Šta je novo?

Toplotna pumpa

Jel može kratka rekapitulacija ponude toplotnih pumpi kod nas i okvirnih cena?
Potrebno mi je 12 do 14kw.

Majstor iz Vaillant mi je dao grubu procenu pumpe koju je sebi ugradio prošle godine, nisam zapamtio koliko kw, sa baferom od 100 litara, kaže oko 10.000€.

Imam jedno brojilo na kome plaćam samo održavanje priključka, pa bih toplotnu pumpu stavio na njega. Trenutno je u statusu merna grupa, ali mislim da se to više ne isplati. Da li je neko pravio računicu, da li se za toplotnu pumpu više isplati jednotarifno brojilo ili dvotarifno? Mi se na poslu grejemo na struju i ove zime nam je 70% potrošnje bilo u noćnoj tarifi, račun za struju smešan.

Vidi na netu koliko košta kWh kod jednotarifnog i dvotarifnog brojila, te koliko potrošiš na grejanje (okvirno zimski račun - letnji račun, pa umanji za 5 %). Kod mene je ukupna potrošnja 70:30. Svakako pred spavanje smanjim grejanje na jednoj klimi sa 23 na 20 C, dok druga ostaje na realnih 20 C 24/7.

Same temperature su mi nevažne, jer ovde ljudi licitiraju sa najneverovatnijim brojevima. Neko je čak napisao da po danu drži 19C. Nisam siguran da li mu nije dobar sobni termostat ili telesna ternoregulacija. Em što moje klime pokazuju totalno besmislene temperature u odnosu na proveren sobni termostat.

Kod kuće se trenutno grejem na gas, pa nemam ideju koliki je odnos dan/noć.

Na poslu nam se definitivno više isplati dvotarifno, jer je 70% u noćnoj tarifi.

Ispod 1000 litara bafer nemoj uzimati. Bolje je dvotarifno brojilo ako ces stavljati bafer.

Ja sam na jednotarfinom, mogu ti reci koliko potrosimo/placamo.

Slažem se da je 1000 litara dobar bafer, ali nažalost, nemam gde da ga smestim, jer sam kod poseldnjeg renoviranja kuće spojio kotlarnicu i rack room u jedno. jedino da dole sve prespojim i jednim kablom sve dignem na tavan (imam izvučen kabal), samo dodatni switch na spratu.
I nisam siguran koliu buku bi mi pravila toplotna pumpa, jer kotlarnica i dnevna soba dele zid.

Same temperature su mi nevažne, jer ovde ljudi licitiraju sa najneverovatnijim brojevima. Neko je čak napisao da po danu drži 19C. Nisam siguran da li mu nije dobar sobni termostat ili telesna ternoregulacija. Em što moje klime pokazuju totalno besmislene temperature u odnosu na proveren sobni termostat.

Kod kuće se trenutno grejem na gas, pa nemam ideju koliki je odnos dan/noć.

Na poslu nam se definitivno više isplati dvotarifno, jer je 70% u noćnoj tarifi.
Ja naveče zadam 18, ali klima prema kontrolnim termostatima u koji su na suprotnom kraju dnevne, održava na 20-20.5, pošto je dugačka soba pa je sigurno na kraju gdje je klima malo hladnije. Isto tako kada stavim na 19, ona će oko 21-21,5 da napravi na kontra kraju sobe, tako da je moguće da ljudi drže na 19.
Većinu sezone sam prošao sa sobnom od 21 do 21.5 (centralno grijanje) i sasvim prijatno je bilo.

Gde god sam citao o grejanju niko nije preporucio manji bafer od 1000l. Da li je pelet, cvrsto gorivo,gas, tp ...

100 litara je bas malo, poenta je ako uzima tp da zagreja tu vodu nocu na jefitnoj tarifi a danju da tu energiju iz bafera koristi za grejanje.

Noob pitanje: da li vredi toplotnu pumpu koristiti za sanitarnu vodu i recimo grejanje 300-400 litara vode na 60-70 stepeni, ili se toliko smanjuje COP da je bolje da se koristi obican elektricni bojler.

Nije dovoljno 50 C?

Gde god sam citao o grejanju niko nije preporucio manji bafer od 1000l. Da li je pelet, cvrsto gorivo,gas, tp ...
Ja recimo nikad i nigde nisam pročitao da neko preporučuje bafer na grejanju na gas, a kad ga neko preporučuje kod grejanja na TP to je iz nekih drugih razloga.

Bafer za gas je bespotreban trošak.

Za toplotnu pumpu ima smisla, jer se može iskoristiti jeftina tarifa struje, a ujedno i smanjiti inertnost sistema. Uz potencijalni waste energije kod naglog otopljavanja.

Ko grejanja TP, prvo treba definisati vrstu sistema koji se koristi, on-off ili inverterski uredjaj.
Znati zapreminu postojećeg sistema, i eventualne zahteve spram odabira uredjaja za optimalnim zapreminama tj korekcijama.
A cisto radi provere, sta mislite koliko u sistemu grejanja sa TP bafer od 1000l moze da akumulira energije i u kom režimu rada?

Čim tako postavljaš pitanje, verovatno veoma malo. Svakako zavisi od maks zagrejane temperature i minimalno korisne. Postavlja se pitanje koliko bi (dobro dimenzionisana) TP zapravo uspela da zagreje vodu u jeftinom režimu rada.

Sve zavisi od objekta kom je namenjeno, i njegovim potrebama za energijom.
Ako je iskoristivo 10°C iz bafera, i ne računamo da ima gubitke ka prostoru u kom se nalazi, mozes od 1000l da iskoristis 11.6 kW toplotne energije, a kolicina raspoložive energije pada proporcionalno za svaki 1°C manje.
Ako posmatramo manji objekat dobro izolovan, to moze da ima smisla, a sasvim suprotno za sve veci i sve slabijom izolacijom.
Primarno bi ga trebalo koristiti da se ispoštuje zapremina sistema po preporukama proizvodjaca zarad smislenijeg upotrebnog perioda samog uredjaja. Skladištenje viska energije, treba gledati kao bonus.
Postavlja se pitanje koliko bi (dobro dimenzionisana) TP zapravo uspela da zagreje vodu u jeftinom režimu rada.
Ovo nisam siguran da razumem sta mislis.

Mislim da su neki od vas pogresno shvatili ulogu bafera u sistemu TP. Kod sistema sa toplotnom pumpom bafer se ne koristi da bi akumulirao toplotu na jeftinoj tarifi pa da vi tu vodu posle koristite na skupoj tarifi... msm u principu je moguce ali za tako nisu temperaturu zagrevanja vode akumulirana energija je jako mala.. Sto kaze kamikaza na 1000l vode ako izvuces korisnih 10-15kw toplotne energije to je eureka.. Moguce je ali bi trebale ogromne kolicine vode sto nema nikakvog smisla...U sistemu TP baferi se koriste da ispeglaju malo oscilacije temperature prilikom otvaranja-zatvaranja radijatora i da obezbede toplu vodu tih 10ak min koliko traje defrost.

^ onda je dovoljan i taj manji bafer, od 100 litara, kao što mi je ovaj serviser iz Vaillanta rekao? On ugrađuje u servisira primarno gasne kotlove, a ovo za toplotnu pumpu mi je naveo šta je on kod sebe ugradio.

Ovo nisam siguran da razumem sta mislis.

U slučaju da se bafer koristi radi uštede, pa da se noću zagreva, dok je jeftinija struja, dobro dimenzionisana TP zapravo ne bi imala taj višak da zagreva noću i objekat i da zagreje bafer do mere da sutra bude korisno.
Ali evo, stiglo je i objašnjenje od @ToMiCcc bafer kod toplotne pumpe se ne koristi za uštedu, već isključivo za povećanje komfora.

Kod TP uvek mozes nocu da signes T vode par stepeni, a danju da vratis na neku optimalnu...

@PJ
Da li je to TP voda-voda? Nesto mi skupo za vazduh-voda.

Ne znam :(
Nije mi palo na pamet da pitam, jer sam i dalje bio izbačen iz takta cenom zamene pumpe za gasni kotao 🤯

Vivax 16kw

Juceranji dan 10kw vise 7kw nize tarife .. slicna potrosnja kao pre par dana ali deluje da je bilo hladnije..

700w po satu za grejenje kuce bez sanitarne vode.

200m2, pvc, 8cm, kuca na sprat, pod nije izolovan, plafon jeste izolovan, radijatorsko grejanje 70-75% (sobe, hodnici), 30-25% podno (kupatila, hodnik, kuhinja).

Danas stavljam nova podesavanja i ostavicu nekoliko dana jer ce biti malo promenljivo pa cu pokusati da nadjem najbolji dan za poredjenje.
Kao sto sam navodio ovaj model prodaju razni prozvodjaci pa verujem da je za sve isto sto se potrosnje tice.

HPM-53CH155AERIs R32-3
Pogledajte prilog 363008

Midea MHC V16
Pogledajte prilog 363009

Hyndai HHPM-M16TH3PH EXTREME
Pogledajte prilog 363010

Feroli Omnia 3.2

Pogledajte prilog 363007

November 8000din
December 10000din
Januar 11500din
Februar 11750din

Sa 1200e za ugalj i drva zadnje dve godine.. Odlično 👌😁

Odlicno @frrka bitno da si zadovoljan grejanjem, a ni usteda nije mala :) Ja jos nisam sve sabrao za ovu sezonu, ali cini mi se da ce sezona izaci 22-23k za 80m2 (samo grejanje).

Hvala.
Na pocetku klasika, vecina glasnih je rekla ne valja to nista...

Kao što već napisah u drugoj temi, nemojte ovu godinu da uzimate kao reper za potrošnju.
Moja regularan trošak za gas prethodnih godina je bio 95-105 hiljada godišnje.

Ove godine je valjda bilo i neko poskupljenje i promenili su nam onaj način obračuna sa kubika na kilovate, pa nas i tu malo štrpaju, sad sam prelistao izvode, ove godine, zaključno sa februarom, 32.000 dinara. Ne znam koliko da potrošim u martu i aprilu, neće biti polovina redovne godišnje potrošnje. Ovo je verovatno bila najtoplija zima u mojih 40+ godina života.

Kao što već napisah u drugoj temi, nemojte ovu godinu da uzimate kao reper za potrošnju.

Ove godine je valjda bilo i neko poskupljenje i promenili su nam onaj način obračuna sa kubika na kilovate, pa nas i tu malo štrpaju, sad sam prelistao izvode, ove godine, zaključno sa februarom, 32.000 dinara. Ne znam koliko da potrošim u martu i aprilu, neće biti polovina redovne godišnje potrošnje. Ovo je verovatno bila najtoplija zima u mojih 40+ godina života.
PA iskreno da nije pumpe ja bi i ove zime potrosio toliko para mozda i vise zbog poskupljenja svega pred zimu...ne znas koliko ce jaka zima biti nikada

Ma jasno, samo kažem, nema potrebe za preteranim optimizmom kome je ovo prva zima na novom sistemu grejanja.

Mi smo 170m2 poslovnog prostora, podno grejanje, sve pločice, nikakav nameštaj na podu (sve je na nekakvim nogicama), ove godine klasičnim elektro kotlom grejali za manje od 15.000 dinara :)
Beogradske toplane, za toliki prostor, bi nam naplatile oko 30.000 dinara mesečno. Svaki mesec. Cele godine.

Definitivno je ekonomičnije nego što sam očekivao, ali kada bude jača zima, trošak će biti nekoliko puta veći.

Hvala.
Na pocetku klasika, vecina glasnih je rekla ne valja to nista...
90% ljudi prica o necemu o cemu blage veze nema. Ne samo vezano za TP
Jasno, ali klimatske promene idu ka tome da ce biti sve toplije i toplije te ce veoma hladne zime postati pre izuzetak nego pravilo. Npr da sam ostao na CG placao bi skoro 1000e godisnje pa 1000e, moze bude napolju i 30C cele zime :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno