, povremeno sustanje a nekad kao da neko uzme i udara u metal. :) Sad se ne cuje - posle 6, 7 meseci. Verovatno se nakupio kamenac, nemam pojma.

Jel koristi neko mozda ove toplotne pumpe za zagrevanje vode..vidim da moze da se napravi ceo ekosistem za grejanje/hladjenje/toplu vodu ?

Topla voda podstice talozenje i kristalizaciju minerala iz vode, to je prirodna pojava.
Vremenom se nakupi vise kamenca pa je potrebno vise energije da se voda ugreje jer kamenac deluje kao izolator.

Magnezijumska anoda služi da se na njoj odvijaju oksidacioni procesi i tako zaštiti sve ostale metalne elemente od oksidacije. Ne znam da li ikako utiče na stvaranje kamenca.

• Like
Reagovanja: BoT
Pa nije baš da pijem vodu iz bojlera... No ako je ima u bojleru, sigurno si je već popio u čaši vode iz vodovoda.
Jel koristi neko mozda ove toplotne pumpe za zagrevanje vode..vidim da moze da se napravi ceo ekosistem za grejanje/hladjenje/toplu vodu ?

Ima tema na forumu koji se bavi grejanjem. Pitaj tamo.

Imam pitanje u vezi bojlera, u poslednja dva dana sam primetio neko zujanje, koje se dešava samo dok bojler ne radi (u smislu dok ne greje vodu), znači lampica na bojleru ne svetli.

U principu zazuji nekih 10-15s i onda prestane, posle kad greje vodu, radi najnormalnije, nikakvo zujanje, ništa...

Priložiću i audio snimak, gde se otprilike čuje o kakvom zujanju je reč, pa ako neko može da me usmeri šta bi mogao biti problem i jel alarmantno? Pre nekih godinu ipo, dve smo menjali grejač na bojleru, skidao sam malopre poklopac i ispod sve deluje u redu što se tiče kablova, rekao bih da zuji iz termostata, tj. one male crvene kutijice ispod.

Prilozi

• PXL_20230320_080308930.mp3
    387.8 KB
Jedino što se može tako da zuji su kontakti termostata. Ako trepere kontakti radnog termostata onda bi lampica trebala da treperi u istom ritmu. Ako je u pitanju zaštitni termostat onda neće svetleti lampica. Drugo mi ništa ne pada na pamet. :(

Lampica uopšte ne svetli kada se dešava to zujanje.

Ako je taj zaštitni termostat, jel to zujanje znak nekog većeg problema, jel ima razloga za paniku?

Ne znam. Prvi put čujem za ovakav problem. Ipak neka ga pogleda neki majstor.

Prirodna pojava u Srbiji, da. Gledam ovde kod Iraca, ves masine su u kuhinji, voda ne da nema kamenca, nego ladno mozes da je koristis za vodeno hladjenje kompjutera. Ketler za toplu vodu nema tragova kamenca nakon dve godine, u Srbiji na svakih mesec dana sipao sirce.

I kod nas ima mesta gde je voda "mekana" i ti ljudi nemaju nikavih problema sa kamencem. Bojleri rade po 30 godina bez imalo kamenca.

Vojvodina je katastrofa.

U Austriji je voda prilično tvrda. Ali važi za kvalitetnu za piće.
Dok je u Emiratima voda gotovo destilovana (dobijaju je desalinizacijom mora) nema tragova na tuš kabinama npr, ali nije za piće.

Vojvodina je katastrofa.
U pravu si uglavnom. Znam, da oko Sombora je selo Gakovo i Kolut imalo jako mekanu vodu. Ali ne znam da li su se priključili na somborski vodovod, pošto je to neki plan.

Lampica uopšte ne svetli kada se dešava to zujanje.

Ako je taj zaštitni termostat, jel to zujanje znak nekog većeg problema, jel ima razloga za paniku?
Kad ti se čuje ovo zujanje da li je prekidač za bojler uključen ili isključen. Ako je uključen prekidač onda te neki termostat zeza, ako je prekidač isključen i tad zujji onda nije do struje.

Trazio sam na netu ali nikako da nadjem ARISTON bojler da ima wifi i INOX rezervar,da li uopste postoji ta kombinacija. Nalazim samo model sa jedim od ta dva ali ne uspevam naci da ima oba.

Proverite sigurnosne ventile da li reaguju. Juce je bila eksplozija u jednoj kuci. Bojler nije ugasio, ventil nije odreagovao ili ga nema. Bojler eksplodirao.

Kako se proveravaju?

Podigneš polugicu na njemu, mora da pusti malo vode.

Kad ti se čuje ovo zujanje da li je prekidač za bojler uključen ili isključen. Ako je uključen prekidač onda te neki termostat zeza, ako je prekidač isključen i tad zujji onda nije do struje.
Uključen je prekidač na zidu, ako na taj misliš. Ali bojler u trenucima kad zuji ne greje vodu.

Očito je neki problem sa tim termostatom, pa on vibrira i stvara taj zvuk. Jer recimo, ako malko čačnem točkić za regulaciju termostata, prestane zujanje.

Sigurnosni ventil treba promeniti bar svake druge godine iz bezbednosnih razloga...

Od vodoinstalatera sam dobio preporuku da uzmem Termorad sa prohromskim kazanom i dva termostata. Za Ariston kaze da su kvalitetni ali da bez 100eura nema servisa jer je dosta za servisiranje.

Zašto bi ga menjao ako se redovno proverava? Nikada nisam čuo da je iko promenio sigurnosni ventil, a opet nema nešto havarija zbog istoga. (mislio sam na post 388 u vezi sigurnosnog ventila).

Nazad
Vrh Dno