Šta je novo?

Hardver CPU cooler do 40-ak €

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Twi$teR

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2003
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7800X3D & Arctic LF III 360 A-RGB
Matična ploča
Gigabyte B650M Aorus Elite AX (rev. 1.3)
RAM
T-Create Expert 32GB DDR5 6000 CL30
GPU
Gigabyte Gaming OC GeForce RTX 4090
Storage
Kingston KC3000 1TB Gen.4 NVMe
Zvuk
Pioneer VSX-921 / Jamo S426 HCS3
PSU
FSP Hydro G Pro 1000W (ATX 3.0)
Kućište
Asus A21 (4x Arctic P12 PWM PST A-RGB)
Monitor
Gigabyte Aorus FO27Q2 (QD-OLED)
Miš & tastatura
Razer DeathAdder V2 Pro & Logi MX Keys S
Pametni uređaji
Steam Deck OLED
Pristup internetu
  1. Optički internet
Trebala bi mi preporuka koji kuler da uzmem za Ryzen 5600 do 40-ak evra? Ploča je B550M Plus Tuf Gaming, a kućište Silverstone FT03 (može da stane kuler visine do 167mm). Možda bih nekad, kad mu padne cena kupio 5800X3D, ali za sad bi kuler hladio 5600. Pure Rock 2, Freezer 34 eSports Duo, DeepCool AK400, neki od ID-Cooling modela, možda Noctua NH-U12S Redux? :unsure:

😅 To nije fer, sto samo ti da umres, ako kupis kutijicu Thermal Grizzly Kryonaut Extreme od 100 eur i pokazes joj racun, ce je strefi srcka odma xD

to je samo jedan spric, a sta cemo sa putty/glinom i lepkovima za warhammer figurice, nemoj mi reci da bi i to bio problem :cool:

Glavni problem je Hi Fi. Delove za kompjuter i mogu nekako da skakrijem. Filozofija se menja i glasi ovako. Ako hoću drugo pojačalo, staro moram da prodam. I ako volim da ih posedujem kao kolekciju. Zvučnici moraju da budu u tačno određenoj boji :D

I sa tim nema nikakve veze što jedne njene cipele ili naočare koštaju više od mog hobija. Na delu su sile koje ne mogu da razumem. Moram samo, kao i većina, da im se povinijem :) ***

Sad bi bilo lepo da se vratimo na temu thread-a. Hvala.

Na kraju sam se odlučio i naručio od KP mađara Xilence M906, koji je u stvari ID-Cooling SE-226-XT pod drugim imenom. Htedoh da uzmem F34 Duo, ali pošto im je cena ista, mislim da je M906 bolji izbor.

Nista, samo posle tri strane i 95% saveta da uzmes Arctic, uzmes nesto sasvim trece.
Bolje da nisi ni pitao, i da si isao svojom voljom kao sto jesi.
Na ove tri strane je svega par mojih post-ova u kojim sam se takođe raspitivao i o drugim kulerima kao što su npr. Jonsbo HX6250 kao i pomenuti ID-Cooling SE-225 i 226-XT, koji su mi delovali kao kuleri koji bi bili bolji izbor od F34 Duo-a za hlađenje 5800X3D-a, koga bi nekad kasnije možda kupio. Freezer 34 Duo je odličan kuler, nesporim, ali dosta preporuka za njega je stizalo ne samo iz tog razloga, već i zato što je isti dostupan za kupovinu u našim radnjama, što nije slučaj sa modelima koje sam iznad naveo. U svakom slučaju hvala svima na predlozima, bili su od koristi. ;)

Porucio sam Ryzen 5600 i razmisljao sam da uzmem Arctic 34 eSports, medjutim primetih ovaj kuler koji ima i argb pa me zanima valja li:

Nisam nesto mnogo nasao o njemu po netu.
Slab je taj Xilence, ima samo 4 toplotne cevi, ako hoćeš Xilence onda onaj gore spomenuti M906, ili Arctic

Mada, Arctic ima bolji vent od njih...
Baš sam juče pročitao nečiji savjet da se umjesto Arctic 34 eSports (ne DUO) uzme DUO, pa i tamo gdje DUO nije neophodan za CPU, pa da se prosto taj drugi ventilator iskoristi za kućište. Jer kažu da je taj ventilator BioniX P120 dobar sam po sebi.

Mada kažu da su ti P (Pressure) ventilatori više za CPU hladnjake i radijatore, ne toliko za kućište, ali mogu i na kućište.

Ja sam mislio uzeti obični Arctic 34 eSports za 5700X, ali ne znam da li bi se isplatilo uzeti DUO pa zgrabiti taj dodatni BioniX P120, ako je zaista dobar i može u kućište, i ako on sam vrijedi te razlike u novcu između Duo i ne-DUO.

Slab je taj Xilence, ima samo 4 toplotne cevi, ako hoćeš Xilence onda onaj gore spomenuti M906, ili Arctic
Nije mi bitan brend, bitno je da meni izgleda lepo i da je tih :D

Dvoumim se izmedju tog Arctica, Be Quiet Pure Rock 2 Black, Deepcool AK400 Black i Xilence. Svi su tu negde po ceni.

Dvoumim se izmedju tog Arctica, Be Quiet Pure Rock 2 Black, Deepcool AK400 Black i Xilence. Svi su tu negde po ceni.
I ja sam razmatrao navedene modele za kupovinu, kao i Jonsbo HX6250, ID-Cooling SE-225-XT i SE-226-XT koji sam i hteo da kupim, ali KP mađari ne mogu da ga nabave. Ali zato mogu da nabave Xilence M906 koji je 226-XT pod drugim imenom, šest bakarnih heatpipe-ova, 250W TDP, fluid dynamic bearing 120mm fan. Cena mu je 50€. Njega sam na kraju i naručio, treba da stigne ovih dana.

Mislim da nema potrebe za tim kulerom za Ryzen 5600. Koliko vidim, on je deklarisan na 65W sto znaci da mogu bilo koji da uzmem? Verujem da ce Xilence M704 Black PRO ARGB odraditi posao. Uzeo bih ga zbog toga sto ima ARGB, a sto je najgore, ne znam ni da li ce mi se svideti to sto svetli :D Kapiram da mogu da ga iskljucim u slucaju da mi je too much.

Nikad dosta hlađenja, što je jače nego što je preko potreno, to je tiše a i ne moraš da misliš na leto i po vrućini. Ne kupuju se svaki dan a možda ćeš nekad i jači processor.Uzmeš naj bolje što hoćeš i/ili hoćeš da platiš. I onako traju skoro neograničeno pa to koštanje podeliš sa godimama u upoterbi.

Ne daje mi se toliko para za kuler, mislim da je nepotrebno za 5600. Siguran sam da necu uzimati jaci procesor u buducnosti, a kada bude pao upgrade, bice opet neki mid range kao i ovaj sad.

Krenuo da zovem juce da porucim Arctic eSports sa jednim ventom and guess what, nema ga nigde. Nema cak ni kod madjara. Ista situacija za Xilence. Pobeze mi Arctic DUO sa KP, nov bukvalno, otisao za dan, zaboravih da pozovem coveka... Neki predlog do 40ak eur za neki kuler koji je dostupan kod nas? Hladice Ryzen 5600. Ili ako neko zna gde moze da se uzme Arctic, neka pusti link.

Ne znam koliko košta taj LC RGB ali greota je dati 40€ za njega.
Bilo je srebrnih, bez RGB ventilatora za 25€, regularno u domaćim radnjama.

Ovaj koji sam okacio je 3300 rsd u domacoj radnji.

Ubuduće ovakve poruke šaljite privatno. Ostavićemo ovu neko vreme da drugi član stigne da je pročita.
Hvala na razumevanju.
Primljeno k' znanju.
Uzgred, kad poruka bude obrisana, koga zanima gde ima kod nas da se kupi Freezer 34 eSports, nek' me kontaktira na PM.

Nije neka tajna, ja sam ih našao običnom pretragom, izgleda da imaju maltene kompletan Arctic program po finim cijenama.
Na kraju sam na 5700x stavio LC-CC-120 nabudžen sa dva Arctic F12 PWM PST koji sam već imao, za moje potrebe korektno radi - ajdluje ispod 40C na manje od 800 obrtaja, u svim stress testovima ne ide preko 63C, na 1350 obrtaja.

Nije tajna naravno, ali eto @el_patron nije uspeo da ga nađe kod nas, pa reko’ da pomognem. :giggle:

Vrh Dno