Šta je novo?

Prečistač vazduha

Da podelim neko svoje iskustvo. Kupio sam na akciji alpha Ultra x preciscivac vazduha, ujedno radi i kao ovlazivac vazduha zbog čega sam ga i najviše uzeo. Bio sam skeptic jer svi hvale xiaomi. Uredjaj je dosta kvalitetno odrađen. Uz njega ide i mali daljinski, plus može preko APLIKACIJE. Isprobao sam u kući i zaista je napravio svež i čist vazduh jer do tada je bio suv zbog grejanja. Eto ako nekog zanima nesto konkretno neka piše.. Moja preporuka za uredjaj. Takodje senzor mu lepo radi. Otvorio sam prozor na kratko odma je počeo da podiže nivo zagađena i ako je smog od spolja ušao vrlo malo....
Daj one bitne stvari:
  • cena uređaja i filtera
  • dobavljivost filtera
  • trajanje filtera
  • za koju površinu stana je i kolika mu je CADR vrednost (mogućnost prečišćavanja izražena u m³/h)
  • kakav senzor ima (PM2.5 ili PM10)
  • jel ima dodatne opcije (van ovlaživača) kao što je jonizacija i UV

Kolege koje su uspele da ugrabe shopsteru akciju za 3h i 3c za 16000 dinara, da li ste dobili na mail potvrdu narudzbine. Ja sam dobio da su primili narudzbinu, medjutim potvrdu narudzbine nisam dobio

Ja sam tek danas posle 16h dobio mejl da je poslato.
Do tada status bio "U obradi"

Sad je verovatno guzva. I meni stigao mail danas popodne.

Ima tri filtera i može da koristi i od jos nekih serija. Ima ih svuda cena je oko 5.000 komplet. Bitno je da radi i kao ovlazivac i preciscivac i da to radi lepo

Vi iz anti-šaomi sekte ste još gori nego ljudi iz šaomi sekte...

Par ljudi je već pisalo istu stvar u ovoj temi, nije neki naročit problem napraviti prečišćivač vazduha koji dobro radi, glavno je pitanje da li će te nove firme za godinu dana da procene da ipak nisu prodale dovoljno uređaja i da im se ne isplati da nastave da prave filtere, ili ih možda jednostavno neće uvoziti kod nas.

A ako dođe do toga da ne možeš da nađeš zamenski filter onda ti praktično ostaje samo jedan veliki ventilator u kutiji sa šarenim svetlima koji ne služi ničemu...
Slažem se! Nadam se da xiaomi razmišlja o tome....

Ja skoro uzeh 4 pro, i ogroman je u odnosu na manju braću. Glavne razlike veliki filter sa godinu dana trajanjem, jonizator (koji može da se ugasi) i znatno veći protok vazduha.
To sa trajanjem godinu dana uzeti s rezervom.

Ja isto uzeh taj 4 pro, palio ga jednom nedeljno ili kad se setim, i tako nekoliko meseci, filter došao do oko 80% po onom njegovom statusu, kad odjednom primetismo da uređaj, kad radi, širi po prostoru neki gadan vonj... Otprilike kao klima koja se nije čistila. Pretpostavljam da se filter "ubuđao" ... i sad, šta? Da kupujem novi na nekoliko meseci, umesto na godinu dana, koliko je pisalo u reklamama?

Ja sa

Ja isto uzeh taj 4 pro, palio ga jednom nedeljno ili kad se setim, i tako nekoliko meseci, filter došao do oko 80% po onom njegovom statusu, kad odjednom primetismo da uređaj, kad radi, širi po prostoru neki gadan vonj... Otprilike kao klima koja se nije čistila. Pretpostavljam da se filter "ubuđao" ... i sad, šta? Da kupujem novi na nekoliko meseci, umesto na godinu dana, koliko je pisalo u reklamama?
Ja sam 3h koristio dve sezone.
Godinu dana se pominje zbog aktivnog uglja koji ima neki rok trajanja nakon otvaranja, a onda gubi efikasnost.

Ti si mozda dobio uredjaj koji je bio lose cuvan, transportovan... A mozda si imao preveliku vlagu ili neke druge uslove koji su uticali na njega.
Nije dobro iskustvo svakako, ali prvi put cujem da je 3 meseca bilo previse za filter

Danas mi stizu dva preciscivaca, zanima me da li ce im smetati blizina klime u smislu merenja vrednosti? Idealno mesto imam z stanu za preciscivac,ali klima bi stajala na nekih 2m udaljenosti od njega

Tu gde je klima je vazduh najprljaviji tako da nece smetati po meni.

Smetaće klimi jer neće moći pravilno očitavati temperaturu na uj. Klima svakako prečistu većinu kućne prašine i čestica većih od pm10.

Znaci mozda je cak i pozeljnije da stoji blizu klime kako bi filtrirao sa pozicije gde je mozda i najprljaviji vazduh?

Pa nije poželjno.

Napisah ja na prethodnih par strana matematiku oko tog njihovog proračuna trajanja filtera 3h vs 4Lite vs 4 Pro, kao i manipulaciju u pisanju trajanja, pa baci pogled ;)

P.S. Uzeću i ja 4 Pro, jer ne mogu da istražujem šta ima na nemačkom tržištu u tom nekom cenovno rangu, pa ću porediti sa bratovim 3H (kad nam se filteri istroše).

Ja sam izbacio iz prvog 3H kad je krenuo čudan miris, tj. prvo sam prskao alkoholom, ostavljao ga napolju na suncu, ništa.

Na drugom je pred kraj slično počelo, ali sam ga izignorisao i to je samo od sebe prestalo. Neću ga ni menjati dokle god smanjuje PM2.5.

Ako filter upija vlažan vazduh, npr. u prostoru gde se kuva, onda svakako neće izdržati dugo. Suv vazduh ne bi trebalo da stvara bilo kakve probleme.

Meni su dnevna soba, trpezarija i kuhinja spojeni, open space koncept je u pitanju. Pritom u dnevnoj sobi je klima koja radi. Gde ja da stavim preciscivac a da ga ne duva klima, da ne upija vlagu od kuvanja itd? Citajuci komentare stice se utisak da mu treba obezbediti idealne uslove za pravilan rad sto je samo po sebi apsurd.

Stavi gde ti najviše odgovara. Samo uzmi u obzir da prvenstveno kuvanje drastično skraćuje vek filtera, jer nije zamišljen za to (za što postoje kuhinjski aspiratori).

Imaju da se dokupe vatasti filteri kao predfilter za prečišćavač. Slično kao onaj filc za aspirator. Neće uticati na protok previše, a može pomoći za vlagu.
Prvenstveno je za mesto gde ima više prašine da ne ulazi odmah u filter.

Imaju da se dokupe vatasti filteri kao predfilter za prečišćavač. Slično kao onaj filc za aspirator. Neće uticati na protok previše, a može pomoći za vlagu.
Prvenstveno je za mesto gde ima više prašine da ne ulazi odmah u filter.
Ako mozes postavi link kako to izgleda.

I mene zanima. Ja sam hteo da stavim taj filc/tkaninu za aspirator da bar kupi veliku prašinu.

Da li ima potrebe za tim? Ogromna količina prašine ostane spolja na filtru, što ja periodično usisam. Kačio sam slike, izgleda horor pred usisavanje, misterija kako uopšte ima protok, bukvalno se napravi još jedan predfilter.

Šaomi filteri već imaju na sebi predfilter i nema potrebe za tim.

Meni su dnevna soba, trpezarija i kuhinja spojeni, open space koncept je u pitanju. Pritom u dnevnoj sobi je klima koja radi. Gde ja da stavim preciscivac a da ga ne duva klima, da ne upija vlagu od kuvanja itd? Citajuci komentare stice se utisak da mu treba obezbediti idealne uslove za pravilan rad sto je samo po sebi apsurd.
Prečišćivač smeta klimi, a ne obrnuto. Kada kuvate, ugasite prečišćivač. Iz istog razloga se klime ne stavljaju neposredno tamo gde se kuva jer sve sve lepi na izmenjivač uj. Ko ima aspirator, zna koliko se brzo maste filteri.

Mozda je neko pisao ali kakva je razlika izmedju sivog, zelenog i ljubicsstog filtera za 3C/3H? Sivi je sve teže naći. Prodavci na KP mi nude zeleni.

Sivi je onaj koji ti treba (Hepa filtracija finih čestica). Zeleni je za formaldehid (izbor za one koji su tek uradili nameštaj od iverice) i ljubičasti je antibakterijski (kome to još u kući treba).

Stigli danas preciscivaci sa shopstera. 3h sam ukljucio, sve ok. 3c ide burazeru, sve fino zapakovano bilo.

Sivi je onaj koji ti treba (Hepa filtracija finih čestica). Zeleni je za formaldehid (izbor za one koji su tek uradili nameštaj od iverice) i ljubičasti je antibakterijski (kome to još u kući treba).
3h sivi takodje filtrira formaldehid, kao i ljubicasti. Barem ih tako reklamiraju. Ne kao glavnu funkciju vec kroz tekst o dejstvima. To je efekat aktivnog uglja koji poseduje apsolutno svaki kombinovani filter.
Mozda je zeleni namenski i efikasniji, ali se nigde ne pominje da sivi upija 50% vec da upija.
1669753003480.png
1669753039682.png

Zeleni izgleda kao da je dvodelni i ima katalizator protiv formaldehida...

Vrh Dno