Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Mentor, fazon kao LGBTQ loby stilista ?
To će za nas ,Srbe, da ima od naročitog značaja, kad to prispe u nas.

@alex1974

Posto je nova kartica - da li si aktivirao karticu na bankomatu
i da li su ti u podesavanjima svi kanali placanja otvoreni ?

Da li je neko uzimao 4g rutere? Ne razumem se preterano, vidim da postoje i oni u obliku štapića sa USB priključkom (može da bude i kao mrežna kartica kad se ubaci u komp, a kad je na punjaču onda je wifi ruter). A ima i običnih. Isto tako i cene, od 2500 do 6000 din. Ideja mi je da ubacim sim karticu koju imam viška i da koristim net sa nje. Prstor je 20ak kvadrata, ima dometa. Na šta bi trebao da obratim pažnju? Da li postoje neke makre koje su dobre iz te oblasi (i na aliexpresu)?

@kobac91

Na oglasima imas masu polovnih otkljucanih Huawei/ZTE/Alcatel
3G/4G LTE rutera i uz malo cenkanja ih mozes uzeti za 20€

Da li je neko uzimao 4g rutere? Ne razumem se preterano, vidim da postoje i oni u obliku štapića sa USB priključkom (može da bude i kao mrežna kartica kad se ubaci u komp, a kad je na punjaču onda je wifi ruter). A ima i običnih. Isto tako i cene, od 2500 do 6000 din. Ideja mi je da ubacim sim karticu koju imam viška i da koristim net sa nje. Prstor je 20ak kvadrata, ima dometa. Na šta bi trebao da obratim pažnju? Da li postoje neke makre koje su dobre iz te oblasi (i na aliexpresu)?
Ja sam uzeo davno e5372 ali imas na kp za 80e netgear ac810s koji je fenomenalan.Radi na 220v bez baterije sa 20w adapterom samo da ima full usb ulaz a ne type c ulaz i koristis original kabl iz kutije.Original adapter je 5w koji je u netgear pakovanju zato mora neki od 20w ako se koristi bez baterije da se ne bi gasio uredjaj.
Pozdrav

Kaže mi danas kum da od juče Ali više ne isporučuje pošiljke za Austriju. Razlog je neki novi austrijski zakon o online prodaji koji nalaze da svaka pojedinačna porudžbina mora da ima svog "mentora" određenog od strane prodavca, koji je na usluzi kupcu oko porudžbine što kinezi neće i ne mogu da ispune...

Шта је директива ЕУ о амбалажном отпаду?
Као што сам назив сугерише, Директива ЕУ о амбалажном отпаду (тачније: „Директива 94/62/ЕЦ о амбалажи и амбалажном отпаду“) је директива Европске уније. Дизајниран је да регулише рециклажу амбалажног отпада у земљама чланицама ЕУ и темељно је измењен 2018. године „Директивом (ЕУ) 2018/852“.

Сама Директива не помиње е-трговину или онлајн куповину. Он регулише квоте за рециклажу за различите врсте материјала и друге аспекте рециклаже амбалажног отпада у земљама чланицама ЕУ. Такође манифестује принцип проширене одговорности произвођача (скраћено: ЕПР) у оквиру шема ЕУ за рециклажу. То значи да су произвођачи и продавци који уводе амбалажу на тржиште одговорни за рециклажу своје амбалаже. Свака држава чланица морала је да примени директиву ЕУ о амбалажном отпаду у својим националним законима.

Poslednja izmena:
@alex1974

Posto je nova kartica - da li si aktivirao karticu na bankomatu
i da li su ti u podesavanjima svi kanali placanja otvoreni ?
Moguce da je nisam aktivirao na bankomatu (ne secam se) poslao sam mail banci i isto su me to pitali.
Oticicu ovih dana do grada i koristicu bankomat pa cu videti da li je do toga?
Kanali placanja mi jesu otvoreni.

Htio sam ja ali sam ipak uzeo one softshell sto rade sa telefonom, za motor su mi odlicne.
Slicne kao ove
Hvala. Te sa rajferšlusom mi nisu interesantne, ali ću pogledati ponudu.

Ženčé mi naručilo taktičke :D

Ubr, narucih sinoc neke kablice sa Aliexpressa, sve ukupno sa shipmentom $8.60, od toga shipment oko $3. Biram standardno Cainiao Standard for Special Goods otkako je krenulo ovo s*nje sa Madjarskom. Jutros mi se pojavio tracking, kad ono Cainiao Standard for Special Goods ne ide preko Litvanije kao pre, nego preko Madjarske :eek:. Doduse, ne pocine sa UA, nego sa LA. Imate li iskustva da li LA*********HU ima pracenje do kraja i da li ce da stigne ili ce da bude "pisi propalo" kao sa UA*********HU?

Hvala.

Nemaš frke, to je takođe registrovana pošiljka, kao i LB...LT :)

Da li je neko narucivao procesore sa AliExpessa i kako su stizali? Zapakovani u kutiju ili kovertu i da li je carina otvarala posiljke? Hvala :)

Pre 2.dana sam kupio neke kese za vakuum mašinu, prodavnica viđena pre 3h ,.a do danas, niti su replicirali na moju poruku, niti su.krenuli sa pakovanjem..
15€ mi je stavljeno u rezervu, tek za 29 dana će sistem odraditi automatski refund. Znam da mogu da.idem na Cancel pošiljke, ali mi se ovo ,do sada,.nije dešavalo, prodavnica zapakuje i pošalje proizvod u roku od 24h. Ovi se prave mrtvi. Ne znam da li da sačekam još par dana, ali, koliko se sećam, imam pravo 48h da iniciram refund, posle toga ću da čekam mesec dana.

@Xith

Narucivali smo pre par godina - polovni modeli cena od 3-10$.
Stizali su upakovani u plasticne "kutijice" kao kod novih box
pakovanja i AMD ( posto imaju pinove ) su dodatno umotavali u
"pucketavu" foliju.
Uglavnom Ux..xx posiljke pa su prolazili bez carine.

@Syntaur

Posle kreiranja porudzbine pise rok u kom bi trebali da
posalju narudzbinu ( od 2 do 7 dana , kada su praznici i duze
- zavisi od distributera )

Mnogi (pre)prodavci nikada ne odgovaraju na poruke

Strasno sta radi Aliexpress, poceli su previse da stite prodavce. Porucio nesto, tipa 3$, kinez produzavao vreme za dolazak, kao ok sticice. Ja otvorim dispute, pokusao da me prevari na foru uplatice mi na PayPal ako zatvorim, ja lepo rekoh, ukoliko dodje ja cu da uplatim. UA paket u pitanju. Posle nekog vremena umesa se AE sa tim da odem u postu i da pokupim paket jer je stigao u Srbiju. A tracking nerealan, kao dosao, za 6 dana iz Kine u Srbiju, znaci fake track sigurno. OK, ne mrzi mene, odem ja u postu, standardno, nemamo nista sto pocinje sa slovom U, na vase ime nema neisporucenih paketa (10 paketa nakon tog stigla normalno). Napisem opet poruku na dispute, objasnim sta su mi rekli, Aliexpress posle sat vremena presudi sa No Refund bez ikakvog prava zalbe i ikakvih informacija. Mislim, necu propasti za 3$ al iz principa ne zelim da dam novac na nesto sto meni nije isporuceno, i da se tako ophode sa nekim ko je 10 godina kupac na tom sajtu.

^ Ja više ni ne pokrećem dispute za te "sitne" pakete, jednostavno nema svrhe...

Pa da, al to jednostavno iz nekog principa, sta bi bilo kad bih porucio nesto skuplje a nema pracenje? Opet bi izgubio spor, a vidim da pojedini prodavci salju untracked pakete koji kostaju 30+$?? Pa nisu ni oni ludi da salju 30$ bez osiguranja / preporuceno pismo a zasticeni su od platforme.

@Syntaur

Posle kreiranja porudzbine pise rok u kom bi trebali da
posalju narudzbinu ( od 2 do 7 dana , kada su praznici i duze
- zavisi od distributera )

Mnogi (pre)prodavci nikada ne odgovaraju na poruke
Gde im je taj Refund information?
Danas sam išao na Cancel order I prekinuli su slanje..
Jednom,.ranije, sam isto tako prekinuo slanje, ali je Refund informatiin bio tu negde, a sada ne mogu da ga pronađem. Takođe, sećam se, tada, novac mi je bio vraćen , valjda, na račun a da o tome nisam dobio nikakvo obaveštenje, ni od banke ni od AE. Tada sam zvao banku, rekli su da se, kada se vrši povraćaj novca, ne dobija nikakvo obaveštenje.
MTS banka tj. BPŠ je u pitanju.
Tako da nisam imao uvid u stanje na računu da li su zaista vratili novac, jer ne pamtim stanje računa.
Sada sam snimio screenshot računa, baš da vidim da li će vratiti tih 14€.

Prilozi

• Screenshot_2023-01-14-03-32-41-533_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    Screenshot_2023-01-14-03-32-41-533_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    75 KB · Pregleda: 26
MTS web app ( BPS ) - Kartice - Lista transakcija
Odliv je oznacen sa x,xx EUR
Refund je oznacen sa ( minus ) -x,xx EUR

online.mtsbanka.rs/webapp/Identity/Login

aliexpress.com/p/refund-dispute/list.html

Pojavila se poruka. Ja znam da sam ranije viđao tako nešto, ali pošto ne idem često na Cancel order, zaboravio sam.

Da, tako je,.u aplikaciji se pojavi minus (-) ispred refund iznosa. I to sam zaboravio 😁
Hvala.

Šta se dešava kod njih u Kini, imaju prekid rada. To je zbog korone ? Ovo je druga prodavnica da nije u mogućnosti da pošalje porudžbinu.

Prilozi

• Screenshot_2023-01-14-09-53-23-194-edit_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    Screenshot_2023-01-14-09-53-23-194-edit_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    81.4 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_2023-01-14-09-57-43-364-edit_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    Screenshot_2023-01-14-09-57-43-364-edit_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    162.4 KB · Pregleda: 22
vrv ima veze i sa novom godinom koja im pocinje 22. pa su mozda neki sada na odmoru a neki ce tek biti. meni lici da su uzeli odmor. moze da bude i virus ali tesko.

Desi se da "preko noci" zatvore citave oblasti , plus ide proslava
nove godine

euronews.rs/svet/fokus/72241/sangaj-ponovo-na-udaru-korone-zatvoreni-vrtici-nastava-u-skolama-onlajn/vest

slobodnaevropa.org/a/kina-covid-apple-iphone/32194239.html

slobodnaevropa.org/a/kina-protest-politika-nulta-covid/32151695.html

Ovo je zbog proslave nove godine najviše, većina fabrika je već zatvorena, ljudi otišli kućama, nisu primali porudžbine još krajem prošle godine (mislim na veće porudžbine koje idu iz fabrika) ovi sitni prodavci na aliexpressu su još i duže radili. Uglavnom ko još nije otišao od ponedeljka 16-ti Jan. ide sigurno i vraćaju se za oko 2 nedelje.

Ima malo i do korone, od kako su olabavili mere puno je radnika na bolovanju, ne mogu da ti odrade nešto čak ni ako ponudiš više da platiš, kažu nema radnika.

Evo sad se ulogovao i kod mene! Možda je i moj net prso...
Inače vidim da mi je par prodavnica poslalo CNY akcije, kao dok su na odmoru malo će biti "niže" cene, ko prati cene artikala za koje je zainteresovan može da pogleda, možda vredi uzeti ako nije bitan rok isporuke. Ja sam našao jedan artikal, 3$ kupon na kupovinu do 30$ + 2$ CNY kupon, nije nešto al daj šta daš :D

The preparing been extended due the Chinese New Year, as this is a time for celebration, many of our sellers will be on holiday from Jan 21st – Jan 27th (PT). During that time, order processingand shipping time may be delayed about 16 days.

The order placed on 2023-01-16, preparing time is 7 working days, it should be shipped before 2023-01-25, but due to 25th Jan is China's holiday, so the order preparing time will be extended to 2023-02-02.

Strasno sta radi Aliexpress, poceli su previse da stite prodavce. Porucio nesto, tipa 3$, kinez produzavao vreme za dolazak, kao ok sticice. Ja otvorim dispute, pokusao da me prevari na foru uplatice mi na PayPal ako zatvorim, ja lepo rekoh, ukoliko dodje ja cu da uplatim. UA paket u pitanju. Posle nekog vremena umesa se AE sa tim da odem u postu i da pokupim paket jer je stigao u Srbiju. A tracking nerealan, kao dosao, za 6 dana iz Kine u Srbiju, znaci fake track sigurno. OK, ne mrzi mene, odem ja u postu, standardno, nemamo nista sto pocinje sa slovom U, na vase ime nema neisporucenih paketa (10 paketa nakon tog stigla normalno). Napisem opet poruku na dispute, objasnim sta su mi rekli, Aliexpress posle sat vremena presudi sa No Refund bez ikakvog prava zalbe i ikakvih informacija. Mislim, necu propasti za 3$ al iz principa ne zelim da dam novac na nesto sto meni nije isporuceno, i da se tako ophode sa nekim ko je 10 godina kupac na tom sajtu.
Porucio neke sitnice jos sredinom Septembra prosle godine... Naravno da nista nije stiglo... Pise kao da je stiglo u Srb posle 20ak dana, ali od tad nista... Pokrenuo dispute za jedan paketic, nadmidrivao se sa prodavcem i AE timom da nista nije stiglo (cak isao do poste da proverim a lik me tamo gleda kao da bi me ubio, tipa sto si dosao, isporucili bismo ti na vrata), i na kraju presudjeno u korist prodavca... Za drugi paket ista situacija (s tim sto dispute necu ni da pokrecem jer ce ista situacija da bude), pa sad se debelo razmisljam dal opet da porucujem sa AE... Jer nije prvi put da nesto ne stigne, ali sad prvi put da to budu dva paketica porucena istog dana... Tako da, nisam pametan sta se desilo ili zasto... Da li su problem nasi ljudi ili neko iz Kine, ne mogu da sudim, ali to su neke sitnice koje mi trebale a ovde ih nema... Toliko.

Porucio neke sitnice jos sredinom Septembra prosle godine... Naravno da nista nije stiglo... Pise kao da je stiglo u Srb posle 20ak dana, ali od tad nista... Pokrenuo dispute za jedan paketic, nadmidrivao se sa prodavcem i AE timom da nista nije stiglo (cak isao do poste da proverim a lik me tamo gleda kao da bi me ubio, tipa sto si dosao, isporucili bismo ti na vrata), i na kraju presudjeno u korist prodavca... Za drugi paket ista situacija (s tim sto dispute necu ni da pokrecem jer ce ista situacija da bude), pa sad se debelo razmisljam dal opet da porucujem sa AE... Jer nije prvi put da nesto ne stigne, ali sad prvi put da to budu dva paketica porucena istog dana... Tako da, nisam pametan sta se desilo ili zasto... Da li su problem nasi ljudi ili neko iz Kine, ne mogu da sudim, ali to su neke sitnice koje mi trebale a ovde ih nema... Toliko.
Polako, malo strpljenja. Meni je jedan od paketa još od 15.12 na stanju zadužen za dostavu pa je stigao kod mene tek 15.01. Mislim da je to do naše pošte, da se nešto ulenjili oko praznika.

Vrh Dno