Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Nadajmo se da je samo to, ali nisu ovde samo performanse u nekim igricama problem. Za novi CoD je veća šansa da je tu problem sa Nvidiom, jer sve njihove kartice imaju lošije rezultate u poređenju sa AMD iz niže klase (npr. na 4K rezoluciji RX6800XT je skoro na nivou RTX3090Ti).

Pre će biti da je ovde nastao neki problem sa novom arhitekturom. Ovaj lik je i ranije pominjao neke hardverske bagove

Pogledajte prilog 367655

Ostaje nada da će to ispeglati u narednom periodu, ali nije trebao ovaj loš publicitet AMDu, ako uopšte žele deo kolača od Nvidie. Treba pogledati samo kako su prilično negativni komentari Gamers Nexus i Hardware Unboxed.

Cuj, morali su izbaciti kartu.
A o bugovima se pricalo i prije. Ali vidi se da su performanse all over the place.

Jedino utegnut XTX je blizu rezultata koje smo ocekivali vs 4080.
Vrhunski clock. Nek smo i to doziveli da GPU predje barijeru od 3 Ghz pa i preko a da bude stabilan. Ranije je 3 Ghz bio visok clock za CPU, 4 Ghz vrhunski OC, 5 Ghz na LN2 a sad out od box, dok se 6 Ghz dobije OC-om. Nadam se da cemo u neko skorije vreme moci da vidimo i 4 Ghz za kartice, ali to dosta zavisi od arhitekture. Opet, bilo bi bas mocno. Ovakvi detalji i generalno taj novi talas koji je iznedrio ove nove serije me raduje. Jos da su cene na mestu.. 600-650 evra XTX, 500 evra XT. To bi bilo dosta realnije i to je neki limit koliko maksimalno treba dati za graficku kartu. Mining je dosta uticao na promenu na trzistu, karte su se kupovale po sumanutim cenama u ogromnim kolicinama. Dzabe sto je balon pukao kad su ostale posledice koje danas osecamo.

Ne mogu da se otmem utisku da je AMD izbacio 7900xtx kao nedovrsen projekat koji je trebalo jos malo podesavati po pitanju power limit/Vcore/GPU clock

Pogledjate koliko se dobija undervoltom i menjanjem power limita, bukvalno ono sto je AMD mogao i morao sam da odradi.

ASUS+OC F 347.9fps
Refrerent model def. 302.8fps

To je razlika od skoro 20%!
Da je karta def. pravila 15% bolje od onoga sto daje sada kao ref. model verujem da bi zakljucak svih testova bio sasvim drugaciji jer bi onda umesto dobijenih 35% imali onih 50% kako su i obecali. Izgleda da ce tek AIB modeli i manualni OC dobaciti do tog nivoa.

Ne mogu da se otmem utisku da je AMD izbacio 7900xtx kao nedovrsen projekat koji je trebalo jos malo podesavati po pitanju power limit/Vcore/GPU clock

Pogledjate koliko se dobija undervoltom i menjanjem power limita, bukvalno ono sto je AMD mogao i morao sam da odradi.

ASUS+OC F 347.9fps
Refrerent model def. 302.8fps

To je razlika od skoro 20%!
Da je karta def. pravila 15% bolje od onoga sto daje sada kao ref. model verujem da bi zakljucak svih testova bio sasvim drugaciji jer bi onda umesto dobijenih 35% imali onih 50% kako su i obecali. Izgleda da ce tek AIB modeli i manualni OC dobaciti do tog nivoa.
Da ali ovde je rec o non referentnoj karti, plus sto je lutrija sa chipovima. Drugo, ne mozes posmatrati maksimalno nategnut chip kao referentni.
Niti smatram da je AMD nesto promasio, niti je greska u samoj arhitekturi. Po meni je ovo prirodan progres razvijanja.

Jedino sto moze da me zabrine je sledeca serija. Ako sa sledecom serijom opet naprave 30-35% to me vec asocira na los scenarijo koji je vec vidjen sa GCN.
U tom, nVidia opet moze kartu iz srednje vise klase da pozicionira u klasi sa AMD-ovom visokom klasom po ceni od 1000$ kao sad. Zamisli novi RTX 5060 Ti po toj ceni?! Ne daj Boze!
To bi stvarno bilo propast. Obzirom na pohlepu zelene kompanije, njima bi to bilo idealno.

Ljudi, ovo je tek prva "chiplet" generacija, dobro da i ovako radi...
Ryzen je tek sa drugom (a možda i trećom) generacijom postao upotrebljiv za nekoga ko bi da ubode u ploču i ne misli.

Prvi workstation testovi
Lepo izgleda. Ono što sam primetio još ranije je prednost gejming Radeon-a u top-end CAD programima (CATIA, NX, Creo). Ne znam šta su radili sa openGL drajeverima, ali ispada da Pro/Quadro i nisu potrebni (naravno da to nije opcija za ljude koji koriste ove programe). Doduše treba videti i realan rad, a ne samo (SPECviewperf) benchmark. Ali za frilensere, pa i manje firme, RX je definitivno solidan izbor za CAD (na openGL-u)

To sa Siemens NX je vec duze vreme poznato. NV karte ga ne podrzavaju, tj. NX ih "ne prepoznaje" za razliku od AMD karata. NX trazi Quadro kada je NV u pitanju. Ovo dovodi do smesne situacije da 4090 ima 39fps a jedan RX 6500XT 133fps :ROFLMAO:

Da, ali NX je ostao jedini program koji pravi baš toliku razliku. Ne znam za SolidEdge pošto je iz iste kuhinje, ali cenim da su tu popustili malo, jer ipak je za mase. Opet ostaje pitanje kvaliteta prikaza, to je na NX-u problem sa gejming kartama (bar je bilo tako pre nekoliko godina). Mada sigurno niko ko koristi NX ne koristi gejming karte, pa nije ni mnogo bitno. I za jedne i za druge je najbitnije da Solidworks radi pristojno jer je najpopularniji, i zapravo ima mnogo korsinika sa geforce ili radeon kartama. A Autodesk (i neki drugi) su prešli na DirectX, pa tu profi karte nemaju nikakvog smisla.

AMD izbacio novi drajver samo za 7900XT.

Skrenuli ste sa teme.

Neki novi testovi sa novim drajverima za 7900 seriju?

Isti FPS kao 4090 kad se overclockuje lepo hladjen (4+ slot vazdusni hladnjak):

kuotfkhnhp5a1.jpg

Znači da nije ispalo kako su planirali. Generalno, ove karte (arhitektura) su ok. Nit smrdi nit miriše. Nije fejl kao Vega, nije ni dobro (bolje) kao prethodna serija. Kao što sam rekao, 7900 služe da bi AMD korisnici imali šta da kupe u višem segmentu. Nijedan nVidia korisnik ne bi kupio ove karte i da su brze kao 4090 i da su im RT performanse iste i da imaju DLSS kao 4000 pandani. Bilo i biće tako ;)

^ iskreno ja bih prvi kupio. Nisam fan ni jednog proizvođača. Uvek kupujem ono sto je bolje u trenutku kupovine.

Znaci da je fizika fizika, a ljudi ce da kukaju sa obe strane, sa 4090 strane da su prevelike/preglomazne, a sa 7900 XTX stock AMD da se previse greju i da su preglasne xD
Sto se mene tiče da je nvidia preglomazna meni ne smeta. U kućište stane bez problema plus su temperature odlične.

Kad se otvori VBIOS, piše A0 silicijum...

Izgleda lepo.
I izgleda da je AMD svesno ograničio power limit i performanse na referentnim kartama jer +40fps kad se odvrne PL nije malo. A zašto, ne znam...meni miriše da su hteli da spuste cenu preko PCB-ja i kulera da ne bi završili sa istom cenom kao 4080, a "otključavanje potencijala" su ostavili partnerima...ko zna.
Bar se isplati OC, za razliku od 6000 serije...

U prevodu na jezik običnih smrtnika ?!?
Po nekim indikacijama, retail kartice koriste A0 reviziju cipa koji na osnovu nekih linija koda u drajveru ima bagove na nivou hardware-a vezano za prefetch. N31 i N33 su podlozni tim bagovima, dok N32 (7800XT) nije. Gubitak u performansama je navodno par procenata.

Ako to driver pegla i nema problema u radu osim 3-5% gubitka performansi onda i nije neki problem.

Zanimljiva analiza trenutne situacije. Sve upucuje na zbrzan launch, nedovrsene drajvere. Prica se da ce i za praznike intenzivno raditi na drajverima. Situacija u nekim testovinma (malom broju) gde je 7900xt svega 10-15% brzi od 6950x upucuje na problem sa nedovrsenim drajverima.

Poslednja izmena:
Svakako ima i drugih stvari koje su sve po malo doprinele da performanse budu ovakve (i da karte realno podbace u odnosu na ocekivano, pa i najavljivano). Hardware scheduler, drajveri, frekvencije nize od najavljenih - saberi tu po (konzervativnih?) 5-10 procenata za svaku stavku, pa dobijes prilicno razlicitu sliku u odnosu na trenutno stanje. Ali dobro, ocigledno je bila biznis odluka da se lansira ovako, bez eventualnih odlaganja da se neke stvari popeglaju.

hd 2900xt v2.0

Mene sad zanima rx 7700 (i čvarci i kavurma, razume se)

To je standard u industriji, i tako je kako je. Kada konkurencija izbaci novi proizvod, svaki dan kašnjenja je gubitak prihoda. Pa procene da li im se više isplati loša reklama ili manjak novca u kasi

Nazad
Vrh Dno