Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Taj momenat stvaranja para bez da se mrdne dupe sa fotelje i meni nije baš mnogo prijemčiv.
Ali ono, treba imati 00 pa baciti žetone i zavrteti novu turu...za to svim kockarima skidam kapu.
Meni stvaranje para radom kao zaposlen u nekoj firmi od 9-5 je ravan nemogucem, svim ljudima koji zive od toga skidam kapu.

Ja ceo život zarađujem sa dupetom u fotelji. Nije baš da ne može tako da se radi.
Pojam "dupe" je bio više figurativna stilska figura.
Ako za život zarađuješ kockanjem i za to ti skidam kapu, treba imati i za to cohones, pogotovo ako ne izdržavaš samo sebe.
Meni stvaranje para radom kao zaposlen u nekoj firmi od 9-5 je ravan nemogucem, svim ljudima koji zive od toga skidam kapu.
I meni, ali ponavljam, skidam kapu ko kockom izdržava sebe i porodicu.
Kome je to ventil i ima para, samo napred.
Znaci mi smo kockari. :)
Ne baš hardcore, više kao oni koji čuče u kladionicama.

Ne vidim nista lose u tome da se stvaraju pare na sto laksi nacin bez ugrozavanja nekog drugog.

Poznanik je podigao 3000eu kredit, pre nekih mesec i kusur dana i kupio je ADA-u na otprilike 0.25$ i to je za mene kockanje i to nikada ne bih nekome preporucio, niti savetovao. Ok, trenutno je u plusu ali to tada nije mogao znati.

Ako je neko tipa majnovanjem ( posao kao i svaki drugi IMO ) dosao do odredjenih para, imao neke ustedjevinu i hteo je da ulozi u neki projekat u nadi da ce zaraditi to za mene nije kockanje. Naravno ne smatram sve projektima. Pricamo o normalnim projektima a ne raznim glupostima poput kucica, macica, majmuna ( FEG npr. ) i slicno.

Vikali su da je inflacija prolazna, na kraju da vidiš da će da se ispostavi da je disinflacija bila prolazna. Otpuštanja su krenula, recesija je krenula, taman hladan tuš bi bio da inflacija uprkos tome ostane visoka.

Američki bond yield curve izvrnut celom dužinom. Trenutno ti Ujka Sem plaća više da mu pozajmiš pare na mesec dana nego na 30 godina. Yield curve na nemačke vladine onbveznice izvrnut tek drugi put u istoriji. Ovo ima da bude biblijski potop.

Ako, nismo bolje ni zaslužili. Decenija i po stimulusa i šta smo uradili sa time? Promet sportskih kladionica u svetu je skočio 15x u poslednjih pet godina, prođoše oni bolje nego ove kripto kladionice. Kockari se šepure okolo, kažu stigla finansijska nezavisnost, nema više rada, došla nova vremena para iz ničega, biće večito ovako. :rolleyes:
Dok se ne zavrsi rat u ukrajini nema sanse da dodje do pucanja bilo cega velikih razmera...moze to da se odlaze fino... politika je jaca od ekonomije...zapad to ne moze da priusti u ovom trenutku.
Zamisli situaciju veceg pucanja od 2009 dok se vodi rat trenutno.. sva pomoc bi stala... "zapad izgubio" je naslov koji ne sme da se desi nije bitna ekonomija i brojevi..izmenice brojeve ako treba. Pucanje, otkazi, oduzimanje imovine..moze..ali posle rata. To je moje vidjenje..

Radio sam 10 godina posao od 9-17h, nakon toga 6+ godina u kriptu. Radom od 9-17h sam prezivljavao, sada zivim i nadoknadjujem propusteno. Svih 24h u toku dana koristim kako ja zelim i ne poklanjam trecinu svog vremena nekim random i nebitnim likovima. Vreme nema cenu.

Ako za život zarađuješ kockanjem i za to ti skidam kapu, treba imati i za to cohones, pogotovo ako ne izdržavaš samo sebe.

pa kocka je da otvoris kafic..ulozis 50k eura i ako ne uspes..ostane ti inventar koji posle prodajes na KP i prica kako si zakupio lokal na godinu dana ali *** nije bilo para..sve nosi neki rizik, nesto manje nesto vise..fax je rizik, odlazak u inostranstvo je rizik, da probas da budes profi sportista je rizik..***..sve zavisi na sta i kako gledas

Bukvalno ponavljamo ovde xx puta.
"kocka" je kad prelazis ulicu, otvaraš firmu, zeni se, investiras, zapošljavas nekog, ideš na letovanje, jedeš u fastfoodu, kupuješ polovan auto, j.... ... Sve u zuvotu nosi rizik pa ne zovemo sve to kladionicom samo zato što postoji rizik.

Izjednačavaš rizik svakodnevnih životnih radnji bez kojih ne bi mogao da sprovodiš u delo ono što se zove život i klađenje na kripto valute?
Mašala.

Kladjenje na kriptovalute? Dovoljno glupo zvuči samo ze sebe. Kladjenje na žene. Kladjenje na hranu. Kladjenje na destinacije za letovanje. Gde god ubaciš kladjenje zvuči glupo. Objašnjavao samo u ovom topciu preko 10 puta istu stvar.

Ne izjednačavam rizik već objašnjavam da eve ima rizik pa ga ne nazivamo.kladjenje. Da li je radnja svakodnevna ili jednom godišnja tipa letovanje ne menja gore navedeno.

Klsdjenjem nazivaju oni ispred dragstor i oni sto i dalje misle da je btc ponzi šema, oni koji su izgubili na kriptu pa mrze sve oko sebe, oni koji nisu ništa zaradili na kriptu pa mrze one koji jesu, odnosno oni koji pojma nemaju ni o čemu što se piše na ovom podforumu ali eto vole da napišu da je to prevara i kladjenje.

Radio sam 10 godina posao od 9-17h, nakon toga 6+ godina u kriptu. Radom od 9-17h sam prezivljavao, sada zivim i nadoknadjujem propusteno. Svih 24h u toku dana koristim kako ja zelim i ne poklanjam trecinu svog vremena nekim random i nebitnim likovima. Vreme nema cenu.
Radio sam i ja preko 15 god. u jednoj firmi gde nisam imao odredjeno vreme, noc, dan, ma ko te pita, vazno je da se radi sto bi rekao moj cale. Ni staz mi nisu uplatili, uplatili samo oko 2.5 god. Tako da sam prodisao od kako ne radim u toj firmi. E, sad imam mnogo vise vremena, radi se po nesto privatno i ako mogu jos sa kriptom da zaradim, extra...
edit:
Malo kopam, trejdujem, j...m ale, ali nije lose. Znam da se necu od toga obogatiti, ali moze da se uzme nesto.

Poznajem par sto bi neki ovde rekli "kockara". Ako mislite da neko sedi po ceo dan u kladionici i zaradjuje, od toga nema leba odavno. Zaradjuju ovi pokerasi ali za konzistentnost u tome treba maksimalna posvecenost i zivot profesionalnog sportiste prakticno. To je veci rad nego 99% populacije. Takodje, za uspesnog kripto trejdera trebaji godine nespavanja, ucenja i stresa. Ja ljude koji godinama rade to sve uspesno dosta cenim i smatram da su sve zaradili postenim i krvavim radom i zalaganjem (mentalnim pre svega). Me vidim po cemu je iko ko sedi u nekoj firmi i radi mundane taska kao vecina zaposlenih veci radnik, naprotiv...

Iskreno ne poznajem ni jednog kladionicara koji je nesto stvorio u zivotu od kocke, znam tu i tamo ponekog koji je dobio neki dzekpot pa je za dio novca kupio kola ili neku slicnu glupost, a ostatak vratio kladionici.
Ne idem od druga do druga da im trazim 20 eura do sjutra da bih se kladio na drugu norvesku ligu, ne uzimam zlato od mojih da bih vratio kockarske dugove i ono najbitnije nisam nikome duzan, sto se za 90% kladionicara ne moze reci.
Ali zato znam dosta njih (kripto "kockara") koji su napustili posao od 8-16 i posvetili se kriptu i od toga zive, a neki su cak i obezbjedili penziju.
E sad da su neki zaradili veliki novac u kriptu iskljucivo zbog srece - jesu. Da li oni nesto znaju o kriptu, to je upitno, jednostavno su ubacili novac u pravom trenutku u pravi coin i sto je jos bitnije, povukli novac na vrijeme. Za takve ljude se moze reci da se kockaju.
Za ljude poput nekih sa foruma, mojih poznanika, pa i mene se to ne moze reci, ja sam kroz godine napravio mozda i x1000 na ulozeno, da sam bio obazriviji sad bih bio u penziji, ali mi je bilo tesko da povlacim kripto na novcanik, vec sam sve drzao po berzama i pulovima koji su pukli.
Uglavnom i pored svega toga, uspio sam da obezbjedim sebi i svojoj porodici sasvim dobar zivot u odnosu na to kako se zivi na Balkanu, ne vracam se na to da li sam mogao vise da napravim i da li sam trebao da sve drzim na hardware walletu, to je skola koju sam prosao za tih 10 godina u kriptu, mogu reci da sam bio suvise lijen i da me je to kostalo, sad sam obazriviji pa ne pravim vise takve greske.
Ono sto sam zaradio od kripta i dalje "vrtim" ali ne na dnevnom nivou vec s vremena na vrijeme.
Sebe ne smatram kockarom vec investitorom. Investiram (trenutno) u nesto za sta smatram da ima potencijala za dalji rast, ali ne zbog toga sto vjerujem u tehnologiju i kripto, vec zbog toga sto vjerujem u ljudsku pohlepu i glupost, jer u kriptu je 99% ljudi zbog novca (fiata) i dokle god veliki igraci vide potencijal da od malih ulagaca uzimaju novac na legalan nacin kroz cikluse zasnovane na pohlepi ovdje ce biti prostora za zaradu, a s obzirom da ljudska glupost i pohlepa nema granica, potrajace ovo jos neko vrijeme.
I opet se vracam po ko zna koji put na temu o ljudima koji me okruzuju (a takvih je bar 90% u svijetu), a to je da svi ubacuju novac u kripto kad je on vec u jakom bull-u, dok kad smo u bearu ne da se niko ne interesuje da ubaci novac, vec kad im kazem da uloze oni me pogledaju kao - vidi ovu budalu... :)
I jos nesto vezano za kocku - ako odes u kazino sanse su ti 30-70 da ces izaci sa vise novca nego sto si usao, ako pricamo o kladionici postoje uglavnom 3 znaka po paru, a ako odigras vise parova to je mnogo znakova za pogoditi, ovdje imamo samo 2 znaka - ili pada ili raste, samo treba imati osjecaj kad uci, a kad izaci, vrlo je jednostavno. :)
Sto se tice day i leverage tradera, na njih ta rijec kockari mozda i moze da se odnosi, ali na mene sigurno ne. :)
I jos nesto, ljudi poput tebe koji nikad ne rizikuju u zivotu tesko da mogu nesto postici, jer uvijek mislite da se rizik ne isplati i da je osudjen na propast. Kad kazem rizik mislim na nesto cemu ces da se posvetis, istrazis, izucis pa onda krenes u projekat i tako taj rizik svedes na minimum, a ne na rizik podici cu kredit i ubaciti na rulet. :)

Juce mi kuka poljoprivrednik kako nije prodao kukuruz i dal psenicu pre par meseci, kaze mislio je bice veca cena kad ono cvrc... pala cena i debelom minusu je danas. Slicnost sa kriptom?

Znam nekoliko njih koji su pretprosle godine smestili robu u silose a vlasnici silosa prodali sve to i poljoprivrednici ostali i bez robe i bez para. To je ona afera sa drzavnim rezervama.
Slicnost sa mnogim rug pull projektima?

Kladjenjem nazivaju oni ispred dragstor i oni sto i dalje misle da je btc ponzi šema, oni koji su izgubili na kriptu pa mrze sve oko sebe, oni koji nisu ništa zaradili na kriptu pa mrze one koji jesu, odnosno oni koji pojma nemaju ni o čemu što se piše na ovom podforumu ali eto vole da napišu da je to prevara i kladjenje.

Kripto jeste klađenje i (osavremenjena) Ponzi šema, ali u široj slici to je sasvim nebitno, da nema kripta, bili bi neki drugi tulipani. Najzad, kripto balon i nije nešto veliki kad ga uporediš sa balonima u akcijama, nekretninama, itd.

Poenta je da s vremena na vreme ljudi koji bi trebalo da paze na ekonomiju iz ovih ili onih razloga dozvole kreditni balon koga ni u ludilu ne bi trebalo da dozvole. To napravi privremeno blagostanje i katastrofu nakon toga. Takva žurka je napravljena dvadesetih prošlog veka, sve što je došlo posle, velika depresija, slom demokratija i uspon totlitarizma, drugi svetski rat, sve je to direktna posledica žurke iz dvadesetih. Sve što se Jugoslaviji desilo devedesetih je posledica žurke koja je počela u drugoj polovini sedamdasetih.

E, sadašnja žurka se završila, stiglo je ***** da se pojede. A budi apsolutno siguran, pojesti se mora! Nemoj samo sutra da misliš da su drugi krivi, a mi ovde ništa. Gde su ljudi bili da razmišljaju trezveno dok je žurka trajala? Pravili pare iz ničega, svima bilo lepo, mislili tako će doveka. Bio tu neki morbius da upozorava, što bih ga ja slušao, sigurno je zavidan što su drugi zaradili više od njega, nema on pojma.

Svi koji se klade (na bilo šta) razmišljaju samo i isključivo o ličnom dobitku (potpuno legitimno), nema dalje.
I potpuno ih razumem, @izzy je lepo napisao iznad, postoje ljudi skloni riziku i oni drugi. Skloni riziku imaju potencijal da zarade više nego što je uobičajeno ili da izgube više nego što je uobičajeno.
Prava adresa su oni koji su dozvolili da se njihovo klađenje preliva na sve nas ostale koji se ne kladimo, pa i mi snosimo posledice, ovako ili onako.

Kripto jeste klađenje i (osavremenjena) Ponzi šema, ali u široj slici to je sasvim nebitno, da nema kripta, bili bi neki drugi tulipani. Najzad, kripto balon i nije nešto veliki kad ga uporediš sa balonima u akcijama, nekretninama, itd.
Onda je kladjenje sve u zivotu. I ulaganje u akcije, nekretnitne i osnovanje firme, studiranje, svadba, izbori no to nije tema za ovaj topic.
Kladjenje na kriptovalute imate na meridianu dal ce 2025 btc biti ispod 20 000 ili preko 20 000 sa kvotama 1.95 1.78. To je kladjenje kao sto imate dal ce se ozeni ponovo Bred Pit i ko ce dobiti na izborima.
Ovde ne pricamo o kladjenje vec o toku cena kritpovaluta. Ako je to Vama isto onda ne vredi da Vam objasnjavam dalje.

Poslednja izmena:
Sec napao paxos koji izdaje busd, osnova im je izgleda malo pomeranje stablecoina I zato što može na tome da se zaradi.

Sec napao paxos koji izdaje busd, osnova im je izgleda malo pomeranje stablecoina I zato što može na tome da se zaradi.

Paxos se povlači iz izdavanja stablecoina, kako čitam. Oni su jedini izdavali sigurne i transparentne stablecoine, svi ostali su verujte nam na reč da imamo da ih pokrijemo.

Onda je kladjenje sve u zivotu. I ulaganje u akcije, nekretnitne i osnovanje firme, studiranje, svadba, izbori no to nije tema za ovaj topic.
Kladjenje na kriptovalute imate na meridianu dal ce 2025 btc biti ispod 20 000 ili preko 20 000 sa kvotama 1.95 1.78. To je kladjenje kao sto imate dal ce se ozeni ponovo Bred Pit i ko ce dobiti na izborima.
Ovde ne pricamo o kladjenje vec o toku cena kritpovaluta. Ako je to Vama isto onda ne vredi da Vam objasnjavam dalje.

Ne znam što potenciraš da je sve u životu rizik. Nije da u osnovi nisi u pravu, ali nema dodira sa temom. Čovek može da stavi sve što ima na broj na ruletu i dobije ogroman dobitak, ali to nije pametna investicija i onaj ko to uradi nije mudar investitor.

Kripto ima jedino špekulativnu vrednost, tako da je svaka transakcija njime po definiciji špekulacija. Zbog toga ljudi nazivaju kripto kladionicom. Što rekao profesor Miodrag Zec, pola Srbije je u Bitcoin-u ili u kladionici, ni on ne vidi razliku između njih.

Što se cena tiče, ukoliko dođe još neki pad na recimo oko 18k, sigurno ću dodati malo BTC. Do tada po malo trejda, par % gore, par % dole pa šta bude.

Kripto ima jedino špekulativnu vrednost, tako da je svaka transakcija njime po definiciji špekulacija. Zbog toga ljudi nazivaju kripto kladionicom. Što rekao profesor Miodrag Zec, pola Srbije je u Bitcoin-u ili u kladionici, ni on ne vidi razliku između njih.
Ja sam do sada kupio više stvari koje sam direktno platio kriptovalutama. Prema tome ima i upotrebnu vrednost mimo špekulacije.
Po tebi onda i svaka fiat valuta ima samo špekulativnu vrednost, pošto se njima trguje na Forex-u

Ja sam do sada kupio više stvari koje sam direktno platio kriptovalutama. Prema tome ima i upotrebnu vrednost mimo špekulacije.
Po tebi onda i svaka fiat valuta ima samo špekulativnu vrednost, pošto se njima trguje na Forex-u

99% kripta nikad nije upotrebljeno za bilo kakvu realnu kupovinu, ajde da ostavimo po strani retke izuzetke.
Svaka fiat valuta po samoj prirodi i ima samo špekulativnu vrednost. Država međutim raznim merama brani vrednost svojih fiat valuta, dok fiat valute koje ne izdaje država (skrip) pate od manjka poverenja i ljudi ih standardno izbegavaju. Ovo je verujem istorijski prvi slučaj pomame za skrip valutama, neka me neko ispravi ako grešim. Možda bi Loove hartije mogle da uđu u ovu kategoriju, ali one su više akcije i Banque Générale je imala bar posrednu podršku francuske vlade.

Ne znam što potenciraš da je sve u životu rizik. Nije da u osnovi nisi u pravu, ali nema dodira sa temom. Čovek može da stavi sve što ima na broj na ruletu i dobije ogroman dobitak, ali to nije pametna investicija i onaj ko to uradi nije mudar investitor.

Bas zato sto određeni ovde potencijaraju da je kritpo kladionica. Nije. Jer ako jesteo, onda je i berza i bilo koja investicija kladionica, i zaposlenje, svadba, osnovivanje firme... Dokle god se ponavlja da je kritpo kladionica ja cu ponavljati da je svadba kladionica.
Zbog toga ljudi koji ne znaju nazivaj kripto kladionicom a najbolji primer toga je profeosr Zec koji ne ne vidi razliku, kao i Krugman koji ponavlja da je bitcoin ponzi sema od kad je bio 1000 dolara. Tako je pricao i za internet da ima uticaja na ekonomiju koliko i faks masina jer vole Zec Krugman i slicni da pricaju o stavima u koje se ne razumeju. Ekonomistu su pa misle da sve znaju a dosta malo znaju van svoje oblasti jos su ograniceni za bilo šta nove i za bilo koju promenu.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno