Šta je novo?

Prečistač vazduha

Meni su dnevna soba, trpezarija i kuhinja spojeni, open space koncept je u pitanju. Pritom u dnevnoj sobi je klima koja radi. Gde ja da stavim preciscivac a da ga ne duva klima, da ne upija vlagu od kuvanja itd? Citajuci komentare stice se utisak da mu treba obezbediti idealne uslove za pravilan rad sto je samo po sebi apsurd.
U kuhinji drzis aspirator npr 10 do 15 minuta nakon sto se zavrsi sa kuvanjem da izvuce dodatnu paru iz jela.
Drzao sam preciscavac ispod klime i dizao je vrednosti samo kada se oseti na prasinu iz klime(ocistim one polenske filtere, sace unutrasnje jedinice usisam, isprskam alkoholom) vrednosti bi se smanjile. Vrenosti su isle do 50 ako se dobro secam
Prosle zime sam 3C setao dnevna - spavaca, sada stoji samo u spavacoj radi 24/7 na auto, malo se digne vrednost kada zalozim i ubacujem drva u kamin.
Pozajmio sam ga drugarici na kraju zime i ona osetila da mirise na omeksivac, mi susili ves u dnevnoj pored kamina i lagano filter navukao miris od omeksivaca.
Filter sam nekoliko puta usisao i 2x izduvao kompresorom.
Ove zime nemam nameru da ga menjam videcemo sledece ako ga bude bilo u prodaji

@Oswajac
Rekao bih da nije klima kao takva problem i da ne izaziva ona povećanje čestica, već ventilator u njoj, koji svu prašinu/čestice svojom jačinom podigne sa poda i površina, koje onda prečišćivač kupi iz vazduha.

U Mi Home aplikaciji ima opcija da se podesi da se preciscivac, ako je ugasen, sam upali na zadatu vrednost.
Sada mi vrednost stoji na 001. Da li po vama ima potrebe da radi kad je vrednost ovako niska ili je bolje drzati ugasen uredjaj, pa da se sam upali kada brojka skoci?

Drugari,

preporuka za ovlazivac vazduha...ako postoji neki preciscivac i ovlazivac kombinovano dolazi u obzir..cena do 10k.

Imam centralno grejanje i bebu pa ne znam koji bi mi uredjaj koristio u sobi od 20 kvadratnih m

Svaka preporuka dobrodosla.

Ovlazivac definitivno kupi,mnogo ce znaciti detetu u toku noci, imas xiaomijev, mislim da je bio negde oko 8000. Mislim da ga @ivanbass1 koristi

Kad smo kod toga, koju vodu koristite za ovlaživač - destilovanu ili demineralizovanu?

Akvafor za sve te stvari, pegla, ovlaživač, paročistač, aparat za kafu.

Drugari,

preporuka za ovlazivac vazduha...ako postoji neki preciscivac i ovlazivac kombinovano dolazi u obzir..cena do 10k.

Imam centralno grejanje i bebu pa ne znam koji bi mi uredjaj koristio u sobi od 20 kvadratnih m

Koliki je % vlage?

Akvafor za sve te stvari, pegla, ovlaživač, paročistač, aparat za kafu.
Da li realno radi posao onaj filter akvafor-a? Uzeo sam par bokala, evo oko 200l je prošlo kroz bokal/filter ni naznake od kamenca na plastici bokala. Ne verujem nešto u te filtere posebno ali ovo me je iznenadilo...

Da li realno radi posao onaj filter akvafor-a? Uzeo sam par bokala, evo oko 200l je prošlo kroz bokal/filter ni naznake od kamenca na plastici bokala. Ne verujem nešto u te filtere posebno ali ovo me je iznenadilo...
Skine sa 300 na 100tku suvi ostatak, lično merio. Proveravaću povremeno kroz vreme koliko pada efikasnost i kakav je kad je nov.

Skine sa 300 na 100tku suvi ostatak, lično merio. Proveravaću povremeno kroz vreme koliko pada efikasnost i kakav je kad je nov.
Neverovatno! Ja sve čekam da ''potrošim'' filter pa da ga poprečno presečem baš da vidim šta je unutra. Realno za taj novac sjajno rešenje...

Drugari,

Ja koristim ovlazivac, posebno preciscavac, Saomijev je, koristio prosle zime uglavnom demi vodu, sada samo cesmovacu demi otisla na 130 dinara 5l. On tu kolicinu stuce za jedan dan.
Uzimao sam pre nego da kupim od drugarice Gorenje sa opcijom joniziranja i taj mi se bolje pokazao, nekako vazduh bio u sobi sveziji, manje grlo ujutru suvije.

Sta tacno uzimate za preciscavanje vode bokale ili aarate?

Iskreno ne znam kako da izmerim...temp je 25 stepeni u sobi
kupi xiaomi mali merač temperature i vlage...1000 dinara...kod mene bogami preko 70% vlaga, ali kod nas retko ko prodaje odvlaživače, bar meni je to daleko potrebnije...baš mali izbor odvlaživača...

uzeh danas zeleni filter za xiaomi prečistač, nešto nema sivih a mrzi me da čekam novu turu...to je neki novi 1S oznaka...nađoh neki pregled xiaomi filtera za 2022 i tamo preporučuju baš taj, zanimljivo da je on napolju solidno skuplji od sivog, bar tu gde sam ja gledao...kod nas koliko vidim svi imaju istu cenu...možda i grešim, ali čini mi se da je svejedno koji se uzme, svi deluju slično...

Poslednja izmena:
Jel vam preciscivaci stalno rade, mislim na vikend prevashodno, i danju i nocu? Ja sam u toku radne nedelje gasio kada sam na poslu, ali sada za vikend rade 24h

kupi xiaomi mali merač temperature i vlage...1000 dinara...kod mene bogami preko 70% vlaga, ali kod nas retko ko prodaje odvlaživače, bar meni je to daleko potrebnije...baš mali izbor odvlaživača...

uzeh danas zeleni filter za xiaomi prečistač, nešto nema sivih a mrzi me da čekam novu turu...to je neki novi 1S oznaka...nađoh neki pregled xiaomi filtera za 2022 i tamo preporučuju baš taj, zanimljivo da je on napolju solidno skuplji od sivog, bar tu gde sam ja gledao...kod nas koliko vidim svi imaju istu cenu...možda i grešim, ali čini mi se da je svejedno koji se uzme, svi deluju slično...
Nije baš ni da su odvlaživači retki... Imaš ih nekoliko na tržištu koji su za kućnu upotrebu, samo što im je cena bar duplo veća od prečišćivača.
Jel vam preciscivaci stalno rade, mislim na vikend prevashodno, i danju i nocu? Ja sam u toku radne nedelje gasio kada sam na poslu, ali sada za vikend rade 24h
Pa nema potrebe da rade 24/7. Ako senzor pokazuje zagađenje ceo dan, onda je problem ili u lošoj stolariji ili u nečemu što u stanu izaziva ovaj problem (pušenje, kuvanje...)

Meni preko dana radi non stop (kad smo tu), uvece gasim. U aplikaciji sam namestio da se sam upali ako vrednost predje 20 pa ce se nocu aktivirati ako treba.

Loše ti je da preko dana radi non stop zbog kuvanja i luftiranja.

U temi o energetskoj efikasnosti je neko pisao kako se pravilno luftira kuca. 5-10 min komplet otvoreno sve, ne na kip nego normalno. Nekoliko puta dnevno.
Na ovaj nacin nema konstantnog zagadjenja.
Ja kada luftiram ujutru, zagadjenje se ne poveca uopste. Valjda jos ne stignu ljudi da zagade vazduh. Uvece je vec drugacije, mada je ovih dana vetrovito pa nije strasno.
Palim nekoliko puta dnevno, ali uglavnom nije zagadjeno i vrti u prazno. Pred spavanje ostavim 5 minuta na max dok se spremam i onda gasim do ujutru.

A kuhinjski aspirator?
Neće filter da se potroši, već da se usmrdi.

Vrh Dno