Šta je novo?

Ananas (za potraznju i zamenu vaucera postoji posebna tema - deljenje ananas linkova = instant ban)

Manje više ti se isplatilo da otputuješ u Englesku samo zbog tog uređaja. Kad pogledaš razliku u ceni, put ti je bio skoro pa besplatan.

Da li je postojala mogućnost da isti ili sličan uređaj naručiš iz Engleske preko neke online prodavnice i da sve sa poštarinom kupovina bude isplativa?
.
Nije, samo neko licno da donese je dolazilo u obzir, i nacin placanja je bio malo rogobatan svojevremeno, ali sam uzeo 2 komada bio bez neke prevelike muke.
I ja sam imao isti "problem" da uputim ljude na Ananas i zato sam vise vremena proveo sa vama ovde u topicu,jer su mislili da sam poluedo,ko o cemu,ja o Ananasu :D Par drugara su me i poslusali,al kad sam video sta su kupili,bolje i da nisu :D Svako od nas je verovatno imao neku svoju strategiju za kupovinu,i neko je bio manje neko vise uspesan,ali verovatno smo svi na kraju zadovoljni. Iskreno cak i Ananas mora biti zadovoljan,jer evo moja okolina da su ih anketirali sa pitanjem: "Sta je i cime se bavi Ananas" 99%,a mozda i 100% anketrianih bi dalo pogresan odgovor,i licno nisam znao pa odlucih da virnem u topic :D A sad 80% moje okoline zna za Ananas i zna o cemu je rec i bar 50% njih je pogledalo sajt,e sad koliko njih je kupilo nesto... iskreno veoma malo. Ljudi su nepoverljivi na popuste,jednostavno iz iskustva znaju da se iza svake dobre price nesto krije... videcemo... ako zele da im se sajt i dalje prati i da ljudi ucestalo kupuju,moraju gotovo svakodnevno da prave neke marketing poteze po pitanju cena,jedino tako ce zadrzati masu uz sebe

E, to, upravo. Na svakom drugom stajalistu autobuskom ili bilbordu stoji njihov oglas i reklama, ali ljudi ni da cuju za njih - jednostavno ne kapiraju a bogami i nisu skloni impulsnim kupovinama. Ovo im je malo poboljsalo imidz, i proculo se stosta o njima (a siguran sam da je pozitivnih iskustava vise nego negativnih), i tek ce u NAREDNIM akcijama i popustima da se okoriste. Mozda nisu sve oci uprte u njih sad, ali nas entuzijasta, sa jacim dzepom ali i dosta jacim iskustvom od vecine laika, jesu, i brzo ce se i to prosiriti.
Iskreno treba im jaci marketing, luckasti tiktokovi kao ryanair, itd, gerila marketing po redditu, ana rs, ostalo, ali nije ni bitno, para vrti gde burgija nece, i to se pokazalo lepo ovih 20ak dana.
I iskreno ne zanima me ni kakav im je PDV sistem, ni koliko su u plusu (minusu), zanima me kao krajnjeg korisnika da li su me zavlacili za povracaj robe, novca, da li je odlagano nedelju, dve, tri nedelje, otkazano bez razloga, itd. To su indikatori svakom normalnom, ekonomicnom coveku, da li da nastavi da posluje s njima.

Za sad, 8.5/10 iskustvo, bukvalno mi TV 55" do stana doneli (nemam pojma ni dal je M&M ili Ananas ili CIty, nisam gledao), sve za 33k. Plus ostalih 30ak porudzbina do paketomata, do vrata, sve proteklo u najboljem redu. Uzimam im jednu ocenu zbog toga sto su s povracajem novca spori za otkazane predmete, ali verujem da je i do nasih bankarskih sistema antickih, resice se i to vremenom kad uvrste IPS placanja (ja se nadam).

Inace, TV je odlican, FOX sa WebOS, apgrejd (doduse mali) sa Xiaomi P1 4K 50", mislim da ce dugo, dugo trajati, jer je softver jednostavno dve klase iznad Android TV-a.
Gubitak na jednom artiklu može da se pegla kroz zaradu na drugom, ali da li je tako to može tek da se vidi analizom i da se izračuna ruc u totalu, a onda kada se uračunaju zavisni troškovi vidi da li je plus ili minus u poslovanju. Inače, vaučeri su išli na teret ananasa, u prilog tome ide činjenica da mi je Elementa kao prodavac miksera vratila novac u iznosu pune cene dok sam ga ja platil umanjen za iznos vaučera.
Takodje, i meni se isto desilo sa cediljkom za limun (posle narucio novu, stiglo), zagubilo se negde u toku transporta, pisalo da je vraceno posiljaocu, da kao nisam bio kuci (a jesam jer mi isti kurir 4 paketa + jbmliga ukrasa doneo isti taj dan), ja se zalio, vratili iznos fiskalni, pun, iako sam ja njima manje platio.
Ne znam sto se ljudi cude, svaka firma s jakim VC fundingom je ovako radila da privuce kupce. Donesi je svojevremeno imao plati vizom, prvu porudzbinu, 500din off, narucivalo se za po 40din (besplatna dostava, hrana 540din), pre 2 godine, pa jos virtualne visa kartice, i rokaj.

UberEats, Deliveroo, DoorDash, sve slicno.

@nidzesi
Ma ne volim ove rasprave, uopšte. Pogotovo ne one koje vode temu u off...
Nemam nikoga na ignore, niti stavljam.

Evo i računice:
Pdv se plaća na tri meseca i to IZLAZNI minus ULAZNI - to ti je obaveza za PDV.
Dakle, ako je ananas nabavio 1.000 televizora po 5.000 dinara sa PDV-om, njima je nabavna cena 4166,66 dinara + pdv.
Ako bismo uzeli primer da su televizore (sve) prodali po 7.200 dinara sa PDV-om, cena je 6.000 dinara + PDV.
Državi će platiti razliku između ulaznog i izlaznog. Dakle, ne 1.200 dinara sa svakog fiskalnog računa x 1000 komada = 1.200.000 din PDV-a, već 1000 komada x (1200-833,33 dinara) = 366.670 dinara.
Ako uzmeš 1000 fiskalnih računa sa po jednim tv-om od 7.200 din, i sabereš PDV, biće 1.200.000, a Ananas zapravo plaća 366.670 dinara :)
:) u sustini si u pravu za ove rasprave, samo teraju na bacanje vremena, a verovatno ce sve biti pobrisano.

Ali, sto se odgovora tice, mislim da ignorise sustinu: PDV je posredni porez. Formalno ga placaju svi u lancu osim krajnjeg kupca, a sustinski se prevaljuje bas na teret krajnjeg kupca (poslednji u lancu).
I ono sto pise na fiskalnom racunu je iznos UKUPNOG poreza, a ja ni ne sporim da je on placen po fazama, samo sto ne razumem zasto insistiras na tome. Prvi u lancu neposredno plati svoj deo drzavi, ali se kroz lanac prevaljuje do nas kao kupaca

A ono sto u stvari i jeste ceo bug, i od cega je ova prica i pocela je od fiskalnog racuna od 3000 dinara (UKUPAN PDV 500), a realno su naplatili samo 1500 od krajnjeg kupca.

Evo npr. da je nabavna cena koju je ananas platio dobavljacu bila bas 1500 dinara, i da je ananas kupcu stvarno izdao racun 1500 dinara, na racunu bi stajao PDV=250 dinara. Ananas drzavi neposredno ne bi platio nista jer nema dodate vrednosti. Kupcu je svakako uzeto tih 250 dinara koje ananasovi prethodnici u lancu neposredno daju drzavi za porez.

Ali posto je izdao racun 3000 rsd, na racunu stoji PDV=500 rsd. Iako ananas nece platiti svih 500 neposredno drzavi, to je jasno... ali od mojih 1500 dinara koji su ujedno i nabavna cena u ovom primeru, 500 odlazi na porez. To sam trazio da neko ko se razume u racunovodstvo objasni. Koja je logika da izdaju racun 3000, ako se placa 1500. Zasto se ne uracuna popust direktno na racunu i tako spreci pravljenje dodatnih 250 dinara PDV-a

U tom smislu sam i napisao prvi post, a ti si se uhvatio za to ko tacno koliko placa drzavi. Kao da je i bitno, na teret kupca je PDV svakako. Osim kada neko izdaje racune sa fantomskim viskovima :d

Ne moras ni odgovarati na ovo ako neces, nije ni bitno. Pisao sam cisto da razjasnim prvi post, ali ni meni se ne zamlacuje dalje.

p.s. nemojte sada samo da me neko uhvati i za ovo da li je ananas samo posrednik. Nije bitno, pisao sam da bude koliko toliko razumljivo, ako neko i cita ove romane uopste.

Poslednja izmena:
Sto se tice marzi, evo jedan primer:
Za Crni petak sam u Nemackoj kupio LG tv po ceni od 480e, isti taj tv je kod nas bio 109.000din. Sada je cena kod nas od 79.999 (sok akcija) do 99.999 na sajtu za poredjenje cena. Jel mislite da je Nemac glup, pa mi ga prodao ispod cene i otisao u minus, ili su ovi nasi malo bezobrazni?

Druga stvar, otkazana mi je stvarcica posle 1 dana koje kao nema na stanju a na tooj stvari sam osvojio televizor Fox 40 inca, nakon sto sam ih pozvao i pitao sta ce biti sa TVom koji je osvojen, oni mi kazu sve se otkazuje ne uticu oni na to vece je sistem tako napravljen.
to je to.
Meni ukras isporučili, iako je celokupna pošiljka što otkazana što vraćena.

@Rio

Kako to misliš da ananas neće pun iznos da plati državi, naravno da hoće. Meni je danas stigao MI Extender, 3199 dinara, od toga je pdv 531 dinara koji će morati da se obračuna i plati državi. Ja sam taj ekstender platio 1699 dinara, razliku od 1500 dinara Usponu je platio ananas. Na koji način ananas plaća Usponu to zna onaj ko ima uvid u ugovor, ili im fakturišu ukupan iznos vaučera (isto sa pdvom) ili kroz neke marketinške usluge ili na neki treći način.

@delboy
placa porez na razliku izmedju cene po kojoj je prodao, i cene po kojoj je nabavio (dodatu vrednost). U nidzesijevom postu na koji sam odgovorio imas racunicu (u spojleru)

tj. ako uzmemo da je ananas prodavac, a ne posrednik.

Ne prodaje ananas, prodaje Uspon, fiskalni račun glasi na Uspon, a znam kako funkcioniše pdv i kako se obračunava :)

Pun pdv iznos placa dobavljac, ne ananas.
Kupio sam philips brijac 15990,00
Platio sa vaucerom 14490,00

Fiskalni racun uradjen na iznos 15990,00, placen je pdv na taj iznos. Kako ananas regulise posle 14490,00 din i 1500,00 din me iskreno ne zanima. To je meni isto kao kad kupim preko kupujem prodajem. Prodavac izda fiskalni posalje postom proizvod, brzoj posti dam kesh, brza posta posle taj novac da prodavcu.

Na purs proverom racuna Prodavac lepo stoji Minson doo PIB 106665031

Porez placa / prebija Minson jer je fiskalni racun izdat na njegov pib ne ananas.

Racun elektronski koji dobijete mozete proveriti na purs sajtu online. Sve je kristalno jasno kako funkcionise sistem.

Prilozi

• B67D12F7-31B3-4B05-8FB3-9BF9CAD819C9.png
    B67D12F7-31B3-4B05-8FB3-9BF9CAD819C9.png
    321.6 KB · Pregleda: 36
@Rio

Kako to misliš da ananas neće pun iznos da plati državi, naravno da hoće. Meni je danas stigao MI Extender, 3199 dinara, od toga je pdv 531 dinara koji će morati da se obračuna i plati državi. Ja sam taj ekstender platio 1699 dinara, razliku od 1500 dinara Usponu je platio ananas. Na koji način ananas plaća Usponu to zna onaj ko ima uvid u ugovor, ili im fakturišu ukupan iznos vaučera (isto sa pdvom) ili kroz neke marketinške usluge ili na neki treći način.

Ne prodaje ananas, prodaje Uspon, fiskalni račun glasi na Uspon, a znam kako funkcioniše pdv i kako se obračunava :)
Pa dobro, zasto onda hoces da ananas plati 531 rsd za PDV, ako ti je Uspon prodao :)

A ono moje pitanje oko "racunovodstvene zavrzlame" i "fantomskog viska poreza" verovatno i lezi bas u tome sto ananas koji izdaje vaucere nije i prodavac, cak ni za Spark robu, ali to moze da objasni samo neko ko zna, ja ne znam, a i umorio sam se :)

Ali znam da sam prvi put u zivotu kod njih video da je fiskalni racun ~3000, a da placam ~1500

Poslednja izmena:
To sto smo mi navikli da nas deru, od drzave, pa preko operatera, pa preko maloprodajnih radnji, to je drugo.
Samo je usled generalno slabe kupovne moci, a narocito zadnjih godinu dana neke 'soft krize', to nateralo prodavce da sednu i zamisle se kako da privuku korisnike, rese se lagera, i gde da smanje marze na 10ak % umesto na 100% (koliko je taj Stella bio van akcije)
tacno tako. sve je neverovatno lose; usluga, marze, cene, dostava, ceo proces kupovine, popusti, cene, odnos prema kupcu.
uopste nije moguce porediti sa razvijenim zemljama.

Hajde da se složimo da niko nema pojma kolike su marže.
Upoređivati robu sa ogromnim popustima preko je takođe suludo.
Mislim da marketolozi mogu vrlo lepo da objasne kako to prodavnice zarađuju na popustima i sumnjam da odgovor leži u velikim maržama....

Auuu brate... a mene urnisali ovde kad sam u 10 reci postavljao status porudzbenice... :rolleyes:

• Like
Reagovanja: nuk
Hajde da se složimo da niko nema pojma kolike su marže.
Upoređivati robu sa ogromnim popustima preko je takođe suludo.
Mislim da marketolozi mogu vrlo lepo da objasne kako to prodavnice zarađuju na popustima i sumnjam da odgovor leži u velikim maržama....
Evo ja mogu da ti kazem da je marza na cpu tip 5% dok su marze na gaming miseve 40-60% ne bi da znas koje su nabavne cene.

Meni je danas stigao MI Extender, 3199 dinara, od toga je pdv 531 dinara koji će morati da se obračuna i plati državi. Ja sam taj ekstender platio 1699 dinara, razliku od 1500 dinara Usponu je platio ananas.
E vidis meni je Ananas svojim popust pomogao da se odlucim za ovaj extender jer mi nije preko potreban i za nepune 4000 (koliko sad kosta) nikada ga ne bih ni uzeo u razmatranje kao potencijalnu kupovinu,jer godinama i bez njega funkcionisem. Uz (za moju realnu potrebu tog extendera) prihvatljivu cenu,uopste nisam imao dilemu oko kupovine. I tako sam birao vecinu proizvoda.Ono sto verovatno nikad ne bih uzeo za stvarne cene na nasem trzistu,sad imam kod sebe zahvaljujuci tom vauceru

Pa to je upravo ono što sam rekao u jednom od postova, ananas je procenio da će na ovaj način da napravi 100 hiljada prodaja, deli vaučer od 12.5 evra i to ide na teret ananasa. Na taj način su opredelili za marketinške usluge 1.2 miliona evra ali su lepo izreklamirali sajt. Dobavljači nemaju ništa sa vaučerima, dobavljali imaju veze sa popustima, tu oni rade sa manjim maržama i spuštaju cenu.
Pa dobro, zasto onda hoces da ananas plati 531 rsd za PDV, ako ti je Uspon prodao :)

A ono moje pitanje oko "racunovodstvene zavrzlame" i "fantomskog viska poreza" verovatno i lezi bas u tome sto ananas koji izdaje vaucere nije i prodavac, cak ni za Spark robu, ali to moze da objasni samo neko ko zna, ja ne znam, a i umorio sam se :)

Ali znam da sam prvi put u zivotu kod njih video da je fiskalni racun ~3000, a da placam ~1500

Tek sam kasnije proverio fiskalni i video da je prodavac Uspon a ne Spark (ili kako im se već zove firma).

Ova cifra od 100000 vaučera je odokativna, verovatno je puno manja, ali je to suština, da su odredili fond za marketing kroz vaučere, a čija se vresnost plaća dobavljačima.

Poslednja izmena:
Po posledji put pisem u temi od Anansa i od mene ce imati samo najnegativnije moguce utiske i na sva zvona cu ih pljuvati kod svih svojih poznanika.
status porudzbine na putu ka paket zoni mi stoji od 13 januara. Juce sam proveravao ste desava sa tim i receno mi je da je kurirska sluzba vratila posiljku iz nekog razloga i da ce biti dostavljena ponovo, danas ih zovem opet kazu mi da je kurir vratio da niste preuzeli. Kazem preuzeo bih da mi je stigao mejl u kom mi se promenio status, koji takodje ni na sajtu nije promenjen. Oni kazu vracen je i mozete ga naruciti opet..a skuplji je 3 puta sad....
Druga stvar, otkazana mi je stvarcica posle 1 dana koje kao nema na stanju a na tooj stvari sam osvojio televizor Fox 40 inca, nakon sto sam ih pozvao i pitao sta ce biti sa TVom koji je osvojen, oni mi kazu sve se otkazuje ne uticu oni na to vece je sistem tako napravljen.
to je to.
I ja sam dobio taj tv nisu ga isporucili a deo te porudzbine (skuplji) otkazali dok onaj jeftiniji je isporucen, zvacu ih sutra da vidim kad salju tv, nadam se da gresim ali izgleda da je politika firme kad neko dobije ozbiljniju nagradu da porudzbinu otkazu

Da li je iko ovde prijavio da mu je isporučena neka od vrednijih nagrada?

I ja sam dobio taj tv nisu ga isporucili a deo te porudzbine (skuplji) otkazali dok onaj jeftiniji je isporucen, zvacu ih sutra da vidim kad salju tv, nadam se da gresim ali izgleda da je politika firme kad neko dobije ozbiljniju nagradu da porudzbinu otkazu
Kada si osvojio nagradu i sta su ti odgovorili na to ?

Meni sredstva uopšte nisu rezervisana, odnosno bila su do 05.01. kada su skinuta sa kartice, iako je porudžbina otkazana dva dana ranije.
Saga sa povratom novca se i dalje nastavlja. U ponedeljak su me zvali i kažu da su poslali dopis banci da se vrate sredstva, ali do danas ih i dalje nema. Moraću sutra ponovo da zovem.

29. decembra sam uz proizvod čija je cena oko 5500 din. osvojio iPhone.
11. januara su mi ga isporučili bez prethodne najave.
Bitna informacija je da su mi otkazali porudžbinu a poklon ipak isporučili.
Par puta sam zvao kontakt centar da bih proverio da li da očekujem telefon ili ne i svaki put dobijao različite informacije. Na sreću, završilo se kao što sam gore napisao.

ne znam kome će pripasti zadatak da očisti temu od postova o pdv-u, da li je čika miško na gubitku ili nije, i kome je danas nešto stiglo a šta mu nije stiglo, ali svakako mu ne zavidim na tom poslu...ili će ananas da se konzervira do sledeće prilike :)

Par puta sam zvao kontakt centar da bih proverio da li da očekujem telefon ili ne i svaki put dobijao različite informacije. Na sreću, završilo se kao što sam gore napisao.
Znači nagradna igra totalno legit!!

Izgleda da su vrednije poklone isporučivali samo na početku akcije, dok se nije pročulo za ananas i dok im se prodaje a nije pretpostavljam, utrostrucila.

Čim su postigli cilj, počeli su da obmanjuju sa tim nagradama.

Neko je pisao već o tome da ti enormni popusti popularizuju neki trgovinski lanac i zaista se isplate, ako su uvremenjeni i dobro isplanirani. Sećam se kad je glovo prošle godine davao ogromne popuste. Tad se činilo da nisu normalni. Sad kad prođeš kroz centar, svako peto Vozilo je dostava za Glovo.

Nazad
Vrh Dno