Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Ovo je opet za celu generaciju iza nV.
7900xtx skuplja za napraviti od 4080 i lošija.

Bilo bi dobro ako je istina da imaju grešku u dizajnu koju bi mogli da isprave za neku 7950 seriju. Ovim kartama fali tih dodatnih 15-20% u odnosu na prošlu generaciju da bi imale uticaj.

Sa ovim prikazanim ne vidi se nikakav napredak u arhitekturi u odnosu na n21.

@jurodivi

Moje procene i jesu bile kao sto i jeste, ali je uvek postojala nada da ce AMD promeniti nesto na trzistu.
Svakako, poslovanje ne ide tako, svako grabi deo svog kolaca i nije imun na profit.

Te cene od 1000$ za kartu, prva je ozvanicila nVIDIA. Uspeli su da to postave kao standard pa i da prevazidju znacajno iznad. Zato su ljudi razocarani, jer je disbalans, nVidia prakticno drzi monopol. Intel kao treci igrac tesko da moze u skorije vreme nesto da napravi da bude konkurentan u najvisoj klasi. To mi u ovom momentu deluje kao bajka.

Dakle, nema dovoljno snazne konkurencije za neki osetniji preokret, mada kakvo je danas doba, trula hiper produkcija i sumanute cene koje imaju tendenciju rasta, ne treba imati preterane nade.

Bilo bi dobro da AMD ima prostor za jos neki chip koji bi podigao seriju bar za jos jednu stepenicu iznad.

Dobra stvar u celoj prici je sto za gaming savrseno dobro radi posao prethodna generacija RTX 3000 i RX 6000.
Zaista ne znam da nabrojim igre gde te karte nece biti dovoljne, osim ako ne idemo u krajnost tipa 4K rezolucija + ray tracing na maximum, i to bez DLSSa ili FSRa..

Tako da ovo je zaista za ljude koji hoce da imaju best of the best, ili ti 1% da ne kazem 0,1%

Dobra stvar u celoj prici je sto za gaming savrseno dobro radi posao prethodna generacija RTX 3000 i RX 6000.
Zaista ne znam da nabrojim igre gde te karte nece biti dovoljne, osim ako ne idemo u krajnost tipa 4K rezolucija + ray tracing na maximum, i to bez DLSSa ili FSRa..

Tako da ovo je zaista za ljude koji hoce da imaju best of the best, ili ti 1% da ne kazem 0,1%
Dok ne krenu da sakate prethodnu generaciju sa novim drajverima. Nista novo od njih, pogotovo od Nvidie.

7900XTX 1425EUR
7900XT 1330EUR
4080 1540EUR
kod severnih komsija.
Iskreno sve je to manje vise ista cena tj. u 15% razlike, a to znaci da ove karte kupuje ista kategorija kupaca. 4090 za 2195EUR je vec neka druga kategorija.
S obzirom na ovo logicno je da ce se 7900XT dosta lose prodavati, jednostavno je vidno slabiji od 7900XTX i 4080 za "neprijatno" slican novac, jednostavno ne vidim ko ce kupovati tu kartu. Da budem malo "grublji", za ovaj novac ja ne vidim ko ce kupovati 7900XTX pored 4080 jer je razlika u ceni samo 8%, a posto su karte priblizno slicne u rasteru i ni priblizne u RT i nekoj "polu profi" upotrebi, jednostavno 7900XTX i nije nesto za taj novac. To ne znaci da je 4080 dobra kupovina, vec da su sve 3 karte jednako losa kupovina. Verujem da su ovo neke prve cene i da ce 7900XTX brzo ici na razumnijih 1200-1250EUR, a 7900XT na 1000-1100EUR.

Poslednja izmena:
Za takvu malu razliku u ceni izmedju XTX i 4080 se ne isplati uzeti XTX

Preskupo za XT verziju, skoro 1400e.

1670932111433.png

Bogme, kakva je situacija do 2024-25 ili nekog novog GTA naslova necu da razmisljam o apgrejdu...
I da se pomolim da moja 6800xt do tada ne rikne. :)

Neće ja imam još uvek na jednom kompu VEga 64 koja mi je i pala sa 2 metra visine na prket i radi kao podmazana :)....

Ево их и у Норвешкој. 1080 EUR XT, 1200 EUR XTX.
1670936904187.png

AMD je na potezu, nVidia drži 75% tržišta po Steam Hardware Survey, znači bolje je odmerila cene svojih karica. AMD drži tek 15% mada kad vidim spisak kartica, ne znam kako je skupio i tih 15%.

Fali samo tetka iz Norveške...

@Bogda
Verovatno računaju i APU, kao sa Intelovom integrušom...

Ovdje su problem drajveri!
U nekim igrama je XTX tu negdje sa 4090, ili cak brzi u CoD, dok negdje jedva je bolji od 6950 xt.
Btw, nacuo sam da ce AMD drajver tim raditi cak i za praznike, da bi naravno rijesili taj problem sto prije. Nesto slicno se desilo i sa HD 7970.

Nadajmo se da je samo to, ali nisu ovde samo performanse u nekim igricama problem. Za novi CoD je veća šansa da je tu problem sa Nvidiom, jer sve njihove kartice imaju lošije rezultate u poređenju sa AMD iz niže klase (npr. na 4K rezoluciji RX6800XT je skoro na nivou RTX3090Ti).

Pre će biti da je ovde nastao neki problem sa novom arhitekturom. Ovaj lik je i ranije pominjao neke hardverske bagove

RDNA 3.jpg

Ostaje nada da će to ispeglati u narednom periodu, ali nije trebao ovaj loš publicitet AMDu, ako uopšte žele deo kolača od Nvidie. Treba pogledati samo kako su prilično negativni komentari Gamers Nexus i Hardware Unboxed.

^ kod hardver unboxed u recenziji 7900xtx vs RTX 4080 razlika u proseku na 16 igara u 1440p je prednost na strani 7900xtx 1fps, dok u 4K je 4fps sto je bas mala razlika. Jesam korisnik nvidia ali bih voleo da amd sredi te probleme posto je konkurencija dobra stvar, a za cene tu izgleda da konkurencija više ne znaci skoro ništa jer svi gledaju maksimalni profit. Kad mi korisnici već moramo platiti velike sume barem da imamo sto bolje performanse iz tih kartica.

:D

nije bas all gpu related, ali ono
new cards look :)

^ jako lep build, sviđa mi se sto nema preterano rgba.

While the AMD reference RX 7900 XTX was 8% faster than the RTX 4080, the stock ASUS TUF is 11.5% faster, if you add OC+UV on top, you're getting 23.1%—this looks much closer now to what AMD has promised us.
Jedino utegnut XTX je blizu rezultata koje smo ocekivali vs 4080.

i red devil

Jedino utegnut XTX je blizu rezultata koje smo ocekivali vs 4080.
Zanimljivije je kada ima prostora da se utegne, i to dobro.

Nazad
Vrh Dno