Šta je novo?

Grejanje na gas

Koji termostat ti koristiš? Ne znam da li je moguće bilo koji povezati sa svakim kotlom. Serviseri uglavnom rade samo one koje poznaju.
Termostat mozes da povezes kakav hoces, uz manje varijacije nacina povezivanja.
Ako sam dobro razumeo, kad staviš soljni temrostat, on se povezan sa kotlom i automatski postavlja max temp kotla, tipa ako je napolju 10 stepeni da bude 34, ako je 0 da bude 37?
Ne spoljni termostat, nego sondu za merenje spoljne temperature. To nije opcija kod svih kotlova.

Sonda tako je, ne termostat. Meni je to preporucio serviser koji je montirao kotao, nisam se nesto udubljivao, ali rece da valjda sam regulise temperaturu vode zavisno od spoljne temperature. Pretopostavljam da je tako najekonomicnije.

Takođe, termostat temperaturu pokazuje u koracimo od 0,5 što je bezveze i daje signal kotlu da se pali samo ako je razlika izmedju podesene i izmerene temp 1 stepen ili vise, ne znam da li se to moze namestiti barem na 0,5 stepena.
Može da se smanji na 0.5 stepena, to ti je ona diferencijalna promena podešavanja, imaš u uputstvu kako se to radi.

Može da se smanji na 0.5 stepena, to ti je ona diferencijalna promena podešavanja, imaš u uputstvu kako se to radi.

Hvala na informaciji, pokusaću.
Ja kada namestim na kotlu temperaturu polaznog voda na recimo 34 stepena, vidim da mi on naizmenično pokazuje pritisak i neku temperaturu koja je po pravilu veća od tih mojih 34 zadatih, recimo 35, 36, 37, pa mi to nije potpuno jasno šta ta veća temperatura predstavlja?

Koliki pritisak sanitarne vode bi trebalo da bude maksimalno da bi grejao vodu (24kw kotao)? Trenutno na tus bateriji nemoze da ugreje vodu, neznam tacno koliki mi je trenutni pritisak, ali je zaista jak. Kada smanjim na ventil onda greje vodu super, ali cini mi se kao slab pritisak da je (mozda sam navikao na jak). Serviser kaze da je veliki protok vode, i da kotao nemoze da postigne da zagreje, i predlozio mi je da ugradi regulator protoka (cekam da stigne). Jel imao jos neko ovakvih problema?

Ja sam imao. Ali meni je bila podešena velika temperatura za sanitarnu vodu i kotao nije mogao da zagreje. Smanjio na 40 stepeni i sve ok.

Jel pustiš samo toplu ili je mešaš sa hladnom? I kod mene je jak pritisak ali nemam taj problem da ne može da se ugreje voda. Pritom, voda koja dolazi iz vodovoda je leeedena. Isto sanitarna podešena na 40°C. Kada se tuširam pustim samo toplu. Najpre nekih 10-15 sekundi ide hladna, pa još 10ak sekundi mlaka i tek nakon 30ak sekundi ulazim pod tuš. Nakon još jedno 15ak sekundi već bude pretopla i onda moram malo da dodam i hladnu, i to bude onda ok. Meni je kotao 24/30kw (30kw sanitarna)

Poslednja izmena:
Ne mesam, samo toplu pustim, ali pritisak je mizeran onda. Doduse kao sto sam rekao, pritisak je bas jak kad je odvrnuto do kraja, cak akumulacioni bojler od 80 litara istrosi za dva tusiranja od par minuta. Na ostalim slavinama, u kuhinji i lavabou radi bez problema cak i kada je ventil odvrnut do kraja, ali tamo su, kako mi je vodoinstaler rekao, manji promer cevi, ona pancir creva idu do slavina

A, pa ti imaš kamenac na izmenjivaču. Znači, odvrneš na hladnu vodu i pritisak je super. Odvrneš na toplu, ide topla ali slab pritisak?
Ako je tako, kamenac u izmenjivaču za sanitarnu vodu.

Kotao je nov, stavljen pre 2 nedelje. Slab pritisak na toplu ide zato sto prigusim dovod ventilom da bi moglo da greje

Onda ne znam. Naveo sam dva problema koja sam ja imao.

Tece konstantno, ali jednostavno kada je ventil na dovodu skroz otvoren, nece da je greje kada se pusti na tus bateriji. Na ostalim slavinama radi i greje. Verovatno je pritisak vode mnogo jak da kotao ne moze da postigne da ugreje. Cekam ga da dodje da ugradi regulator protoka (tako mi je rekao, da je protok veliki) na izmenjivacu

Ne mesam, samo toplu pustim, ali pritisak je mizeran onda. Doduse kao sto sam rekao, pritisak je bas jak kad je odvrnuto do kraja, cak akumulacioni bojler od 80 litara istrosi za dva tusiranja od par minuta. Na ostalim slavinama, u kuhinji i lavabou radi bez problema cak i kada je ventil odvrnut do kraja, ali tamo su, kako mi je vodoinstaler rekao, manji promer cevi, ona pancir creva idu do slavina
30kW bojler treba u sekundi da može da zagreje ~4.2l vode za 30C (dakle 30C od temperature ulazne vode). 4.2l ne možeš da sipaš u sekundi ni u ludilu, tako da bi trebalo lagano da postigneš tih 40C sa punim protokom vode, ako je bojler ispravan. Što će reći, ili je bojler neispravan ili je loše ugrađen.

Neznam, serviser je rekao da je sve ok povezano i ugradjeno i da je kotao ispravan

Ne znam za vas, ali mene je to mnogo nerviralo kada se tusiram, pustim pa cekam 10-15 sekundi da pocne topla voda.

Ja uđem pod hladan tuš pre nego što počne topla voda. Dobro je za cirkulaciju. U početku mi je bilo baš teško, posle nekoliko meseci postalo mi je normalno.

Pisao sam ranije problem je sto vecina majstora preporucuje te protocne gasne kotlove a ne verzije koje zagrevaju boljer sa izmenjivacem.Ako ste u mogucnosti sa prostorom da dodate bojler ali vecina nije u stanovima uz ovaj tip kotla tih problema(cekanje,los protok,toplo-hladno,zapusen izmenjivac...) nema.

Poruka za sve koji su tek počeli da se greju na gas i one koji analiziraju potrošnju.

Grejem se na gas 10+ godina i kako stvari stoje, baš su male šanse da se nešto promeni, ovo će biti sezona sa najmanjom potrošnjom do sada. Hoću reći, nije merodavna za poređenje sa drugim energentima.

Ko je skoro ugrađivao gas i raspitivao se za kotlove?

Upravo smo potvrdili da mi je na 13 godina starom Vaillant-u procurila pumpa. Radi, ali se povremeno zaglupi, pa mora ručni reset. Zamena pumpe, preko 300€.
Nije 13 godina malo, ali s obzirom da u drugom objektu imam neki skoro, pa noname kotao, koji uz manje servise radi već preko 20 godina, nisam siguran da ću da idem na Vaillant.

Šta su sada dobre opcije za kondenzacioni kotao na gas? Ovaj je 28kw, ali i nešto slabiji će da mi radi posao.

Zar nije moguce da se pumpa zameni samo?

Jeste. Nisam se raspitao za neka zamenska rešenja. Original je preko 30.000 dinara + zamena. Ne znam šta još može da rikne, ali nekako računam, ako ću da dam blizu 400 za popravku i opet imam 13 godina star uređaj, bolje da dam 2400 za nov, efikasniji kotao. Mada, nisam siguran koliko će ta efikasnost da mi uštedi. Neka bude ona Vaillant procenat 10-20%, Serviser kaže da su svi do sada, prelaskom na kondezacioni, bili preko 20% uštede. Po trenutnim cenama, za normalnu zimu, ne ovu kao sada, na 20%, to mi je 170€/godišnje. Dakle, sa trenutnim cenama, za tu uštedu je potrebno taman koliko je ovaj kotao trajao.

Da li je ta pumpa što je riknula pametna ili visokofrekventna ?

Problem je sto te pumpe imaju namensko kuciste na kotlu i gotovo je nemoguce naci zamensku mora original. Obicna puma cirkulaciona ima za 10k ali ne pase.

^^ Nemam pojma, ali kao što @acep kaže, ne izgleda kao obična pumpa, već ima neko plastično postolje i deluje malo manje. Kamenac se vidi između postolja i pumpe. Možda bi moglo da se zadrži to postolje, pa da su njega upaše neka redovna pumpa, ali nisam siguran koliko mi se tek ta egzibicija isplati.

Za sada je ne čačkam, kada sistem zabode, isključim kotao, otvorim slavinu za dopunu sistema, na 2-3 sekunde, i startujem kotao. Da izvučem sezonu do kraja, računam još mesec dana, pa ću da vidim šta dalje. Ako rikne skroz, imam 5 klima u objektu, pa ću pregurati do toplog vremena.

Neki predlog za kondenzacioni kotao?

Mozda baxi mislim da je tu negde oko 120-150k. Prelistaj sam svoj majstor, i elitemadzone forume verovatno ces naci odgovore.

@PJ isplatilo bi ti se ali obicno ne pase nijedna, juri neki kotao gledaj da nije protocan zbog sanitarne vode ako imas prostora da dodas negde u blizini bojler sa izmenjivacem bar 80-120l.

Ovaj trenutni je protočan, ali od 2016. ga nismo koristili u tu svrhu, jer sam lepkom za pločice zamazao ventil i potrebno je da ga slomim da bih ga zamenio. I tako stoji :)
Topla voda mi je nebitna.

Vidim da je Bosch dosta jeftiniji od Vaillant za sličnu specifikaciju. @miksan je pomenuo Baxi, ali za njih nikada nisam čuo, pa sam kao malo sumnjičav.

Nazad
Vrh Dno