Šta je novo?

Hardver CPU cooler do 40-ak €

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Twi$teR

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2003
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7800X3D & Arctic LF III 360 A-RGB
Matična ploča
Gigabyte B650M Aorus Elite AX (rev. 1.3)
RAM
T-Create Expert 32GB DDR5 6000 CL30
GPU
Gigabyte Gaming OC GeForce RTX 4090
Storage
Kingston KC3000 1TB Gen.4 NVMe
Zvuk
Pioneer VSX-921 / Jamo S426 HCS3
PSU
FSP Hydro G Pro 1000W (ATX 3.0)
Kućište
Asus A21 (4x Arctic P12 PWM PST A-RGB)
Monitor
Gigabyte Aorus FO27Q2 (QD-OLED)
Miš & tastatura
Razer DeathAdder V2 Pro & Logi MX Keys S
Pametni uređaji
Steam Deck OLED
Pristup internetu
  1. Optički internet
Trebala bi mi preporuka koji kuler da uzmem za Ryzen 5600 do 40-ak evra? Ploča je B550M Plus Tuf Gaming, a kućište Silverstone FT03 (može da stane kuler visine do 167mm). Možda bih nekad, kad mu padne cena kupio 5800X3D, ali za sad bi kuler hladio 5600. Pure Rock 2, Freezer 34 eSports Duo, DeepCool AK400, neki od ID-Cooling modela, možda Noctua NH-U12S Redux? :unsure:

pa mislim da su, kad im je već cena ista, 225-XT i HX6250 bolji izbor od F34 Duo-a, šta mislite?
Jonsbo HX6250 je najbolji izbor, absolutni best-buy, dok su ovakve cene nista drugo osim jos jednog ne moze da se poredi sa njim (Jeftiniji je kod Madjara nego u Nemackoj)

Samo (Deepcool AS500 je blisko drugo mesto), ali Jonsbo ima najveci potencijal za hladjenje od svih sa slicnom cenom.

Solidan kuler će da me košta oko 50€ minimum, plus tih 5 ventova oko 40€, što je već 90€, a Arctic 360 vodeno nekih 30€ skuplje, a mnogo jednostavnije nego ova egzibicija sa ventilatorima.
Ventove imaš na KP za 3500 din, dođe 700 din po komadu.
Možeš da staviš AIO ali ne menja činjenicu da nemaš dotok svežeg vazduha, osim ako ga ne staviš gore da uvlači vazduh...

Izgleda mi interesantno, samo me zanima koliko mu je kvalitetan ventilator. Za AC uvek može da se kupi.
Solidan nesto izmedju, izgleda tu negde kao 140mm stari na Deepcool-u. Za dugovecnost nema podataka.

@RingeRaja

Ag620 se pokazao bolje nego sto sam ocekivao, uz egzibiciju sa ventilatorima, promenu kucista, i pod uslovom da se nije iskrivio 13700/da imas thermalright LGA frame, po test-u iznad bi izdrzao 13700 zimi.

Samo jedan test doduse, koji je ok [nije GamersNexus, ima malo cudne brojke u nekim trenucima]

Poslednja izmena:
Ma ima da bude Arctic Freezer 360 AIO, turim ga gore, otvorim "krov" i neka duva napolje.
Skinem vrata sa kućišta, napred dve četrnestice da ubacuju svež vazduh, a nazad jedna da izbacuje.

Bez vrata ventilatori na kućištu imaju mnogo manji uticaj,skoro ništa. Ostaju to samo ventilatori da hlade radiator. Ja kada otvorim kućište, praktično se ugaser dva 120 gore i jedan 120 natrag Ostanu da rade samo 3x120 na AIO napred.

Ajd da upadnem u temu, da ne otvaram novu posto mi je slicno pitanje.
Treba mi kuler za 5800X3D, budzet do 60-70e i vrlo mi je interesantan taj Jonsbo HX6250.
Da li je on best-buy i OK za taj procesor, ili mi treba nesto jos bolje?

Bitno mi je da koji god kuler uzmem, on posle moze da se iskoristi i za neki buduci upgrade, na primer neki AM5 procesor za 2-3g. ili neki Intel serije 14 ili 15..

Ako crkne fan na ovom Jonsbou, da li moze lako da se zameni sa nekim drugim ?

Može li Arctic Freezer 34 eSports (ne DUO) da hladi neoverklokovani Ryzen 5700X, a da je pri tome tih?

Ili bi Arctic Freezer 34 eSports Duo bio tiši jer ima dva ventilatora, pa se možda vrte sporije?

Treba mi kuler za 5800X3D, budzet do 60-70e i vrlo mi je interesantan taj Jonsbo HX6250.
Problem sa 5800X3D je sto ima veliku varijaciju u temperaturama izmedju primeraka, nekad i 10+°C u istim uslovima, sve zbog 3D VCache. Tako da moze i da ti se zalomi los primerak.
Moj Fuma 2 sa Noctua kulerom je na default naponu i podesavanjima dostizao 90°C, tako da ocekuj da ce sam TIM/3DVcache na procesoru predstavljati usko grlo za odvodjenje toplote. Taj Jonsbo ce odraditi posao.

@Vader Obican eSports je dovoljan.

Ako crkne fan na ovom Jonsbou, da li moze lako da se zameni sa nekim drugim ?
Da, ima najobicnije zice za kacenje.
Bitno mi je da koji god kuler uzmem, on posle moze da se iskoristi i za neki buduci upgrade, na primer neki AM5 procesor za 2-3g. ili neki Intel serije 14 ili 15..
Redovno izbacuju kacenja.
na stock, ko sto @danilo989 spomenu, ne postoji vazdusno hladjenje koje moze garantovano da spusti temperature. Samo sa velikim/kvalitetnim vodenim mogu niske temp (i to opet koliko zavisi od primerka). Ali to znaci da samo treba da se naviknes na velike temperature xD, sama toplota, kolicina energije koja se hladi nije toliko velika.

Da li je on best-buy i OK za taj procesor, ili mi treba nesto jos bolje?
za 5800x3D sve odradjuje posao slicno, tako da je vise pitanje estetike i buke. Jonsbo HX6250 ce raditi posao odlicno. I Trenutno ima fenomenalnu cenu za sta nudi kod Madjara

Poslednja izmena:
Ili bi Arctic Freezer 34 eSports Duo bio tiši jer ima dva ventilatora, pa se možda vrte sporije?
2 ventilatora ce skoro uvek biti glasnija od 1-og (dobrog), nezavisno od brzine. Razlika je 2-3c u korist dva komada.

Freezer 34 eSports crveni za 4500 din u domacoj firmi je super opcija, ako gledas tu estetiku. A i generalno, toliko se smanjio izbor/skocile cene za konkurenciju kod Madjara, da je opet sasvim ok izbor (prosla snizenja/rasprodao se stari lager xD). I Deepcool stavlja pritisak na konkurenciju (jos samo da dobiju lager AG400 Madjari)

Sa druge strane, kod nas u domacim firmama su dobre cene za AG400 sad za 3890 din, i za AG300 za 2690 din, jeftiniji je mali 92mm 3 cevi nego kod madjara. Freezer 34 obican AM4 (3000 din), AM5 (3500 din), je jos uvek jeftiniji doduse.

Sad kad je Zalman CNPS17X skocio sa 30eur, konacno sam siguran da je novi lager za LGA1700/AM5 kacenjem dosao 😅

Dok CNPS20X za istu cenu, verovatno je stari lager.

Jedino sto po izgledu ne privlaci bas kupce 😅

Poslednja izmena:
2 ventilatora ce skoro uvek biti glasnija od 1-og (dobrog), nezavisno od brzine. Razlika je 2-3c u korist dva komada.
A tako znači.

A što se tiče cijena koje navodiš, i "mađara", to mi ne znači puno jer sam u BiH (druge cijene, a i vjerovatno slabija ponuda), pa me više zanima samo tehnički aspekt, da li bi bilo OK da uzmem Arctic Freezer 34 eSports (ne DUO) da hladi neoverklokovani Ryzen 5700X, i da je pri tome tih, da ne mora da se vrti na prevelikim obratajima. Ako je razlika između DIO i ne-DUO 2-3c, onda bi i ne-DUO mogao proći, ako je sam po sebi dovoljan za Ryzen 5700X, a to mi je gore rekao i @danilo989. Pa super :)

Inače ako vam nešto znači poređenja radi, kod mene je

Arctic Freezer 34 eSports (ne DUO) = 43 €
Arctic Freezer 34 eSports Duo + s1700 bracket = 60 €
Arctic Freezer 34 eSports Duo with Bionix Black = 60 €

Kratko pitanje:

Deepcool AK400 ili Arctic Freezer 34 eSports?

Da, D15(s). Može i Deepcool Assassin III, recimo, ali ne znam koliko je jeftiniji id Noctue...

Kućište je ograničeno što se hlađenja tiče ako su oba kaveza na mestu i popunjena, blokiran je prednji deo.

Možeš da pokušaš nešto ovakvo: 120mm vent na dnu da duva naviše, uz malo više odignuto kućište. Zadnji vent staviš da uvlači vazduh umesto da izbacuje i okreneš ventove na kuleru, naravno. Gore 2-3 venta da izbacuju vazduh...Ako želiš, stavi i napred 1-2 venta da hlade diskove.

Ako staviš ventove napred, možda i ne mora dole. Bitan je onaj deo gde zadnji vent ubacuje svež vazduh pravo u kuler umesto da izvlači a gornji ventovi (prednji i srednji, recimo) izvlače.

Dakle, vazduh ulazi otpozadi i odozdo/spreda, izlazi odozgo.

Trebaće ti hrpica ventova, doduše. Najjeftinija varijanta ti je 5-pack Arctic P14 PWM PST...
Ok, gore je zatvoreno, potpuno, nema ni ubacivanja, ni izbacivanja, ni kačenja vodenog.
Imam 2 venta napred koji duvaju u kaveze sa diskovima, koji će biti popunjeni, svih 8 komada, a 1 vent nazad koji izbacije.
Da li će Noctua D15 biti dovoljna za 13700 (non-K), neoverklokovan, radi se Handbrake?
Podrazumeva se da će protok vazduha da bude linearan, od napred, ka nazad, sa istim smerom ventilatora na kuleru.

Gledao sam taj test, medjutim nema obican Arctic, samo DUO. Kapiram da obican moze biti samo tisi i mozda za stepen, dva topliji od duo.

Arctic Freezer je fino jeftiniji kod nas, pogtovo ako se uzme u obzir da mi treba crni, AK400 Zero Dark je jos skuplji od obicnog. Mada vise mi se svidja :D

Mozda glupo pitanje, da li termalna pasta ima rok trajanja? :D

Godinama mi u fioci stoji Noctua NT-H1 pa ne znam da li mogu da je iskoristim.

Pasta za CPU, da li Noctua nt-h1 od 3,5g za 1000din (ide uz ostale kompknete pa nema postarine) ili Arctic mx-4 od 4g za 650din i nekom postarinom (250-400din),
Koja je od ove dve bolja pasta?
Koja je termalno bolja?
Arctic mx-4 traje do 8g montirana valjda a Noctua nt-h1 do 5g .

Pasta za CPU, da li Noctua nt-h1 od 3,5g za 1000din (ide uz ostale kompknete pa nema postarine) ili Arctic mx-4 od 4g za 650din i nekom postarinom (250-400din),
Koja je od ove dve bolja pasta?
Koja je termalno bolja?
Arctic mx-4 traje do 8g montirana valjda a Noctua nt-h1 do 5g .
Dosta su slicne, mozda stepen dva u korist noctue, svakako za tih 100 dinara razlike uzmi noctua.

NZXT ili Arctic Cooling MX-4?

Vrh Dno