Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja

TL;DW
Manje-više iste performanse kao 4080 (ne računajući RT i FSR/DLSS), vuče više struje, košta manje od 4080, temperature su dobre, agresivni fan profil i potencijalne zvrčke s regulacijom struje na referentnoj karti (žešći coil whine na njihovom primerku).

Još testova:

Realno ovo je razočarenje. Ako se uzmu brojke sa HUB i TechPowerUp, koji imaju veći broj igara na testu, dolazimo do toga da je u proseku praktično ista kao 4080 u rasterizaciji (naravno varira od naslova do naslova). Dobitak u odnosu na 6950XT je oko 35%, dakle ni približno 50%-70% sa AMD slajdova. Sa raytracingom uključenim je negde oko performansi 3090 (opet zavisno od naslova, negde malo više negde malo manje). Potrošnja je veća nego 4080, ako je to uopšte naročito bitno, ali Gamers Nexus pominje neke spajkove u napajanju i misle da je to do referentnih kartica, pa ih maltene i ne preporučuju u odnosu na AIB modele.

Sve u svemu, 4080 je bolja kartica po svim parametrima, osim po katastrofalnoj ceni. Upravo ta cena ovde izvlači AMD, ali to može da se promeni, ako Jensen odluči da spusti cenu. Po sličnoj ceni ne vidim razlog zašto bi neko kupio 7900XTX pored 4080, osim ako ne igra samo COD.

O 7900XT sa MSRP od 900 dolara i ko zna koliko za AIB modele ne treba ni trošiti reči. Po TechPowerUp brojkama identična u rasterizaciji kao 3090Ti, tj. 10% jača od 6950XT. To je podjednak promašaj kao nesuđena 4080 sa 12GB, za koju ćemo tek videti da li može da dobaci i do ovih performansi.

Šta reći za ove nove generacije crvenih i zelenih, kad ispada da je kartica sa MSRP od 1600 dolara najbolja kupovina.

Bogami tanka svirka sa ovom cenom. Rasterization performase egal sa RTX 4080, ako se uključe raytracing i dlss neuporedivo lošije. Ko je spreman da potroši tolike pare na grafu dodaće još koju stotku i uzeti RTX4080. Chipleti su trebali da omoguće jeftinije grafičke ali to sa R7900 to ne dobijamo.
Koga ne interesuje RT, bolje je smanjiti detalje sa Ultra na High i pazariti R6800 upola cene ili nešto slično.

lose od strane AMD-a, a sa druge strane uzas od strane Nvidije ( u vidu cijena) obrni okreni nista pozitivno.

^ na osnovu ovoga tek sad nvidia može da zvekne cenu 4090. Ko hoće najbolje tako mora i da plati

Ovo su odlicne graficke. Sa manjom cijenom bi bile jos bolje!
Btw, kod mene najjeftinji Palit 4080 samo 1700 eura. Naravno, to niko ne kupuje, na lageru stoje vec 25 dana.

Jedino što može da natera Nvidiu da spusti cenu 4080. Mislim ko već hoće da kupi bolji model 4080 taj sigurno može da doda za bilo koju 4090.
Opet dalje i sve zavisi kolko će AIB XTX koštati. I pitanje koliko ostaje lufta da AMD optimizuje perfomance preko drivera, možda uspeju da upeglaju performanse FSR da pa i time u RT se približe 4080.

AMD je sam sebe ukanalio sa brojkama koje su isle od 50 do 70% na prezentaciji a u realnosti imamo ~35% brzu kartu od 6950XT u 4K. Egal je u raster performansama sa RTX 4080, ALI primetno je sporija u RT, ima losije upscaling resenje, i kako stvari stoje drajveri nisu ispleglani.

Drugim recima 7900XTX sa MSRP od $1000, nazalost, opravdava RTX 4080 MSRP od $1200, koja je objektivno preskupa za to sto nudi. Da je izasla sa cenom od ~$800-$850 mogli bi da govorimo o tome da je bolja kupovina ali ovako, $200 vise za RTX 4080 realno vredi u kontekstu 7900XTX koji kosta $1000.

Zakljucak je da su oba tabora precenili svoje kartice i da je RTX 4090 najbolja kupovina, sto nikada do sada nije vidjeno i realno je smejurija. Sem ako ne racunamo da je GTX 1080 Ti bila halo product a nije, to je bila Titan XP.

E sad, jedino ako u Evropi 7900XTX krene sa cenom od oko 1000-1100e onda bi, ponovo samo u Evropi, bila bolja kupovina od RTX 4080. Ali to se vrv nece desiti.

A 7900XT sa svojim RTX 3090-like performansama nema sta da trazi sa tom cenom...

Dali ste se u debatu koja je bolja i koja je losija, sacekajte prvo da amd izbaci krstene drajvere koji nisu beta pa onda uzmite da analizirate stanje.

I na kraju glupo je govoriti sta je skupo a sta jeftino i da li neko treba da doda para za bolju ili ne, svako kupuje spram svojih mogucnosti i potrebe. Toliko forsirate tu pricu ok RT da je to strasno, kao da je to najbitnija stvar u citavom gejmingu i da sve drugo je nebitno u igri ali zato mora RT da bude napucan a generalno nije bas nesto bez cega se ne moze u igrama.

Polako ljudi, tek je izašlo. Neće ni jedni ni drugi prodavati ovo djubre po ovim cenama.

Videćete kako će XTX da poleti sa boljim drajverima.

PowerColor:

ASUS TUF:

A 7900XT sa svojim RTX 3090-like performansama nema sta da trazi sa tom cenom...
Šta je bolje za taj novac? Vidim da je 3090 ~20% skuplja, pa za iste performanse je 7900XT primetno bolji izbor. Čak su im i RT performanse iste :D

Šta je bolje za taj novac?
RX 6900 XT i RX 6950 XT su, na normalnim trzistima, bolja kupovina za svakoga koga ne zanima RT.

A za one koji bi da igraju sa RT efektima, koliko god ovo cudno zvucalo, polovna RTX 3080 je bolja kupovina. Ima ih ohoho za manje od 600e, cak i kod nas.

10 odsto sporija u RT u native rezolucijama ali ne treba zaboraviti da maltene svaka RT igra dolazi uz DLSS, koji bolje izgleda od FSR, pogotovo na nizim podesavanjima.

RX 6900/6850 XT se samo u USA mogu naći po niskim cenama. U Evropi su oko 900€, pa ako 7900 XT(X) budu oko 1000/1100, opet su bolja kupovina. Mada nema smisla pričati o tome uopšte, do pre 5 godina su cene top modela bile duplo niže, sad nek plaća ko šta hoće

6900xt su mogle u Evropi da se nadju i za oko 800e, ja sam bas razmisljao da prodam moju 6800xt i doplatim za novu 6900xt cisto zbog nove 3g garancije (moja ima do aprila/maja cini mi se), ali mi se nije cimalo zbog 10% vecih peformansi.

Sa ovom cenom u Evropi 7900XT ne da nema sta da trazi protiv 6900XT/6950XT nego bolje da je ni ne krenu prodavati...

Jos gore je sto su AsRock 6900XT modeli najjeftiniji na Geizhals (~830e) tako da ocekujem da ostali AiB modeli budu skuplji.

kako da kupis bez poreza?

Po meni su ovo dobre karte. Mozda nije znacajniji skok u performansama kako smo ocekivali ili kako je hajpovano, ali za novu seriju korektno, pogotovu kada je u pitanju UHD.
Tek sa ovom generacijom AMD ima karticu sa kojom se moze postici dobar fps u ovoj rezoluciji. Ko zna detalje, AMD-ov GPU se mucio u visim rezolucijama, dok je nVidia znatno bolje skalirala. Bez obzira sto je 7900 XTX slabija svakako je ovo jedan ozbiljan korak unapred.

Meni licno je ova godina obelezena jednim lepim utiskom. I procesori i grafike su postali dosta ozbiljniji, respekt za AMD.

Kad je rec o stanju na trzistu, e tu je posebna prica. Postoji vise varijanti koje bi mogle da se dese.

Recimo, nVidia (pa i zbog lose prodaje) RTX 4080 moze cenovno da spusti na nivo 7900 XTX mada cisto sumnjam, alavi su oni, a da RTX 4080 Ti koji ce po meni doci, preuzme cenu sadasnje RTX 4080. U tom je RTX 4090 nedodirljiva. Naravno, i dalje ima prostor za jos jednu graficku sa full AD102, to ostaje da se vidi, kakvu ce procenu doneti nVidia.

Sve u svemu, sa celokupnim hardverom stanje je uzasno. Potpuni besmisao.

Ne znam što su se uopšte ložili da će oduvati 4080 u rasteru...realne procene su govorile da će biti otprilike egal i to se i desilo.
Za one koji mogu da je nađu za MSRP, dobro su prošli. U Evropi od toga nema ništa, a ako košta kao 4080 potonja je bolja kupovina, zbog DLSS, CUDA ekosistema i manje potrošnje/spajkova...

Ne verujem da ce oba tabora da se vise cenovno spustaju u narednih godinu dana...
Ocigledno im je politika da prodaju manji kontigent kartica po vecim cenama, uzeci u obzir da je na trzistu jos uvek dostupna prethodna generacija kartica, koje ce tek biti povoljnije i da ce sigurno biti dosta polovnih na 2nd hand trzistu, sada kada se crypto "skrcao za sve pare"... :)

Nazad
Vrh Dno