Šta je novo?

Xbox Series X / S

Znači od sve tri konzole S mi je najmiliji i prosto uživam kada Digital Foundry objavi novi video vezano za isti. Sve i da imam X model bilo bi mi ekstremno zanimljivo da gledam šta će developeri raditi po pitanju igara na ovoj maloj mašinki i koliko će se igre razlikovati u odnosu na osetno jači X model.
Ovog puta DF se bavi implementacijom RT-a u raznim igrama.

Razmišljam da preorderujem Hogwarts deluxe edition kod Argentinaca, ta verzija izlazi 3 dana ranije, 07.02. , ali nisam ni sam siguran zbog kursa pezosa tj. kog dana bi mi skinuli te pare sa računa…

@VX_1

Au druze ti ko da kupujes stan u Beogradu na vodu od milion eura pa da se toliko brines o kursu. Kupi igru ionako ces proci daleko jeftinije nego da dajes pare regularno. Ne razmisljaj puno, bolje uzmi ranije dok je po toj povlastenoj ceni jer i ja sam tako jedared cekao da kupim nesto sto je vec bilo na akciji i reko ma na crnom petku ce biti jos jeftinije ali ne lezi vraze nije bilo, bilo je jos skuplje.

Kurs argentinskog pezosa dosta oscilira i nije baš svejedno po kom kursu ga banka obračunava u trenutku plaćanja, o tome smo već diskutovali ovde, zato i kažem.

Ne moraš čekati dan izlaska, pošto će se novac skidati ranije, tako da ćeš moći da uzmeš po povlašćenoj ceni. Proveri samo sa nekim ko je uzeo ranije kad mu je skinulo novac, tada ćeš i ti moći da uzmeš i od tog dana će novac skidati odmah. Uobičajno to bude 10-ak dana pred izlazak igre.

Kurs argentinskog pezosa dosta oscilira i nije baš svejedno po kom kursu ga banka obračunava u trenutku plaćanja, o tome smo već diskutovali ovde, zato i kažem.
Pa dobro, ne znam koja je cena igre ali da kazemo da te izadje sada da je narucis za 2500 dinara a na dan izlaska ti obracunaju 3000 dinara, jel to nije opet velika usteda nego da si kupovao direktno sa sajta.

Ja sada da imam konzolu uopste ne bih razmisljao o tome nego bih je narucio pa kada je bal neka je bal.

10 dana ranije ce skinuti novac, s obzirom da je early access 7.februara, znaci verovatno bi trebalo sutra da skine. I ja sam porucio kod argentinaca : )

Na Xbox stranici ovo stoji ispod "Hogwarts legacy" , je l to znači da će da podržava miš i tastaturu?
1674828821007.png

Hogwarts Legacy standard
Cena na ARG store: 8000 ARS
Visa: 2650 RSD
Mastercard: 4650 RSD

Osetna je razlika u ceni.

Ufff, da, to je baš velika razlika!
Videćemo koliko će ovo sa Visom da potraje...nadam se što duže!

Koji god kurs da bude na dan naplate, svakako je jeftinije nego bilo gde drugde da se kupuje : ) Samo da ne bude language locked i nema bolje kupovine od te.

Sad treba naci onaj screenshot njegovih izjava u proteklih 7-8 godina koje zvuce isto kao ova.

Phill Spencer je čudan. Na neki način ga gotivim, nedavno sam se i priključio Xbox taboru, i naslovi koje volim su tamo, ali ova izjava mi zvuči: "Reče mi jedan čovek na jednom mestu, kod jednog čoveka, jednu stvar, ne mogu ti reći gde, odmah bi se setio koji je".

Da li je tacno da moze da se dobije ban,ako se kupuju igrice sa turskog ili argentinskog regiona?

Prvi put čujem za to, a i ne znam nikoga da je imao takvih problema. Nema nikakve logike, ne krademo mi te igre, plaćamo ih, e sad što je Microsoft dobrodušan pa nam je omogućio to, zato što nemamo lokalni Microsoft Store, to nije naš problem. Kad im zasmeta, uradiće kao što su uradili za giftovanje i to je to.

Plus po toj logici, onda bi banovali i ljude koji kupuju preko USA/UK i ostalih regiona.

Pa ja sam na fb u grupi jednoj za xbox i neki kazu da su poceli da banuju GP iz turske i onemogucili su serovanje,pa me interesuje da li to vazi i za igrice sa store?

Za igrice koje kupuješ preko Microsoft Store-a, male šanse su da banuju. Ne mogu ti reći da su nikakve, jer to niko da sigurnošću ne zna. Ali eto, niko do sada se nije suočio sa tim problemom, a toliko godina kupujemo sa drugih regiona.

A što se tiče GP, pre nekoliko meseci jesu ljudima ukidali pretplatu (ne i banovali), zato što su kupovali kodove za GP, preko KP, a tamo su ih prodavci dobijali tako što su muljali sa nekom promocijom za korisnike koji se prvi put pretplate.

Microsoft je to provalio, uljudno obavestio ljude da im je pretplata suspendovana i na tome se završilo. Poenta te priče je da se ne angažuje treća strana da vam nabavlja igre i pretplate, jer vrlo verovatno ti ljudi nešto muljaju, a i Microsoft ne voli preprodaju, već da se sami iscimate i nabavite pretplate i igre.

Razmisljam da se upustim u Xbox vode, kao neko ko ima PS4 Pro i placa vec PS+ tamo, uzeo bih da imam Xbox u drugom stanu, dok mi rodjaci jasu PS4 Pro u prvom.
E sad, racunica je sledeca (sto je ujedno i najprimamiljiviji deo xboxovanja):

Xbox S 512GB 250eur (na kp najjeftinije, mada bih voleo da prodjem sto jeftinije i neki polovan nadjem, ali boze moj)
Eksterni SSD (znam da za xbox optimized igre mora interni ili onaj njihov expansion, ali ok je, posto je jeftin) - u enclosureu sa alija, od 1TB, nekih 80ak eura.
Xbox Game Pass - 33eur po onom linku sa enebe, godisnje? Ili mi se cini? Turski/Argentinski, mislim da je to najjeftinije moguce?
Naravno, dobri multiplatovi na launchu po lepim cenama, kao sto je Hogwarts npr.

Da li zaboravljam jos nesto? Takodje, verovatno bi pao neki dzojstik sa strane jos, ali otom potom, ne razumem se uopste u njih.
Moja pitanja su, da li je racunica sto se tice game passa tacna, i takodje ako se neko upustao u retroarch, kako se snalazi sa PS1/PS2 naslovima? Hteo bih jedan retro emulation box za sva vremena, a sem M2 Minija mislim da nista drugo ne moze da se priblizi.

U sustini je to to. Jeftinije kad je gaming u pitanju mislim da ne mozes proci.

SSD - zavisi od tebe, ako ti zelis da imas instalirano vise igara odjednom i mislis da ti interni storage nece biti dovoljan (a moze vrlo lako da se popuni, zavisi od igara) onda uzmi SSD. Ako zelis da skines jednu/par igara i igras dok ih ne predjes pa zatim skidati druge igre, onda ti ne treba.

GPU - nekih ~30 EUR godisnje izadje kad se kupi tako odjednom a i mesecno ako placas izlazi slicno. Mozes da prodjes i za nekih 100-150 dinara GODISNJE ako zelis da se cimas malo. U pitanju je pravljenje nekih 5-6 ARG naloga i njihova rotacija (iskoristis promo 1 mesec koji nudi Mikrosoft na jednom nalogu pa sledeci mesec na drugom i tako rotiras naloge, cena na ARG se krece 10-15 dinara). Meni uskoro istice Turski GPU (30e placeno prosle godine) pa ovu metodu nisam licno probao (ima clanova koji kazu da tako rade) ali cu na ovu metodu preci kad mi istekne GPU.

Igre za male pare - zadnjih godinu dana kako imam konzolu to je ARG + TUR kombinacija, nekad je bilo jeftinije u Turskoj, nekad u Argeniti, ali u zadnje vreme je Visa kartica + ARG u 99% jeftinija kombinacija (i to ubedljivo). Mada ja slabo kupujem igre, cepam samo GPU.
Predlazem ti xbox-now, xbdeals, dekudeals i slicne sajtove/aplikacije, pogotovo ako zelis da kupis neke igre a nije ti hitno, onda mozes da vides najnizu cenu tih igara u ranijem periodu i cesto budu na popustima i da podesis da te obaveste na mail kad su igre na popustu tako da ih mozes uzeti kad su na najnizoj ceni.

Ja sam odmah uzeo jos jedan dzojstik zajedno sa konzolom na KP od prodavca (original, nikakav third party) jer sam zeleo da pikamo Xbox kad mi neko dodje u goste. Ako ces uglavnom sam da igras, onda ti mozda i ne treba, a i svakako mozes kasnije da uzmes.

Nisam se upustao u emulatore ali imas dosta videa na YT koji obradjuju tu temu, uglavnom svi kazu da je za emulaciju XSS odlican.

Uglavnom, sve sto ti treba imas ovde u temi, eventualno Xbox Republika forum da pratis i klasika Google/Reddit/YT za sve sto ti treba.

EDIT: Ipak ima slucajeva kad je i TR jeftinija od Visa+ARG kombinacije, upravo proverio, primer: Batman: Arkham Collection.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima. Vlasnik sam Xbox one S konzole od neke 2016-te godine i sve vise se razmisljam da i sebe i starijeg klinca obradujem sa jednom XBOX Series X ako ne onda bar Series S model.

XBOX one S bi mozda prodao ali sve vise razmisljam da je odnesem kod roditelja pa kad klinci (za sad samo stariji) budu kod njih, da imaju sta da igraju.

Prvo pitanje koje imam a mislim da je o tome pisano a i koliko znam na obe konzole mogu da stavim jedan te isti nalog sa igrama ali da jednu podesim kao primarnu (XBOX Series X/S koju koristim ja) a drugu (XBOX one S) kao sekundarnu gde bi ogranicio koje su igre dostupne i sta moze da se radi na njoj. Da li je ovo uopste moguce odnosno da li ja ako kupim neku igru preko nove konzole mogu da kazem da li je ona dostupna na drugoj konzoli ili ja na drugoj konzoli treba nesto da podesim svaki put kad dodam neku igru na moj nalog koji se nalazi na obe konzole?

Drugo pitanje je da li neko ima iskustvo sa ovom prodavnicom konzola/igara/opreme u NS: NsGames. Vidim da su im cena konzola povoljnije nego u drugim prodavnicama tehnike tj na nivou KP cena a jako dugo posluju pa me zanima da li je neko uzimao nesto od njih?

Mozda i bolje da das, jer smesne pare mozes za nju da dobijes za prodaju.

Sto se tice naloga, njima samo napravis nov nalog za njih na tvojoj staroj konzoli a namestis tvoj nalog na da bude kao Home (u podesavanjima konzole). Tako da ce oni imati sve sto imas ti na nalogu (igre i pretplate). I sve sto kupis imace oni. Samo ce igrati sa svog naloga.

Mozda glupo pitanje, ali izgleda da se ovi sa KP sto nude za 250e iz Subotice ne javljaju (ili su upali u neku ilegalu, ko ce ga znati), steta, jer imaju i dosta ocena, a broj nedostupan. Razmisljam se ima li jeftinije od ovoga na ananasu sto se nudi (mada je sad 4000din skuplji nego juce zbog toga sto je azima10 promo istekao..)

Mozda i bolje da das, jer smesne pare mozes za nju da dobijes za prodaju.

Sto se tice naloga, njima samo napravis nov nalog za njih na tvojoj staroj konzoli a namestis tvoj nalog na da bude kao Home (u podesavanjima konzole). Tako da ce oni imati sve sto imas ti na nalogu (igre i pretplate). I sve sto kupis imace oni. Samo ce igrati sa svog naloga.
Nisam bas najbolje razumeo. Staru konzolu resetujem i napravim potpuno novi nalog i logujem se sa njim a gde podesavam da moj nalog bude Home? Na istoj konzoli gde je napravljen taj novi nalog? Znaci ne moze jedan nalog na vise konzola?

Nisam bas najbolje razumeo. Staru konzolu resetujem i napravim potpuno novi nalog i logujem se sa njim a gde podesavam da moj nalog bude Home? Na istoj konzoli gde je napravljen taj novi nalog? Znaci ne moze jedan nalog na vise konzola?
Može jedan nalog na koliko hoćeš konzola, ali samo jedna konzola može da bude home (i može sa se promeni 5x godišnje).
Na konzoli koja je home za dati nalog, svi ostali nalozi mogu da igraju igre iz datog naloga bez da je taj nalog ulogovan.
Na konzoli koja nije home, dati nalog mora da bude ulogovan da bi ostali nalozi mogli da igraju njegove igre.

Nazad
Vrh Dno